Kedves hozzáértők!
Vásárolnék egy ingatlant. Foglalót, előleget kifizettem, holnap lenne a birtokbavétel, de az eladó a szerződésben vállalt közelezettségét nem teljesítette, a törlési engedélyre a kérelmet nem adta be a földhivatalba. A házon van özvegyi jog (haszonélvezet) és ch frank jelzálog. A banki igazolást átküldték, hogy a banknak kifizették a tartozást, de a törlési engedélyt nem kérelmezték.
Ebben az esetben nem fizetném ki a hátralékot, amíg nem teljesítik a szerződésben foglaltakat. Mivel az eladó hibájából nem valósul meg a birtokba vétel, így a szerződésünk alapján napi kötbért kellene fizetniük.
Az ügyvéd szerint nyugodtan vegyem birtokba a házat, és ne fizessek addig, amíg nincs meg a törlési engedély.
De mi van akkor, ha nem vetetik le a jelzálogot és az özvegyi jogot, én meg ott maradok a terhelt ingatlannal?
A tulaj már kiköltözött, a tartozást kifizették, a foglalóból+előlegből még jócskán maradt pénzük.
Haa nem veszem birtokba, akkor kérhetem a napi kötbért, amíg be nem mutatják a törlési engedélyt? Esetleg kártérítést mert addig is laknom kell valahol, megrendeltem a szerelőket és a költöztetőt, ezt mind vissza kell mondani, akiknek nekem is ki kell fizessek bizonyos összeget visszamondás miatt.
Az a kérdésem, birtokba vegyem-e az ingatlant, vagy ne.
köszönöm