Ingatlanügyek

todor # 2022.04.29. 22:19

Kedves hozzáértők!

Vásárolnék egy ingatlant. Foglalót, előleget kifizettem, holnap lenne a birtokbavétel, de az eladó a szerződésben vállalt közelezettségét nem teljesítette, a törlési engedélyre a kérelmet nem adta be a földhivatalba. A házon van özvegyi jog (haszonélvezet) és ch frank jelzálog. A banki igazolást átküldték, hogy a banknak kifizették a tartozást, de a törlési engedélyt nem kérelmezték.
Ebben az esetben nem fizetném ki a hátralékot, amíg nem teljesítik a szerződésben foglaltakat. Mivel az eladó hibájából nem valósul meg a birtokba vétel, így a szerződésünk alapján napi kötbért kellene fizetniük.
Az ügyvéd szerint nyugodtan vegyem birtokba a házat, és ne fizessek addig, amíg nincs meg a törlési engedély.
De mi van akkor, ha nem vetetik le a jelzálogot és az özvegyi jogot, én meg ott maradok a terhelt ingatlannal?
A tulaj már kiköltözött, a tartozást kifizették, a foglalóból+előlegből még jócskán maradt pénzük.
Haa nem veszem birtokba, akkor kérhetem a napi kötbért, amíg be nem mutatják a törlési engedélyt? Esetleg kártérítést mert addig is laknom kell valahol, megrendeltem a szerelőket és a költöztetőt, ezt mind vissza kell mondani, akiknek nekem is ki kell fizessek bizonyos összeget visszamondás miatt.

Az a kérdésem, birtokba vegyem-e az ingatlant, vagy ne.

köszönöm

Majordomus # 2022.04.29. 12:29

tanya: a település külterületén fekvő, legfeljebb 1 hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás céljára létesített lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik, vagy az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepel;
.
Én úgy tudom hogy a tanya a Földforgalmi törvény hatálya alá tartozik!

Boske # 2022.04.29. 11:06

Meg tudja valaki mondani, hogy egy kivett tanya (3000m2 fötött) hány százalékban epithetö be?

Elöre is köszönöm!

Majordomus # 2022.04.27. 18:26

Jobb az óvatosság.

drbjozsef # 2022.04.27. 16:49

gomba,

Ha a néninek van gyereke, unokája, akik FELTEHETŐLEG az örökösei lesznek,
(vagy bárki más rokon, akiről tudod, hogy az lehet) akkor velük egyezkedhetsz, de mivel
semmi sem garantálja, hogy tényleg annak fizetsz, aki MAJD az örökös lesz,
legfeljebb valamilyen letétbe, vagy külön számlára fizess, ami a tied, és
egyben utalod át a jogerős végzés után.

drbjozsef # 2022.04.27. 16:05

gomba,

Természetesen nem szűnik meg a szerződés.
Az elhunyt jogutódja az örököse lesz. Aki megörökli az elhunyt tartozásait, vagyonát, és a követeléseit is.
Az elhunytnak ne fizess, hiszen nem is tudsz.
Ha címre küldted a pénzt, akkor én a helyedbe azt nem küldeném oda, de félreraknám,
és ha befejeződik a hagyatéki eljárás, és meg lesz nevezve a jogutód, akkor neki tudsz teljesíteni.

Szomorú örökös # 2022.04.27. 15:37

gomba

Még hátravan 4 év de meghalt az eladó néni. Ilyenkor kell tovább fizetnem az elhunytnak vagy így "megszünik" a szerződés?

A szerződés egy példánya nagy valószínűséggel a néninél is megvolt, mint ahogy nálad is.
Mi több, szinte biztos, hogy el fog jutni a hagyatéki tárgyalásra is ez a szerződés.
Jó eséllyel jogutódként átkerül az örökösökhöz és utána nekik csengetsz tovább havonta.

gomba # 2022.04.27. 14:19

Ingatlant vásároltam 10 éves részletre. Még hátravan 4 év de meghalt az eladó néni. Ilyenkor kell tovább fizetnem az elhunytnak vagy így "megszünik" a szerződés?
(Az ingatlan a nevemen került annak idején. A havi részletek postai címre vannak küldve)

Marcsás # 2022.04.27. 06:59

Köszönöm a válaszokat! :) #lakcímbejelentés

Majordomus # 2022.04.26. 19:04

Ezzel egy jósdához kell fordulnod...

Tamara01 # 2022.04.26. 18:15

A lakóINGATLANON FENNÁLLÓ KÖZÖS TULAJDON MEGSZÜNTETÉSE mennyi ideig tart a bíróságon a gyakorlatban, és mennyibe kerül mindennel együtt?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.26. 13:50

De hát doktor, én nem ezt mondtam? :)

Majordomus # 2022.04.26. 13:26

Azután győzze eladni....

drbjozsef # 2022.04.26. 12:14

A végrehajtók rámenősségéről manapság lehetne vitatkozni (legfeljebb nem érdemes), inkább úgy fogalmaznék : a legtöbb végrehajtó magánlakásban nagyon nem baszakodik az ingóságok foglalásával, ha valami, az a háta közepére se.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.26. 11:52

(Még mielőtt haálra ijedne, tegyük hozzá, hogy a legtöbb végrehajtó nem ennyire rámenős. :) De elviekben teljesen igazad van.)

drbjozsef # 2022.04.26. 11:17

Marcsás,

Gyakorlati problémád elvileg nem lehet. Szép kifejezés ez így együtt, nem...? :)

A lakcímbejelentés semmilyen jogot nem keletkeztet az ingatlannal kapcsolatban. Tehát elvileg nem lehet semmi bajod.
De pl. ha az illető esetleg végrehajtásba fut bele, és a végrehajtó a te lakásodban akar ingóságokat foglalni, akkor magyarázkodhatsz, hogy már hónapok óta nem lakik itt, nincs itt semmilye a világon. Amiről nincs számlád, azt foglalhatja, és majd neked kell igényperrel mókolni, hogy megszüntessék. Például.

wers # 2022.04.26. 10:55

Lakóhely lakcímbejelentést csak úgy megszüntetni nem lehet. Vagy másik lakóhelyet jelent be, vagy fiktiváltatni tudja a lakással rendelkező.

Marcsás # 2022.04.26. 10:32

Tisztelt Szakértők!
Tulajdonomba lévő ingatlanba szeretne bejelentkezni állandó lakcímmel férjem barátja. Az a kérdésem, hogy problémám lesz-e belőle a későbbiekben, ha én szeretném megszüntetni az állandó lakcímét nálam, de mondjuk ő nem akarja. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.26. 10:20

Hogy lehet a kákán is csomót keresni? ;)

wers # 2022.04.26. 08:53

Én értem ám, hogy rossz a megrendelő szájíze, ha a kormány a lakáshoz jutást akarta támogatni az áfa csökkentésével, ehelyett a "szegény , nyomorgó" vállalkozó - kivitelező zsebét tölti vele.
De jó volt a kivitelező ügyvédje, jól fogalmazta a szerződést. Ennyi.

A generálkivitelező az általa 27% áfa tartalommal megvásárolt építőanyagot 5% áfával számlázta nekem tovább, azonban a számlája nettó értékét a 22% különbözettel megnövelte

Etikusan hangzik.

Majordomus # 2022.04.26. 07:32

Hogy mit tudnak problémázni egyesek.
.
Kötött egy szerződést X összegre,annyiról kapta a számlát. Akkor mit rágja a csontot,hogy a vállalkozó hogyan adózik?

Szomorú örökös # 2022.04.26. 03:50

Kisvacak

A generálkivitelező az általa 27% áfa tartalommal megvásárolt építőanyagot 5% áfával számlázta nekem tovább, azonban a számlája nettó értékét a 22% különbözettel megnövelte, ezt adóalapnak véve hozzáadott 5%-ot, így a számomra kiállított számlája bruttó végösszege, azaz az általam neki megfizetendő összeg nem csökkent 22%-al.

Mivel ezt írtad: „A szerződés nem tartalmazott további leírást az adóalapról illetve a vállalkozói díj számolását illetően”, innen kezdve úgy gondolom, hogy ezek után egyedül közöd max. a számla végösszegéhez van. Ha az fillérre pontosan annyi, mint amire szerződtél, akkor teljesen korrektül járt el a vállalkozó.

Nem tudom, hogy visszaigényelte-e bármit a NAV-tól. Jogszerű módon járt el a generálkivitelező, vagy ez adócsalásnak minősül?

Ha ezt megtette, akkor bizony ez az ő haszna a történetből és teljesen jogosan csinálta így. Neked meg nem sok közöd van szerintem hozzá.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.25. 18:16

Most akkor mennyit fizettél? Mert ha a szerződés szerinti bruttót - és nem többet -, akkor teljesen rendben van.

Kisvacak # 2022.04.25. 18:02

Tisztelt Szakértők!
Magánszemélyként generálkivitelezőt bíztam meg új családi ház építésével, az anyagot is ő vásárolta meg, és szerződésünk szerint „a bruttó vállalkozási díj (anyag és munkadíj), amely 5% áfát tartalmaz”. A szerződés nem tartalmazott további leírást az adóalapról illetve a vállalkozói díj számolását illetően. A generálkivitelező az általa 27% áfa tartalommal megvásárolt építőanyagot 5% áfával számlázta nekem tovább, azonban a számlája nettó értékét a 22% különbözettel megnövelte, ezt adóalapnak véve hozzáadott 5%-ot, így a számomra kiállított számlája bruttó végösszege, azaz az általam neki megfizetendő összeg nem csökkent 22%-al. Nem tudom, hogy visszaigényelte-e bármit a NAV-tól. Jogszerű módon járt el a generálkivitelező, vagy ez adócsalásnak minősül?

bevasarlotura # 2022.04.21. 06:57

Kedves Szakértők!

Utólag is köszönök minden tanácsot, ami a a félszoba-szoba kérdéskörre vonatkozott. Azóta aláírtuk a szerződést. Mivel a vevőnk maga is jogász, inkább rákérdeztünk arra, hogy nem jelent-e számára problémát az, hogy a valóságban és a tulajdoni lapon szereplő szobaszám nem fedi egymást. Azt mondta, nem érdekli, így megoldódott a kérdés.