Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


osztatlan közös tulajdon - használati megosztás

SolnesM # e-mail 2017.03.25. 10:40

Petra13 !

Birtokba kell venni / nem elég lezárni azt a 2 szobát, hanem ott kell lakni /
Aztán elkezdeni a háborút , másképen nem megy
Mint ahogy pénz nélkül sem. Mint írták le kell választani műszakilag a két lakást. Ez pénzzel és harccal jár.
Nyilván a z érdeklődők ezt nem vállalják.
Tehát a lényeg a birtokba levés és aztán már sok féle út létezik.

Szomorú örökös #   2017.03.25. 06:56

Petra13

Megpróbálunk még a pereskedéssel ráijeszteni, talán jutunk valamit előre.

Szerintem is ez az egyetlen járható út...nem kell azt nekik tudniuk, hogy nincs pénzed a pereskedésre, főleg nem kell azt tudnia, hogy ez mennyibe is kerül. Lényeg, hogy a levélben legyen leírva, mi a várható következménye.

Ha nem csinálunk semmit, ő még 20 év múlva is jól el lesz ott, utána meg a gyerekei.

Pontosan! :-O

Petra13 # e-mail 2017.03.24. 22:03

Most azzal próbálkoztunk hogy hirdetem, megnézték páran, de nincs megijedve tőle hogy eladom. Kiadni is csak akkor tudnám talán, ha külön beköttetnénk legalább a villanyt. Az volt nevetséges, (ha lenne kedvem nevetni), amikor azt mondta hogy minden helyiségnek az 1/3-a a mienk. Na és melyik kell? A Wc vagy a kád?
Itt a háznak 2 bejárata van, ha a folyosó le lenne választva, akkor teljesen külön lakás lehetne. Az udvart is le lehetne teljesen választani, úgy hogy nem kellene egymáson keresztül járni, csak neki jó hosszú lenne a bejárat.
Megpróbálunk még a pereskedéssel ráijeszteni, talán jutunk valamit előre. Ha nem csinálunk semmit, ő még 20 év múlva is jól el lesz ott, utána meg a gyerekei.
Részletre is odaadtam volna annak aki a múltkor nézte, és annak külön örülnék ha ők költöznének oda, kellene neki olyan szomszéd.

Szomorú örökös #   2017.03.24. 20:29

Petra13

Hirdetem a házat, már nézték egy páran, de ilyen körülmények között senki sem akarja megvenni.

Én ezen cseppet sem csodálkozom. Nálunk is osztatlan közös tulajdon van, és bár a két lakrész teljesen különálló lakás, azonban a bejárat és az udvar közös, így a kutyának se kell sajna. Ezek után a leírásod alapján egyáltalán nem lep meg, hogy nem tudjátok eladni. Kérni kellene a közös tulajdon megszüntetését, de arra a gatyátok is rámegy. Meg kellene próbálni ügyvéddel ráijeszteni, nem kell a másik tulajnak tudnia, hogy nincs pénzetek pereskedésre. Hátha akkor végre ráadja a fejét és akkor elkel egyben a ház.

Petra13 # e-mail 2017.03.24. 20:17

Amikor írtam, hogy nem engedi eladni a másik tulaj a házat, arra gondoltam, hogy 1 éve megbeszéltük, hogy eladjuk egyben, mert egyikünknek sincs annyi pénze hogy megvegye. Mindenki megkapja a részét, és azt csinál amit akar. Meghirdettem, és amikor odamentünk megmutatni valakinek, nem engedett be, mert még nem volt kulcsunk.
Később eljutottunk odáig, hogy már van kulcsunk az egyik bejárathoz, és bezártunk 2 szobát, ez területre kb. 40 %-a. Az értéknek 1/3-a jár, de mondta a jegyző, hogy az ő részükön van a fürdőszoba, meg a konyha, így az értékesebb, ezért a mienk a 40 %.
A másik tulaj azt mondta, hogy úgy nem lehet, hogy 2 szobát lezárunk, hanem mindennek az 1/3-a. Erre én megkérdeztem, hogy a fürdőszobában a kádat kéri, vagy a wc-t. Akkor beleegyezett a 2 szobába, de még most sem érti, miért így van. Azt terjeszti, hogy semmi közünk hozzá. Abban már nem lehet vele meg egyezni, hol válasszuk le a folyosót. A villanyt külön be kellene vezetnünk. A vízóra, meg az udvari csap, az pedig a mi részünkön lenne, úgy lehetne leválasztani. De a házban meg az ő részén van a vizes blokk. Az övé a ház belső fele, hosszú a telek, így neki kellene a telek végén bejáratot csinálni, így jó nagyot kellene kerülni, hogy bemenjen a házába. Ebbe sem egyezik bele. Hirdetem a házat, már nézték egy páran, de ilyen körülmények között senki sem akarja megvenni. Tudja ő is, hogy így nem tudom eladni, ezért ő nyugodt, jó helyen van. Abban bíztam, ha látja hogy hirdetem, meggondolja magát és beleegyezik az eladásba. De semmi. Pedig olyanok nézték, akivel biztos nem akarna együtt lakni, mégsem értem el semmit. Tudja, hogy nem fog elkelni.
Talán akkor, ha sikerülne leválasztani, el tudnám adni, de így nem. A jegyző mondta, hogy ha tudom, eladhatom, vagy kiadhatom, vagy odaköltözhetek. De így kiadni sem tudom. A pénzre pedig szükségem lenne.
A megosztási szerződést is lehet a bíróságon kérni? Azért mennyit kellene fizetnem, és akkor az egészet nekem kell fizetni, vagy a fele költség az övé?

Szomorú örökös #   2017.03.24. 02:43

Petra13

Én az eszmei megosztás irányába vinném el a történetet. Jogilag ezt pontosan nem tudom, hogy mit takar, viszont a lényeg, hogy egy kerítéssel el kellene választani a két részt. Ettől még valószínűleg a helyrajzi szám egy marad, viszont már megszűnik nagyjából a közösködés. Kérdés, hogy erre hajlana-e a másik tulajdonos? És egyébként is nem értem...mi az, hogy nem engedi eladni? A te részedet akkor értékesíted, amikor akarod - és persze amikor tudod - ő max. él vagy nem él az elővásárlási jogával, de téged semmilyen módon nem akadályozhat az értékesítésben tudtommal.

MajorDomus # e-mail 2017.03.24. 00:56

Nem olcsó,de ha van pénzed,vásárold ki te a szomszédot!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.03.23. 20:13

ez kb. mennyibe kerülne.
Minimum a forgalmi érték 6%-ába, de felmehet az akár a felére is.

www.kbs-ugyved.hu

Petra13 # e-mail 2017.03.23. 20:11

Tisztelt Szakértők!
Van 1 házrészem osztatlan közös tulajdonban. A háznak 2 bejárata van. A másik tulaj nem engedi eladni, és nem fizeti ki a részem. Úgy tudom, lehet kérni az osztatlan közös tulajdon megszüntetését. Az a kérdésem, hogy ez kb. mennyibe kerülne. A háznak 2 bejárata van, és két külön lakást ki lehet alakítani benne, és a telket is le lehet választani. A ház kb. 90 m2, a telek 600 négyszögöl.
Köszönöm a választ.

MajorDomus # e-mail 2017.03.19. 22:30

Hogyne ha mindketten elfogadják,és a bank is !

szavoda # e-mail 2017.03.19. 22:22

Infót szeretnék!
Van egy ikerház ami 1 helyrajzi számon van, jelenleg 1 tulajdonos is. Szeretnénk megvenni a ház egyik felét a másik felét pedig egy másik család. Viszont mind a két család külön hitelre és CSOK-ot is igényelne hozzá. A 2 család használati megosztás szerződést csinálna.
Működhet a dolog?

MajorDomus # e-mail 2017.02.25. 23:30

Szerződésben.

ObudaFan # e-mail 2017.02.25. 08:48

Milyen feltételeknek kell megfelelni?

Önmagában az érvényességnek nem nagyon van feltétele, akár ráutaló magatartással is érvényes. Persze ahhoz hogy jól is működjön, nem árt leírni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

MajorDomus # e-mail 2017.02.25. 01:06

Mert mindenkinek el kell fogadnia!

A közmegegyezésnek!
Okiratba kell foglalni!

szedely # e-mail 2017.02.25. 00:32

Tisztelt Fórumozó!
A használati megosztás elkészítése osztatlan közös tulajdon esetében miért olyan nehéz?
Milyen feltételeknek kell megfelelni?
Köszönettel!
Sze

MajorDomus # e-mail 2017.02.24. 00:09

Inkább keress másik lakást!

Nem kötelező a megosztásk rajz,csak a szintenkénti alaprajz az egyik feltétele a bejegyzésnek.

szedely # e-mail 2017.02.23. 23:04

Tisztelt Fórumozó!
Segítséget kérnék!
Egy sorházi lakást, házat vennék.
Az ingatlanok osztatlan közös tulajdont képeznek. Egy helyrajzi számon 40 db ingatlan.
Ha a korábbi adásvételeket nézzük akkor a földhivatalban meg található az adásvételi szerződések mellet a megosztási szerződés bejegyzés is? /Ez kötelező?/

Vagy esetleg épület-feltüntetési vázrajz. /ez minden estben kell???/

Az eladó nem tud ilyen bejegyzésről.
Az kimondható, hogy adásvétel nem történhetett korábban ha ezt nem fektették le a tulajdonosok?
Hitel miatt kérdezem, a használat megosztási szerződés hiányában.
Köszönettel!
szedely

MajorDomus # e-mail 2017.02.21. 21:14

Most már csak a testvért kell megnyugtatni.

Mindenesetre fogadj ügyvédet,hogy ne hibázz!

monikamonika # e-mail 2017.02.21. 19:01

nagyon szepen koszonom a valaszokat, megnyugodtam.

Dr.Attika # e-mail 2017.02.21. 18:54

Közölni kell vele a harmadik fél ajánlatát és azt, hogy 15 napon belül közölje élni kíván-e elővételi jogával. Ha nem él, akkor nyuggodtan el lehet adni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Szomorú örökös #   2017.02.21. 18:49

monikamonika

Én úgy tudom - laikus vagyok - hogy ha nem mond le az elővásárlási jogáról, akkor is csak egy rövid ideig tudja visszatartani az eladást, utána már nincs beleszólása. Az a baj, hogy ő rosszul értelmezi az elővásárlási jogot, mert az nem azt jelenti, hogy ő bagóért is megveheti, mert neked muszáj odaadni. Csakis azon az áron van joga elővásárlásra, amit te megszabtál, én ezt így tudom.

monikamonika # e-mail 2017.02.21. 17:54

A hazreszem 90m2 +fel kert +fel garazs. Annyit fizetne a masik tulaj erte,hogy ugyanabban a keruletben egy 30m2 es panelt kapnek rajta.
Lenne ra vevo normalis osszegert is.

A masik tulaj nagyon akarna a haz felet, persze annyiert nem adom el... tud valamit csinalni,hogy ne tudjam eladni?

monikamonika # e-mail 2017.02.21. 17:32

Tisztelt Forumozok!

A testveremmel van egy 2 szintes csaladi hazunk, az also szint az enyem a felso szint az ove. A foldhivatalban fele fele tulajdonosok vagyunk, csak egymaskozt igy osztottuk el. Villanyora, gazora, viz almero minden teljesen kulon van, kulon bejarati ajtoval, semmi nincs kozosben, csak a kapubejaro es persze a kert meg a garazs amit kisajatitott maganak, pedig azt is kozosen orokoltuk.
En szeretnem eladni az also szintet, a testverem megis venne, persze nevetsegesen olcson, arra gondoltam,hogy eladom annak aki megveszi normalis osszegert.

Kerdesem: hogy tudom eladni idegennek, milyen papirokat kell inteznem?
koszonom

MajorDomus # e-mail 2017.02.13. 20:54

A kérdésre a válasz:
A garázsok után is jár kertrész,mert nagyobb a tulajdoni hányada a garázsos tulajoknak!

drbjozsef #   2017.02.13. 06:37

Én se, de ha egyszer ezt kérdezi. Gondolom nem kétmillió felé osztanák, hanem négy felé. Akarnak saját kis kertecskét. Ha ez egy sorház jellegű társasház, ahol értelmes megosztani, ott még jó is lehet. De ez legyen az ő bajuk.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.