Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


osztatlan közös tulajdon - használati megosztás

Mika111 # e-mail 2012.05.14. 14:37

Köszönöm a válaszokat!

És csupán a tulajdonosok személyében történő változás lényeges körülménynek számít?
Még csak idegenek sem vagyunk egymásnak, 20 évig volt a szomszédom, soha semmilyen problémánk sem volt egymással. Ő gyerekkorában ebben a házban lakott, én pedig a szemköztiben.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.05.14. 13:03

és azt is, hogy a megállapodás megkötése óta történt-e olyan lényeges változás a körülményekben, amely miatt a megállapodás már valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti.
Első sorban azt. Ha nincs ilyen megváltozott körülmény, akkor a bíróság nem nyúlhat bele a felek megállapodásába.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2012.05.14. 12:54

Nincs kizárva, hogy a bíróság módosítsa a megállapodást, ebben az esetben mindkét fél jogos érdekét figyelembe kell venni, és azt is, hogy a megállapodás megkötése óta történt-e olyan lényeges változás a körülményekben, amely miatt a megállapodás már valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Mika111 # e-mail 2012.05.13. 15:33

Kedves Fórumozók!

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan 2/3 tulajdoni hányadát vásároltam meg. Kb 10 évvel ezelőtt a jogutódokra is kiterjedő használati megállapodás született, mely a kertet és a házat egyértelműen kizárólagos használatú és közös használatú területekre osztja. Én ennek ismeretében kötöttem szerződést. A tulajdonostárs mindenképpen rá akar kényszeríteni a módosításra, mert neki "élhetetlen" a terület - túl keskeny (egyébként ő utánam lett tulajdonos cserével). Számomra minden más megoldás előnytelen, mert viszonylag tagolt a kert egy hatalmas terasz miatt, ami alatt pince, garázs helyezkedik el (120nm), amit egy kb 50 méteres úton lehet megközelíteni.
Milyen esélye van a bíróságon? Akaratom ellenére a bíróság kötelezhet a módosításra?
Illetve a kizárólagos használat mire jogosít fel? Kell-e engedélyt kérnem a tulajdonostárstól ha fel akarom újítani a terasz burkolatát, vagy mondjuk a gépkocsibeállómat térkövezném ki? A 2/3 tulajdoni hányadommal dönthetek a a lekerítésről? Semmilyen költséget nem kívánok áthárítani rá, egyszerűen használható, esztétikus kertet szeretnék. Ő viszont agresszív és semmibe veszi az elődeink megállapodását.

Válaszukat előre is köszönöm!

Mika