"Az elővásárlási jog bejelentésekor csak egy jogcímet lehet megjelölni"
Nyilván a legerősebbet! Bár szerintem be lehet jelenteni többet is. Ennek akkor lehet jelentősége, ha valamelyik jogcímben téved az elővásárlásra jogosult.
Termőföld kifüggesztés
Viszonylag egységes a gyakorlat abban, hogy több elővásárlási jog bejelentése esetén a kormányhivatal elutasítja.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
Az én esetemben melyik a legerősebb?
Elővásárlásra jogosult értesítésekor az adás-vételi szerződést kell számára megküldeni avagy elegendő egy tervezet ami a lényeget közli
( nevek, adatok, helyrajziszámok, időpontok, vételi összeg)?
Tisztelt Ügyvéd úr!
Arra kérném, döntse el (földvásárlással kapcsolatban) két vásárló közül, kifüggesztésnél kinek ítélik a földet.
1.vásárló: tulajdonos társ
helyben lakó
családi gazdálkodó
2.vásárló: tulajdonos társ
helyben lakó
őstermelő
szomszéd
Több jogcím esetén mindet figyelembe veszik?
Köszönettel
L.Gergely
Ezt nem az ügyvéd dönti el, hanem a Megyei Kormányhivatal.
Tisztelt ügyvéd úr!
A kérdésem a következő lenne: Lassan lejár egy kifüggesztésem(föld adás vétel) és azt szeretném kérdezni hogy honnét tudhatom meg hogy élt a valaki az elővásárlási jogával? Az adott önkormányzatnál mikor leveszik a hirdetőtábláról megmondják? Válaszát előre is köszönöm.
tanyaatya:
Elővásárlásra jogosult részére a megkötött szerződést kell megküldeni, ugyanis az elővásárlási joggal csak akként lehet élni, hogy a jogosult a szerződési feltételek minden pontját elfogadja
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu
T.Fórum!
Érdeklődnék,hogy külterületi ingatlannál az eredeti vevő helyett bejelentkezett elővásárlásra egy helybenlakó ,de most az eladó mégsem akarja már eladni az ingatlant , most 6 hónap kifüggesztések meg minden után visszaléphet?Azt mondta,hogy megugrottak az ingatlanárak és duplájáért is lenne rá vevő , de inkább hosszú távra kiadja és ezért visszalépne.
Nem tud elállni az eladó.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy kifüggesztett szerződésre adtam be az elővásárlási nyilatkozatomat. A földhivataltól az jött vissza, hogy a bejegyzést megtagadják mivel a kifüggesztés időtartama alatt a hirdetőtábláról a szerződés eltűnt (állítólag 3-4 napra, habár nem tudom, hogy honnan tudják h mikor tűnhetett el) és ezért a földhivatal álláspontja szerint a kifüggesztés megszakadt. Ön szerint mit lehet tenni ebben az esetben, lehet kérni az önkormányzatot, hogy függessze ki szerződést újra? Az eladó azóta el akar állni az eredeti vevővel kötött szerződéstől is. Ön szerint lehet tenni valamit az ügyben, hogy kikényszeríthető legyen a szerződéskötés?
Köszönettel A. István
Szerintem csak a szerződés szerinti vevő tudja követelni az újbóli kifüggesztést.
"ebben az esetben, lehet kérni az önkormányzatot, hogy függessze ki szerződést újra? Az eladó azóta el akar állni az eredeti vevővel kötött szerződéstől is."
Szerintem lehet(ne) kérni az önkormányzattól az szerződés ismételt közzétételét. A szerződés közzététele az eladó kötelessége. Mivel ő el akar állni a szerződéstől, számára éppen kapóra jött ez a hiba. Tehát elég reménytelen a helyzet.
Üdvözlöm! A következő ügyben kérném segítségét, ingatlanvásárlással kapcsolatban.
Adott egy külterületi ingatlan, melyet meg szeretnénk vásárolni.
A tulajdoni lapon, külön helyrajzi számon, kivett tanyaként szerepel:
Kivett tanya 0 1169 0.00
Vásárlás előtt, szükséges e ebben az esetben a kifüggesztés 60 napra? Nem tartozik hozzá szántó/erdő stb.
Előre is köszönöm válaszát!
A vásárlás előtt sose kell kifüggeszteni - csak utána.
Szerintem ha egy ingatlan teljes egészében kivett a művelésből, akkor nem tartozik a földforgalmi törvény hatálya alá. Számosan vannak azon a véleményen, hogy hiába kivett, ha tanya.
Kivett tanyát ugyanúgy nem kell kifüggeszteni -szerintem - mint a kivett zártkertet
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu
Akkor már ketten vagyunk. :)
"Vásárlás előtt, szükséges e ebben az esetben a kifüggesztés 60 napra?"
Igen, a tanyáról szóló szerződést is közzé kell tenni!
Köszönöm a válaszokat!!
Sajnos ez a gond, hogy mindenki mást mond, és nem tudom hol juthatnék hiteles információhoz.
Én erre csak annyit tudok mondani hogy nemrégen a Kormányhivatal jóvá is hagyta a tanya adásvételéről szóló szerződésemet. Ha nem kellett volna jóváhagyás akkor jóváhagyás helyett hatáskör hiánya miatt megszünteték volna az eljárást.
Most erre mit mondjak? Nincs két hete, hogy utoljára közigazgatási pert nyertem megyei földhivatallal szemben, földforgalmi törvény hatálya alá tartozó ügyben. Ergo az, hogy a megyei földhivatalnak mi az álláspontja, nem szentírás.
Üdvözletem!
Most találtam a fórumra, konkrétan egy adott téma miatt.
Zártkerti gyümölcsöst szeretnék vásárolni. (0.3 Ha)
A terület a szomszédos településen van, de 15 km-en belül a lakóhelyemhez.
Földművesnek be vagyok jelentkezve, családi gazdaság tagja vagyok, mvh-nál reg.számom van.
A kérdéseim:
Helyben lakónak elővételi joga van-e velem szemben, ha az nem regisztrált földműves, csak simán magánszemély? (helyben lakó földművesnek elővételi joga van)
Ha mégis "megtámadná" valaki a kifüggesztés ideje alatt a vételemet, erről kapok valamilyen értesítést?
A szerződésben foglalt vétel ártól eltérhet az aki megtámadná a vételt?
Azt kik és milyen alapon bírálják el, hogy ha megtámadnák a vételemet elővételi joga van-e, vagy sem?
Előre is köszönöm a válaszokat és az útbaigazítást!
Üdv Juhász Gergő
Ha valóban zártkert, kössön előszerződést a tulajjal, majd indítsák el a zártkert termőföld hatálya alóli kivonatását, ami ingyenes, és 30 napos, majd ezután vegye meg, így elkerüli, hogy 13 hónapot várjon pl a tulajdonjogbejegyzésre, + elővásárlókkal sem kell foglalkoznia.
Valóban zártkert, de a tulajdonos nem fogja a kedvemért ezt megcsinálni, mivel neki mindegy kié lesz. Csak nekem nem mindegy, mivel én szeretném megvenni. Ezért is szeretném megtudakolni, hogy milyen elővásárlási jogok vannak. (a földszomszéd is csak akkor, ha helyben lakó földműves, meg az államot is tudom.). De mint írtam, a helyben lakó NEM földművesnek van-e elővásárlási joga ez itt egy lényeg az én esetemben.
"Helyben lakónak elővételi joga van-e velem szemben, ha az nem regisztrált földműves, csak simán magánszemély? (helyben lakó földművesnek elővételi joga van)"
Nincs.
"Ha mégis "megtámadná" valaki a kifüggesztés ideje alatt a vételemet, erről kapok valamilyen értesítést?"
Ha jól tudom a helyi földbizottság döntéséről érttesítenek.
"A szerződésben foglalt vétel ártól eltérhet az aki megtámadná a vételt?"
Nem. Még a szerződés egyéb feltételeitől sem térhet el!
"Azt kik és milyen alapon bírálják el, hogy ha megtámadnák a vételemet elővételi joga van-e, vagy sem?"
Megyei Kormányhivatal a hatályos jogszabályok (pl. Földforgalmi törvény) alapján.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02