Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Elbirtoklás menete, bizonyíthatósága?

biatorbágy # e-mail 2021.05.17. 14:44

Igen, mi építettük a kerítést, nem magától épült oda. :-)
Az utcafronton megvolt a jelölés, lejjebb inkább csak az eladó útmutatásai alapján, mert ugye két karó volt egymástól 250 m-re, így az alsót nem láttuk. A régi tulaj -akitől vettük a telket- egész idáig nem szólt, hogy szerinte a kerítésünk és a fenyvesünk nem jó helyen van, holott állítólag ő tudta:-)
Köszönöm a választ.

drbjozsef #   2021.05.17. 14:35

biatorbágy,

"épült kerítés"

A kerítés az nem olyan, hogy épül. A víz folyik, a szél fúj, de a kerítést azt építik.
Ki építette? Gondolom, ti. Mi alapján? Megvan a 2004-es kimérésből bármi is? Az eladó határozta meg a sarokpontokat, vagy legalábbis a földmérő karói szerint építkeztetek a saját (vélt) tulajdonotokra?

Egyébként a kérdésedre önmagában a válasz az, hogy igen, elbirtokoltátok, ha eltelt a vétel óta a 15 év, akkor már nem szakítja meg semmi.

Kérjétek meg az új tulajdonost, hogy járuljon hozzá az elbirtoklásotok bejegyzéséhez a tulajdoni lapra, ha nem teszi, akkor elbirtoklás iránt pert kell indítanod.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

biatorbágy # e-mail 2021.05.17. 14:11

Kedves Fórumozók!
Nekem is egy elbirtoklással kapcsolatos kérdésem van.2004-ben a jelenlegi szomszédunk kiméretett és eladott a telkéből egy 27 m széles, 250 m hosszú darabot, amit mi megvásároltunk.A telekhatár felső részén épült kerítés,az alsó részét felszántottuk.A tulajdonos 2 évvel ezelőtt elköltözött és a fiának adta ( ajándékozta) az ingatlant.Az új szomszéd most felmérette, és kiderült, hogy a kerítés és a fenyvesünk egy része is ( 1-1,5m) tulajdonképpen a szomszéd telkén van.A felmérésre azért került sor, mert a kerítést a szomszéd szeretné végig megcsinálni a két telek között.A kérdésem az, hogy ebben az esetben felmerül-e részünkről az elbirtoklás ténye, illetve, hogy azzal, hogy ő mérette fel, megszakadt-e az elbirtoklás?Ha netán bíróságra mennénk, lenne-e esélyünk a per megnyerésére?A földméréskor jelen voltunk és a jegyzőkönyvet aláírtuk. 

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.08. 11:06

Nem mondtad, ki örököl. :D

Az, aki elbirtoklásra hivatkozik, a saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja a (birtoklásban) jogelődje birtoklási idejét. (Feltéve, hogy az elbirtoklás feltételei a jogelődre is fennálltak.)

De ha a konkrét tényállást adnád elő, jobb lenne. Az itt mindig jobb.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2021.04.08. 07:03

bermuda háromszög,

Még egyszer : az elbirtoklás, mint TÉNY nem kötődik személyhez. Se a birtokos, se az elbirtoklóhoz. Az egy bekövetkező esemény, amit perben kell megállapítani. Deklarálni. Nem akkor létrehozni, csak hivatalossá tenni (mint a hagyatéki végzés egy öröklésnél).

A vevő jogutódja az eladónak. Az örökös jogutódja az örökhagyónak. A már bekövetkezett tény megállapítását/elutasítását ugyanúgy kérheti bármelyik jogutód.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.07. 23:52
drbjozsef #   2021.04.07. 21:15

Szomorú örökös,
(és groszfater@gmail.com is)

Az elbirtoklás a törvény erejénél fogva áll be. Ha letelik a törvényes határidő, akkor az elbirtoklás megtörtént. Akkor is, ha ezt nem jegyzik be az ingatlannyilvántartásba (hiszen gyakran maga az elbirtokló sem tudja, hogy rossz helyen van a kerítés), és évekkel később, (akár több) tulajdonosváltozás után derül ki. Már megtörtént a múltban, az előző tulajdonostól elbirtokolta.

Ha megegyezni nem tudnak, és bíróságnak kell dönteni, akkor ahogy írtam, nem biztos az eredmény egyik félnek sem feltétlenül, feltehetőleg vizsgálja a bíróság a körülményeket. Az adott ideig birtoklás könnyen bizonyítható, szomszédokkal, légifotókkal, tanúkkal.

Ha az új tulaj a Ptk. szerinti elvárható kellő gondossággal jár el a vétel során, akkor nem is kerülhetne ilyen helyzetben : felismeri a kerítés rossz helyét, és vagy eláll a vételtől (igen, tudom kbs, ez nem olyan elállás), vagy árleszállítást kér, vagy máshogy egyezik meg a felekkel. Vagy jó neki így, ahogy most van a kerítés, és így járt. Saját döntése. De ha nem jár el kellő gondossággal, akkor az eléggé felróható hibának tűnik, és jogosan jegyzik be az elbirtoklást a szomszédnak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

groszfater@gmail.com # e-mail 2021.04.07. 19:31

Rengeteg szorongásod lehet emiatt, nem tudod kordában tartani a komplexusodat. A kijavítást egyedül te érzed küldetésnek a többiek a véleményüket írják.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.07. 19:16

Ha úgy érted, ugrok rá, az igaz. Nagyon rosszul viselem az értetlenkedést, annál rosszabbul már csak azt, ha valaki "kijavítja" a helyes válaszomat.

www.kbs-ugyved.hu

groszfater@gmail.com # e-mail 2021.04.07. 19:05

Fóbiád ez a + egy kör..

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.07. 18:38
  • ta. Múlt idő.

Azt hittem, érthető, amit írtam.

www.kbs-ugyved.hu

groszfater@gmail.com # e-mail 2021.04.07. 18:09

Én hajlanék rá, hogy az elbirtoklás inkább jogos ebben az esetben.
Na-és kitől birtokolná el(?)

Szomorú örökös #   2021.04.07. 17:03

drbjozsef

Én hajlanék rá, hogy az elbirtoklás inkább jogos ebben az esetben.

Addig oké, de azt nem értem, hogy ez akkor is bekövetkezik, ha a szomszéd csak ül a babérjain, mert neki ez így megfelel? Ha pert indít az új tulaj, akkor vajon milyen alapon fogja állítani a szomszéd, hogy azt ő elbirtokolta, mikor gyakorlatilag erről semmilyen írásos dokumentuma, bizonyítéka nincs? Engem ez érdekelne nagyon. Köszi előre is!

drbjozsef #   2021.04.07. 12:52

Nem értem az összefüggést.

Amit megvett, azt birtokbaveheti.

A földmérő nem kell ahhoz, hogy kinyissa a kaput.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2021.04.07. 10:20

Ott van konkrétan KBS válasza.

Egyik oldalról jóhiszemű vevő, aki a közhiteles nyilvántartásban bízva szerez visszterhesen tulajdont, másik oldalról pedig ott a jóhiszemű vevő, aki elmulasztva a kellő gondossággal eljárást, vásárlás ELŐTT nem mérette fel az ingatlant, megnézte a szemeivel, és úgy döntött, hogy neki ez a telek, ezekkel a kerítésekkel, ezzel a mérettel megfelel, és megéri neki azt a vételárat.

Hogy a bíróság hogy döntene perben, tartok tőle, nem kiforrott. Egyik helyen így, másikon úgy.

Én hajlanék rá, hogy az elbirtoklás inkább jogos ebben az esetben. Szerintem elvárható gondosság, hogy ne vásárlás után, hanem előtte méresse fel, kockáztatva a költségét annak, hogy neki majd úgy nem kell, ha hiányzik belőle. Ha pedig kell neki úgy is, nincs miről beszélni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2021.04.07. 07:31

KBS

Ha a szomszéd elbirtokolta az adott telekrészt, akkor a telekhatár ott van, ahol a kerítés.

Ezt írta a kérdező:

ő erre azt válaszolta, hogy ez az elmúlt 30 évben mindig is így volt és ő nem tudta, hogy az nem a telekhatár. Elbirtoklást nem kezdeményezte, mivel nem tudta, hogy az a telekrész nem az ő tulajdona, ugyanakkor most nem hajlik arra, hogy a határra helyezzük a kerítést.

Kérdezem: esetleg elbirtokolhatta úgy is, hogy nem kezdeményezte ezt a hivatalban hivatalos úton is? Oké, hogy ingatlan esetében 15 évig folyamatosan kell birtokolnia, de ha most az új tulaj bíróságon ezzel kapcsolatban pert indít, akkor vajon van-e esélye? Ez engem is érdekelne! Köszi a korrekt választ rá!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.06. 22:19

Ha a szomszéd elbirtokolta az adott telekrészt, akkor a telekhatár ott van, ahol a kerítés.

www.kbs-ugyved.hu

groszfater@gmail.com # e-mail 2021.04.06. 18:51

horvátzsolt!

A telekhatár ott van ahol a földhivatal nyilvántartja és azt a földmérő közhiteles adatok alapján kijelöli.
Tértisen szólítsd fel a szomszédot Tegye a kerítést a telekhatárra. Ha nem teszi tedd meg te, ha nem tetszik neki pereskedjen.

horvátzsolt # e-mail 2021.04.06. 08:58

Köszönöm a gyors választ! Több mint 2200 négyzetméterről van szó. Az elkerített rész pedig az egyik vége, kb 50 négyzetméter. Nem tudtam szemmel felmérni, hogy akkor az a kerítés jó helyen van e. Ezért is kértem földmérést.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.06. 08:25

Nem lehet megszakítani a sajátjaként birtoklás idejét akkor, amikor az elbirtoklás már bekövetkezett.
Viszont aki az elbirtoklással szerzett tulajdonjogát nem jegyeztette be, az nem hivatkozhat rá azzal szemben, aki visszterhesen, a nyilvántartás adataiban bízva szerezte meg az ingatlant. (Azonban ezzel szemben meg fel lehet vetni, hogy a vevő, ha az elvárható gondossággal járt el, és megszemlélte az ingatlant, láthatta, hogy a kerítés - ergo a telekhatár - ott van, ahol.)

www.kbs-ugyved.hu

horvátzsolt # e-mail 2021.04.06. 08:18

Tisztelt Hozzáértők!

Vásároltam egy telket (fele árverés, fele vétel), amellyel volt tuladjonosai az elmúlt 25 évben nem foglalkozott. Az elmúlt 25 évben nem történt tuladjonosváltás. A területet kimérettem földmérővel, amikor kiderült, hogy a szomszéd kerítésének vonala 3 méterrel arrébb van az én káromra. Tájékoztattam a szomszédot, megküldtem neki a földmérés eredményét, ő erre azt válaszolta, hogy ez az elmúlt 30 évben mindig is így volt és ő nem tudta, hogy az nem a telekhatár. Elbirtoklást nem kezdeményezte, mivel nem tudta, hogy az a telekrész nem az ő tulajdona, ugyanakkor most nem hajlik arra, hogy a határra helyezzük a kerítést. A kérdésem az, hogy bár a 15 év eltelt, az én vételem, földmérésem megszakította az elbirtoklást? Milyen jogi út van nyitva előttem a terület birtokba vételére?

drbjozsef #   2021.04.03. 16:59

kolos1976,

Sehogy.

Az, hogy használtátok, hogy ott vettetek le kerekeket autókról, nem alapozza meg a közterület elbirtoklását.

Ahhoz legalább tizenöt éve tartó, háborítatlan, folyamatos, sajátként történő birtoklás igazolása lenne szükséges. Ha idegen autók is odaállhatnak, akkor ezt nem a sajátotoként birtokoltátok.

Eddig lehetett, mostantól nem lehet. Van ez így. Most majd a gumikat is a műhelyben veszitek le.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kolos1976 # e-mail 2021.04.02. 17:18

Üdvözlöm!
Adott egy ingatlan előtti terület amit az édesapám építési engedéjel a tevékenységéhez parkolót csináltatott. Meg van az eredeti építési engedéj
1986ból. A területet 1972óta használta és használjuk .
Az önkormányzat hozott egy rendeletet h közterületen nem lehet semmilyen vállalkozásal szerelő tevékenységet csinálni.
Ez egy gumis műhely kint levesszük a kereket bent az ingatlanba meg
csináljuk a szerelést.
Ezt a 49 éve használt területet h tudom el birtokolni?
Mi lenne a jogi procedúra menete.
Soha nem fizettünk érte terület használati díjat.
Köszönöm a segitséget tanácsokat előre!

drbjozsef #   2021.03.24. 07:50

Szerintem alapesetben nem zárja ki. Ha sajátodként rendelkeztél vele, használtad, kifizetted a vele kapcsolatos költségeket (különösen a tulajdonhoz kapcsolódó költségeket, mint pl. a közös költség), akkor az elég lehet. Ha használattal kapcsolatos (bérleti, szívességi használói) szerződést nem kötöttetek az eladás után, egyéb alapon jogcímed nem keletkezett a birtoklásra, a kiköltözésre nem szólított fel, akkor az akár elég is lehet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zltn2003 # e-mail 2021.03.23. 18:53

Kerdesem lenne,
Ingatlanom , ami egy lakas volt eladtam, az uj tulajdonos kis idore ra eltunt. Azota eltelt 20 ev.3 evel ezelott beadtam egy elbirtoklasi pert, kiderult hogy a tulaj 8 evel ezelott meghalt,En azota is birtokban vagyok. Kerdesem ,ha eladtam a lakast lehetek meg elbirtoklo , vagy az adasvetel kizarja az elbirtoklas lehetoseget?
Koszonom.