Elbirtoklás menete, bizonyíthatósága?


62-es mazsola # 2019.05.01. 11:07

Tisztelt Ügyvéd úr!
Megoldásokat keresek! Ön szerint hol lenne helye a hozzászólásnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.01. 10:20

Hogy jön ide a jogcímes elbirtoklás? És hogy jön ez a kérdés ebbe a rovatba?

62-es mazsola # 2019.05.01. 10:07

Tiszteletem!
Próbálom egyszerűsíteni az esetet! 2009-ben a gyermekem az akkori párjával vásárolt egy házat hitel bevonásával! A gyermekem 1/1-es tulajdonos lett. Kapcsolatuk megromlott, a pasi maradt a házban, fizeti a hitelt, felújította, stb. Ennek 10 éve! Most a gyermekem 3. babáját várja és szeretnék a kedvezményeket igénybe venni, de hitellel terhelt ingatlan tulajdonában, ez macerás! Nem akar tovább tulajdonos lenni, a bank elzárkózik minden megoldástól!
Ilyen esetben a jogcímes elbirtoklás érvényesíthető? Esetleg más megoldás?
Köszönettel várom a választ!

MajorDomus # 2019.04.29. 20:19

nem lesz könnyű eladni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.28. 06:08

A földilletőséget.

MajorDomus # 2019.04.27. 21:10

Mit birtokolna el?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.27. 07:10

Ebben az esetben lehet szó elbírtoklásról?
Lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.27. 07:09

a régi tulaj és az én időm összeadható?
Egyértelmű a törvény. A gyakorlat is. (Hiszen a szabály ugyanígy volt benne a régi Ptk.-ban is.)

Kari1984 # 2019.04.27. 06:03

Tisztelt hozzáértők!
Két honapja Édesanyám kapott egy levelet, hogy nagyapám után, hagyatéki leltárt kell elvégezni (30 éve halt meg).
Jelzem nem tudtunk semmiről, hogy még papám tulajdonában van valami!Kaptunk 1 levelet a közjegyzőtől, és abban az áll , hogy az édasanyám az apukájától örökölt 0.6 ha szántót. Édesanyám visszaemlékezéséből papámnak volt földje a Tsz-ben! Nagyapám 1989-ben elhunyt! Ki fizettük a közjegyzői díjjat, várjuk a tulajdonjog bejegyzését. Ebben az esetben lehet szó elbírtoklásról? Kicsit nyomozgattam a föld hol létéről, és kiderült hogy, egy 91 Ha-területben van az örökölt földrész. És a volt Tsz jogutódja használja a földet 30 éve. Semmi féle föld használati díjjat nem fizettek senkinek tudtunkal! Ebben az esetben kérhető kártérítés? Nagyon jó helyen található a föld, öntözési terület! Mi nem ragaszkodunk a földhöz ha lelehtne eladnánk, annak aki idáig is művelte a tudtunkon kívül.
Előre köszönöm válaszukat!

seregv77 # 2019.04.26. 21:06

Igen, igen, tudom, a földforg. törvényt lassan kívülről fújom, sok dolgom volt vele, a szerzési feltételeknek megfelelek minden szempontból és tudom, hogy mielőtt elbirtoklási keresetet nyújtanék be, be kell szereznem a mezőgazd.i szakigazgatási hivataltól a hatósági bizonyítványt, stb.
Most elsősorban ez a ptk.-ban bogarászott mondat érdekel, hogy jól értelmezem-e? Hogy ha mondjuk eltekintünk attól, hogy termőföld, akkor ez tényleg azt jelenti, hogy a régi tulaj és az én időm összeadható? És hogy a régi tulaj nyilatkozattal kell csak részt vegyen a perben, vagy meg kell jelennie, meg ilyenek? Természetesen, ha odajutok, akkor majd egy ügyvédre is szükségem lesz, most csak felmérek és tájékozódom a lehetőségekről. És mivel én csak amolyan hobbijogász vagyok, gondoltam, megkérdezek olyat, akinek talán volt hasonló ügye :)

MajorDomus # 2019.04.26. 18:30

Egy próbát megér.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.26. 13:51

A Ptk. nem lesz elég, meg kell nézni a földforgalmi törvényt is.

seregv77 # 2019.04.26. 13:11

Kedves hozzáértők :)
Segítséget szeretnék kérni egy ügyben.
Adott egy hatalmas földterület (termőföld), ami saját tulajdonom. Ebben a földterületben helyezkedik el fizikailag 3 db, önálló hrsz. alatti, kisméretű, közútkapcsolattal nem rendelkező ingatlan, un. „úszó telek”, ami TSZ részarány kiadás során került a jelenlegi tulajdonosokhoz.
A nagy területet 2011-ben vásároltam. A benne lévő kis telkeket már az én földem korábbi tulajdonosa is a sajátjaként használta, művelte és ez így ment tovább, miután az enyém lett: a kis telkeket én is a sajátommal együtt műveltem, gyommentesen tartottam, egyértelműen sajátomként birtokoltam. Természetesen én is és a korábbi tulajdonos is tudott a kis ingatlanokról, hiszen a térképmásolaton látszottak, de nem foglalkoztunk az egésszel, a kis telkek tulajdonosai ugyanis sohasem jelentek meg a helyszínen, soha nem jelentkeztek semmilyen formában, hogy tulajdonosi jogaikkal élni szeretnének, valószínűleg nem is tudnak róla, hogy van ez a tulajdonuk, egyikük már meg is halt és földje az államé lett, a másikuk is nagyon idős, ha még él. A kérdésem a következő: jól értelmezem-e az alábbi jogszabályt:

5:46. § [Jogutódlás az elbirtoklásban] „Az új birtokos hozzászámíthatja saját elbirtoklási idejéhez az elődjének az elbirtoklási idejét. Ha a birtokos jogelődje elbirtoklás útján a tulajdonjogot már megszerezte, az elbirtoklási időt – az előd tulajdonszerzése folytán – összeszámítani nem lehet.”

Jól gondolom, hogy az első mondat azt jelenti, hogy bár én magam még csak 2011 óta, azaz 8 éve használom/birtoklom a kis telkeket sajátomként, az én ingatlanom korábbi tulajdonosa szintén 8-10 éven át tette ugyanezt, akkor a kettő idő összeadható és elindíthatok (?megnyerhetek) egy elbirtoklási pert? Mert szeretném a kis ”úszó telkeket” hivatalosan is beolvasztani a nagy ingatlanomba, telekalakítási eljárás keretében. Szívesen adnék értük pénzt is, de a megvásárlás pl. az esetleges póthagyatéki eljárással vagy felkutathatatlan örökösökkel nagyon hosszú idő és nagyon bonyolult, sokszor meg sem oldható, főleg, hogy termőföld. Ha az elbirtoklás nem megy, akkor nekiállok, de ha mégis járható az elbirtoklás út, akkor az ingatlanom korábbi tulajdonosának nyilatkoznia kell, hogy mondjuk 8 éven át sajátjaként használta a kis ingatlanokat, vagy milyen módon kell bizonyítanom ezt az egészet?
Nagyon köszönöm a választ.

Tesoó # 2019.04.01. 20:36

Kedves Úram!

Kővetkező problémám lenne amiben segítséget kérnék őntől.9éve édesapám után örököltem egy családi házat.Az alsó szomszéd telekhatárnál volt egy régi kútam.Még édesapám élt megengedte a szomszédnak a kút használatat.Ami azt kővette,hogy a szomszéd új keritést húzott fel és a kút felét beleépítette a keritésébe.(vagyis kb 50cm-el bejebb helyezte a keritését)Annó apukamat nem erdekelte a dolog az igazat megvalva a jó szomszédság miatt eddig engem sem.Viszont évek alatt kezdet a szomszéd "őregedni"es valahogy elfelejtette hogy kié is a kút és időnként ránkfőrmed.Most mi már fúrattunk új kútat,hogy nehogy azon problémázzon a nyaron,hogy elhasználtuk a vízet s neki nem jut.Most a kert felétől még nincs kerités és ő most szeretne rakni,viszont az oszlopokat is oda rakta ahol ő jónak (egyenesnek) látta az udvarához képest!
Kérdésem az lenne ha 9 eve vagyok tulajdonos ő előtte is birtokolta a kútat ,telekhatár kiméretése után mit tudok tenni ha bebizonyosodik hogy a kút a miénk és beljebb tetet a kerítését!Elbirtokolhatja a területet?

Válaszát köszönöm!!

drbjozsef # 2019.03.31. 06:30

Jutka,

Nem számít.

Ha jóhiszeműen, ellenérték fejében szerez valaki, az főszabály szerint védelmet élvez. Tehát ha eladod valakinek pénzért, akkor tőle (talán) nem vehetik el. Viszont ez esetben Te vagy az aki nem jóhiszeműen járt el, hiszen nem közölted vele a folyamatban lévő pert (visszterhes átruházásnál a "per-, teher-, és illetékmentesség" alap szokott lenni egy szerződésben), tehát neked kell majd helyt állnod a per elvesztése esetén (elsősorban a vételárral, de annak hiányában minden egyéb vagyonoddal).

Bárki, aki ingyenesen szerezné (vagyis ajándékozás jogcímen, akár idegen is), köteles lenne tűrni hogy pervesztesség esetén elveszítse az ajándékot - hiszen őt kár ezzel nem éri, ingyenesen juttatak neki, ingyenesen elveszti, volt-nincs.

Egyszerűen nem tudod ezt már kijátszani, a jog nem ilyen buta. Vagy elbirtokolják, vagy nem, a bíróság dönt, és azt kell elfogadni.

Jutka70 # 2019.03.30. 15:00

perfeljegyzés ténye nincs az ingatlanon jelenleg, telekalakítási eljárás van rajta feljegyezve. 2019. 10. 06-ig.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.30. 08:13

Mi nem érthető? Az elbirtokló a tulajdonos jogelődjével szemben bekövetkezett elbirtoklásra is hivatkozhat, ha az a a tulajdonos ingyenesen szerezte a tulajdonjogot, vagy ha tudomása volt az elbirtoklásról. Folyamatban lévő per ideje alatt közeli hozzátartozó nemigen állíthatja, hogy nem tud róla, ha perfeljegyzés van a tulajdoni lapon, akkor más se.

MajorDomus # 2019.03.29. 20:37

hm.
valamivel érthetőbben?

drbjozsef # 2019.03.29. 17:59

Jutka70,

Ha megállapítják az elbirtoklást, akkor mindegy ki a tulajdonosa az adott ingatlannak, tűrni köteles, hogy az ítéletet végrehajtsák. Ezzel nem oldotok meg semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.29. 15:45

Az neked szerintem nagyjából mindegy, hogy te vagy az alperes vagy a kiskorú gyereked.

Jutka70 # 2019.03.29. 14:26

csak azért kérdezem, mert a per elején volt még egy tulajdonos, a perben, de ő eladta a részét nekem, így a felperes elállt a perben tőle, oka fosztottá alakult. én már akkor is szerettem volna a kiskorú lányom nevére leíratni, de akkor még a per indítás ténye fel volt jegyezve az adott ingatlanra. most már nincs, csak a telekalakítási eljárás van feljegyezve.

Jutka70 # 2019.03.29. 14:20

akkor végül is nem állna el tőlem a perben a felperes?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.29. 13:12

Dehogy!

Jutka70 # 2019.03.29. 13:10

azt szeretném kérdezni, ajándékozni szeretnék a lányom nevére aki kiskorú. Jelenleg polgári per van ellenem, tulajdon jog megállapítás, elbirtoklási jogcímen. Oka fosztottá válna az ajándékozás után ellenem a per?

Tímeaaa # 2019.03.26. 17:09

Üdvözlök Mindenkit!

Segítségre/megerősítésre lenne szükségem. A rövid történet: 2014-ben vásároltunk egy telket. Az előző tulaj egy idős bácsi volt, ő mindig is ott lakott, olyan negyven évről lehet szó. Mikor megvettük a telket a polgármester közölte velünk, hogy a hátsó kb. 1/3-ad rész az önkormányzaté. (ami mint kiderült sajnos igaz is) Maga a telek elkerítése persze nem így néz ki, olyan mintha a szóban forgó 1/3-ad rész is hozzá tartozna és az előző tulaj is magáénak hitte/használta az önkormányzat részét is. Van-e valamilyen esélyünk elbirtoklásra? Gondolok ilyesmire, hogy többen tudnák bizonyítani (fia, szomszédok), hogy a bácsi sajátjaként használta a földterületet amióta csak ott élt. (sajnos valószínű, hogy a bácsi azóta meghalt) Vagy, teljességgel lehetetlen az egész mivel velünk tulajdonos váltás történt? Elnézést, ha sokak számára butaságokat kérdezek, csak szeretnék tisztán látni, hogy milyen lehetőségeink vannak, mert igényt tartunk arra a telekrészre. Nagyon köszönöm a hozzáértő válaszokat! Üdvözlettel: Tímea