Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Földmérés - telekhatár - vita

drbjozsef #   2020.11.27. 17:32

Akkor neked kell eldönteni, neki állsz-e. Mennyire tartasz egy esetleges fizikai erőszaktól. Amig ugat meg rágalmaz, az se baj.

Én elkezdeném az építkezést. Jelentsen fel, pereljen be, forduljon a hivatalokhoz, csináljon amit akar. Legfeljebb leállítják, bár ez se valószínű, hiszen egy kerítés egy-két nap alatt felhúzható.

Én azt tenném, hogy hívnék melósokat (eleve sokan legyetek), és gyorsan kiásnám az árkot és be is betonoznám az alapot azonnal, minél hamarabb, lehetőleg aznap.

Ha éppen tudod, hogy melyik nap nincs otthon, még jobb...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Andras.L.F # e-mail 2020.11.27. 15:52

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

Természetesen minden hivatalos keretek között ment.
Jegyzőkönyvet kaptam róla, és a telekszomszéd is kapott egy példányt.

A földmérést 2 okleveles földmérő mérnök aláírásával, pecsétjével hitelesítette, tehát a felelősséget természetesen vállalták.

Sajnos a közös nevező nem fog menni. Több körben is próbáltam, de az üres rágalmazáson és a légbőlkapott követelőzésen (500.000 Ft sérelmi díj...de azt ő sem tudta konkrétan megmondani hogy miért :-) ) kívül nem tudott konstruktív párbeszédet folytatni.

drbjozsef #   2020.11.25. 14:17

Andras.L.F,

Hivatalosan méretted ki? Kaptál róla jegyzőkönyvet? Vállalja a felelősséget a munkájáért a földmérő?

Akkor építsd fel. Jóhiszeműen jársz el, kiméretted, ha valami gikszer lenne, majd kártalanít (téged, vagy a szomszédod) a földmérő, vagy annak a felelősségbiztosítója.

Ha nem sietsz, kivárod a jogi ügy végét, akkor annak el is kellen indulnia. Vagy mond meg a szomszédnak, hogy kérjen birtokvédelmet, vagy pereljen be, megvárod a végét, vagy kezdd el csinálni, aztán ha nem indít eljárást, akkor meg úgy járt.

Egyébként jó lenne valami közös nevezőre jutni, nem jó a haragos a szomszédban. Ez a dolog csak eszkalálódni fog, a végén háborúval. Amit hiába nem szeretnél.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Andras.L.F # e-mail 2020.11.25. 13:34

Kedves "bermuda háromszög",

Persze, ezzel én is tisztában vagyok, viszont azt sem akarom hogy esetleg (valami csoda folytán) tényleg a földmérő tűzte rossz helyre a telekhatárt, és ez esetben el kelljen bontanom az időközben felépített kerítést.

Szóval ezért vagyok kicsit meglőve a sztorival.

Nem valószínű hogy rosszul mért volna a földmérő mérnök. Helyi emberről van szó, aki tökéletesen ismeri a helyi viszonyokat és 1000+1 kimérést csinált már a városban.

Andras.L.F # e-mail 2020.11.25. 13:30

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

Nem mondta senki hogy kell a szomszéd hozzájárulása, igazából így tartottam korrektnek hogy szólok arról, hogy elkezdem kiásni a kerítés alapját.

Ekkor robbant ki a már leírt vita.

Üdvözlettel.:
András

bermuda háromszög #   2020.11.23. 15:16

A saját telkeden csinálhatod.
Ha nem tetszik neki majd lép.
A lépés nem az hogy veled veszekszik, hanem pl birtokvédelmet kér, újra kitűzeti stb
és akkor kénytelen lesz figyelembe venni a földmérő kitűzését.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.23. 14:12

Valaki azt mondta, kell a szomszéd hozzájárulása?

www.kbs-ugyved.hu

Andras.L.F # e-mail 2020.11.23. 13:26

Sziasztok,
Adott egy 1990-es építésű emeletes családi ház egy 730nm-es telken.
Idén terveztük megcsinálni illetve újra csinálni a jobb és bal oldali oldalkerítést.
Bal oldalon a szomszéd még azelőtt önhatalmúlag elbontotta a régi drótkerítést (oka ismeretlen) hogy mi megvettük volna az ingatlant.
Jobb oldalon pedig a kerítés állapota indokolta a kerítés cserét.
A kerítést mindkét oldalon teljesen saját költségen, és TELJES TERJEDELMÉVEL saját telken szerettük volna építeni.
A kerítés pontos helyének meghatározása és az esetleges későbbi viták elkerülése miatt hívtam egy földmérőt aki csinált egy hivatalos telekhatár kimérést és kitűzést.
A telek jobb oldalán minden rendben is ment, a kitűzési pontoktól teljes terjedelmében a saját telekre megépítettük a kerítést.
A bal oldalon viszont nem sikerült még az alapot sem kiásni, ugyanis a szomszéd azt mondta hogy nem ismeri el a telekhatár kimérést és kitűzést, valamint nem járul hozzá hogy megépítsem a kerítést mert szerinte az már az ő telkén húzódna.
Elmondása szerint hiába esik a szigetelt falsíkom teljesen egyvonalba a friss telekhatár kitűzéssel, ez mit sem számít...ugyanis annó 1990-ben a házat állítólag pontosan telekhatárra építették (legalábbis ő "szájhagyomány útján" így tudja), és én arra rászigeteltem 15cm-t. Erre a 15cm-re (ahol egyébként az előkerti és a hátsó kerítés is húzódna) ő úgy hivatkozik hogy az már tőle "ellopott" terület.
Itt mégegyszer megjegyezném, hogy a friss telekhatár kitűzés szerint a MÁR szigetelt falsíkom sem lóg át a telkére egy 1 árva centit sem.
Mi a véleményetek a sztoriról? Találkozott már valaki ilyennel?
Sajnos az úriemberrel (aki egyébként a fél utcával hadban áll ilyen olyan mondvacsinált dolgok miatt) abszolút nem lehet szót érteni, még a kitűzési pontokat sem volt hajlandó megnézni.
Kihez érdemes fordulni, milyen lépéseket érdemes tenni?

Ha van ingatlanjogban otthonosan mozgó ember közöttünk, az ő tanácsát/véleményet is szívesen meghallgatom.

Köszönöm előre is a konstruktív hozzászólásokat!

Lacafix # e-mail 2020.10.19. 19:20

Nem teljesen mindegy? Miért reagál a kérdésre, ha nem tudja vagy nem akarja megválaszolni? Kíváncsi vagyok, ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.19. 15:53

Akkor ismét: mi a jelentősége?

www.kbs-ugyved.hu

Lacafix # e-mail 2020.10.19. 15:50

Nem a telekhatár a lényeg egyelőre, csak azt szeretném megtudni, hogy van/volt-e építési engedély egy bizonyos épületre.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.19. 07:14

A telekhatár nem függ attól, hogy ez az épület engedéllyel épült-e vagy nem.

www.kbs-ugyved.hu

Lacafix # e-mail 2020.10.18. 20:35

Csak szeretném tudni, hogy hol tudnék ennek utánanézni, szeretném elkerülni a lehetséges kellemetlenségeket, ami abból fakadhat, hogy nincs engedélyeztetve az épület. Csak tavaly óta van a tulajdonunkban az ingatlan és a szomszédunk is új, valószínűleg telekvitába fogunk velük keveredni, és sajnos ez a melléképület is érintett lehet a vitában.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.18. 11:12

Mi ennek a jelentősége?

www.kbs-ugyved.hu

Lacafix # e-mail 2020.10.17. 19:24

Tisztelt Fórumozók!

Egy örökölt ingatlannal kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy ha a tulajdoni lapon "kivett lakóház, udvar" megnevezés szerepel, akkor van/volt építési engedély a rajta álló épületre? Esetleg hol lehet ennek utánanézni? Legalább 30-40 éve megvan az épület. A térképmásolaton nincs feltüntetve, mert nagyon kicsi a telek, és elvileg pont akkora a "lakóház" is.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.03. 09:51

Nem hivatkozhat elbirtoklásra a jóhiszemű, visszterhes szerzővel szemben az, aki az elbirtokolt tulajdonjogot a közhiteles nyilvántartásba nem jegyeztette be.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.10.02. 17:33

Ha nem jegyeztette be a szomszéd 15 év után a telekmódosítási igényét, hogy az a terület az övé, akkor az elbirtoklás ideje abban a pillanatban újra indult, amikor a régi tulajdonostól megvették a telket.

Természetesen. A dologgal való rendelkezés megszakítja az elbirtoklást.

Már ha az nem következett már be. Ha 15 év után szakad meg, akkor hiába szakad meg, mert már bekövetkezett az elbirtoklás. Legfeljebb még nem lett kérve annak megállapítása.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szunnyancs # e-mail 2020.10.01. 23:11

"Aztán ha kiderül, hogy a szomszéd valóban elbirtokolta, akkor marad ahol van. A "nagyon rég" relatív, és kevés is lehet, de ha az legalább 15 év, akkor elég lehet."

Ha nem jegyeztette be a szomszéd 15 év után a telekmódosítási igényét, hogy az a terület az övé, akkor az elbirtoklás ideje abban a pillanatban újra indult, amikor a régi tulajdonostól megvették a telket.

MI is ebben a cipőben járunk. Nekünk 50 centi hiányzik, a szomszédnak (aki tavaly vette meg azt a részt) 50 cm-rel nagyobb. Minden máshol (a másik oldalainkon) jól van a kerítés. Itt hogy mászott el a digitalizáláskor a telekhatár? Miért pont itt? És miért pont csak ez? Nem valószínűbb, hogy a szomszéd "véletlenül" arrébb tette?

MajorDomus # e-mail 2020.09.14. 18:53

Első körben az eladót kérdezzétek meg,mikor épült a kerítés??

nanemaaa # e-mail 2020.09.14. 08:10

Az sem lehetetlen, hogy az ingatlan-nyilvántartási térképek digitalizálása során mászott el a telekhatár. Nem ritka, hogy méterekkel arrébb kerültek a nélkül, hogy ebben a szomszédnak tevékeny szerepet kellett volna vállalnia. Érdemes egy kört futni a földhivatalnál is.

drbjozsef #   2020.09.14. 01:41

Creacrea,

Pert kell indítanotok.

Aztán ha kiderül, hogy a szomszéd valóban elbirtokolta, akkor marad ahol van. A "nagyon rég" relatív, és kevés is lehet, de ha az legalább 15 év, akkor elég lehet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Creacrea # e-mail 2020.09.13. 23:08

Kedves Szakértők!
4 éve vettünk egy lakóövezeti építési telket. Kimérettük a pontos telekhatárokat és kiderült, hogy az egyik szomszédnak 70 cm-rel arrébb van a kerítése felénk. Szóban kértük, hogy rendezze, de elutasította, azzal az indokkal, hogy már nagyon régóta így van ez a kerítés. Az utcai részünk így 15 m-ről 14,30 m-re. Mit tudunk jogosan tenni, hogy helyére kerüljön a kerítés?
Előre is köszönöm a válaszokat.

alfateam # e-mail 2019.09.24. 20:24

Nem köt belétek senki, be kell tartani a KRESZ szabályokat!

csalados # e-mail 2019.09.24. 20:14

Még az lenne a kérdésem, hogy most zsákutca ahol lakunk, és ezt akarja megnyitni az Önkormányzat. Csakhogy előttünk nagyon keskeny az út szélessége, konkrétan fél sáv. Nekünk nagyon kicsi az udvarunk ezért az autóval (2) kint az utcán a ház előtt szoktunk parkolni. De ha út lesz akkor valamennyit az út széléből foglalunk el, mert a kerítés és az út között nincs annyi hely. Belénk köthetnek ez miatt?

alfateam # e-mail 2019.09.24. 18:46

Ha kiméretem a telket az bizonyíték lehet-e erre?

Mi-más(?)