Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Földmérés - telekhatár - vita

alfateam # e-mail 2019.09.24. 20:24

Nem köt belétek senki, be kell tartani a KRESZ szabályokat!

csalados # e-mail 2019.09.24. 20:14

Még az lenne a kérdésem, hogy most zsákutca ahol lakunk, és ezt akarja megnyitni az Önkormányzat. Csakhogy előttünk nagyon keskeny az út szélessége, konkrétan fél sáv. Nekünk nagyon kicsi az udvarunk ezért az autóval (2) kint az utcán a ház előtt szoktunk parkolni. De ha út lesz akkor valamennyit az út széléből foglalunk el, mert a kerítés és az út között nincs annyi hely. Belénk köthetnek ez miatt?

alfateam # e-mail 2019.09.24. 18:46

Ha kiméretem a telket az bizonyíték lehet-e erre?

Mi-más(?)

csalados # e-mail 2019.09.24. 13:38

Olyan kérdésem lenne, hogy amelyik házban lakunk, tudomásunk szerint a kerítésünk nem a telekhatáron húzódik hanem bentebb, mert régen a telektulajdonosok alakították ki ezt az utcát és bentebb tették a kerítéseket, hogy mindenki be tudjon járni az ingatlanjaihoz (nagyon nagyon régen). Az utolsó ház kerítése a tudomásunk szerinti telekhatáron van.
A térképeken ma már persze ez nem így szerepel, nem tudom az eredeti régi térképek meg vannak-e a földhivatalban. (Bár ez a városnak nem érdeke mert a szembe szomszédjaink telkeit kisajátították még régen és egy iskolát építettek oda. Ha kiméretem a telket az bizonyíték lehet-e erre?

wers # e-mail 2019.09.21. 10:52

Már beírtam rögtön elsőre

zozoka49 # e-mail 2019.09.21. 10:27

igen,bocsi elbirtoklásra gondoltam.Segitsetek még abban,hogy melyik jogszabály irja elő a szomszédok értesitését a földmérésről,hogy az értesitésben arra tudjak hivatkozni.

wers # e-mail 2019.09.20. 08:44

eltulajdonitás” gyanítom elbirtoklásra gondolsz, majd jönnek nálam okosabbak, szerintem van esélye.

De előbb várd meg mit mér a te földmérőd. Lehet, csak a térképet kell pontosítani.

zozoka49 # e-mail 2019.09.19. 18:21

a földhivatalban megvolt a cimünk.Ö azt állitja nem kellett bennünket értesitenie.A mi földmérőnk akivel kiszeretnénk méretni azt mondja kell.azért kérdeztem a jogszabályt,az értesitésben arra hivatkoznák.közben megtudtuk a címét.Arra nem kaptam még választ,ha netán jó az ő kimérése,lehetséges-e eltulajdonitás az általunk 25 éve használt részre,ami a deritőnk egy része?

wers # e-mail 2019.09.19. 13:24

bár mi nem kaptunk a némettől semmi értesitést

Véletlenül nem lehet, hogy a ti tulajdoni lapotokon nem megfelelő a lakcímetek? Nem jelentettétek be ha költöztetek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.19. 13:14

a mi telkünkön levő deritő fele az ő telkén van.Mivel furcsának találjuk

Hát még ő!

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2019.09.19. 12:33

Még annyit hozzá, bár gondolom a földmérő is mondja majd, hogy a régi térképeken csak a vonal vastagága akár fél méter eltérést is jelenthet, plusz a hibahatár sem kicsi.

wers # e-mail 2019.09.19. 12:28

Kellett volna kapnotok értesítést, és alá kellett volna írnotok a jegyzőkönyv nyilatkozat részért. Kérjétek el a jegyzőkönyv másolatát.

Ha nem tudjátok a tulajdonos lakcímét (bár a tulajdoni lapon rajta kell legyen) címezzétek oda ami ismert, a telek címére.

17. Földrészlet határvonalának kitűzése
40. § (1) A kitűzési munka minőségéért a munkát végző földmérő a felelős.
(2) Földrészlethatár kitűzésére irányuló munkának minősül a földrészlethatáron létesítendő új épület kitűzése is.
(3) A kitűzésről helyszíni jegyzőkönyvet kell felvenni, amelyet eredetben a járási hivatalhoz a földmérési dokumentációval együtt be kell nyújtani a 25. melléklet szerinti tartalommal.
(4) Ha a kitűzés az Fttv. 14. § (8) bekezdése alapján történik, akkor a 25. melléklet szerinti tartalommal, a honlapon közzétett formanyomtatvány szerinti formában kell elkészíteni a jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv tartalmazza a kitűzött földrészlet tulajdonosának és a szomszédos földrészletek tulajdonosainak nevét, lakcímét, ingatlanuk helyrajzi számát, aláírásukat és nyilatkozatukat a kitűzéssel való egyetértésről.

Fttv. 14. §
(8) Analóg térkép digitalizálásával előállított állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis alapján végzett földrészlethatár-kitűzés esetében az adatbázis tartalmát - a természetbeni állapottal összhangban és az érdekelt felekkel egyetértésben - a földmérésre vonatkozó tűrési határon belül az ingatlanügyi hatóság a kitűzési dokumentáció alapján határozattal módosíthatja. A területi adatok esetleges változását záradékolt változási vázrajzzal kell dokumentálni.

zozoka49 # e-mail 2019.09.19. 11:33

segítséget szeretnék kérni.25 éve van egy üdülőtelki ingatlanunk. eddig mindenki a szomszédok közül a sajátját használta, kerités egyik telken sem volt. Most két éve a szomszédos ingatlan tulajdonosa aki német volt, eladta egy másik németnek az ingatlanát. Ő most az idén földmérővel kimérette a telkét, és az új mérés szerint a mi telkünkön levő deritő fele az ő telkén van.Mivel furcsának találjuk, azért hogy tisztán lássunk, bár nem kevés pénzbe kerül,ki szeretnénk méretni a mi telkünket is.A földmérő tájékoztatása szerint kötelező a mérésről a szomszédokat előzetesen értesíteni,bár mi nem kaptunk a némettől semmi értesitést, és a mérésről készitett jegyzőkönyvet sem láttuk.Valaki segitsen, hogy melyik jogszabály irja elő ezt az értesitést,és ha nem tudjuk a németországi címét,hogyan lehet értesiteni?van helyi képviselője, neki is el lehet küldeni?Ha a telkünk egy része a kimérés után is az ő részére esne,mivel 25 éve mi használtuk lehetne kérni az eltulajdonitást?Köszönom előre is a válaszokat.

alfateam # e-mail 2018.11.30. 15:50
tsirche22 # e-mail 2018.11.30. 15:14

Tisztelt fórumozók!
Olyan kérdésemben tudna valaki segíteni, hogy utcára nem merőleges telekhatárok előtti kapubeállót milyen módon lehet kiépíteni? Az utcára merőlegesen, vagy a telekhatár vonalát követve? Körülbelül a képen látható szituációról lenne szó:

https://kepkuldes.com/image/1fqNt

bimbus # e-mail 2018.11.23. 21:17

alfateam!
A bíróság földmérö szakértőt rendelt ki, hogy mérjen, kitűzzön és állapítsa meg, hogy történt-e túlépítés. A térképi hibahatáron múlik, hogy történt-e.

alfateam # e-mail 2018.11.23. 19:01

Hogy kerül a képbe még egy földmérő?

bimbus # e-mail 2018.11.23. 18:46

Tisztelt szakértők!
Túlépítés miatt inditott perben szakértői vélemény történt. A szakértő megállapítja, hogy a földrészlet EOV-os besorolású. Hivatkozik a 8/2018-as AM rendeletnek a 7. mellékletben található B) táblázatra a térképi hibahatár megállapításánál, amit a rendelet szerint nem EOV-os besorolás esetén kell alkalmazni. Mint kiderült, a földmérők között vita zajlik, hogy a hibahatár megállapítása hogy lenne helyes.
Kérdésem: A szakértő a szakértése során eltérhet a hatályos rendelettől, mert neki más a személyes véleménye, mint amit a rendelet előír? A szakértői vélemény megfogalmazásánál nem kell neki kizárni a szubjektivitást? Miért nem szakmai kongresszusokon mondja el a véleményét és tesz javaslatot a rendelet módosítására? Úgy gondolom, ennek nem itt van a helye.

nonolet # e-mail 2018.11.19. 22:48

semmi jogi lehetősége nincs a 15 ház, és igazából a 3 földterület tulajdonosának?

Nem érted jól.

A 15 háznak nincs.

A 3 földtulajdonosnak vélhetően van, adott esetekben, alkalmilag is indokoltan.
Persze kártérítés árán.

nonolet # e-mail 2018.11.19. 22:45

tyúkanyó

Nem az a hülye aki végül lezárta a nemlétező utat.
Ne tőle akarjátok a megoldást...

tyúkanyó # e-mail 2018.11.19. 20:06

Tisztelt Béla!

Sajnos az az útkialakítási lehetőség 31 éve nem merült fel, mert a külterületi föld másik végében egy részen van egy út, amit beszántottak. Az volt tervben, hogy azt az utat "hozzák föl" papíron a kertek alá, bár az csak 9 telekről oldaná meg a kijutást, de az ügyintéző halála miatt ez is elmaradt, utána meg a rendszerváltásnál olyan keveredések voltak, hogy az egész el is felejtődött.
Ezen a részen van másik földterület is, amit szintén csak részlegesen lehet megközelíteni, ami azt jelenti, hogy az oda vezető út olyan keskeny, hogy vetőgéppel, kombájnnal nem lehet lejutni.

Ha jól értem, akkor semmi jogi lehetősége nincs a 15 ház, és igazából a 3 földterület tulajdonosának?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.18. 22:55

Bocs már látom. Szerintem 31 év elég szép türelmi idő.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.18. 22:52

Kértünk türelmi időt,
Miért, a per meddig tartott?

www.kbs-ugyved.hu

tyúkanyó # e-mail 2018.11.18. 21:16

Kedves hozzáértők!

Egy fél utcát érintő ügyben kérném segítségüket. A kertjeink végében, van egy föld út, ami már a 70-es években is ott volt, amikor építkeztek itt sokan. A kerteket onnan meg lehetett közelíteni megművelésre, ezért többen az udvart úgy alakították ki, hogy onnan csak egy max 2 méteres kapu maradt, ahol egy nagyobb gép nem fér el. A kert után egy külterületi szántóföld van. Az a problémánk, hogy az az út csak egy használati út, de nincs bejegyezve a földhivatalban, nincs száma, csak egy szaggatott vonal jelöli. 84-ben a földtulajdonos indított egy pert az utcával szemben, hogy jogtalan az úthasználat, amit sajnos meg is nyert,az út az övé. Szolgalmi joggal nem élhetnek, az utcabeliek mert minden háznál van elölről kerítés, közlekedjenek onnan. Ez sajnos nem minden teleknél megoldható, nálunk pl a garázst, és az istállót kellene lebontani annak érdekében, hogy a kertbe ki tudjunk menni traktorral.
Összeültünk a héten a tulajdonossal, felajánlottunk terménymegváltást, a kiesett termés helyett, bérbevételt az útra, másik földterületet az út fejében, de semmi egyezségre nem hajlandóak. Kértünk türelmi időt, hogy egy magánutat alakíthassunk ki, úgy, hogy mindenki megengedi, hogy 3 métert használjanak a kertje végében, de ennek megvalósítása fél évet is igénybe venne. (meg ez is kérdéses jogilag, hiszen senki nem mondana le a kertje végéről, csak átengedné használatra)
Egyeztetés helyett a tulajdonos árkot ásatott annak a kerje végébeben, aki napi szinten jár ki traktorral, hogy az állatainak takarmányt vigyen.
A jegyző állítása szerint, ha ebben az ügyben van már egy elvesztett per (87-ben zárták le az ügyet), akkor nem áll velünk szóba a bíróság.

Semmi féle jogi lehetőségünk nincsen? 19 háztulajdonosnak keseríti meg az életét ez a vita.
Kérem segítsenek, mielőtt még jobban elharapózik a helyzet...

zsálya78 # e-mail 2018.06.16. 00:47

Kedves nonolet,

köszönöm a válaszaid! a térképen sajnos nincs rajta a kút, ahogy az adásvételiben sem szerepelt. de ez egy használaton kívüli telek volt, a régi nagy telket anno kettéosztották, a szomszédunk vette meg az egyik részét (és építette a kerítést nyilvánvalóan aszerint, ahogy az ő igényei megkívánták, ezért hol itt van, hol meg ott..a kút a mi oldalunkon áll, az oldala is a kerítés része, mint egy házfal, csak ugye mivel nem négyzet alakú, hanem kör, ezért egy ív "átlóg"), a másik részén pedig nem volt semmi....csak a gazzal benőtt régesrégi kút :)