Ingatlan Adás - vétel


Doktorsenki # 2019.01.15. 18:01

Nagyon szépen köszönöm előre is mindenki válaszát.

Doktorsenki # 2019.01.15. 18:00

Tisztelt hozzáértők !
Testvérem halála után én és édesanyám örököltem 1/2 1/2 arányban egy lakást . Közben édesanyám teljesen leépült otthonba került és kirendeltek hozzá egy eseti gondnokot . A lakáson 15MFt hitel van de a gyámhivatal csak 14Mft ra becsülte fel az ingatlant . Mivel a lakás lelakott állapotban van így nehéz lenne értékesíteni de nekem lenne tőkém a felújításra .Megoldható valahogyan ,hogy a eseti gondnok lemondjon az tulajdoni jogról mivel a saját számitásaik szerint pénzt alapból nem kapnának és cserébe nyilatkoznék ,hogy nem egyetemlegesen felelünk a terhekért hanem én egyedül . Felújítanám az ingatlant és eladnám remélhetőleg legalább teher fennmaradása nélkül .

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.11. 15:09

(De nem a földhivataltól. :) )

drbjozsef # 2019.01.11. 12:56

Ha Te vagy a vevő, akkor igen, egy bejegyzési határozatot.

gyendre # 2019.01.11. 12:16

Ingatlan vétel során,széljegyként bekerült a tulajdoni lap tetejére a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem.
Ezt az ügyvéd nyújtotta be.Értesítést fogok majd kapni a földhivatalból idővel?
Addig nincs egyéb dolgom?

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2019.01.03. 06:33

Linuka,

Ha az általad átadott összeg az előszerződés szerint is előlegnek minősül, vagy a szerződésben nincs erről konkrét rendelkezés, vagyis nincs explicite beleírva, hogy az átadott összeg foglaló, akkor igen, visszajár.

Az hogy pontosan egyébként kinek róható fel a szerződés megszűnése, és ezzel kapcsolatban kinek milyen kártérítési kötelezettsége lehet, az más kérdés.

Ha jól értem, Te nem tartottad be a szerződés szerinti fizetési határidő(ke)t, ez azért megalapozhat bizonyos szankciókat.

De az előleg visszajár.

Ha bizonyosan nem foglaló volt.

linuka # 2019.01.02. 19:49

Kérdésem a következő!
Vissza jár-e az előleg? Ha a tulajdonos mondja fel a előszerződést?
Ingatlan vételi ajánlat előszerződés történt 2017. Decemberben.Amit az eladó 2018. Decemberben felmondott a fizetési határidők betartása miatt.ezalatt az idő alatt utaltam részére 300.000.- frt.és+felügyeltem az ingatlant,
20 hónapig, így tehát gyakorlatilag mindent ami az ingatlan körül megkellett tenni.

linuka # 2019.01.02. 19:49

Kérdésem a következő!
Vissza jár-e az előleg? Ha a tulajdonos mondja fel a előszerződést?
Ingatlan vételi ajánlat előszerződés történt 2017. Decemberben.Amit az eladó 2018. Decemberben felmondott a fizetési határidők betartása miatt.ezalatt az idő alatt utaltam részére 300.000.- frt.és+felügyeltem az ingatlant,
20 hónapig, így tehát gyakorlatilag mindent ami az ingatlan körül megkellett tenni.

drbjozsef # 2018.12.29. 13:37

Egyébként a szerződés szerint a kifizetéssel egyidejűleg birtokba kellett volna adnia az ingatlant a tulajdonosnak.

Hát ezt kellett volna végrehajtani. Nem nagy kunszt, ha pénzt akar. Így viszont itt van ez a "kellett volna", amivel már nehéz mit kezdeni. Kérheted, sürgetheted, fenyegetheted. Utóbbi esetben például azzal, hogy ha 8 napon belül nem adja birtokba a kiürített ingatlant, akkor elállsz a szerződéstől - hiszen szerződést szegett azzal, hogy eddig nem adta birtokba -, és kéred vissza az összes pénzedet.

Csak hát mi van, ha erre se csipkedi magát?

Ági512 # 2018.12.28. 14:42

Vettünk egy kertes házat holland-magyar állampolgártól hitellel és csok-kal. December 15.-én a teljes összeg átment a tulajdonos megbízójának számlájára. Akkor megállapodtunk, hogy egy szobában tarthatja a cuccait amíg érte nem tud jönni. Viszont késöbb kiderült hogy a fiának is vannak itt dolgai őt a kifizetés után megkerestük és arrogáns stílusban közölte velünk, hogy őneki még el kell intézni az autója meg a motorja papírjait és különben is ez az ő otthona és hagy döntse már el hogy mikor akar hazajönni. Egyébként a szerződés szerint a kifizetéssel egyidejűleg birtokba kellett volna adnia az ingatlant a tulajdonosnak. Valaki esetleg tudna nekem segíteni hogy mit lehetne tenni az ügyben, mert már a szerződést kiállító ügyvéd sem foglalkozik velünk a tulajdonos fia pedig úgy van vele ha bebukjuk a csokot az is a mi bajunk mert minek intézzük el ilyen hamar amikor ő még nyaralni is itt fog.

FarkasTamas # 2018.12.06. 09:51

Szomorú örökös,

Köszönöm a hozzászólást, én is hónapok óta emésztem magam azon, hogy megéri-e egy szerkezethibás lakásba ölni a pénzt. Valószínűleg teljesen igaza van, egyáltalán nem éri meg. Vissza lehetne táncolni, és új lakást keresni, csakhogy már egy csomó pénzt öltünk lakásba. Addigra, mire erre fény derült, bebútoroztuk, és ha elállunk a szerződéstől, a kivitelező nem fogja visszafizetni azt sem, amit már kifizettük neki, nem hogy az egyéb felmerült költségeinket. Legalábbis nem egyből, csak hosszas pereskedés után, addig pedig lakni kell valahol, kisgyerekkel és terhes feleséggel ez a hercehurca pedig nem egyszerű. Ott van már a kivitelezőnél az összes pénzünk, kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, és ezt ő nagyon is jól tudja, és ki is használja.

drbjozsef # 2018.11.27. 06:16

Sebi23,

Ha az adásvételi szerződésben a felek külön nem rendelkeznek arra vonatkozóan, ha a bank nem bocsátja a vevő rendelkezésére a megigényelt kölcsönt teljes egészében, amelyre tekintettel a vevő nem tudja kifizetni a vételárat határidőre, és így az adásvételi szerződés teljesítése meghiúsul, akkor úgy kell tekinteni, hogy a teljesítés olyan okból hiúsul meg, amelyért a vevő felelős.

Tehát az alapeset az - és ebben nem teljesen, de azért eléggé egységes a bírói gyakorlat is -, hogy a meg nem kapott kölcsön a vevőnek felróható ok, elveszíti a foglalót. A feleknek azonban a szerződési szabadságuk keretében lehetőségük van a foglalóval kapcsolatos felelősség kérdését is részletesen rendezni az adásvételi szerződésben, ha ettől el akarnak térni.

Szomorú örökös # 2018.11.27. 05:13

FarkasTamas

Egy újépítésű társasáházi lakás vásárlása során fény derült arra, hogy az ingatlan egy komoly szerkezeti hibát tartalmaz....Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben megteheti ezt az eladó? Elállhat a szerződéstől a saját hibás teljesítése miatt? Már bent lakunk az ingatlanban, nem szeretnénk kiköltözni, a hiba javítását szeretnénk elérni.

Én csak laikusként diszkréten megkérdezem: megéri egy szerkezethibás lakásba ölni a pénzt? Mi lesz, ha később ez komoly gondokat okoz? Most még vissza lehetne táncolni és olyan lakást keresni, ami rendben van teljesen. :-O

Sebi23 # 2018.11.26. 22:23

Ha a bank nem ad külcsönt a vevőnek akkor visszajár a foglaló? Vagy lehet példákat felhozni hogy mikor nem jár vissza a foglaló?

FarkasTamas # 2018.11.22. 08:26

Köszönöm a választ, ez megnyugtató!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.21. 14:43

Nem teheti meg. A foglaló nem bánatpénz.

FarkasTamas # 2018.11.21. 14:23

Kedves fórumozók!

Egy újépítésű társasáházi lakás vásárlása során fény derült arra, hogy az ingatlan egy komoly szerkezeti hibát tartalmaz. A műszaki átadás során én, a vevő kértem az eladó generálkivitelezőt, hogy a hiba leírását és a kijavítás határidejét vegyük jegyzőkönyvbe. Az eladó ezt megtagadta, azt mondta, hogy így nem hajlandó aláírni az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, inkább eláll a szerződéstől (akár a foglaló kétszeres visszafizetése mellett is), és eladja az ingatlant másnak. A vételár teljes egészében ki lett fizetve. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben megteheti ezt az eladó? Elállhat a szerződéstől a saját hibás teljesítése miatt? Már bent lakunk az ingatlanban, nem szeretnénk kiköltözni, a hiba javítását szeretnénk elérni.

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.20. 17:55

Megkaptátok a vételárat, és még a garázs is tietek maradt. Szerintem ez nem akkor probléma.
(Ja, az adót ki kell fizetni, ha ez a kérdés.)

marisom # 2018.11.20. 16:27

Tisztelt Fórumozók!
1993-ban eladtuk a garázsunkat, most derült ki, hogy a vevő nem jegyeztette be a Földhivatalnál a nevére az ingatlant. Nekünk 25 év után a nevünkre garázs adót küldtek ki. Mit lehet tenni?


Tisztelt Fórumozók!

1993-ban eladtuk a garázsunkat, 2017-ben szembesültünk vele, hogy a vev? nem rendezte az átírást. Nagy nehezen értük el,és k

Laszlo30 # 2018.11.20. 15:15

Köszönöm válaszát, tovàbbi szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.20. 15:12

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Nem kap.

Laszlo30 # 2018.11.20. 15:01

A tényállás, amit már az alábbiakban leírtam, miszerint tulajdonosként szeretném a lakásunkat egy másik ingatlanra cserélni. A lakást édesapám vásárolta 10 éve, ő a haszonélvező, én pedig a tulajdonos. A kérdés csupán csak annyi, hogy a felesége akivel 2 éve házasok, a csere után kap e haszonélvezeti jogot, mivel tudtommal beleesik a házasság alatt szerzett vagyonba az ingatlancsere is.

Laszlo30 # 2018.11.20. 14:47

Köszönöm gyors válaszát! És a kérdés első felében említve, ingatlancserekor már megkapja a haszonélvezetet, vagy csak a férj halálakor végrendelet hiányában?

ObudaFan # 2018.11.20. 14:40

A túlélő házastárs haszonélvezetet örököl a közösen lakott lakáson. Ezt végrendelettel ki lehet zárni, de ekkor is megilleti kötelesrészként a haszonélvezeti jognak olyan korlátozott mértéke, amely szükségleteit biztosítja, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat.

Laszlo30 # 2018.11.20. 14:14

Sziasztok! Ingatlan cserénél, melyen édesapám a haszonélvező, én pedig a tulajdonos,kap e az új feleség (akivel nem régóta házasodott össze) a csere bekövetkezése után haszonélvezeti jogot, hiszen házasság alatt közösen megszerzett vagyonnak tekinthető. A haszonélvező halála után az özvegy amúgy is kap, ha jól értelmeztem a ptk-t. Kiküszöbölhető ez valahogy, hiszen nem szeretném, hogy a felesége részesüljön az ingatlan jogaiból. Elôre is köszönöm a válaszokat!