Ingatlan Adás - vétel


Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.18. 16:25

A szerzést követő hatodik évtől már nulla az adó alapja.

Katimama22 # 2015.05.18. 11:25

Tisztelt szakértök!
2006 ban meghalt a férjem anyja ők 6 -an vannak testvérek,A családi házban egy testvér maradt aki most ki fizetné a testvéreket meg is egyeztünk az összegben, de azt szeretnénk tudni kell e utána adót fizetnünk vagy valamilyen járandóságot. Itt most 1/2 házról beszélunk. Sajnos apósom is meghalt 1991-ben az ö után őrőkölt rész rendezve van.Most csak a mama után járó részt szeretnénk rendezni. Tehet van-e valamilyen fizetési kötelezett ségünk?? email címem ahova várom a válaszokat. katakata2558@indamail.hu Köszönöm szépen

Bori Bori # 2015.05.16. 15:37

Jól mondod. A megszerzés valóban munkával, utánjárással és kellemetlenségekkel jár. Mi konkrétan beleőszültünk. Már eladtuk az akkori házunkat, mikor 4 hónap alkudozás után közölte a faktorcég, hogy a kiszemelt házunk nem eladó, mert nincs meg az ára, olyan sok rajta az idegen teher. Küzdöttünk a közművekkel, a nem együttműködő eladóval, a faktorcéggel.

Wildmann # 2015.05.16. 15:31

Bori Bori a megvétel utáni életre is rávilágított.

Arra érdemes készülni, hogy a megvétellel nem ér véget az eladó ingatlanhoz kapcsolódó dolgai.

Még érkezik levél, meg koppannak néhányan a kerítésen.
De ha valaki számol ezzel, akkor tök jó ingatlanokat lehet egy kis munkával, meg kellemetlenséggel megszerezni.

Bori Bori # 2015.05.16. 15:15

beautifuli
Egy faktorált ingatlan vételén estem át 2 éve. Az eladó egy igazi hitelszédelgő volt, a tartozás több volt, mint az ingatlan vételára. A tulajdoni lapon szereplő közműtartozáson kívül is volt közműtartozása, ezek közül a vizet ki kellett fizetnünk helyette, mert a hitelünkhöz a bank kérte a nullás igazolást. Amire figyelned kell, miután a földhivatal bejegyezte a jogerős tulajdonjogodat, sétálj be az okmányirodába, és nézz utána, kik maradtak bejelentkezve, kérjél lakcímrendezést. Hozzánk 8 személy volt bejelentve. Mióta beköltöztünk kétszer voltak végrehajtani nálunk az előző lakók ügyében. Addigra volt lakcím megszüntető határozatunk. Mert ugyebár ott foglalnak, ahová az állandó lakcím szól. Legutóbb hét elején kaptunk fizetési felszólítást valami fapados hitelezőtől, szintén az előző lakók nevére. Zárójelben megjegyzem, hogy azóta kettő közülük bejelentkezett a szomszéd beépítetlen telekre, az egyik végrehajtó pont ezért jött foglalni hozzánk, mert nem látta a házszámunkat (pedig két oldalra is ki van táblázva), és a másik szomszédok azt mondták neki(!), hogy a miénk az a ház, ahova jönni kell foglalni. 10. vagy 11. nem mindegy? Darab darab.

Wildmann # 2015.05.16. 15:12

nonolet:

A széljegy a terhelés ellen megvéd, azonban azt nem biztosítja, hogy a kifizetett összeget visszakapod nagyobb huzavona nélkül, ha mégsem jön össze az üzlet.

Még így is gond lehet, ha a tartozáskimutatások/kifizetések esetén nem megfelelően gondos eljárással viszik az ügyet

MajorDomus # 2015.05.16. 15:06

Wildmann javaslata a helyes,
A héten 3 ilyen adásvételi kaptam.

Wildmann # 2015.05.16. 07:59

Teljesíts ügyvédi letétbe, azzal, hogy abból az ügyvéd fizesse ki a terheket és a maradékot utána fizesse ki az eladót.

Zöldövezeti11 # 2015.05.16. 03:10

beautifuli !

és foglalót nem szeretnénk adni (mivel biztosíték nincs arra, hogy hosszas pereskedés nélkül visszakapnánk azt,
nem is kell. Az ilyen ingatlant nem kapkodják el.
Itt a vevő diktál.
ezért az egyösszegű fizetést választottuk, amiből a birtokbavételig kitudja egyenlíteni a tartozásait.
Tehát fizettek és utána még jó sok időt vártok a beköltözésig.
Nem jó megoldás

Bori Bori # 2015.05.15. 16:00

Mennyi a vételár? A faktorcéggel kell alkudni a vételárról vagy a vevővel?

lajcsó # 2015.05.15. 15:41

"Jogunk van ilyen feltételek szabni?"
Igen.
"Mire lenne még érdemes odafigyelni? Olyan tartozásra gondolok, ami nem szerepel a tulajdonlapon, de problémákat okozhat még?"
Amig a tulajdonjog átruházása nem történik meg, addig az ingatlan megterhelhető. Ha ilyen zűrös az eladó, akkor még a fedezetelvonó jogügylet sem zárható ki.

beautifuli # 2015.05.15. 12:56

Egy családi ház megvásárlását tervezzük. Az ingatlan nem teher mentes. 4,5 millio Ft jelzálog van rajta, ami már faktorálás alatt van. Az eladótól kértük, hogy szerezzen be igazolásokat a közműtartozásairól, hogy pontos képet kapjunk ezekről is és belefoglalhassuk a szerződésbe. Jelenleg nincs pénze ezeket kiegyenlíteni és foglalót nem szeretnénk adni (mivel biztosíték nincs arra, hogy hosszas pereskedés nélkül visszakapnánk azt, ha meghiúsulna az adás-vétel), ezért az egyösszegű fizetést választottuk, amiből a birtokbavételig kitudja egyenlíteni a tartozásait. Azonban az eladónak ezek a feltételek nem tetszenek és személyes sértésnek veszi a bizalmatlanságunkat. Jogunk van ilyen feltételek szabni? Mire lenne még érdemes odafigyelni? Olyan tartozásra gondolok, ami nem szerepel a tulajdonlapon, de problémákat okozhat még? Köszönettel!

lajcsó # 2015.05.05. 13:34

A használat idejére ki lehet kötni használati díjat, arra az esetre ha meghiúsulna szerződés. Na meg a vételár kifizetésének időpontjáig célszerű fenntartani a tulajdonjogodat!

david15 # 2015.05.04. 21:46

T.szakértők!

Az a kérdésem lenne, ha a vevő több részletben fizeti a vételárat, akkor mikortól rendelkezhetek sajátomként az megkapott összeg fölött? Konkrétan már a megkapott első részletből el akarnám indítani az új lakásom vásárlását, de nyilván csak akkor ha esetleg a vevőm eláll akkor ne kelljen már neki visszafizetnem. Mit kell ehhez szerződésbe foglalni, vagy minek kell hozzá teljesülnie?

murzo # 2015.04.24. 03:45

rendben, úgy lesz.Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.23. 21:08

Ingatlan tulajdonjogát csak tulajdonostól lehet megszerezni. Van ez olyan bonyolult - és drága - dolog, hogy ne fórumos információk alapján hozz döntést. Legalább a szerződést készítő ügyvédet kérdezd meg.

murzo # 2015.04.23. 21:02

Köszönöm a kissé megnyugtató választ. Ha elállunk a szerződéstől akkor milyen kárigényünk lehet az eladóval szemben? 4 milliót fizettünk ki március elején,akkor birtokba is vehettük az ingatlant, azóta is itt lakunk,felújítottuk,stb, közműveket átirattuk-de úgy néz ki,hogy akkor mindenképp költöznünk kell tovább./két gyerekkel.A gyerekek közben már átiratva a helyi körzeti iskolába stb, és egyéb bonyodalmak../
vagy vágjunk bele? A jelenlegi tulaj szerint le tudja majd veteni a rendőrségi széljegyet,mert a mi széljegyünk előbb volt, és nekünk sem és nekik sincs semmi közük az előző-előző tulaj dolgaihoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.23. 20:44

A körülményekben olyan lényeges változás következett be, ami miatt a bank is elállhat a kölcsönszerződéstől, és a vevő is elállhat az adásvételtől.

murzo # 2015.04.23. 18:40

És mit tudunk tenni? Ha a bank is aláírta a kölcsönszerződést nem kötelessége folyósítani, ahogy nekünk törleszteni. Meg a tulajdonos,akitől vettük ős is elbukja az ingatlanát, pedig ő tulajdoni lap szerint per t, per teher és igénymentesen vette. MI van azzal a kitétellel,hogy az ingatlant per-igény és tehermentesen adja át nekünk? Nem véd bennünket semmi?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.23. 18:00

Minden okotok megvan az ijedségre. De azzal még rosszabbul járnátok, ha a kölcsönösszeget is megkapja tőletek az eladó, és aztán derül ki, hogy az ingatlan valaki másé.

murzo # 2015.04.23. 17:36

Tisztelt szakértők!
A következő helyzetbe keveredtünk: Február 28-án vásároltunk egy ingatlant, amely vételárának egy részét hitelből fizetjük ki. a fizetési határidő ez év április 30-a. Tegnap aláírtuk a bankkal a hitelszerződést, kifizettük a közjegyzőt is. Ma pánikolva hív a hitelügyintéző, hogy a bank nem folyósítja a vételár másik részét, mert -nem tudom pontosan a jogi megfogalmazást- a rendőrség széljegyre tett olyasmit,hogy az ingatlannal kapcsolatban büntetőeljárás folyik! Ez a bűntetőper nem azt a tulajdonost érinti,akitől vettük, hanem az előzőt,akitől ők vették.A mi széljegyünk hamarabb volt,mint a rendőrségi, ráadásul a bank másfél hete lekérte a tulajdoni lapot és minden rendben volt.most meg vagyunk ilyedve, ugyanis egy hét múlva ki kellene fizetni a vételár másik részletét, de önhibánkon kívül ez nem fog megtörténni! Kit terhel felelősség? mIt lehetne tenni?
Kérem és köszönöm gyors válaszukat!

Sherlock # 2015.04.23. 06:32

Ahogy megállapodtok. Ha nem állapodtok meg külön, akkor a vevő.

Szomorú örökös # 2015.04.23. 05:21

Kedves szakértők! Azután érdeklődnék, hogy egy ingatlan eladás esetén ki fizeti ki az ügyvédi költségét a lebonyolításnak? Anno úgy emlékszem, hogy ennél a háznál, ahol most lakom, mi fizettük ezt, most viszont valaki azt mondta, hogy ez az eladó költsége már és a vevő csakis a tulajdoni bejegyzés költségét kell, hogy fizesse. Ehhez képest azt olvasom, hogy ez továbbra is a vevő költsége, nekem az ügyvédi munkadíjjal nem kellene foglalkoznom. Most akkor hogy is van ez most?

Lenger István # 2015.04.22. 09:23

Köszönöm, már tárgytalan

Lenger István # 2015.04.22. 06:36

Az alábbi probléma megoldási lehetőségében keresek segítséget.
A lakásunkat szeretnénk pénz ráfizetéssel elcserélni egy házra. A lakásunkon hitel és szocpol van, a csere ingatlan tulajdoni lapja tiszta.
A másik fél belemegy a cserébe, de fél attól, hogy ha aláírjuk a csereszerződést, hiába írjuk bele, hogy x napon belül gondoskodunk a tehermentesítésről a nyakán marad egy jelzálogos ingatlan, míg az övére rákerülünk mint tulajdonos.
A Bank elfogadja a fedezetcserét, de elvárás, hogy az új ingatlan a nevünkön legyen a szerződés módosítás aláírásakor. Ez viszont nem elfogadható rizikó a másik fél számára. Van olyan csereszerződési forma, ami védi az ő érdekeit is, de nem akadályozza az ügyintézést? Esetleg a függőben tartás, vagy más megoldás nem lehetséges?
Van egy ügyvédje, de igazából megoldási lehetőséget nem tud mondani, csak azt, hogy kérjek a banktól egy igazolást, hogy visszavonhatatlanul befogadja az ingatlant és kiadja a törlést a lakásunkra.
Viszont a bank szerződés nélkül szóba sem áll velem, egy kicsit a 22-es csapdájának érzem.
Nem hiszem, hogy egyedülálló eset lenne a mienk.

Köszönöm a segítséget