Szép napot.
Tulajdonomban van egy ingatlan fele, amit eladok és a pénzből veszek egy másik ingatlant. A kérdésem az lenne, mennyi illetéket és adót kell fizetnem utánuk?
Köszönöm
Szép napot.
Tulajdonomban van egy ingatlan fele, amit eladok és a pénzből veszek egy másik ingatlant. A kérdésem az lenne, mennyi illetéket és adót kell fizetnem utánuk?
Köszönöm
És akkor otthagyhatják a bűzölgő lefolyócsövet 6 hétig, amig megjön az új bútor?
"Ők azt mondják, mivel nincs beépítve, elvihetik."
Szerintem igazuk van, bár ezt jobb lett volna a szerződés megkötésekor tisztázni!
Találkoztam olyan bírósági döntéssel is, amely szerint a gázkonvektor is elvihető.
Ptk. 5:15. § [Alkotórész]
A tulajdonjog kiterjed mindarra, ami a dologgal olyképpen van tartósan egyesítve, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetve az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne.
5:16. § [Tartozék]
A tulajdonjog kétség esetén kiterjed arra is, ami nem alkotórész ugyan, de a dolog rendeltetésszerű használatához vagy épségben tartásához rendszerint szükséges vagy azt elősegíti.
Ezek alapján azért a be nem épített konyhabútor is általában tartozék szerintem.
Kedves Fórumozók!
2 hét múlva költözünk új lakásunkba, a "volt" tulaj most közölte, hogy elvinné a komplett konyhabútort, vagy vegyük meg 100000 Ft-ért. Nem állapodtunk meg ez ügyben előre, de én úgy gondoltam, ez a lakás része. Ők azt mondják, mivel nincs beépítve, elvihetik. Szerintem viszont minden konyha egyformán be van építve úgy a panelban, mint a családi házban: a mosogató és a tűzhely által. A többi mindenhol csak föl van akasztva, és le van rakva. Valahol azt olvastam, hogy "amire fogyasztó van kötve", a mosogató, tűzhely, az kötelező tartozék. Viszont fura lenne azt a kettőt otthagyni a többi nélkül. Arról nem is beszélve, hogy új konyhabútort két hét alatt sehonnan sem fogok tudni rendelni. Kinek van igaza, marad a bútor, vagy elvihetik?
Előre is köszönöm ha válaszoltok, P Edina
Tisztelt Dr. Szűcs Lajos!
Nagyon köszönöm a gyors választ!
Üdvözlettel:
Katalin
"A kérdésem az lenne, hogy milyen szerződést kell ilyenkor írni? Megoldható-e egy szerződéssel?"
Előszerződést!
"Ha igen annak (gondolom)tartalmaznia kell az adásvétel, és a bérbeadás feltételeit?"
Igen.
"Ami szintén fontos kérdés számomra, hogy ilyenkor ugyanúgy kell-e foglalót letenni, mint egy ’sima/normális’ adásvételkor (azaz, ha nem jön létre az adásvétel, és nem az eladó hibájából, akkor nem jár vissza az vevőnek)?"
Foglalót nem "kell", hanem lehet kikötni.
"A megfizetett bérleti díj a vételár részét képezi-e ebben az esetben?"
Nem. Csak előre szólok, hogy bérleti díj adóköteles jövedelem!
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Tisztelt Fórumozók!
El szeretnénk adni családi házunkat. Lenne egy komoly érdeklődő a házra, aki eleinte csak bérbe venné, majd maximum 1 éven belül meg is vásárolná az ingatlant.
A kérdésem az lenne, hogy milyen szerződést kell ilyenkor írni? Megoldható-e egy szerződéssel? Ha igen annak (gondolom)tartalmaznia kell az adásvétel, és a bérbeadás feltételeit?
Ami szintén fontos kérdés számomra, hogy ilyenkor ugyanúgy kell-e foglalót letenni, mint egy ’sima/normális’ adásvételkor (azaz, ha nem jön létre az adásvétel, és nem az eladó hibájából, akkor nem jár vissza az vevőnek)?
A megfizetett bérleti díj a vételár részét képezi-e ebben az esetben?
Válaszukat előre is nagyon-nagyon köszönöm!
További szép napot, üdvözlettel:
Katalin
Nagyon köszönöm!
Igen.
Az lenne a kérdésem, hogy az Itv. 26. § (1) bekezdés y) pontjában foglalt illetékmentesség (egy éven belül értékesített másik lakástulajdon) akkor is alkalmazható, ha az eladott lakásingatlanban a vagyonszerző csak 1/2-ed tulajdoni hányaddal rendelkezett, míg az újonnan szerzett lakásban 1/1 arányban lett tulajdonos? Természetesen a megszerzett 1/1 kisebb értékű, mint az eladott 1/2-ed). Köszönöm!
Köszönöm!
SZJA törvény 62. §-a.
Ezt a szabályt már vagy 5-6 éve hatályon kívül helyezték! Helyette lett az 5 év utáni adómentesség.
Tudsz erről valamit beszúrni?
Fontos lenne!
Előre is köszönöm.
Tami88888
A távoltartás 60 napig tart.
"Ha vesz másik lakást, ennyiért, akkor sincs jövedelem!"
Ezt a szabályt már vagy 5-6 éve hatályon kívül helyezték! Helyette lett az 5 év utáni adómentesség.
De; legfeljebb a jövedelmét ingatlanvásárlásra fordítja.
Ha vesz másik lakást, ennyiért, akkor sincs jövedelem!
Tisztelt Ügyvéd úr/hölgy!
Az lenne a kérdésem, hogy albérletet szeretnék kivenni. Amit már találtam is és az lenne vele a probléma, hogy 2 tulajdonosa van az ingatlannak aki ép válnak és nem egyeznek egymással! Nekem az az ingatlan tökéletes lenne, mint munkahely, mint közlekedés céljából! A női tulajdonosnak 60% van az igantlanban míg a férfinak 40% a férfi nem hajlandó tárgyalni a nővel, és állítólag (még okiratot nem láttam) lemondott az ingatlanról! Ilyenkor mi a teendő? Mert én úgy tudom, hogy ahány tulajdonosa van az ingatlanak mindenkinek alá kell írnia ahoz, hogy én kivehessem albérletbe! A nő azt állítja, hogy a férjének nem kell aláírnia, mivel az ingatlantól távol-tartásija mivel súlyos testi sértést okozott a feleségének, meg a férje úgy sem írná alá! Valaki mondjon valami okosat ilyen helyzetben :)
Igen, amennyiben jövedelme képződik a jogyügyletből. (Az eladási érték meghaladja az ajándékozáskori értéket)
Tisztelt Ügyvéd úr/hölgy!
2013-ban ajándékoztam az ingatlanomat a gyermekemnek,részemre haszonélvezeti jog lett bejegyezve.
Most szeretnénk eladni.A kérdésünk az hogy miután a gyermekem csak 2 éve tulajdonosa a háznak de nem vette hanem ajándékba kapta ,így kell illetéket fizetni mivel 5 éven belül eladja?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv.
Emiatt nem utasithatja el.
Tulajdonos(ok) tól szerzed meg, ez sem (3) Ha a (2) bekezdésben említett - az építésügyi hatóság jogerős és végrehajtható építési engedélye alapján elvégzett - munka olyan lakásmegosztást vagy lakásösszevonást eredményez, amelynek alapján a többi tulajdonostárs alapító okiratban meghatározott tulajdoni hányada változatlan marad, a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti legalább egyszerű szavazattöbbségű határozatával az alapító okiratot módosíthatja.
(4) A közgyűlés (3) bekezdésben említett határozata az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre alkalmas okirat; a határozatot közokiratba vagy ügyvéd - jogkörén belül jogtanácsos - által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni. A változás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének feltétele, hogy az építtető tulajdonostárs az építésügyi hatóság jogerős és végrehajtható használatbavételi engedélyét az ingatlan-nyilvántartási iratokhoz csatolja..
Ez a gond, hogy mindenkinek megváltozik a túl. Hányada.
MajorDomus
A thtv 10.§ (3) bekezdése szerint "...alapító okirat módosításával a tulajdonostársak összes tulajdoni hányad szerinti legalább négyötödös többsége egyetért...". A törvény maga mondja, hogy az Alok mód-hoz elég a négyötöd, ekkor elidegeníthet a Thát négyötöddel. Szerintem elég a négyötöd mindkettőhöz a problémám még mindig az, hogy nem utasítja e el a vétel bejegyzését a földhivatal azon az alapon, hogy a Ptk szerint tulajdonjogot csak tulajdonostól lehet megszerezni átruházás esetén, ami a kisebbségben maradt tulajdonostársaknál nem állna fenn. S tekintve, hogy a Thtv nem speciális tv a Ptk-hoz képest,így hiába mond a Thtv 4/5-öt a ptk-ra hivatkozással elutasítana a földhivatal. LEhet kontaktálni a földhivatallal előzetesen. Vagy ha az ember közös tulajdonban marad egy-két tulajdonostárssal, akkor velük szemben csak a közös tul. megszüntetés iránti per marad?
MajorDomus
Értem mire gondolsz, de ha a földhivatal bejegyzi a közgyűlési határozat alapján a vételt, (vagy nem jegyzi be, mert nincs albetétesítés?)azzal kvázi módosul az Alapító okirat is, illetve a tulajdonosok tulajdoni hányada, amit a kgyhat-ban is fel kell tüntetni.
Szerinted akkor a Thtv 10 § (3)-e akkor nem albetétesített padlástérnél nem alkalmazható, csak egy albetétesített közös tulajdonnál?
Az adás-vételi - hez elég a 4/5-öd, de az
Alapitó Okirat módosításhoz nem.
10. §8 (1) Az alapító okirat módosításához - ha e törvény másként nem rendelkezik - valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása szükséges; a változást be kell jelenteni az ingatlanügyi hatóságnak.
Az a baj, hogy minden tulajdonosnak megváltozik a tulajdoni hányada.
Ezért kötekedik a földhivatal.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |