Ingatlan Adás - vétel


tibold55 # 2015.04.14. 18:33

Tisztelt Ügyvéd Úr! egy olyan kérdésem lenne hogy vettem egy lakást 2000-ben és akkor csak kézzel írott papírt csináltunk mert a tulaj nem ért rá akkor ügyvédhez menni és megbeszéltük akkor hogy majd megcsináljuk a papírokat de a tulajdonos eltűnt és azóta sem jelentkezett én pedig 15 év alatt nagyon sokat költöttem a lakásra de nincs normális papírom róla mivel nincs hivatalos papírom a házról így eltudja venni valaki tőlem a lakás mert nem tudom a nevemre íratni mi ilyenkor a teendő a tulajt nem lehet megtalálni sehol

Szomorú örökös # 2015.04.11. 14:52

Tehát a teljes ingatlanra, az élettárs 38%, az öröklő édesanya 33%, és az öröklő öcs 33% részben lettek tulajdonosok.

Ez furcsa! Hogy jön ki ebből a 100 %?
Nálam 38%+33%+33%=104%

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.11. 06:13

az öröklő édesanya 33%, és az öröklő öcs 33% részben lettek tulajdonosok.
Az úgy nem jön ki.

Ha nincs jövedelem, akkor jövedelemadó sincs. (Legfeljebb az élettárs esetében merül fel, hogy nem ajándékba kapta-e az illetősége egy részét. Ha igen, akkor az arra eső vételár 16%-a az adó.)

Tanila # 2015.04.10. 22:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdés megválaszolásában szeretném kérni a segítségét.
A bátyám és élettársa vettek egy ingatlant, még 2004-ben, 26.500.000 Ft-ért (7000000 hitelt is fel kellett venni).
2/3 (testvérem) és 1/3 (élettársa) tulajdoni hányaddal. Testvérem 2009 decemberében elhunyt, és az ő tulajdoni részét 2010 májusában, édesanyámmal ketten, fele-fele arányban örököltük. Valamint, a hagyatéki tárgyaláson az élettársnak ebből az öröklési tételből, 3/60 –ad rész át lett adva.
Tehát a teljes ingatlanra, az élettárs 38%, az öröklő édesanya 33%, és az öröklő öcs 33% részben lettek tulajdonosok.
Kérdésem az lenne, hogy ha 2015 május hónapja előtt, az ingatlan eladásra kerül, kevesebbért, mint a vételár összege volt, és még 3.500.000 Ft. hitel is terheli, úgy milyen adózási tételek merülnek fel? Kell e adót fizetni ez után? Miként tudjuk kiszámolni a pontos összegeket?

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel. T.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.08. 13:57

Természetesen.

Yula # 2015.04.08. 13:50

Tisztelettel kérdezném, hogy ügyvédi letétbe helyezett, tulajdonjog bejegyzéséhez való hozzájárulásról szóló nyilatkozat dátuma mi kell, hogy legyen? Az ügyvéd előtt tett nyilatkozat napjának megfelelő dátum?
Köszönöm előre is a választ!

dr. B # 2015.03.30. 20:33

Köszönöm válaszát.
Így hát belefér, hogy 20 év után ajándékot visszakövetelhessen, mintha nem tudta volna, hogy nem vagyok az édes fia.
Az elévülés a nyugvás alatt is folyik, azonban annak megszűnését követően a törvény biztosít egy rövid határidőt a követelés érvényesítésére. Ezért gondoltam, hogy van jelentősége az utolsó idézetemnek mert, hogy a nyugvás után 3-4 hónapra lehet csak beadni a keresetet.
Köszönettel
Ádám

lajcsó # 2015.03.30. 20:28

"A BIRÓ ASZT MONDTA HOGY NEM SZÁMÍT A HIVATALOS ÜGYVÉDI PAPIR VISSZA KELL ADNOM A LAKÁST MERT A MÁSIK FÉL NEM BESZÁMÍTHATÓ"
Nem az ellenfél ügyvédje mondta ezt véletlenül? Ugyan honnan vette volna a bíró, hogy az eladó nem beszámítható? Egyébként a beszámítási képesség hiányát meg a többi tényállítását az ellenfelednek kell bizonyítania.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.30. 19:47

Erre éppen nem hivatkozhatsz. Az egy év még nem huzamosabb idő, és ha jól értem, már pert is indított.

dr. B # 2015.03.30. 19:07

Tisztelt Ügyvéd Úr/hölgy!
Egy nagyon érdekes kérdésben találtam magam, erre kérném a segítséget.
20 évvel ezelőtt apám és anyám Adásvételivel vettek egy telket nekem mint kiskorú gyermeküknek. Közben elváltak a szüleim, és én apámnál maradtam. Apám egy éve kiderítette, hogy nem vagyok az édes fia, nem vagyok méltó a telekre amit nekem vett anno, és a telket ajándék visszakövetelés jogcímen elindította a bíróságon ellenem.
Lenne egy elévülési idő, de sajnos van egy elévülés nyugvása című rész is, amibe apám beleképzeli magát, azzal az indokkal, hogy csak most szerzett tudomást, és a DNS vizsgálati eredményt, hogy nem vagyok az édes fia.
Az lenne a kérdésem, hogy megállja e a helyét, hogy majd 20 év után követeli vissza a telkemet, mint az Ő ajándékát?
Lenne még az alábbi törvény, arra nem tudnák hivatkozni?
"Téves feltevésre alapított visszakövetelés joga az általános elévülési időn belül is elenyészik, ha azt az ajándékozó megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem gyakorolja."

tibold55 # 2015.03.25. 18:41

JÓ NAPOT! ÉN ÉRDEKLŐDNI SZERETNÉK MIVEL AKADT EGY KIS PROBLÉMÁM MIVEL TAVALY VETTEM EGY LAKÁS ÉS A LAKÁSNAK 2 TULAJDONOSA VOLT DE CSAK AZ EGYIK LAKOT A LAKÁSBAN ÉS VELE EGYEZTEM MEG ÉS Ő ASZT MONDTA HOGY Ő VELE LE FELÉZI A PÉNZT ÉS MEG ÁLLAPODTUNK AKKOR ADTAM NEKI 500 EZRET ÉS A TÖBBIT 50 EZRÉVEL BESZÉLTÜK MEG DE A MÁSIK HÓNAPBAN INKÁBB KI FIZETTEM NEKI A MÁSIK 500 EZRET IS ÉS VOLTUNK ÜGYVÉDNÉL IS ELŐTTE ADTAM ÁT A PÉNZT ÉS OTT VOLT A TESTVÉRE IS A MÁSIK TULAJ JÓ VOLT MINDEN A NEVEMEN VAN A LAKÁS ÉS MA PEDIG HÍVTAK TÁRGYALÁSRA MIVEL A MÁSIK FÉL ASZT MONDTA HOGY Ő NEM KAPTA MEG A PÉNZÉT ÉS KÉRI VISSZA A LAKÁST A BIRÓ ASZT MONDTA HOGY NEM SZÁMÍT A HIVATALOS ÜGYVÉDI PAPIR VISSZA KELL ADNOM A LAKÁST MERT A MÁSIK FÉL NEM BESZÁMÍTHATÓ DE ÉN ESZT NEM TUDTAM ILYENKOR MIT LEHET TENNI VALAKI SEGÍTENE???

Sante2015. # 2015.03.24. 15:37

Kedves Ügyvéd Szakértők!

Szeretném eladni lakásingatlanban lévő 50% tulajdonrészemet.A lakáson lévő banki jelzáloghitelemet rendesen fizettem - fizetem és a továbbiakban is én kívánok maradni az adós, mivel a hitel fedezete a lakás egészére terjed ki.Banki hozzájárulás tudom , hogy szükséges mivel terhelési és elidegenítési tilalom van bejegyezve.
A bankomtól azt az információt kaptam, hogy tulajdonrészem 1%-ban meg kell hogy maradjon.
Helytálló-e jogilag ez az információ a bank részéről illetőleg törvény vonatkozik -e erre?

Köszönöm a segítő választ!
Sante

Rokica # 2015.03.23. 07:16

Köszönöm kedves Ügyvédek!
Még a következőkben kérnék segítséget: el lehet-e készíteni az Elővásárlási jogról történő lemondó Nyilatkozatot úgy, hogy az ingatlan vételára még nem ismert, vagyis előre elkészíthető-e? Az elővásárlási jogról való lemondó nyilatkozat érvényes-e, ha 2 tanú előtt történik a lemondás? Köszönöm előre a válaszokat!

lajcsó # 2015.03.18. 15:14

Mindenképpen eredeti okirat szükséges az adásvételhez. Azt is tudni kell, hogy a meghatalmazásra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint az adásvételi szerződésre: ügyvéd vagy közjegyző által készített meghatalmazás fogadható el!
Ha valaki külföldön él akkor a nagykövetségünkön lehet meghatalmazást csináltatni, ami itthon felhasználható.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.18. 14:37

Legalábbis ahhoz, hogy be is jegyezzék a vevő tulajdonjogát.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.18. 14:36

Még az eredeti sem elég.

Rokica # 2015.03.18. 14:07

Tisztelt Ügyvédek, jogászok!

Elővásárlási joggal szeretném egy ikeringatlan felét megvásárolni. Az ingatlan másik felének tulajdonosa két ember, akik közül az egyik Írországban él. Hónapokkal ezelőtt e-mailben küldött egy meghatalmazást a Mo-on élő másik tulajdonosnak (testvérek), hogy a nevében aláírhat, mert ő külföldön tartózkodik. Ezt az e-mailben érkezett meghatalmazást a magyarországi testvér kinyomtatta, így az már másolatnak minősül. Jól gondolom, hogy az adásvétel létrejöttéhez, az adásvételi szerződéshez eredeti példány kell, így eredeti meghatalmazás nélkül nem lehet adásvételit kötni? köszönöm a választ.

erdeklodo17 # 2015.03.18. 11:47

Tiszteletem!

Kérdésem lenne, hogy ingatlan adásvétel esetében, ami részletvétellel történt (cég és cég között), lehetséges-e idő közben elállni, ha a szerződés nem kötötte ki az elállás jogát?
Ha nem lehetséges az elállás, akkor hogy lehet felbontani szerződést? Vagy nem is lehet? Esetleg rendes felmondással?
A rendes felmondás lehetőségénél a felmondásra vonatkozó szabályok érvényesek, pl. a szerződés a jövőre nézve szűnik meg és emiatt az addig kifizetett pénz arányában máris tulajdont szerez vevő (persze résztulajdont)?
Elállás jogosságának feltételezése esetén eredeti állapot helyreállításánál, kell-e vevőnek használati díj felszámításával számolni eladó felé? (Nem tartalmazott ilyen kikötést a szerződés)
Nem lett teljesen kifizetve az ingatlan, addig nem jutott el a dolog, közben állt el az eladó.
Ha jogos lenne a használati díj, kiegyenlíti-e a vevő által kifizetett összeg kamatát?
Vagy eleve az eredeti állapotnál senki nem kérhet semmit semmilyen címszóval, csak mindenkinek vissza kell adnia amit kapott? Akkor is ha évekig tartott a részletfizetés? Vevő a teljes ingatlant használhatta, ám nem a teljes vételárat fizette ki, részletvétel volt.

Válaszokat előre is köszönöm.

Hiteles000 # 2015.03.17. 07:51

Üdvözlöm a forumozokat!
Következő kérdésemre szeretnék választ kapni.Van egy hitelellel terhelt ingatlanom amibe a volt feleségem részéről a fundamenta jelzálogjogot jegyzett be, mivel a vásárláskor 700.000 Ft értékű lakáskasszát épitett bele a hitelbe.Mit jelent ez rám nézve és lehet nekem ebből valami problémám?
Előre is köszi.

tokry # 2015.03.16. 07:23

Tisztelt Szakértő!

Van egy lakásom amit 2012-ben 7 millió forintért vettem. Fel lett újítva. Most 10 millió forintért tudnám eladni. A felújításhoz 2 millió forint hitelt vettem fel,amit még fizetek. Így van rajta jelzálog. A NAV hogyan vizsgálja hogy mennyi az értéke? Illetve a hitelt ,amit kiegyenlítek költségként el lehet számolni? Természetesen a pénzből másik lakást szeretnék venni,csak egy másik városban. Milyen kiadásokkal kell számolnom?

Köszönöm a segítséget.

Kriszta

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.13. 11:01

műszer-automatika mérnök

Tele van stiklivel a történet. Az ember szívesen segít egy bonyolult ügyben, de a tietek több, mint zűrös. A szerződés szerintem a jog megkerülésére született, ami aztán vissza is ütött.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.13. 09:42

OFF
Ne haragudj, de úgy írsz, mint akinek nem is a magyar az anyanyelve. Képtelenség megérteni, hogy mi a tényállás, mi a probléma lényege. És erre nem magyarázat, hogy műszaki szakember vagy.
ON

műszer-automatika mérnök # 2015.03.13. 09:36

Ha egy jó ügyvédet találtunk volna, lehetett volna egy eredményérdek-jutalom szerződéssel jobban járni, kár, hogy itt nem kaptam nagyon jó segítő tanácsot, inkább ciki volt a mérnöki jelzőm miatt, van olyan , hogy különböző területen is tanult kolléga..
Ha van vélemény a történethez megköszönöm!

Biti1 # 2015.03.13. 08:58

Tisztelt Fórumozók!
Amennyiben egy családi ház adás-vételi ELŐSZERZŐDÉSÉBEN csak vételár-rész fizetés szerepel, és nincs megnevezve, hogy foglaló vagy előleg, abban az esetben elállhatok-e úgy a vételi szándékomtól, hogy követelhetem vissza az általam átutalt vételár-részt.
Válaszukat előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.10. 10:03

gyengébbek kedvéért

Nem gyengeség kérdése. Olyannyira nőies a stílus, a szavak alkalmazása, hogy csak a helyzetből deríthető ki, hogy a kérdező férfi.

Ha az új házasságban 1 gyermek születik, elképzelhető, hogy a gyermekek kötelesrésze nem elégíthető ki csupán a jelenleg meglévő ingatlanból.

Egyébként ha átgondoljuk a párom részéről jogos az az igény, hogy a MI közösen szerzett házunk csak a MI közös gyerekeinké legyen öröklés esetén. Szerintem ez egyébként igazságos hagyatékolás... vagy nem?

Nu, ez már a párkapcsolati tanácsadás körébe tartozik.