Újlakó, fogadjunk, hogy te se matematikus nem vagy, se joghallgató!
Új építésű lakások áfa csökkentése
de még adószakértő sem :)
Az eszembe se jutott. :D
No,akkor a dolgok jelen állása szerint mint lakásvásárlóra, vonatkozik rám az áfavisszatérítés? Megállapodtam egy építővel,hogy felépít nekem egy lakást egy határidőre.
Jajj. Előbb el kéne dönteni, hogy mire szerződtél. :) Ha lakást veszel, akkor nem; abban az esetben 5%-os ÁFA van. Ha építesz/építtetsz, akkor igen.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Scherlock: Hol válik el,hogy építtetek vagy veszek. Az én előszerződésemben az van,hogy vállalja,hogy ekkorra felépíti. Hol van ez pontosan leírva,hogy lakás vásárlásnál nem igényelhetek vissza, illetve miből következik? Nekem ugyanúgy van egy megállapodásom egy kivitelezővel. Hol válik ketté a dolog?
Sziasztok,
Napok óta figyelem a hírportálokat az ingatlanokat érintő áfa csökkentésről és áfa visszaigényléssel kapcsolatban. Egy kérdésre senki nem tudta megadni a választ.
Vasárnap bejelentették, hogy nem idén január 1-től, hanem 2015.január 1-től visszamenőleg visszaigényelhető az áfa az új lakások építése után.
Az én esetemben egy építtető, ingatlanfejlesztő céggel kötöttem adásvételi szerződést, hogy felépít egy új házat egy üres telken. Megkötöttük az előszerződést 10% foglalóval. Ezt követően a vállalkozó megvette a telket, felépítette a házat, majd kifizettük a fennmaradó vételárat banki hitellel együtt a használatba vételi engedélyt követően. Majd megkaptam a végszámlát a teljes szerződött összegről 27% áfa tartalommal. Mindez 2015-ben történt. Ebben az esetben jogosult vagyok-e a végszámla bemutatásával visszaigényelni az áfa különbözetet (22%-ot)???????
Szerintem nem. Te nem építkeztél, hanem vettél egy újépítésű házat. Akkor bizonyára jó ötletnek tűnt.
mindenki onnan közelíti meg, ahonnan az érdeke diktálja... ;)
majd a bíróság dönt :)
"mindenki onnan közelíti meg, ahonnan az érdeke diktálja": szerinted itt kinek áll érdekében hogy meggyőzzön? Azt csinálasz amit akarsz, de a bírósági út nem kevés pénzbe kerül.
KJkj: Szerintem sem,mert vételnél nem működik,generálkivitezővel állapodtál meg, áfacsökkentést sem élvezed mert elmúlt évben voltak a teljesítések. Meg sokan mondják, hogy az áfacsökkentést igazábol az építőknek találták ki,nem nekünk,akik kifizetjük a vételárat.Február még hozhat meglepetéseket azért.
Tisztelt Ügyvédek!
2015,04,22.én vásároltam egy telket aminél szerződés kitételében volt hogy csak 1 bizonyos vállalkozóval építtethetek kulcsrakész típusházat. A mi esetünkben a telek költsége 2600000 ft plusz a kivitelezés díja 17450000 ft. Ebből kifizetésre került a 2015-ös év során önerőből a telek 2600000 ft illetve a vállalkozói díjelőlegből 6160000 ft. A fennmaradó összeg 60% os készültségi szint elérése után hitelből kerül kifizetésre. Segítségüket szeretném hogy a szerződésemmel kapcsolatban a törvény módosítás érint e illetve milyen formában, mert az eddig kifizetett összegek 27%os áfával lettek számlázva. A törvénymódosításról eddig pontos felvilágosítást senkitől nem kaptam viszont a hitelszerződéssel kapcsolatban fontos lenne hogy mi is vonatkozik ránk.Válaszukat előre is köszönöm és várom. Üdvözlettel.
Mindenkinek a figyelmébe ajánlom, hogy a nav.gov.hu oldalon megjelent a gyakran ismételt kérdések összefoglalása az 5%-os áfával kapcsoltaban.
"A 2015-ben kötött adásvételi szerződésben a vételárat bruttó összegben állapították meg. Módosítani kell-e a vételárat az alkalmazandó adómérték csökkenése miatt?
Az, hogy a bruttó összegben meghatározott vételárat – akár az adómérték változására tekintettel, akár más okból – módosítják-e, a felek döntési körébe tartozó kérdés."
Lehet hogy a lila ködtől nem látod, de csak segíteni akartam. Mit mondtam korábban azt csinálsz, amit akarsz. Menj bíróságra, a te pénzed :)
Rexor: Való igaz,önmagában az áfakulcs megváltozása nem jelenti az össszegek megváltozását egy szerződésben. Ha felek megegyeznek, lehet módosítani. Kérdés,ha vevő módosít egyoldalúan mert ki akarja kényszeríteni magának a csökkentett árat, mivel támadhatja ezt az eladó fél a bíróság előtt? Hol van ebben eladó fél számáfra hátrányos változtatás melyet meg tud védeni?
Az nem elég hátrány, hogy vagy 20%-kal kevesebbet kap, mint ami szerződés szerint járna neki?
Egyébként a szerződésszegést nem szokás egyoldalú módosításnak tekinteni.
"ha vevő módosít egyoldalúan": úgy érzem ez nem a saját véleményed :)
KBS: Ezek szerint Ön szerint pusztán az áfakulcs megváltozása automatikusan 20% többlethasznot kell,hogy jelentsen a generálkivitelezőnek? Ennek elmaradása hátrányosan érinti, és egy ilyen irányú egyoldalú szerződésmódosítás nem állná meg a helyét?
Kedves Béla,
"Az nem elég hátrány, hogy vagy 20%-kal kevesebbet kap, mint ami szerződés szerint járna neki?"
Előre is elnézését kérem, de tévúton járnék??? Elmagyarázná kérem, hogy miért is érné hátrány az eladót az áfacsökkentés végett?
Én megállapodtam az építtetővel - eladó - , hogy X Ft + 27%-ért megveszem tőle az ingatlant. A nettó érték az Én értelmezésem szerint a bekerülési költsége az ingatlannak + a margin amit rászámolt, hogy neki is megérje egy kicsit:-)
A 27% áfatartalom nem képezte az alku tárgyát, az a nettótól függetlenül törvényi szabályozás végett minden esetben 27% (volt), amit helyettem befizet az államkasszába. Azaz ha a nettóra rászámított % értéke 5, 27, vagy 53% az az eladót nem érinti hátrányosan, mivel azzal az összeggel Ő nem számolhatott, hacsak nem merült fel benne a gondolat, hogy nem fizeti be utánam a NAV-nak.
Ergo, az eladónak hátránya nem keletkezik az áfa csökkentésből, mivel Ő csak befizeti helyettem, mint vevő helyett az Áfát...csak jelen esetben kevesebbet utal a NAV-nak, a saját maga kiszámított nettó ár, ami fedezi a bekerülési költéségét és a kis hasznát, az nem változik ha Nekem mint vevőnek elengedi a 22% áfatartalmat.
Bár ha építtető lennék, vagy az építtető ügyvédje valószínűleg Én is azt szajkoznám, hogy szegényeket mekkora hátrány éri......de erre csak azt tudom mondani, hogy aki alulárazottan eladott egy ingatlant, és a nettó érték nem fedezi a költségeit és a haszonkulcsát az így járt! Majd ha lesz időm és energiám nekiállok sajnálni Őket, addig marad a bosszúság, hogy a jogrendszerünk minden mutyit megenged büntetlenül.
„egyoldalú szerződésmódosítás nem állná meg a helyét?”
Egyoldalú szerződésmódosítást főszabályként nem létezik. Különösen a főszolgáltatásra nézve nem.
Mellé tetszik beszélni. Arról az esetről van szó, amikor összegszerűen rögzítették a felek, hogy a vevő (megrendelő) x összeget fizet, és nem úgy állapodtak meg, hogy y+ÁFA.
Kedves Béla, Ön szerint az adójog a felek polgárjogi viszonyát szabályozza olyan módon, hogy nettó + áfa értéket tartalmazó megállapodás esetén mindenképpen árat kellene növelni/csökkenteni egy esetleges áfakulcs változás esetén?
Ne kavarjunk. Ha az ár úgy szerepel, hogy nettó + áfa, akkor nincsen szó semmilyen szerződésmódosításról, a szerződés alapján következik, hogy ennyit kell fizetni.
Lehet ezt mellébeszélésnek is nevezni, nézőpont kérdése......Én személy szerint úgy gondolom, hogy a saját érdekeimet védem az Állam, a NAV és egyéb felügyelő szervek helyett, akiknek a feladata és felelőssége lenne megfelelő szabályozási környezetet biztosítani az adófizető állampolgárai számára.
Mindemellettt beszélhetünk esetekről......"nettó+27% áfa" vagy "bruttó" szerződési összeg, a végeredmény részemről mindig ugyanaz, számolhatjuk előlről vagy hátulról, az adóalap minden esetben annyi amennyit megálmodott magának az eladó, ez egyszerű matematika. Vagy tévedek?
Én személy szerint bruttó összegben állapodtam meg az adásvételkor....de itt akkor felmerül bennem a kérdés.....hogy az ügyvéd, akinek fizetek és az érdekeimet védi, az nem tájokoztatott megfelelően? Az ügyvédnek nem lett volna feladata és felelőssége tájékoztatni a magánszemély vásárolókat, hogy a szerződésben a nettó + 27% áfa tartalomnak kell szerepelnie a későbbi viták elkerülése végett? De ha ez egy ekkora bug a rendszerben, akkor a törvényalkotók miért nem teszik kötelező tartalmi elemmé az árazási metodust ingatlan vásárlásakor? Magánszemély ingatlan vásárlásakor van egyántalán jelentősége, hogy az árazás milyen,hiszen nem vagyok Áfa visszaigénylő, majdnemhogy irreleváns kiemelni, hogy +27% áfa, ezt magával hozza az aktuális Áfa törvény.
De lehet igaza van és mellébeszélek....a többi hasonló cipőben járóval egyetemben, akik nehezen emésztik meg az elavult és logikátlan Áfa törvényt, NAV-os állásfoglalást. Mint adófizető állampolgár szerintem jogosan érzem azt, hogy hoztak egy törvényt, ami engem mint vásárlót nem támogat (de tudom......ne sírjon a szám, hiszen megtehetem, hogy újépítésű ingatlant vásárolok, van a kezemben egy megállapodás, nem mindegy már mennyit fizetek, ha már megemésztettem az anno szerződésbe foglalt bruttó árat).......de akkor kit is? Kinek is segít jelen pillanatban? Ki nyeli le a +22% rendkívüli árbevételt? De egy jobb kérdés.....miért is sajnáljuk szegény építtetőket, akik most +22%-os áfatartalmat kapnak az államtól egy törvénymodosítás mögé bujtatott kiskapu segítségével? Mire föl lesz magasabb az adóalap a lakásomra nézve? Nagyobb lett a lakás mérete amire még 2015-ben leszerződtem?
Elnézést kérek, de nem gondolnám, hogy az eladókat bármiféle hátrány érné jelen pillanatban.....sőőőőt.....
Mindig szomorú, ha valaki kimarad a pénzosztásból. Ezen nem háborogni kell, hanem nem szabad pénzt osztani és nincs ilyen gond.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02