Új építésű lakások áfa csökkentése

gege997 # 2016.02.09. 22:52

Bemész a fodrászhoz, ki van írva: hajvágás 1270Ft
Leülsz, levágja a hajad.
Kétféle blokkot kaphatsz:
a. 1270Ft+0% áfa = 1270Ft (a fodrász alanyi adómentes)
b. 1000Ft+27% áfa = 1270Ft (a fodrász áfa köteles)

a. esetben is elkezdenél reklamálni, hogy de neked csak 1000Ft-ot kellene fizetned, hiszen ő nem fizet áfát, az a 270Ft csak a hasznát növeli?

gege997 # 2016.02.09. 22:57

Amúgy azt is elfejtik egyesek, hogy két dolog változott 2016-ban az új építésű lakások kapcsán:

• lement az áfa 5%-ra - jó a vevőnek
  • felmentek az árak - rossz a vevőnek

És egyesek azért ágállnak, hogy a nekik kedvező változást automatikusan érvényesítsék egy korábbi szerődésre, de a nekik kedvezőtlent ne.

A legtöbb beruházó szerintem simán belemegy a szerződéstől elállásba, aztán lehet újra szerződni 5%áfával meg ~30%-al nagyobb nettó árral, ami most a piaci ár.

Beati74 # 2016.02.10. 07:51

gege997

Bár megfogadtam, hogy nem szólok bele itt többet ebbe a jogászok által beruházókat védő meddő vitába, de azért annyit megemlítenék, hogy az árak azért ugrottak meg ennyivel hirtelen, mert az állam bevezette a CSOK-t, rengeteg embert tönkre téve ezáltal. Már a 2 gyerek után járó 2,6 millió sem tudja egyensúlyozni a CSOK által elindított lavinát, nem is beszélve a gyermektelenek, 1 gyerekesek, 40 év fölöttiek káráról:(

És még egyszer: remélem egyetlen ellendrukkoló jogász sem fog a boltokban mérgelődni, ha a sertéshúst ugyanannyiért, vagy még drágábban veheti majd meg, mint a 27-ről 5 %-ra való csökkentés előtt.

Igazából az egy dolog, hogy a jog mit enged meg és mit nem, de itt annyira a kárörvendést érzem ki bizonyos válaszokból:( Pedig egy jó ötlet, tanács teljesen már irányba vihetné el a beszélgetést.
Maga az NGM is pereskedésre szólít fel megegyezés hiányában. Pedig ők hozták meg visszamenőleges üzletekre is a törvényt. Akkor vagy hagyták volna a már meglévő szerződéseket békén, vagy szabályozták volna teljesen egyértelműen a folyamatban levő ügyeket tiszta vizet öntve a pohárba.

Rexor # 2016.02.10. 08:09

Beati: "vagy szabályozták volna teljesen egyértelműen a folyamatban levő ügyeket tiszta vizet öntve a pohárba": teljesen egyértelmű ez, az más kéréds, hogy sokan nem akarják elfogadni.

"jogászok által beruházókat védő meddő vitába": ezt nem tudom honnan veszed. Véleményt kértél, kértetek sokan, megkaptátok, csak ezt nem akarjátok elfogadni. Az hogy ez nektek nem jó arról szerintem nem az itteni jogászok tehetnek. Előtted a pálya, ha nem értesz egyet ezzel a véleménnyel menjél bíróságra, pereld a beruházót.

sptq1980 # 2016.02.10. 09:38

gege997: 23.40 kor beülsz a fodrászhoz,tudva azt,hogy igénybe veszel egy olyan szolgáltatás,ami 27% os áfás,ennek megfelelően alakította ki az árait a kedves fodrászunk. Ülsz a székbe, 00.01 kor bemondják, hogy már csak 5% az áfa, 22 %-ot pluszba eltesz. Vegyük ezt fel c.) esetnek jó, mert itt erről van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.10. 09:47

Igen, elteszi. Mert az ő ártáblázata bruttó árat tartalmaz, és te azt fogadtad el. Másképp mondva: neked, aki nem vagy ÁFA adóalany, nincs közöd az ő adójához.
De annyira nem vagy képes felülemelkedni a saját érdekeiden, hogy ezt soha nem fogod megérteni.

Rexor # 2016.02.10. 09:49

sptq: és akkor mi van? a fodrász 00.01 perckor köteles csökkenteni az árat? ha nem tetszik felállsz és keresel éjszaka egy másik fodrászt aki olcsóbb :)

gege997 # 2016.02.10. 12:27

"Pedig egy jó ötlet, tanács teljesen már irányba vihetné el a beszélgetést."

A jótanács: Kölcsönös megegyezéssel bontsátok fel a szerződést és kössetek egy teljesen újat az aktuális feltételek szerint. A beruházó bele fog menni, van egy jópár aki magától fel is ajánlja ezt.

Persze ez azt jelenti, hogy idei áfával, idei áron.
Az nem fog menni, hogy tavalyi áron, de idei áfával vedd meg.

Én azt érzem erkölcsileg aggályosnak, hogy egy változásnak csak az előnyös részét szeretnéd belevenni a szerződésedbe, a hátrányosat meg nem. És a jog is azt mondja, hogy ilyet nem lehet a másik beleegyezése nélkül.

Megjegyzem, se jogász, se beruházó nem vagyok.
Ha lakást veszek esetleg, akkor én is többet fogok fizetni érte, mintha tavaly vettem volna, de ettől még a piaci folyamatok elleni hangulatkeltést értelmetlennek és károsnak tartom.

sptq1980 # 2016.02.10. 15:36

gege997: Nem arról van szó,hogy csak az előnyös részét. Az ingatlanárak alakulása a rendes üzleti kockázat része, az áfakulcs változás viszont nem.

sk.sk # 2016.02.10. 15:55

Kedves gege997....megmagyaráznád nekem kérlek az alábbit: "lement az áfa 5%-ra - jó a vevőnek"....nem érzem, hogy nekem jobb lenne az Áfa csökkentés, amit az NGM egyébként úgy kommunkált, hogy "reményei szerint ez a vevőknél fog lecsapodni". Miért is jobb nekem a mostani helyzet, mint vevő?

Abban meg igazad adok, hogy a mai napon az ingatlanom többet ér, mint 1 éve amikor szerződtem (szerencsém volt, jókor voltam jó helyen és belevágtam egy féligkész ingatlanba, ezért ezer bocsánat Mindenkitől)....de akkor is sajnálni fogod tőlem, amikor 3 év múlva kipukkad a most generált ingatlan-lufi és egy fabadkát sem fognak érni az ingatlanok?

Amúgy meg egyetértek Beatival, az irigység beszél belőletek, dehát ez jó magyar szokás....ha Nekem nem jó, ne legyen a másiknak sem. Tőlem sajnáljátok az Áfacsökkentés előnyeit, de az Állam a Ti zsebetekből is kivesz 22%-ot és odaadja a mutyizásról híres iparágnak, akik adásvétel után sehol sem lesznek. Vagy az nem probléma, hogy az Államkasszából egy tollvonással 22%-ot elvesz a közösből? Jaaaaaaaa, az nem baj....inkább vegye el a családoktól, Tőlünk akik itt morgunk és adja oda az építtető családjának.

Alig várom a pillanatot, amikor 4 év múlva visszaáll az áfa a rendes kerékvágásba, remélem akkor is hasonló oldalon fogtok állni:-)

Irigységre fel!!!:-)))))

Lallos84 # 2016.02.16. 11:06

Sziasztok! Itt ugye mindenki a vételről beszél de mi van abban az esetben ha én indén kezdenék el építkezni magán céllal saját magamnak. Nem fogadnék generálkivitelezőt se fővállalkozót ,hanem külön szakembert fogadnék falazásra,villanyszerelésre,ácsmunkára...?
Ebben az esetben érvényesíthetek bármit az 5% áfa csökkenés miatt? teszem azt visszaigényelhetem a számláim után a 22% ot 5millióig?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.16. 11:46

??

Sherlock # 2016.02.16. 11:51

Nagyon nem érted te ezt. Ebben az esetben 27%-ot igényelhetsz vissza, de legfeljebb 5 millió Ft-ot. Persze ez csak megfizetett áfára vonatkozik, tehát majdnem 20 millát el is kell előtte költeni. Meg persze ha a csok minden más feltételének is megfelelsz. És a bank elfogadja a költségvetésedet és a számlákat. Amúgy stimmel.

Lallos84 # 2016.02.16. 11:52

Mi nem érthető?

Lallos84 # 2016.02.16. 12:33

Most az okozza az egyik értelmezési problémát hogy az egyik állásfoglalás szerint csak az igényelhet vissza 5millióig áfát aki egyetlen egy generálkivitelezőt bíz meg a felépítéssel. De ha már 2 vagy több végzi vagy szakemberek akkor már nem igényelhet vissza semmit!!
Ezért gondoltam hogy már tudtok valami fejleményt . De az sem egyértelmű hogy ha szakembereket fogadok külön külön a munkálatokra és mondjuk 10milló forintról van számlám vagy teszem azt 3millióról akkor arra visszaigényelhetem?

Lallos84 # 2016.02.16. 12:35
gege997 # 2016.02.16. 14:56

sk.sk: Én nem írtam, hogy a mostani helyzet neked, mint vevőnek jobb lenne. Ha csak az áfa csökkent volna és semmi más nem változik, akkor jobb lenne. De nem ez történt.
Az meg, hogy az MGM mit remél csak marketing, a pénzed szempontjából nem releváns.

A ki kire irigy meg kinek vesz ki az állam a zsebéből rész nem értettem, mindenesetre se a házát, se az áfa csökkentést nem irigylem senkitől. Sőt, kifejezetten örülnék, ha minél több embernek lenne jobb a helyzete.

Az ingatlanpiac meg már csak ilyen, néha többet, néha kevesebbet érnek a házak, a nappaliban ülve nem szokott zavarni, hogy épp 5M vagy 10M-s lakásban ülök, pedig mindkettőre volt már példa és a lakás nem változott közben :)

De azt hiszem ez már elég messze van az eredeti problémakörtől.

sptq: Ahhoz, hogy nem rendes üzleti kockázatra hivatkozz az kellene, hogy jelentős hátrány érjen, de mint már párszor leírtuk nem ért semmilyen hátrány. Pontosan annyit fogsz fizetni, mint amennyit a szerződés aláírásakor vállaltál.

Gabcsii # 2016.03.24. 11:16

Jogszerű, ha a bank kötelez az új építésű lakás építése során visszaigényelt 27% ÁFA beépítésére?

Konkrét eset:
Vásárolni szeretnék egy 40%-os készültségű házat és azt be szeretném fejezni.

A ház ára 4,5 millió ft. A befejezéshez szükséges összeg 9 millió ft. A bank csak a bruttó 9 millió ft ÁFA nélküli részét, vagyis a nettó összeget hajlandó megfinanszírozni és kötelez az ÁFA beépítésére.

A hitelképességemmel és az ingatlan értékével sincs baj, mert akár 9 millió + ÁFA összeget is megfinanszírozna a bank A jövedelmem és az ingatlan értékbecslés alapján, de akkor is kötelezni akar az ÁFA beépítésére.

Jogszerű ez a bank részéről? Köteles vagyok én az ÁFA visszaigénylést annál a banknál kérni ahol a hitelt felveszem? CSOK nincs igénybe véve, csak piaci építési hitel.

Válaszukat előre is köszönöm!

Grandeee # 2016.03.24. 11:32

Kedves Válaszoló(k)!

Az alábbi eset ált fent új építésű 2016-ban megvásárolt lakásunk során, (amit 2017-ben fognak átadni)

A szerződés megkötését (vételár megállapítását) követően, módosítások történtek, történnek az ingatlanban, (szaniterek, falak, burkolatok, stb.) amit az Értékesítő (beruházó) cég a kivitelező cég bevonásával bonyolít!
Azaz egy 3 szereplős megállapodást kíván kötni velünk, vevőkkel , melyben ő mint az eladó fog felénk számlázni, de feléje a számlát és munkák elvégzését a kivitelező biztosítja!

Azt megértem hogy hogy a kivitelező 27%-os áfatartalommal állítja ki a számlát az Értékesítő (beruházó) cég felé, de hogy az Értékesítő cég felémnk miért nem 5%-os áfatartalommal állítja ki az Újépítésű ingatlan kivitelezése során felmerült plusz költségeket azt nem értem!

Tudna valaki valamilyen hivatkozást vagy választ küldeni, amiben láthatom a jogszerű magatartást!

Vagy ilyen esetben mint magánszemély ha bevonok egy bankot akkor a 27%-os áfatartalommal kiálított többlet kivitelezési költségek áfakülönbözetét visszaigényelhetem, még ha ez egy 150 lakásos társasház is,.. ?

Válaszotokat, iránymutatásotokat előre is köszönöm!

Tamás

MajorDomus # 2016.03.24. 22:35

Áfa törvény

Gabcsii # 2016.03.29. 17:47

MajorDomus

Igen, az ÁFA-ra az vonatkozik... :)
Én laikusként nem találtam benne ilyet... Viszont érdekelne egy hozzáértő véleménye is.

Grandeee # 2016.03.30. 07:11

Köszönöm MajorDomus! :) Bújom, de nem találtam erre értelmes megfogalmazást,.. nyílván a törvény hivatkozásaiban rejlenek a részletek, de még nem tudtam átlátni, átolvasni, értelmezni mindent!

Ezért volna szükségem egy hozzáértő tanácsára, vagy iránymutatására, hogy miként járhatnak el velem szemben, és ez hol van leírva,..

Válaszotokat előre is köszönöm!

Ü.
Tamás

Sherlock # 2016.03.30. 07:33

Itt áfa visszaigénylés a részedről fel sem merülhet, mivel nem építés, hanem vásárlás. A beruházó pedig nem 27%-os áfával fog számlázni, hanem 5%-ossal, csak mivel bruttó árban állapodtatok meg, ez a vételárat nem fogja csökkenteni. (Már amennyire ki lehet venni a történetből, hogy miről van szó)

Gabor@ # 2016.04.10. 13:32

Tisztelt Olvasók, témában érintetek!

Több fórumot áttekintve nem találván egyértelmű iránymutatást, bízok a nálam jobb lakáscélú 5%-os ÁFA és építésügyi ismeretekkel rendelkezők segítségére :)

Kérdéses pontok az alábbiak lennének.

1-saját tulajdonú telekre miként lehetséges építtetni, hogy az 5%-os ÁFA érvényesíthető legyen (generál kivitelező bevonása esetén, illetve van lehetőség saját erőforrások-szakmai referenciákkal rendelkező rokonok bevonására, akikkel külön-külön kötnék szerződést)

2-utóbb említett esetén (5% ÁFA, rokoni kör által történő szerződéses kivitelezés) saját célú lakásépítés indokolttá teszi továbbra is az e-napló
vezetését?
A munkálatok összehangolását ebben az esetben ki felelős elvégezni? (megbízott felelős műszaki ellenőr???)

3- amennyiben a 2. kérdésben foglaltak járhatóak, úgy a 27 kontra 5%-os ÁFA érvényesítésének folyamata miként történik

4- várnám észrevételeiteket a 2. és 3. pontokban feltett kérdésben nem említett, de kivitelezhetőséghez elengedhetetlen részletek rávilágítására

Előre is köszönöm a konstruktív hozzászólásokat :)

MajorDomus # 2016.04.10. 19:56

Adószakertő!