Ajándék visszakövetelés


balazs01 # 2005.10.28. 09:02

Tisztelt hozzáértők!
18 évi házasság után válás miatt visszakövetelhető-e az egyik szülő által vásárolt építési telek, ami a házastársak nevén szerepel és építkeztek is rá??
Nem készült ajándékozási szerződés és a pénz kézbe lett adva a fiataloknak, amiből megvették a telket.
Hogy bizonyítható, hogy mindkettőjüknek szánták és nem csak a saját gyereküknek?

ObudaFan # 2005.10.28. 18:46

"A házastársaknak a házasságkötésre tekintettel vagy késôbb, az életközösség fennállása alatt, kedvezôbb életkörülményeik biztosítása érdekében adott ajándék - beleértve az un. menyasszonytáncpénzt is - általában a házastársi közös vagyonba tartozik.
A szülô vagy más rokon által adott jelentôsebb értékû ajándékot viszont rendszerint az ô gyermeke vagy rokona részére szóló juttatásnak kell tekinteni...
Abban az esetben ugyanis, ha a szülô vagy más rokon ad jelentôsebb értékû ajándékot, ezt - az ítélkezési gyakorlat tapasztalatai szerint - általában saját gyermekének illetve rokonának szánja. Ilyenkor is jelentôsége van természetesen az ajándékozáskor elhangzott nyilatkozatnak, de a vagyonjogi igények eldöntésénél a bíróságnak fokozott gonddal kell a nyilatkozat valódi tartamát vizsgálnia. Sok esetben ugyanis a szülô, illetve rokon eredetileg nem csupán gyermekét (rokonát), hanem annak családalapítását kívánja támogatni - közvetve tehát a másik házastársat is - szándéka azonban nem irányul arra, hogy az együttélés végleges meghiúsulása esetén az ajándék értéke ne gyermekét (rokonát) illesse meg, hanem az a másik házastársat is gazdagítsa, és közös vagyonként megosztásra kerüljön. Ilyen esetekben az ajándékot illetve a helyébe lépett értéket annak a házastársnak a különvagyonához tartozónak kell tekinteni, akiknek a szülôje, rokona azt adta. Ez a megoldás elejét veheti annak, hogy utóbb az ajándékozó a másik házastárssal szemben az ajándék visszakövetelése iránt külön per megindítására kényszerüljön.
Másként alakul a helyzet akkor ha a mindkét házastárs részére történô ajándékozást okirat bizonyítja (pl. ingatlan ajándékozása esetén). Ekkor csak maga az ajándékozó érvényesíthet igényt bármelyik házastárssal szemben az ajándék visszakövetelése érdekében. Nincs azonban akadálya annak, hogy az ajándékozó szülô vagy más rokon ezt a követelést a Ptk. 328. §-nak (1) bekezdése alapján gyermekére (rokonára) engedményezze, és - ebben az esetben ez az igény a házastársak vagyonjogi elszámolásának keretében, a szülô (rokon) perbenállása nélkül is elbírálható." (PK 281.)

balazs01 # 2005.11.02. 17:07

ObudaFan!

Nagyon köszönöm a válaszod, sokat segített!

ObudaFan # 2005.11.02. 18:53

Nincs mit.

viktor99 # 2005.11.21. 12:04

Kedves Obudafan !

Ha a Szülő meghalt aki az ajándékot adta ,abban a helyzetben mi a helyzet ?
A gyermeke visszakövetelheti az ajándékot a házastársától ,mert azóta elváltak ,és társadalmi okra hivatkozva a házasság meghiusult ? Az ingatlan 50-50%ban van bejegyezve a földhivatalba .A szülő gyermeke fizetne a tulajdonrészért ,de nem az 50%-ot mert ő igy elesett az örökség bizonyos részétől.Még az ajándékozás előtt a nagyobbik testvér öröksége lerendeződött,csak a kisebbik testvér részére kellett lemondania a szülői házrol a késöbbiekben, még a vállás elött.

ObudaFan # 2005.11.21. 21:06

Az örökös az ajándékot akkor követelheti vissza, ha az örökhagyó a feltételt rá tekintettel (is) határozta meg. Ebben az esetben véleményem szerint - és az általam ismert gyakorlat szerint is - az ajándék visszakövetelésének helye van, ha feltételezem, hogy az a gyermek akarja visszakövetelni, akinek és házastársának történt az ajándékozás. A dolgot csak az bonyolíthatja, ha más örökösök (testvérek) is vannak, annyiban, hogy kinek is kell perben állnia.

viktor99 # 2005.11.22. 07:15

Kedves Obudafan !

"ha az örökhagyó a feltételt rá tekintettel (is) határozta meg" Ez a Ptk.ban szereppel ,meglehet keresni és erre hivatkozni ?
Ez mit jelent ,mert nem nagyon értem .
Igen az a gyermek akarja visszakövetelni,akinek és házastársának történt az ajándékozás .
Az örökséget,mivel a szülőknek 3 ingatlanjuk volt, és hárman vannak testvérek,ezért mindenki kapot 1-1-et.

ObudaFan # 2005.11.22. 19:36

"IV. Az ajándékozó örökösét általában nem illeti meg az a jog, hogy visszakövetelje az ajándékot, illetôleg követelje a helyébe lépett értéket. Az ajándékozó által már megindított pert azonban az ajándékozó örököse a perbeli jogutódlás szabályai szerint folytathatja. Az ajándékozó örököse a saját nevében kivételesen akkor követelheti vissza az ajándékot, illetôleg akkor követelheti az ajándék helyébe lépett értéket, ha az ajándékozás okát adó feltevés az ô javára, illetôleg az ô javára is szól, s e jog gyakorlása a feltevés jellegére és az ajándékozás körülményeire tekintettel a társadalmi felfogás szerint indokolt."

(PK 76)

Véleméyem szerint ebben az esetben lehet.

viktor99 # 2005.11.22. 19:43

Köszi !

sysy30 # 2005.12.02. 09:51

Az élettársam a nevelőanyjától kapott ajándékba egy lakást amin a nevelőanyjának
let a haszonélvezeti joga de ő ezt nem gyakorolja még bejelentve sincsen az ingatlanban mert az élettársam apjánál van
bejelentve mert a (felesége).Az utobbi időben folyamatosan rossz a viszonyunk vele de nem a mi hibánkból és azzal fenyeget minket hogy ki rak a lakásból.
a Lakás költségeit mi fizetjük amióta csak ott lakunk Ki rakhat-e minket és vissza követelheti-e a biróságon a lakást.Ez egy osztatlan közös tulajdon a nevelőanya vérszerinti fiával

ObudaFan # 2005.12.02. 14:59

A haszonélvezeti joggal terhelt dolgot a tulajdonos csak annyiban használhatja, ha a haszonélvező azt nem kívánja használni. Így a haszonélvező bármikor beköltözhet, és kérheti a lakás kiürítését.

sysy30 # 2005.12.05. 14:44

Köszönöm a választ nem sok jóval kecsektet
még azt szeretném megkérdezni hogy kötelezhető-e a haszonélvező a számlák fizetésére amenyiben nem lakik benne és illeték esetében is szeretném tudni vonatkozik e rá

obsitos # 2005.12.05. 17:12

Kedves sysy 30!
Az hogy valakinek egy lakáson van haszonélvezete és ugyanakkor máshol lakik, az ma már két különböző dolog.

Azonban mivel ti laktok a lakásban - a haszonélvező beleegyezésével -, a lakással kapcsolatos költségek továbbhárítása jogos.

Az illetéket az fizeti aki az ajándékot kapta.

Ugyanakkor ha a nagynéni 15 éven belül vásárolta a lakást és azt időközben eladta, fizetnivalója neki is van.

És, ahogy alant ObudaFan írta: a haszonélvező bármikor jogot formálhat a lakásra.

Tehát hiába is a lakás tulajdonosa az élettársad, a lakással kapcsolatban a nagynéni dixponál., legyetek jóban egymással: ti mert lakhattok a lakásban, ő pedig veletek, mert valószínűleg te szülöd meg majd az unokát...

sysy30 # 2005.12.06. 04:58

Köszi a választ az unoka már meg van három is de az anyos nem tartja őket unokájának mert nem a vérszerintiek mivel mint irtam ő
a nevelőanyja az élettársamnak. Én szeretnék vele jobba lenni de ő nem hagyja folyamatosan azzal fenyeget hogy ki rak az
utcára

obsitos # 2005.12.06. 10:05

Nálunk sincs "közös" gyerek, de mint nevelőapa közreműködtem három gyerek felnevelésében, és úgy érzem jól megálltam a helyem = szeretnek a gyerekek is.

Mivel jön a karácsony - a legszebb családi ünnep -, jó alkalom a nagynénivel egymásközt átbeszélgetni a kettőtök közti problémát. (Ha tudsz, egy kis ajándékot is vegyél neki, akár fillér dolog is lehet, csak tudjad hogy örölne neki.)

Ami a továbbiakat illeti, nem kell hogy különösebben "szeressétek" egymást, csak legyen békesség köztetek - a lakásból való kirakással való fenyegetőzéstől idővel csak leáll...

obsitos # 2005.12.06. 10:10

Ami egy gyerek "vérszerintiségét" illeti, a mai világban majd' minden második-harmadik párkapcsolatban van "hozott" gyerek. A nagynéni ekkénti gondolkodása idejemúlt.

sysy30 # 2005.12.06. 10:44

csak az a baj hogy nem nagynéni hanem nevelőanyja az élettársamnak ajándékot is kap mindenalkalomra mindenben segitünk neki de ő rá nem vonatkozik az a mondás hogy jó tett helyébe jot várj az élettársam teljesen ingyen (természetesen)felújította azt a lakást amiben a vérszerinti fiával laknak mert már szinte rájuk dölt tavaly a tetőt felét mert a többire anyosnak nem futotta iden meg belül a konyhát szobát előszobát még a csempézést is a villanyszerelést is stb amit kell most már lakásnak nézz ki belülről ő meg minden szemétnek elhord cserébe minket és fenyeget nem tudom mi erre a megoldás szerintem kezeltetni kellene az idegeit mert direkt szítja atűzet

obsitos # 2005.12.06. 12:17

Kedves Sysy30!
Tipikus anyós - meny ellenségeskedés, sajnálatosan. Ennek ellenére Te legyél vele szemben visszafogott, korrekt - bármennyire is nehéz esetenként. Így nemigen lesz alapja visszavágnia. "Szeretned" nem kell őt.

A rossz természete miatt megváltozni valószínűleg nem fog. (Személyiség-zavara lehet, pszichológus bizonyára tudná kezelni is, de hát "ő" nem beteg...)

Legfeljebb a társad tudná egy kicsit "helyére" őt, azaz udvariasan elmagyarázni: ti a SAJÁT életeteket élitek, és ebbe NEM szólhat senki bele. Vagyis most már abbahagyhatná!...

Az én nővérem is egy nagy fúria - hadd ne részletezzem -, aki ellen az a legjobb védekezés, ha minél ritkább a konktakt.

sysy30 # 2005.12.06. 19:23

a fenyegetéseit ma be is váltotta költöznünk kell van valami megoldás szerintettek?A számlákat amiket ebben a honapban használtunk kötelesek vagyunk kifizetni?vagy kötelezhetjük őt amiért kirakot a lakásból a vizszámla kivételével minden a mi nevünkön van

obsitos # 2005.12.06. 20:47

Kedves sysy30!
A kiköltözés napjáig esedékes számlák arányos része benneteket terhel, attól kezdve már semmi., attól kezdve a haszonélvező "élvezi" az ingatlan hasznát és viseli terheit.

A neveteken lévő gáz, villany, stb. órák állását pontosan írjátok fel, egyuttal a szolgáltatóknak ajánlott-tértivevényes levélben bejelenteni a szolgáltatásról való lemondást. (Pontos mérőóraszám és mérőóra állás megadása, valamint a jelen saját fogyasztói számatok közlése.) Ezzel egyidőben - a dolgok gyorsítása végett - a fénymásolt bejelentőlevéllel és az ajánlott cédulával a kézben akár személyesen is felkereshetitek a szolgáltatókat. Gondolni kell még a tv, a szemétszállítás stb. le- ill. használói változás bejelentésére is. A későbbi viták elkerülése végett a vízórát is olvassátok le magatoknak.

Egy személyes kérdés: van hová mennetek?!

Azért nagy k. lehet az anyósod - bocs, nem "úgy" értettem -, hogy 3 pici gyerekkel kirakja a fiát- családját a lakásból.

Sajnálom a történteket, és csakazért is tartsál ki, legyél erős. MINDEN jót = jobb életetkörülményt kívánok!

sysy30 # 2005.12.07. 05:05

Kedves Obsitos!
Ha lemondjuk a szolgáltatást kikapcsolják az orát?vagy az ő nevére számláznak?
Köszönöm kérdésed hálistenek van hova mennük mert az én anyukám nem olyan mint ez a nőszemély teljesen egyett értek veled nem az édes fia könnyenmegteszi talán soha nem szerete csak azért kellett hogy kihasználja
Köszi a jókivánságod

obsitos # 2005.12.07. 09:33

Örülök, hogy végül is van hová mennetek! Édesanyádnál bizonyára nyugalomban és biztonságban lesztek. Okuljatok a történtekből és próbáljatok felejteni...

Remélve a gyerekeket nem viseli meg ez a herce-hurca.

A szolgáltatóknál általános esetben úgy van, hogy együtt mennek el: az egyik lemondja a szerződést és rendezi a számlát, egyidejüleg a másik a saját nevére új szerződést köt. Ha nem akar együtt menni, avégett már ne izgasd magad, előbb-utóbb csak el kell mennie.

Az órát valószínüleg nem kapcsolják ki, hanem a határnaptól kezdődően a további fogyasztást már őrá számlázzák.

Nyugodt, békés további életet kívánok!

obsitos # 2005.12.07. 09:33

Örülök, hogy végül is van hová mennetek! Édesanyádnál bizonyára nyugalomban és biztonságban lesztek. Okuljatok a történtekből és próbáljatok felejteni...

Remélve a gyerekeket nem viseli meg ez a herce-hurca.

A szolgáltatóknál általános esetben úgy van, hogy együtt mennek el: az egyik lemondja a szerződést és rendezi a számlát, egyidejüleg a másik a saját nevére új szerződést köt. Ha nem akar együtt menni, avégett már ne izgasd magad, előbb-utóbb csak el kell mennie.

Az órát valószínüleg nem kapcsolják ki, hanem a határnaptól kezdődően a további fogyasztást már őrá számlázzák.

Nyugodt, békés további életet kívánok!

sysy30 # 2005.12.07. 10:00

Köszönöm a jó kivánságaid a gyerekeket ez a helyzet ami nyolc éve tart viseli meg nagyon ha nyugalom lesz körülöttük jobb lesz nekik különben is elmentünk volna januárba mindenféle képpen.
Szerinted a lakásból mindent elvihettünk mert hisz üresen kaptuk a falakon és a rossz bojleron kivül nem volt benne semmi még szönyeg sem a beton volt a talaj most kezdtük el nyáron lassan felújítani arra gondoltunk hogy úgy kapja vissza a lakást ahogy adta az üres falakat seegy normális csap fütés se normális csatorna nem volt mindent mi csináltunk meg a gipszkartonozás is csak odáig jutoot hogy a gipsz karton a falon van detapéta se festve nincs mitehet akkor ha azt is leszedjük tudom hogy most nagyon"szemét" vagyok de tönkre tette a családomat talán ez( mentség) megtehetjük? Õ semmit nem vett nekünk szerintem nincs joga a mi dolgainkhoz nem?

obsitos # 2005.12.07. 10:38

Az "eredeti" állapotban visszaadható a lakás, azaz ti sem kaptátok felcsillározva...

Azt végül is hogy kell érteni: ténylegesen ajándékba kapta a lakást az élettársad a nevelőanyjától, vagy csak használhattátok?
Ha az ajándékozás valós és erről van hivatalos okirat - és annak alapján a megfelelő tulajdonjogi bejegyzés a földhivatalban -, akkor a lakás a "mama" után... ismét hajlékul szolgálhat nektek, illetőleg egyik-másik gyereketeknek majd.
Lelakni jobban nem tudja mint ahogy anno szívességből beköltözhetettek. Az élettársad ügyes, majd apránként szépen rendbehozza, a te dolgod meg majd a lakályosság lesz.

Nyolc év idegfeszültsége..., nem irigyelek érte., ismételten csak jobbat kívánok a további életetekhez!