Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


adzam # 2009.02.17. 16:36

Köszi, de akkor jól értem, hogy kimondják vagy már kimondták az érvénytelenséget?

osmi # 2009.02.17. 17:16

I.fokon kimondták 2007 okt.-ben, megfellebbezték, febr.-i tárgy.influenza miatt idén szeptemberre tolva ; azaz 2 évig semmi sem történt. Igaz; még hatályon kívül is helyezhetik és akkor kezdődik minden előlről.Ez még Mo.-on is tuti nyert per, ha megérem.

osmi # 2009.02.17. 18:02

Tehát a határozatok mág mindig érvényesek!!

Éva46 # 2009.02.19. 09:04

Tásrasházunkban (200 lakásos) a közös képviselet -arra hivatkozva, hogy mindenki a tulajdoni hányad mértékével szavazhat a közgyűlésen - most kitalálta, hogy minden lakó szerezzen be a Földhivataltól egy 30 napnál nem régebbi tulajdonlapot (á 4300,-Ft-ért!!)
Önök szerint joguk van ehhez?
Tudtommal a Földhivatalnál a tulajdoni lapokba történő betekintés ingyenes, és valamiért csak fizetjük a közös képviseletet.
Ha van idevonatkozó jogszabály, nagyon megköszönném, ha leírnák.
Válaszukat előre is köszönöm.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.19. 09:35

Egyébként a hiteles 4.000,-Ft. A nem hiteles 2000,-Ft.

Éva46 # 2009.02.19. 15:20

Köszönöm a gyors választ, de inkább arra lennék kíváncsi, hogy joga van-e a közös képviseletnek ehhez az eljáráshoz?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.19. 15:30

Arról van szó talán, hogy a társasház alapító okirata nem napra kész. Az alapító okirat nem alkalmas a szavazásra jogosult tulajdonosok azonosítására. A szavazati jog bizonyítására kérik öntől a tulajdoni lapot. Hogy joga van-e ehhez a közös képviselőnek? Szerintem nem tiltja jogszabály a közös képviselő eljárását.

osmi # 2009.02.20. 16:58

Jogszabály nem tiltja, de akkor minden kgy. előtt ez a kis móka lesz...? ha,ha...

osmi # 2009.02.20. 17:18

Szerintem a társasház ellen, a k.k. nyilván kiadott nullás igazolást, ami ezek szerint hamis volt.

osmi # 2009.02.20. 18:19

Éva46! Szerintem a Tházi Tv./2003.évi CXXXIII./ szelleme és rendelkezései szerint -ld.43.,44.§ k.k.jogköre,feladatai - neki kell tudni, hogy aktuálisan kik a tulajdonosok,pl. a határozatképesség megállapítása az ő feladata.Egyébként hogyan tud egyáltalán ténykedni, ha fogalma sincs a tul. társak személyéről, nem tudja ,hogy kik a megbízói, akiknek a pénzéből él? Az Alapító Okirat nem tartalmazza a tulajdonosokat, csak a lakások és egyéb területeek, helyiségek felsorolását, hiszen a tulajok változnak.
Elképesztő, hogy mire vetemednek egyesek! Csak remélni tudom, hogy ez Bp.X.kerület.
üdv.:osmi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.20. 20:25

Ennyi hülyeséget egyszerre, és mindezt egy topicban!!

Osmi, te biztos egy lánytestbe bújtatott férfiagy lehetsz.

osmi # 2009.02.20. 20:34

Sajnos nem értem a test és az agy nemi hovatartozása
összefüggését a hülyeséggel és az egy topic-kal.
Te viszont biztos lélekbúvár vagy és majd megmagyarázod.
kösz:osmi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.21. 18:19

A nemfizető ellen fordulhattok keresettel, de ez nem végleges megoldás.

Ha lenne közös képviselőtök, ő felléphetne a Társasház nevében, válasszatok magatok közül. A közös képviselő jelzáloggal megterhelheti az adós lakását.

Javaslom, hogy tartsatok egy közgyűlést, ahol határozhattok arról, hogy kötelezitek a nemfizetőst, hogy szereltessen fel vízórát, vagy ha nem teszi, akkor az ő költségére a társasház csináltassa meg.

A közös képviselő azt is megteheti, hogy a nemfizető leágazó vezetékére elzárót csináltat és naponta legfeljebb 2 órán át biztosít vizet, amíg ki nem egyenlíti a tartozást és át nem áll a mellékmérős szerződésre.

kisperec # 2009.02.21. 20:48

A kképviselő koránt sem csinálhat meg mindent, csak törvényesen! Az más, ha bevállalja és a következményeket is. A jelzálogjog bejegyzése sem olyan egyszrű, mint ahogyan gondoljátok, annak is vannak szabályai, főképpen, ha még képviselőtök sincs. A határidőt meg be kell tartani. Lépjetek jogi úton, de előre megmondom, a mostani joggyakorlat mellett el fog telni jó néhány hónap a határozathozatalig. Nekem, mint képviselőnek, nincs jó tapasztalatom semmilyen jogiügylet terén. Sok sikert.

osmi # 2009.02.22. 21:08

Szia! A társasház nem jogi személy /sajnos,de ez mellékes/. A Csat. Művekkel szemben a tház köteles teljesíteni, mint egy fogyasztó. A Tházi Tv: szerint a tház kötelezettségéért a tulajdonosok kötelesek helytállni a tulajdoni hányaduk szerint az egyszerű, sortartásos kezesség szerint.Igen, a sorrended szerintem jó, a második lépés a problémás.Véleményem továbbra is az, hogy a tház / azaz Magad is / ellen kellene pert indítani.Nem lehet ezt házon belül elintézni, esetleg némi blöfföléssel?
üdv.:osmi

osmi # 2009.02.22. 21:30

Még valami; npnszensznek tűnhet, de az eladó képbe kerülhet alperesként, hiszen az adásvételi szerződésben ő szavatolt az ingatlan per-és tehermentességéért.Az hogy ez az albetéten kívül a házra is vonatkozik-e ,úgy hiszem, hogy a közeljövő nagyon lényeges kérdése lesz tházi perekben.Az adávétel során a per már minden bizonnyal folyamatban volt és ő tudott róla, esetleg a tház ing.nyilvántartási törzslapján is szerepelhetett valami.

osmi # 2009.02.23. 17:08

Bocs, én azt gondoltam, hogy Te vetted.Ilyen felállásban hagyd a fenébe a dolgot, majd elintézik...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.23. 18:25

Nem egészen, ameddig Saint ott lakott, addig a követelés rá eső részéért helytállni köteles. Nem is értem, hogy a bíró miért engedte ki a perből.

Saint ugyanúgy, mint a többi tulajdonostárs, a nemfizetőtől követelheti a jogalap nélküli gazdagodás visszafizetését és a perköltséggel okozott kára megtérítését.

Éva46 # 2009.02.24. 12:11

Kedves osmi!

Köszönöm a válaszodat, én sem értem az egészet, beszéltem lakótársakkal, mindenki eszméletlen baromságnak látja az egészet. Az is.
Nem értem, miért nem lehet a befizetett közös költségek alapján elindulni, vagy elmenni a Földhivatalba, és szépen kikörmölni az aktuális tulajdonosok nevét, a későbbiekben pedig figyelni a változásokat.
Ingyen megtehetnék, van hozzá joguk, + felveszik a havi 60ezer Ft-os fizetésüket hárman. Szerintem ők lennének a lakókért, és nem fordítva... ( van ez máshol is!!!! :( :( ).

Egyébként nem a X. ker, hanem egy III. k.-i lakótelep.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 13:16

Saint!

Tegnap a Juszt Laci műsorában pont egy ilyen riport volt.

Ott a bíró terhelte meg a nemfizető lakását jelzáloggal, aki ezután fizetett, aztán megint nem.

Ezt a vízdíjat közös költség tartozásként kezelik, úgyhogy ha lenne közös képviselőtök, és az SZMSZ-ben szabályoznátok, hogy 6 hónapos nemfizetés után meg lehet terhelni a nemfizető lakását, akkor az már egyszerű eljárás lenne a közös képviselőnek.
6 hónap után, akár minden hónapban újabb és újabb jelzálogot lehetne bejegyeztetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 15:10

A társasházban a nemfizető ellen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 19:14

:(

Valószínűleg forintosítva kimutatható, hogy ameddig ott laktál, addig mennyi tartozás gyülemlett fel.

Azt egyszer már írtam, hogy ezért első körben neked kell vállalnod arányosan a felelősséget.

Ezek után vagy pereltek, vagy terheltek, vagy rábeszélitek a nemfizetőt, hogy számoljon el veletek.

Most legutóbb azért írtam, hogy a nemfizetőtől, mert végül is tőle kell követelni, de a vevőd abban a helyzetben van, hogy akár mindkettőtöktől követelhet. Neki mindegy, hogy egy részét tőled tudja behajtani, és utána te mit teszel, vagy az egészet a nemfizetőtől.

Beszéld rá, hogy perelje a többiekkel a nemfizetőt, de számíthatsz arra, hogy téged is perbe hívhat.

Éva46 # 2009.02.25. 12:23

Még mindig a közös képviselők!!!

Ma kaptam egy ügyvédi "felszólítást", hogy hiteles, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot szerezzek be, (4000 Ft-ért!)ezek más dokumentumokkal (régebbivel)nem helyettesíthetők.

Idézem: "Mivel a tulajdonos tulajdonjogának és azzal kapcsolatos jogosultságának gyakorlására csak abban az esetben jogosult, ha tulajdonjogának fennállását hitelt érdemlően igazolja, ezért szükséges a hiteles és FRISS!!! tulajdoni lapok beszerzése"....

Kérdem én: hol van ilyen törvény?? Milyen jogon korlátozzák tulajdonosi jogaimat?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.25. 12:40

Írj vissza neki, hogy nincs tudomásod arról, hogy milyen minőségben írogat neked. A társasházatok nem bízta meg, de még a közös képviselő sem kapott arra felhatalmazást, hogy a TH nevében ügyvédi megbízást adjon bárkinek a saját érdekkörében.

Írd le, hogy hány éve laksz a TH-ban, azóta változás nem történt, majd a változásokat időben be fogod jelenteni. Egyébként pedig ha a közös képviselőnek aggályai lennének, járjon el maga a földhivatalban.

Kérd, hogy jelölje meg az alapító okirat azon pontját, vagy a közgyűlési határozat idejét, ahol le van írva, hogy a közös képviselő ötletszerűen zaklathatja a lakókat, és kényszerítheti olyan költségek kiadására, mely adatok szolgáltatására a tulajdonos, kizárólag változás esetén kötelezhető.

osmi # 2009.02.25. 15:01

Éva!
"....és kötelezettsége teljesítésére is"
Bezzeg a közös ks.fizetéshez nincs szüksége a tul.-i mivoltod igazolására.Kérdezz vissza, hogy őket ki választotta meg és kiknek a pénzéből gazdálkodnak, ha fogalmuk sincs a tulajdonosokról.Gondolom, hogy intéző bizottság /mert 3 személyt írtál/.
Nagy dobásra készülhetnek a kgy.-en, ezért ennyire fontos a dolog, tán a "panelfelújítás" nevű sajátos magyar üzletre.Itt legyetek nagyon résen!!!!!
üdv.:osmi