elvett jogosítvány


Kornelboy # 2020.04.30. 02:07

Köszönöm válaszodat WERS !

cladocera # 2020.07.27. 09:16

Üdvözlök mindenkit!

Ittas vezetésért elvették a jogosítványomat. Várom a jogerős ítéletet jelenleg, érkezett már egy bírói végzés (tárgyalás nélkül), melyben kategória eltiltást kaptam csak ("A" kategória), a B jogosítványom elvileg megmaradt. Hogyan kapom ilyenkor vissza a jogosítványom? Ha jól tudom ilyenkor a közlekedési hatósághoz kerül, ilyenkor is megkapják velem együtt a jogerős ítéletem és onnan x idő múlva kiadják egy kormányablakoz ahol átvehetem? Vagy már a jogerős ítélettel együtt kapok valami információt arról, hogy mikor és hol tudom átvenni stb.? Köszönöm előre is a segítséget!
Üdv

cladocera # 2020.08.01. 18:52

Üdv Mindenkinek ismét!

Az előző hozzászólásomhoz kapcsolódóan olvastam valami olyat, hogy kategória eltiltás esetén a bírói végzéssel kell mennem a kormányablakba csináltatni az új jogosítványt amiben benn lesz az eltiltás az adott kategóriáról. Van ennek bármi realitása? Köszönöm.

rigoz # 2020.08.01. 19:12

Valószínű. de a lakóhely szerintibe.

Pisti01 # 2020.08.15. 03:33

Sziasztok egy kérdésem lenne!
Elvették a jogsim pontok miatt Magyarországon de még nem adtam le! A kérdés hogy Ausztriába vezethetek? Vagy ott is eltiltottak?

wers # 2020.08.15. 03:47

Sehol sem vezethetsz.

Laci1967 # 2020.09.04. 07:36

Sziasztok.
Kb.: 6 éve 2014-ben honosítottam a magyar jogosítványomat németre. Le adtam a magyart és kaptam németet. 2019
Februárban a német hatóság bevonta 6 hónapra mert össze gyültek a büntető pontjaim, többszöri 1-2 pontot érő gyorshajtás miatt. Sajnos pszichiátriai teszthez kötötte a vissza adását. Egyszer megpróbáltam teljesíteni akkreditált tolmács segítségével, de nem sikerült.
Mintegy 1000 euróm bánta. Azóta haza költöztem Mo.ra idén Januárban.
Kérdésem, kérésem:
Idehaza vissza kaphatom jogosítványomat? Akár újra vizsgázva?
Próbáltam a kormány ablakot de azt mondták az Unión belül csak az az állam adhatja vissza aki kiállította. Erre nem látok esélyt sajnos.
Ezek szerint ez a 6 hónap igazából életem végéig szól?
Nincs rá jogi lehetőség arra , hogy a magyar állam vissza kérje akár érvénytelenítve?

wers # 2020.09.04. 11:02

Idehaza vissza kaphatom jogosítványomat? Akár újra vizsgázva?

Igen. Azzal, hogy tudomásul veszed, hogy Németországban nem vezethetsz.
Bejelented, hogy hazaköltözöl és német jogsidat leadtad, vagy az elvételről bemutatod az irataidat.

Próbáltam a kormány ablakot de azt mondták az Unión belül csak az az állam adhatja vissza aki kiállította.

Ez jó hí, mert a magyar jogosítványodat a magyar hatóság adhatja vissza. (valaki félreérthetett valamit)

Legegyszerűbb bemenned abba az okmányirodába (ma már valószínűleg Kormányablak) ahol leadtad. Nem tudom, hogy anno bejelentetted-e, hogy külföldön fogsz élni, és a státuszodat külföldön élő magyar állampolgárra átállították-e, ezt nézzétek meg, vissza kell állítani.

Gondolom orvosi alkalmasságit fognak kérni, bizonyára lejárt már.

Laci1967 # 2020.09.04. 14:25

Köszönöm gyors válaszod wers

De a probléma nem igazán oldódott meg.
Mint írtam : már próbáltam a lakhelyemhez tartozó kormány ablakot, ott azt a választ kaptam: Unión belül csak az az állam adhatja vissza aki kiállította.
Vagy is szerintük kell vagy a német jogsim,(a tényleges dokumentumot Német ország állította ki) ami alapján vissza honosítják, vagy magyar bírósági végzés ami dátum szerint kimondja mikor adhatják vissza, vagy kiállíthatják az újat.
Nekem csak "B" kategóriám van meg 1984-ben vizsgáztam azóta folyamatosan vezettem, nos a "B" kat. nem adhatják vissza de kismotorra és lassú jármüre akár azonnal kiállítják.
Létezik valamilyen felsőbb, jogi út?
Esetleg jelentsem fel magam, legyen bírósági végzésem?
Már arra is gondoltam: "megfogatom" magam ide haza jogosítvány nélküli vezetéssel, kifizetem a bírságot + kivárom az itteni eltiltási időt, aztán jelentkezem újra a kormány ablaknál.

Hová fordulhatok akár személyesen, akár írásban akár online?
Itt konkrét elérhetőségre gondolok, ha van ilyen. Város utca házszám.Vagy web cím.
Esetleg ezzel foglalkozó ügyvéd

wers # 2020.09.04. 15:48

vagy magyar bírósági végzés ami dátum szerint kimondja mikor adhatják vissza, vagy kiállíthatják az újat

Na ez így nem, hiszen nem a magyar bíróság tiltott el, és németországban elkövetett bármi miatt is nem is fog.

Egyeztetek másokkal is. Jövök vissza.

Laci1967 # 2020.09.04. 16:06

Előre is köszönöm wers

wers # 2020.09.07. 06:24

Nem térnek el a válaszok, amiket kaptam.

Egy, nem csak annál a kormányablaknál intézheted, ahol leadtad, vagy ahova a lakóhelyed szerint visszaküldte a német hatóság. Országos a hatókör. De azért sokszor elhajtják az ügyfelet a lakóhely szerintihez. Oka, hogy az előzmény ügyiratok ott vannak a további döntéshez, de ezt kikérheti a másik iroda. Na persze ez idő.

Tehát vagy le kell adnod a német jogosítványt, vagy igazolnod kell, hogy az a német hatóságnál van.

Eltérnek a vélemények, hogy elég-e a németek eltiltó határozata a sikertelen vizsga igazolásával és te nyilatkozataiddal, hogy hazaköltözöl + tudomásul veszed, hogy Németországban nem vezethetsz.

Nagy a valószínűsége, hogy igazolást kell kérned a német hatóságtól, hogy náluk van a jogsid. Ehhez nekik kell írnod egy levelet, hogy érvénytelenítsék és semmisítsék meg a német jogosítványodat mert Magyarországra visszaköltözöl és tudomásul veszed, hogy Németországban nem vezethetsz.

Az a magyar bírósági bizé érthetetlen a te ügyedben.

wers # 2020.09.07. 06:30

Országos a hatókör

Ajajajj, kell innom egy kávét!

wers # 2020.09.07. 07:45

hogy érvénytelenítsék és semmisítsék meg a német jogosítványodat

Kicsit módosítok. Csak annyit kellene kérned, hogy azt igazolják, hogy a német jogosítványod náluk van.

Laci1967 # 2020.09.07. 12:44

Köszönöm a választ,rajta lesz az ügyön. Így már van hol elindulnom

Adriennno1 # 2020.10.13. 17:58

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. A férjem hivatásos sofőr kb ezer éve és a napokban elvették a jogosítványát Olaszországban mert tilos helyen előzött! Így dolgozni sem tud+ bírságot is kapott. A kérdésem az lenne hogy meddig nem lesz jogosítványa? Hónapokról lehet szó vagy napokról? Hova fordulhatunk? Teljes kétségbeesés van most. Segítsetek köszönöm Adrienn

wers # 2020.10.14. 03:58

Hónapokról lehet szó vagy napokról?

Ezt jósgömb nélkül nehéz, főleg az Olaszok, ki tudja meddig ülnek a jogosítványon. Lehet, hogy napok, lehet, hogy hónapok. Fél évről is tudok

Elméletileg azonnal meg kell küldeniük a magyar hatóságnak a döntésükkel együtt. Ez a Belügyminisztériumba fog érkezik, ők küldik tovább a lakcímed szerinti Kormányhivatalnak.

Hova fordulhatunk?” Sürgetni az olaszokat lehet, érdeklődni a lakcím szerinti Kormányablakban - ami régen okmányiroda volt.

Dome1990 # 2020.10.18. 09:31

Sziasztok!
A kormányablakban aztt mondák nekem, hogy a lejárt büntetés nap után mehetek a jogosítványért. Az lenne a kérdésem, hogy aznap meg is kapom vagy csak akkor igényelhetem és még eltellik pár nap míg a kezembe kerül.

gerbera317 # 2020.10.18. 20:17

Ezt miért nem kérdezted meg akkor és ott? Egyébként a kormányablak nem kártyagyártó üzem, úgyhogy ezek az okmányok nem helyben és nem azonnal készülnek.

wers # 2020.10.19. 03:56

aznap meg is kapom vagy csak akkor igényelhetem és még eltellik pár nap míg a kezembe kerül.

Így is lehet meg úgy is. Ez attól függ, hogy érvényes-e még. Ha igen és nem viszel új orvosit akkor visszaadják a régit azonnal. Ha nem, akkor újat kell készíteni ami pár nap. De aznap kapsz egy A4 papírt helyette amit belföldön lefogadnak. Ez az "adtam is meg nem is".

Dome1990 # 2020.10.19. 05:57

Gerbera317 igazad van, akkor éppen az már nem volt a fejemben kérdezni.
Wers köszönöm a válaszod!

gerbera317 # 2020.10.19. 07:04

akkor visszaadják a régit azonnal
Feltéve, hogy az ott helyben rendelkezésre áll. Ez logisztikai kérdés is. Mert ha annál a kormányhivatalnál kéri vissza, ahol ténylegesen is őrzik az okmányt, akkor sem biztos, hogy Micike fiókjában van, hanem sokkal inkább valami szervezettebb helyen, ahonnan előbb elő kell hozni. A bíróság irattára sem minden esetben a lajstromiroda ajtószomszédja, hanem lehet másik épületben is, ahová az ügyintéző nem fog elrohanni az aktáért csak azért, hogy a betekinteni kívánó ügyfél kívánsága azonnal teljesülhessen.

wers # 2020.10.19. 07:14

:)
A bíróság irattára sem minden esetben a lajstromiroda ajtószomszédja, hanem lehet másik épületben is, ahová az ügyintéző nem fog elrohanni az aktáért csak azért, hogy a betekinteni kívánó ügyfél kívánsága azonnal teljesülhessen.

Az más.

Akarod bővebben?

Az elvett jogosítványok nem kerülnek irattárba. Az ügyiratok sem. Külön őrzik, a jogsikat páncélban.
Az ügyiratok un. "határidőbe" kerülnek. Ez többnyire a bünti lejárat ideje + valamennyi, ahogy az ü.i. dönt. Ha ez az idő letelik akkor újabb határidőbe kerül ...... ameddig az ügyfél nem jelentkezik érte. Van, hogy évekig nem kell neki.
Lezárni őket csak a visszaadás után lehet, utána kerülhetnek irattárba.

gerbera317 # 2020.10.19. 07:17

Külön őrzik, a jogsikat páncélban.
Akkor is logisztikai kérdés. Ha az a páncélszekrény éppen nem ott van, ahol a kérdező követelné vissza az okmány azonnali visszaadását, akkor egyszerűen nem kapja meg azonnal, hanem "majd postázzák".

wers # 2020.10.19. 07:28

A kérdező kapott egy határozatot. Azon van egy cím. Ott őrzik. (Alaposan kilogisztikázva. Nem szeretik költöztetni az iratokat)
Ha nem ott akarja visszakapni, van elég ideje a bünti alatt ezt jelezni, és közben az egyik hivatal átküldi a másiknak.

De ahogy olvastam, egyszer már megtalálta a megfelelő hivatali épületet. Ott fogja megkapni.

Esetleg ha elesik útközben és elviszi a mentő, akkor lábtörése gyógyulási ideje is meghatározhatja, mikor kapja vissza. (akkor nem is olyan sürgős, törött lábbal nem öröm a pedált nyomni)

Jól vagy?