Egy jobb kanyarért ötvenezer rendben van?


miro132 # 2019.03.18. 10:00

Tisztelt Fórum!

2018.08.27 én balra kanyarodtam a Lehel piacnál. Pár hétre rá kaptam egy levelet hogy nyilatkozzak arról hogy ki vezette az autót. Nem nyilatkoztam, nem jött idézés sem. Ma reggel vettem át ujra ugyanazt a dokumentumot amit a rendőrség még tavaly kiküldött. Kérdés az, hogy tavaly aug 27 közteres kamera felvétel miatti eljárás nem évült még el ? Szerintem tul vagyunk a 6 hónapon, mit tehetek hogy lezárják az ügyemet ?

köszönettel Miklos

rigoz # 2019.03.18. 10:21

Tisztelt miro132!

Ilyen esetekben nem szabálysértési eljárás, hanem közigazgatási bírsággal sújtható jogsértés tárgyában folyó közigazgatási hatósági eljárás indul és folyik.

Tehát az elévülés sem hat hónap.

Azonban az ügyintézési határidő - közigazgatási hatósági eljárásokban, hivatalbóli eljárás esetén fő szabály szerint 60 nap - kétszeresének eltelte esetén a jogsértés megállapításának tényén túl és a jogsértő magatartástól eltiltáson, illetve a jogszerű állapot helyreállítására kötelezésen túl más hátrányos jogkövetkezményt az eljárás alá vont ügyféllel szemben alkalmazni nem lehet.

Sőt mi több, az ügyfélnek a hatóságnak saját költségvetése terhére meg kell fizetnie 10.000Ft-ot az ügyfélnek.

miro132 # 2019.03.18. 10:30

Koszonom szepen a gyors valaszt!

Oct_18 # 2019.03.18. 14:07

Azért azt a tízezret ne várd. Kérelemre induló ügyekben kell kifizetni, kétlem, hogy ez esetben erről volt szó...

muki1213 # 2019.05.29. 12:26

Tisztelt Fórumozók!

Nem tartottam be a kötelező haladási irányt. A mögöttem álló autó fedélzeti kamerája ezt felvette és a sofőr feljelentett. Ilyen felvételre is indít a rendőrség közigazgatási eljárást? Hiteles ez?

drbjozsef # 2019.05.29. 12:31

Indíthat.

Még feljelentés sem kell, tele a jutyúb olyan videókkal (kezdve győzike biztonsági övével, át azokon akik felvették hogy ezerrel mennek a lakott területen pl.), ami alapján hivatalból eljárást indítanak...

skreature # 2020.07.23. 15:39

Kedves Forum,

Lehel teri kameranal tortent eset kapcsan kaptam irasbeli tanuvallomas tetelrol levelet. Valoszinuleg csalad tag vezette az autot.
Ilyenkor szukseges kitolteni a tanuvallomast? A vezeto kileterol szolo resznel, adatszolgaltatas alabbi okbol nem tudok eleget tenni: ide kene irni valamit? Vagy az, egyeb ok: reszhez?
Koszonom a segitseget

Szomorú örökös # 2020.07.23. 17:05

skreature

Lehel teri kameranal tortent eset kapcsan

Milyen szabálysértést rögzített a kamera? Lehet tudni?

skreature # 2020.07.23. 19:40

Szabalytalan kikanyarodas miatt 50ezer forint birsag, de per pillanat csak irasbeli tanuvallomasi papirt kaptunk.

Szomorú örökös # 2020.07.23. 19:46

sreature

Szabalytalan kikanyarodas miatt 50ezer forint birsag

Ott létezik a templom előtt olyan szitu is, hogy bár a templom előtt egyirányú a szakasz, mégsem lehet bekanyarodni rá helyesen, mert a főútvonalon kötelező haladási irány van. Azért ez nem lesz egyszerű, mert bár megvan a lehetősége, hogy hozzátartozót" terhelő tanúvallomást nem kell tenned - nyilván ez egy kibúvó lehetőség - de ha más bizonyíték felmerül, ami igazolja minden kétséget kizáróan, hogy ki vezetett, akkor nagy a baj, mert nem csak őt fogják eljárás alá venni. Szerintem az a reális, hogy most esélyt adnak, az elkövető önként esetleg vállalja a tettét.

Szomorú örökös # 2020.07.24. 05:21

sreature

Vedd komolyan a kérdést, a rendőrség sem szokott ilyennel viccelni! Ez már nem egy szimpla helyszíni bírság, hanem feljelentés történt, aminek sokszámjegyű lehet a vége. Nem előre meghatározott általában az összeg ilyen esetekben, az szabálysértési előadón múlik. Fix előre meghatározott összeg csakis a közigazgatási bírságnál van.

Az előttem szóló csak egy unatkozó vénember, akinek semmi se drága, vele nem kell foglalkozni, válaszolni neki meg még úgy sem, mert azzal olajat öntesz a tűzre. Ő szimplán velem kötözködni jött ide, hogy jó szokása szerint totál félrevigye a témát. A rendőrség ha nem megfelelő választ adsz, be fog rendelni meghallgatásra és onnan kezdve lehet nagy gond. Ha viszont korrektül válaszolsz, akkor akár meg is lehet úszni, bár erkölcsi oldalról ezt nyilván nem támogatom, mert aki szabályellenes dolgot csinál, az vállalja a felelősséget érte. De jogi oldalról kétségtelenül sajna így van, hogy meg lehet úszni.

skreature # 2020.07.24. 14:30

En is kivancsi vagyok! Hogy kene a tanuvallomasban jelezni, hogy hozzatartozot nem szeretnek megvadolni? Ennek van valami bevett modja?

Nem lattam mi volt elotted vagy mire gondolsz lehet torlodott az uzenet.

drbjozsef # 2020.07.24. 15:58

Nem ezt a kamerát hozták fel másik példának, amikor a Tarlós nejét megbüntették, és addig erősködött, amíg a sima kamerák alapján nem lehet büntetni?
Ez a lehel téri sima köztéri kamera volt, vagy valami spéci, rendőrségi, hitelesített valami?

Mert ha előbbi, akkor a BM állásfoglalása óta az alapján egy ideje már nem büntethetnek.

skreature # 2020.07.24. 16:10

A lehel csarnok parkolo szintjerol lehajtva balra a Vaci ut iranyaba. Nincs arrol info milyen kamera. A keruleti kozterulet felugyelet tett feljelentest.

Szomorú örökös # 2020.07.24. 17:54

amit szomorú írt a templommal arra utal hogy nem igazán ismeri a környéket. A parkolóból nyíl is jelzi, hogy merre kell/szabad fordulni.

Ha arra jártál, akkor valószínűleg te sem ismered a környéket, mert én erről beszéltem:

https://goo.gl/…PRnkxsRcRvv6

Ma véletlen arra mentem (és ott is vásároltam már akkor)

Látod, ez utóbbi a kutyát nem érdekli, legfőképp a vásárlási szokásaid nem. (ugye ismerős ez a stílus?) :-)

Szomorú örökös # 2020.07.24. 18:07

skreature

Itt volt a balra kanyarodás?
Ha igen, itt valóban csak jobbra kis ívben lehet.

https://goo.gl/…W5bidNpqVrx9

Nincs arrol info milyen kamera. A keruleti kozterulet felugyelet tett feljelentest.

Szemben a Hermes bolt két szélén van egy-egy közterületfigyelő kamera, mást nem nagyon látok. De az elhíresült Tarlós történetnél maga az ex-főpolgármester is maga mondta:

A közterület-felügyeletek tehát nem bírságolhatnak csak felvételek alapján közlekedési szabálysértéseket. Egy dolgot tehetnek, hogy a felvétel mellékelésével közigazgatási eljárást indítanak a rendőrségen.

Szerintem valami ilyesmi folyhat most ellened. Ha ugyanezt egy épp ott parkoló és esetleg szabálytalankodó, gyorshajtókra vadászó rendőrautó VÉDA kamerája rögzítette volna, akkor lehet nem nagyon kéne tanúvallomással vergődnöd, már megkaptad volna a csekket.

Szomorú örökös # 2020.07.24. 18:22

Ez ma már nem ilyen.

Tavaly júliusi, azaz egy éves kép. 2014-ben ráadásul még be lehetett ott fordulni. Sajna én is 13 éve máshol Pesten pont egy ilyen szituban elhelyezett kötelező haladási irány táblát nem vettem észre és súlyos pénzembe került, mert ahogy bekanyarodtam, ott vártak a rendőrök.

Szomorú örökös # 2020.07.24. 18:28

Tehát ha itt történt a balra kanyarodás, akkor valóban szabálytalan volt, akárki is követte el.

https://goo.gl/…7ceF7a7ZwB36

A térfigyelő kamera felvételét lehet vitatni, de abból nem született semmiféle precedens. Tarlós kicsit magasabb pozícióban volt, talán azért bírta a felesége megúszni. Nekem ez a véleményem. A kamera nem rögzíthetne közterületen, ha nem volna hiteles. Ellened - pontosabban a gépjármű üzembentartója-tulajdonosa ellen - most egy eljárás van. Meglehet próbálni kibújni a bírság alól, de én nem fogok olyat írni rá, hogy tuti sikerülni is fog egy kisembernek.

skreature # 2020.07.26. 19:39

Igen itt tortent a dolog. A kerdesem az, hogy mit ajanlotok? Ne toltsem ki a tanuvallomast es ha esetleg behivnak mondjam, hogy tisztelettel hozzatartozot nem vadolok? Vagy toltsem ki az irasbeli tanuzast es valahogy jelezzem, hogy hozzatartozorol van szo aki vezetett? Ennek mi a bevett modja?

drbjozsef # 2020.07.27. 04:58

Én azt, hogy a csaladtag fizesse ki a büntetést ha szabálytalan volt.

Szomorú örökös # 2020.07.27. 05:27

sreature

A kerdesem az, hogy mit ajanlotok? Ne toltsem ki a tanuvallomast es ha esetleg behivnak mondjam, hogy tisztelettel hozzatartozot nem vadolok? Vagy toltsem ki az irasbeli tanuzast es valahogy jelezzem, hogy hozzatartozorol van szo aki vezetett? Ennek mi a bevett modja?

Én is kezdettől fogva azt tanácsoltam szerintem, hogy inkább fizesse ki a családtag a bírságot. Nem biztos, hogy megéri bajba kerülni miatta. Az ilyen kamerafelvételeket egy Tarlós-féle embernek van esélye megúszni, de a kisember mindig megszívja.

wers # 2020.07.27. 06:15

Olyant nem lehet tenniük, hogy befizetik a büntit azzal, hogy nem emlékeznek ki is vezette akkor a kocsit? (Így nem kapna büntipontot is a sofőr)

Szomorú örökös # 2020.07.27. 13:17

wers

Olyan nincs, hogy ismeretlen elkövető kap büntető határozatot csekkel. Ugye ezt csak poénból írtad? :-D

Traffic # 2020.07.29. 07:44

Én azt, hogy a családtag fizesse ki a büntetést ha szabálytalan volt.

Úgy-úgy.
Őt kell megnevezni járművezetőként és adatait megadni.

Szomorú örökös # 2020.07.29. 10:56

Csak ki kell fizetni és passz

No meg elkönyvelni a vele járó büntető pontokat is...