„Csak mi van akkor, ha nem kapom meg a sima levelet? Ketyeg, ketyeg, aztán jön a következő szint a tértis?”
Ha kapsz mikulácsomagot, akkor tudod, mikor van a 15. nap, mikor a 60. stb. Ezért nincs jelentősége, hogy a felszólító levelet megkapod-e. A parkolótársaság meg csak annyit köteles bizonyítani (azt is csak a perben), hogy küldött 60 napon belül felszólítást.
A gond akkor van, ha az ellenőr a mikulácsomagot a fotózás után visszaveszi (ellopja). Akkor csak - ha a 60 napon belüli sima levelet te magad dobod a kukába - a fizetési meghagyásból értesülsz legelőször hivatalosan is a tartozásodról, de akkor már késő. Sok retardált a végrehajtó helyszíni (!)eljárásából tudja meg, hogy végrehajtás folyik ellene, mert még az okmányiroda leveleit sem veszi át. Vagy abból, hogy a rendőr megállítja azzal, hogy "hülyegyerek, ez az autó ki van vonva a forgalomból". Ehhez képest te csak határidőt mulasztottál.
Parkolási bírság
Tisztelt Fórumozók,
Budapest, Pannonia utca Victor Hugo sarkan parkoltam. Zonahatar. Pechemre eszak fele indultam, alkalmazast megneztem, irta h 18 elmult nem kell fizetni, csak ugye a gps nem pontos plusz zonahatar, es 20-ig kellett volna fizetni. Azt tudom h zinahatarnal ha tevesztesz, akkor a buntetest utolag eltorlik.
A fenti esetben van ertekme megeklamalni a sajatossaga miatt?
Hol van abban logika h ket egymas mellett levo, ugyanazon onkormanyzathoz tartozi zona mas-mas idrig fizetos?
Mert ha nem alkalmazassal fizetsz, akkor ismelindulsz egy ora fele, ha pedig rossz fele mesz, rossz helyre paekolsz vagy mivel latod az oran h mar nem kell fizetni, nem fizestz.
„Budapest, Pannonia utca Victor Hugo sarkan parkoltam. Zonahatar. Pechemre eszak fele indultam, alkalmazast megneztem, irta h 18 elmult nem kell fizetni, csak ugye a gps nem pontos plusz zonahatar, es 20-ig kellett volna fizetni.”
A parkolást alkalmazással és sms módon is ott kell elindítani az autó mellett, mielőtt még elhagynád. Nagy valószínűséggel akkor nem estél volna bele ebbe a hibába. Próbáld meg, bár kétlem, hogy elfogadják és törlik a bírságot.
Jaja, erre gondoltam en is, de kb sosem szoktam az autobol, hanem indulok es utana, eddig sosem volt problema emiatt. Meg a gps is teved 6-7 metert sztem, zonahataron aztan meg hiaba vqgy az autoban.
Es ha nem alkalmazassal parkolok, es a legkozelebbi ora pont ott van, masik zonaban, de mas pakrolasi idoponttal? Akkor honnan kellene tudnom h jo orat nezek?
Megorobalom azert, de nem sok eselyt latok. 19:11-tol 19:47-ig voltam orvosnal, 525 ft-os zona, jo kis bevetel az onkorinak.
Kar h a meltanyossag intezmenyet nem akarjak ismerni.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi esetben. Még soha nem bűntettek meg parkolásért, ezért kicsit tanácstalan vagyok.
Az V. kerület Ferenczy István utcában parkoltan fizetési időnszakon belül. Az utaca bal első parkoló helye szabad volt - így leparkoltam szabályosan az első helyre a saroktól (4-6 méter a Múzeum körúttól) A nemzeti mobilfizetés applikációján keresztül még az autóban ülve indítottam a parkolást. Az erre vonatkozó képernyőképek el vannak mentve. Miután visszatértem a gépjárművemhez meglepődve tapasztaltam a piros csomagot a szélvédőmön; "nincs érvényes parkolójegy" indokkal. Még a helyszínen fel szerettem volna hívni a kerületi parkolási társaságot de ügyfélfogadási időben nem fogadták a hívásomat. Másnap, munkanapon reggel hívtam azonnal öket ahol egy kedves hölgy egyetlen mondatot volt képes ismételgetni: nincsen érvényes parkolójegyem az V. kerületbe mert rossz kódra vettem és kész részéről lezárva.
Mint kiderítettem ez egy zónahatár. Az V. kerület és a VIII. kerület határa - DE maga a Múzeum körút is egy külön zóna melyenk szélei benyúlnak a merőleges utcákba - azaz oda is ahol én parkoltam. Azaz az alkalmazás nem tévedett jó helyre indította nekem a parkolást - az még több helyen is a VIII. kerülethez tartozik; az V. kerület parkolási zóna weblapja szerint is és a VIII. kerület parkolási zóna térképe szerint is! Illetve a hivatalos válaszban amit az applikációt üzemeltető cégtől kaptam abban is az szerepel hogy amennyiben a jelzett helyen (a sarkon parkoltam) abban az esetben a VIII. kerületi jegy az érvényes. Kikértem a fotokat, azok is azt igazolják amit leírtam. Az V. kerületi parkoló társaság GPS szerint odébb parkoltam - holott a fotóikon ez jól látszik, hogy valójában nem.
Abban kérném a segítséget; mit tudok tenni ebben az esetben? Kihez fordulhatok az igazamért?
Szívesen meghallgatom egy szakértő véleményét - ha kell a helyszínen bizonyítom hogy 10-ből 10-szer az V. kerületben tudok venni parkoló jegyet a VIII-ba....
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!
Ez nem büntetés vagy bírság, ami szabálysértés esetén fizetendő, hanem pótdíj, amit a fizetés elmulasztása miatt kell pótlólag (innen ered a neve) megfizetni. OFF Azt kéne pofán vágni, aki ezt a topikot létrehozta ezzel a címmel. ON
Legrosszabb esetben is legfeljebb 6e forint körüli összeget kell fizetned. És igaza van a "kedves hölgynek", valóban nem volt érvényes parkolójegyed, és nem fogod tudni bebizonyítani ennek az ellenkezőjét. Úgyhogy fizesd meg 15 napon belül, különben 80-90e lesz a vége, és akkor még nem is pereskedtél.
Máskor meg figyelj oda, kinek az automatájába dobálod a pénzt.
gerbera,
„Azaz az alkalmazás nem tévedett jó helyre indította nekem a parkolást - az még több helyen is a VIII. kerülethez tartozik; az V. kerület parkolási zóna weblapja szerint is és a VIII. kerület parkolási zóna térképe szerint is!”
Oda fizetett, amelyik zónában parkolt. Ezzel ellentéteset állít az V. kerület. Miért lenne csak úgy látatlanban igazuk szerinted?
Nem dobáltam én pénzt sehova. Megbíztam abban az appban amiben mo-on több ezren. Az app készítője/üzemeltetője levélben foglalt állást, hogy jó helyre fizettem.
...mellesleg 8 ezere forintról beszélünk...
Jó, hát akkor tessék pereskedni, és majd a bíróság eldönti, kinek van igaza.
A 8e Ft 580 forintos óradíjjal életszerű. Én kevesebbel számoltam, de a hozzászólásom lényege nem az, hogy forint-fillérre eltaláljam, mennyit követelnek tőled első körben, hanem hogy bukhatod-e a dolgot vagy sem. Ha valóban az illetékes a parkolótársaságnak fizettél, akkor rendeben lesznek a dolgok.
Bocs, nem vettem észre, hogy ez nem az előző szál, ahol a kérdező a szomszédos társaságnak fizetett, és így érdeklődik, hogy esetleg megúszhatja-e a dolgot. Igazából neki szól akkor az üzenet, hogy: NEM.
katonakok,
Ha biztos vagy abban, hogy jó helyre fizettél, akkor nem neked kell keresned az igazadat.
Írj egy levelet az V. kerületieknek, hogy sajnos tévednek, megfelelő zónába fizettél, ahol parkoltál az nem az ő övezetük, pont.
Ha akarnak küldenek felszólítást, esetleg fizetési meghagyást, ugyanezt el kell küldeni. Egyszer csak eljut egy írástudóhoz is.
Ha nem, akkor pereljen, ott már egyértelmű lesz a dolog.
HA igazad van.
Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Még soha nem büntettek meg, nem voltam ilyen helyzetben, és elég nehézkes bárhonnan is megfelelő információhoz jutni.
2020.január 21-én a 3061-es zónában parkoltam 14:31-től 15:13-ig. Erről természetesen megvannak az sms-ek is mind a parkolás indításáról, mind a leállításáról.
Ezután elhagytam a parkolás helyszínét, közlekedtem, majd visszatértem a 3061-es parkolási zónába, leálltam, befutottam egy boltba, és akkor jutott az eszembe, hogy nem indítottam parkolást. Ezt végül 15:26-kor tettem meg, de mint kiderült, 15:25-kor már meg is büntettek!
A velük való levelezés hosszú, nem írom le, de nagy nehezen kiderült, hogy azért utasították el folyamatosan a törlési kérelmemet, mert ők az előző parkolás végétől számított, tehát a 15:13-tól számított 5 perces türelmi időre hivatkoznak!
A mikulás csomagban az áll, hogy 15 naptári napon belül 6.380 Ft a bírság, február 5-e után pedig 18.040 Ft. Mivel leveleztem velük, vártam a választ - de ennek gondolom nincs jelentősége -, és a végső, elutasító választ február 21-én kaptam meg tőlük, így én aznap, február 21-én fizettem be a 6.380 Ft-ot.
2020.szeptember 15-én kaptam egy levelet a parkolási cégtől, mely szerint én 18.160 Ft-tal tartozom és 5 napom van befizetni, különben bíróságra viszik. ( augusztus 1. óta már más a lakcímem, így én csak szeptember 19-én jutottam hozzá a levélhez, de gondolom ez sem számít).
Mivel nem tartom jogosnak a büntetést - mert elhagytam az első helyszínt, és közlekedtem -, így a Budapesti Békéltető Testülethez szeretnék fordulni. Telefonon érthető felvilágosítást kaptam, hogy mi a teendőm, viszont arra felhívták a figyelmemet, hogy az eljárás 60-90 napig is eltarthat, és ezalatt az idő alatt a jogkövetelés fent fog állni velem szemben.
Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy mit csináljak? Egyáltalán jogos a követelésük?
Én arra gondoltam, hogy a két összeg közötti különbözetet elutalom nekik, email-en elküldöm az átutalási bizonylat másolatát, illetve a már korábban befizetett csekket, és elindítom az eljárást a Békéltető Testületnél.
Sajnos már nagyon sokszor próbáltam hívni a parkolási céget, de nem veszik fel a telefont, ezért gondoltam, hogy email-en kommunikálok velük. Meg persze azért is, mert minősíthetetlen, hogy hogyan bánnak az emberrel személyesen..
A válaszokat és a segítséget előre is nagyon szépen köszönöm!
Szerintem is felesleges volt belekeverni az előző parkolást.
Sőt, csak megkeverted őket. Elég lett volna az 5 percre hivatkozni, hogy menet közben indítottad a parkolást türelmi időn belül.
Mivel elutasítottak be kell fizessed.
Pont ezt írtam, nem én kevertem bele. Az első elutasításban csak annyi szerepelt, hogy nem alapos. Ebből persze mindenkinek tiszta lehet, hogy miért utasítják el..., ezért bementem személyesen, hogy kiderítsem. Ott tudtam meg, hogy a korábbi parkoláshoz nézik!
Ja, így értem. Vagyis .. hát, hülyeségre nincs jogszabály.
Figyu! A parkolóőr nem tud arról, hogy elmentél, aztán visszamentél és újra leparkoltál máshol, de parkolózónán belül! Ő csak megnézte a rendszámot ott, ahol éppen állt az autó, és azt látta a rendszerben 15.25-kor, hogy fizetett parkolás 15:13-kor már véget ért, magyarán, akkor már nem rendelkeztél fizetett parkolási jogosultsággal. (A rendszer sajátosságából következik egyébként, hogy a fizetett parkolási időn belül annyiszor változtathatsz helyet a parkolózónán belül, ahányszor csak akarsz; tehát nem igaz, hogy "az egy másik parkolási esemény"; vagy ha mégis erőltetni akarjuk ezt a vonalat, akkor sem ellenőrizhető, és a parkolási társaságok meg sem kísérlik ezt bizonyítani).
Tehát te azért kaptad a pótdíjat (nem büntetést! és nem bírságot! - azt kéne pofán vágni, aki ezt a topikot ezzel a címmel létrehozta), mert a pótdíjazás idején nem rendelkeztél érvényes, fizetett parkolási jogosultsággal. A békéltető testületet felejtsd el, mint ahogy azt is, hogy máskor, ha a pótdíjazás teljesen jogszerű, a 15 napos díj megfizetése helyett levelezésbe bonyolódsz. Vagy ha mégis, akkor legyen annyi eszed, hogy akkor már a 15 napon túli pótdíjat fizeted meg! Most már 18 ezret fizethetsz az eddig megfizetetten túl, és javaslom fizesd is meg, különben 90 ezer körüli összegbe fog fájni, hogy ennyire nyakas vagy! Nem kötelező nekem hinni. Figyelmedbe ajánlom wers legutolsó beszólását is!
A parkolóőr nem látta még azt sem, vagy nem mondta. Annyit mondott, hogy ez csak 1 perc, ne aggódjak, küldjem el emailen és elengedik. Nyilván legközelebb lesz annyi eszem, habár remélem, hogy nem lesz legközelebb..
Akkor 6.380 Ft az ment a kukába, amit befizettem?
Wers legutolsó hozzászólását nem vettem magamra, mert legelső levelemben az 5 percre hivatkoztam.
Mindenesetre köszönöm az eddigi hozzászolásokat!
Két muki utazik a vonaton. Jön a kaller. Mutatják a jegyeket, kaller lyukaszt, továbbáll(na). Ezek összeröhögnek, összesúgnak: "nem vette észre". "Micsoda?" - mondja a kaller - "ide azokat a jegyeket!". Nézi őket elöl-hátul, fény felé fordítva, megkapargatva - mindent rendben talál. Indul(na) tovább, de ezek megint összeröhögnek, összesúgnak: "még mindig nem vette észre". Kaller harmadszor is megvizsgálja a jegyeket, még az előzőnél is tüzetesebben, szinte beleizzad - de nem talál semmit. Végül mondja a két mukinak: "Ígérem, nem büntetem meg magudkat, de árulják el, mit nem vettem észre?" Mondják neki a mukik röhögve: "nézze csak, ide a jegyere az van írva, hogy másra át nem ruházható. Na, mi meg cseréltünk".
Na, a lényeg: bizonyos - vélt vagy valós - szabálytalanságok nem leplezhetők le. Egyszerűen képtelenség őket leleplezni. Ezek közé tartozik a fenti kis cserebere, de az is, hogy ha az autódhoz váltasz parkolójegyet, de úgy alakul, hogy közben el kell hajtanod, majd még a parkolójegy lejárta előtt újra visszaparkolsz ugyanoda (vagy mondjuk három hellyel odébb). Nincs az a parkolóőr, aki ezt le tudná leplezni, de meg merem kockáztatni, hogy olyan sincs, aki le akarná leplezni. Ellenben, ha a parkolójegy lejártát követően állsz vissza oda, akkor a parkolóőr pótdíjat fog kiszabni. Azért, mert nem rendelkezel érvényes parkolójeggyel. És annak nincs jelentősége, hogy azért nincs ilyened, mert az előző már lejárt, vagy mert eleve nem is váltottál.
A kérdező is így járt: nem volt érvényes parkolási jogosultsága az ellenőrzés pillanatában. Az, hogy nem volt, vagy már nem volt, érdektelen.
Te meg jó nagy lúzer vagy, ha érvényes parkolójeggyel ugyanoda visszaállva új jegyet váltasz magadnak azzal a felkiáltással, hogy ez már "nem ugyanaz a parkolási esemény".
Nem is értem, mi a búbánatot keresek én ilyen értetlen közegben...
Ja, értem. Te ha kapsz egy SMS-t, rögtön tudod, hol van az a telefon, amelyikről küldték. Plusz-mínusz 5 méter.
Vita esetén erre jók a térfigyelő kamerák.
Mi kis városunkból kiindulva elég érdekes lehet, mert a belváros (már rendesen kiterjesztve) egy nagy parkoló, java részben egy zóna. Több km. távolság két pont között. Nonszensz lenne úgy kezelni, mintha egész nap parkolna az ember, ha jön-megy ügyintéz.
at bermuda: Éppen hogy csak nem.
Csak kíváncsiságból beleolvastam a Kkt-ba, mert a kekecek száját mással úgysem lehet betömni, csakis paragrafusokkal. Néha még azzal sem. Nos, én nem látok olyan rendelkezést, hogy figyelni kéne a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen a parkolási események számát. A törvény szerint kizárólag a díjfizetés meglétét vagy hiányát kell vizsgálni.
„Nos, én nem látok olyan rendelkezést, hogy figyelni kéne a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen a parkolási események számát.”
Helyes. Akkor miért keverik bele egy korábbi lezárt parkolást?
Volt egy kezdés 15.26 perckor, büntetés 15.25 perckor. Ennyi.
(van az úgy, hogy nehéz lehet egyetérteni veled, ezzel nem azt mondom, hogy nincs igazad. Ha így van, akkor rossz a szabályozás)
Amúgy elutaltam... nem akarok 90ezres csekket. Az előbb felhívtam őket - most felvették -, és egy nagyon kedves nővel sikerült beszélni. Azt mondja, hogy általában abban az esetben tudják/szokták elfogadni azt, hogy helyszínt változtattam zónán belül, hogy ha bizonyítani tudom, hogy a két parkolás közben egy másik zónában is parkoltam.. és persze megpróbálhatom a Békéltető Testületet is..
„Akkor miért keverik bele egy korábbi lezárt parkolást?”
Mert még lehetett látni az előzőt a rendszerben, mert nem tolódott annyival lejjebb a listában. Olyan ez, amikor kimész a vasútállomásra, és ha éppen nem indul vonat, akkor "most nincs vonat", ha viszont két perccel előtted ment el, akkor "lekésted". Pedig érdemét tekintve a kettő ugyanaz.
:) jó, ezt kibeszéltük gerbera.
wers - egyértelműen rossz a szabályozás. Az ilyen potyalóvékból - mint ami tőlem is leesett nekik, - fejleszthetnék azokat! Jó vicc, mi? :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02