Centrum Parkoló/per

artatlanvagyok # 2007.03.06. 23:04

Az estemmel kapcsolatban, írtam levelet az V. kerültei parkoló társaságnak, amire a követlező választ kaptam:

"Tisztelt ________ Úr!

A parkolási eseményekről zárt, bíróság által bizonyítékként elfogadott nyilvántartás készül,
mely az adatbeviteli és adatfeldolgozási technikáknak köszönhetően igazolja a parkolási
események megtörténtét. Ezen kívül az egyes eseményekről fényképfelvételek is készülnek.
A fényképes eseménylapokat ügyfélszolgálatunkon megtekintheti.

Tájékoztatom továbbá, hogy kérdéses ügyben panaszal is éltek, melyet
elutasítottunk.

Tisztelettel,
dr. Illés László
"

Ezen utolsó mondat alapján elkezdtem erősen gondolkodni, hogy a csudába lehet, ha a büntetésről nem tudok, akkor ki nyújthatott be panaszt?

A többiek hozzászólásai (éspedig hogy korábban már befizetett díjak újbóli kiküldése, követelése történt sok esetben) engedtek arra következtetni, hogy talán velem is valami hasonló lehet, amikor bevillant, hogy 1x tényleg megbüntettek, de még aznap bevittem az érvényes jegyemet (mert volt, csak leesett az ülés mellé, gondolom amikor becsaptam az ajtót) bemutatni és az ügyfélszolgálati irodából azzal a tudattal léptem ki ,hogy akkor ezt most törölték, és nincs semmi probléma. De hogy ez mikor volt arra nem emlékeztem. De mintha rémlett volna hogy a munkahelyem egyik fiókjában valamikor tettem volna egy ilyen mikulás csomagot, így elkezdtem ma keresni. ->Szerencsémre megt is találtam a 2004.11.17-i büntetőcédulát és az érvényes parkolójegyet !!!!!!

Felháborítónak és nonszensznek tartom, hogy 1, az érvényes jegy bemutatása után nem törölték a bűntetést 2, hogy bent az ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy trendben vagyunk, és ennek ellenére van pofájuk több évre rá bepróbálkozni ilyennel

Meg is írtam a következőt:
"Tisztelt Illés László!

Kissé értetlenül álltam levele utolsó mondata előtt:
"Tájékoztatom továbbá, hogy kérdéses ügyben panaszal is éltek, melyet
elutasítottunk."

Időközben eszembe jutott, hogy 1x valóban megbüntettek, de volt érvényes parkolójegyem, amit aznap be is mutattam és úgy tudtam, hogy törölték a bírságot, a hölgy is ezt mondta az ügyfélszolgálaton. Még a jegyre is ráírta az érvényesítés óráját a lejárati dátum és a befizetett összegből visszaszámolva.
És szerencsémre, megtaláltam mind az akkori mikuláscsomagot, mind az érvényes parkolójegyemet, amit aznap ugye már 1x bemutattam, és azóta abban a hitben voltam, hogy ez el lett rendezve.

Na ennyit az Önök zárt, bíróság által bizonyítékként elfogadott nyilvántartásukrol, és az Önök korrekt hozzáállásáról.

Hova küldjem a faxot, amin látható az akkori bírság + az akkorra érvényes jegyem fénymásolata?
Mert hogy bevinni, hacsak meg nem térítik meg a kieső munkaidőmet, én bizony nem fogom.

Tisztelettel: xy"

Úgyhiszem a történetem magáért beszél!

balazs22 # 2007.03.07. 12:21

Sziasztok !

Szeretnék segítséget kérni az alábbi esettel kapcsolatban:

Kaptam egy csekket, hogy 3 éve és 2 hónapja rossz helyen parkoltam és fizessek be 6 ezer ft-t. Mind ezt a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. küldte.

A kérdésem a következő: Ennél a cégnél nem 3 év az elévülési idő ? Mit lehet tenni ?

Köszönettel: Balázs

hederg # 2007.03.07. 12:42

pont erről beszélek,ártatlan vagyok sorstárs.

A biróságra kell menni,ha nem tanulnak ezek a nekem van mindig igazam,nem mondom uriemberek.

A követelést ami egyébként jogtalan,nem szabad befizetni.

Én személyszerint biróságra megyek,ha nem nyugszanak és minden bosszuságomat,a ráglmazást,a fenyegetőzést,a költségeimet követelni fogom tőlük az erkölcsi elégtételel együtt abban az esetben.

csak nem hiszik,hogy a becsületes embereket ki lehet rabolni,minden féle rágalamazással,gyanusitással.

ObudaFan # 2007.03.07. 17:30

BAlázs!
5 év.

ObudaFan # 2007.03.07. 17:34

Azoknak az autósoknak, akiknek esetleg már bíróságon van az ügye, új hivatkozási alap lehet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése az OBH 1496/2006. ügyben, ami többek között kitér a parkolótársaságok bizonyítással kapcsolatos gyakorlatának visszásságaira is.

http://www.obh.hu/…00601495.pdf

Dr.Attika # 2007.03.07. 18:22

ObudaFan! Nem 5 év, hanem 1 év. Tavaly csökkentette az 1988. évi I.tv.

ObudaFan # 2007.03.07. 19:21

Csökkentette, csak nem visszaható hatállyal. (És a 2006. évi CX. tv.) A 3 évvel ezelőtti esetek még nem évültek el ezért.

Dr.Attika # 2007.03.07. 19:27

Nem visszaható hatállyal, hanem azt mondja, hogy az elévülés a tv. hatálybalépését követő egy éven belül következik be. ( De nem 5 év, ahogy írtad.) Én ezt szerettem volna pontosítani.

Wajk # 2007.03.08. 10:40

üdv.

én is megkaptam a magam kis büntetését.

nekem a következő gondom van. Az egy dolog, hogy ott sem voltam a kérdéses időpontban, ugyanis az adott gépjárművet egy héttel előtte vásároltam, és tutira egy héttel utána nem menntem fel Pestre.

A nagyobb gond az, hogy Nyíregyházi vagyok és marhára nincsen kedvem felmenni Pestre, hogy megmondjam nekik, ugyanis az drágább lenne, mintha befizetném. de azt meg tuti nem fogom.

Van más lehetőség, hogy tisztázzam magam?
Amúgy az eset 2006 febr. 20-án történt.

Jah és amúgy is kerülöm Pestet, nem állok meg csak áthaladok rajta.

hederg # 2007.03.08. 10:58

A "szolgáltató " köteles kiadni a "bizonyitékokat",tehát ebben az esetben a fotók stb.másolatait.

Azaz mindent,nem csak szerintünk igy van és kész!

Csak annak fényében lehet tudni,mi a fene az egész.

A levelet tértivényesen kell feladni,mert a Centrum a fülebotját sem mozgatja enélkül.

Minden iratot,levelet gondosan el kell rakniu,mert alattomos módon dolgoznak.Hátha eldobja valaki!

A levél feladása és a visszaigazolás fontos,ha nem szállnak le az ügyről,amit ahogy elnézek nem szoktak,mert fene nagy önbizalom van bennük,de remélem nem sokáig.

Fizetni nem szabad,az ilyen megrágalmazás alaptalan kitaláció esetén!

Mert szerintem pont ez a lényege ennek a társaságnak,a talált pénz,az emberek kiszolgáltatottságának sugallása.

A gátlástalanság!

aero1 # 2007.03.08. 13:14

Wajk! Javaslom, hogy a http://www.obh.hu/allam/index.htm oldalon található panasz@obh.hu címre küldjük el az eseményünket. Engem is olyan eseménnyel vádolnak, amit egészen biztosan nem követtem el, ugyanis az adott helyen még soha életemben nem jártam. Remélem, hogy több ilyen esettel fel lehet hívni a hatóságok figyelmét.

szota # 2007.03.09. 08:27

tényleg: mi van a 0mp-s büntivel?
Nekem is olyan papír jött, hogy 2004.02.03 án 16:53:59től 16:53:59ig parkoltam.
Ez most mit is jelent???

Mert az adatok szerint- a józan paraszti ésszel gondolkodva - 0 mp az a semmi...

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

fiola # 2007.03.09. 08:40
sastojci # 2007.03.09. 10:51

Sziasztok!

tudnátok értelmezni az alábbi idézetet? engem különösen a vége érdekel, amikor is a régebben keletkezett kötelezettség elévüléséről van szó...

Mert én úgy értelmezem, hogy dec.22-től 60 nap áll rendelkezésre a fizetési felszólítás kiküldéséig. Viszont az azt megelőző időszakról mit kell tudni? Ott nem érvényes a 60 nap..vagy igen? Erre vonatkozik az utolsó pár mondat?

idézet az origo-ról:

Áthúzódó tartozások - februárban járt le a határidő

A törvényi átmeneti rendelkezése szerint a módosítás hatályba lépését, azaz 2006. december 22-ét megelőzően keletkezett tartozások tekintetében a pótdíjfizetési felszólítást a hatályba lépéstől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül, még februárban postára kellett adni. Ennek köszönhették az autósok, hogy mind a parkolási, mind pedig a követeléskezelő társaságok felszólítási dömpingbe kezdtek. A jogvesztés kockázatát a lehető legkisebbre kívánták csökkenteni, így a nyilvántartásaikban szereplő tartozások előzetes vizsgálata nélkül a behajtást mindenkivel szemben megindították. A panaszok tanúsága szerint olyanok is kaptak felszólítást, akik a pótdíjat évekkel ezelőtt befizették. A baj csak az, hogy a tartozás rendezése óta eltelt hosszú időre tekintettel sokan a befizetés igazolását sem őrizgetik már. Jó tudni azonban, hogy a korábbi pótdíjfizetési kötelezettségek - a keletkezésük idejétől függetlenül - a törvénymódosítás hatálybalépésétől számított egy éven belül szintén elévülnek.

köszi

Gergő

sastojci # 2007.03.09. 11:09

köszi, leesett...

hederg # 2007.03.09. 19:06

Most néztem az ATV csatonán a Centrum KFT ügyvezetőjét.

Az ami ezzel az emberrel és a cég több képviselőjével kapcsolatban a legnagyobb probléma:

rövidem,nekünk van igazunk.

Miért is?Mert a rendszer stb.

Kérdeném az igen tisztelt urakat,amikor kiderül hogy még sincs igazuk,és azokat az embereket akiket molesztáltak,meggyanusitottak,birósággal fenyegettek,behajtókkal megkövetik-e ?

Gondolom,nem.

Nagyon remélném,hogy a hatóság játszadozást felváltja majd az elnézést :

Hölygyem,Uram tévedtünk,bocsánat!

opel16v # 2007.03.09. 20:11

Az én esetem kicsit poénosabb, hiszen a nemzeti liszenszes rali versenyautómra küldtek fizetési felszólítást, egy állítólagos 2004-es esemény miatt. Az autó akkor Bp közelében sem volt. Bementem az irodájukba, és nem lepődtem meg azon, hogy nincs fényképük. Semmisnek is vettem ezt az egész felszólítást, ment a kukába. Viszont most azt hallom, hogy nem is kell bizonyítaniuk, anélkül is elindult már sok behajtás. Ez most akkor hogy van? Bemondás alapján van az, hogy ki tartozik nekik? Semmit nem kell bizonyítaniuk???

Az én esetem az ékes bizonyítéka annak, hogy jogosulatlanul és arcátlanul használják a központi nyilvántartó adatbázist, és fals büntetéseket generálnak. Magyarország, Európa, 2007... :(

Ritschie # 2007.03.10. 08:13

Szerintetek, ha bemegyek, és valami pitlák összeget felajánlok elfogadják?Az én esetemben:
Nincs bejelentett állásom amiből vonni lehetne, nincs semmien vagyontárgyam, semmien értéktárgyam, nincs a nevemen a kocsim, egyszóval ha hivatalosan nézzük akkor nekem egy lyukas zoknim sincs.Nos ha felajánlok egy jutányos összeget, majd felhívom figyelmüket arra, hogy itt nincs mit behajtani akkor csak elfogadják nem?

2 db 8E ftos csekket kaptam, abból az egyik alapból lehetetlen, de nekem nincs módom bemenni rimánkodni, mert a kiesett munkabér, utiköltség, stb aznapra nekem 8-10E ft lenne.Viszont abba sem megyek bele, hogy kiküldenek, egy ex-has számot amit fizessek be, mert ők ráböktek az ujjukkal as térképre, hogy "na írjátok azt, hogy itt parkolt"

Köszönöm szépen előre is a választ!További kellemes napot!

hederg # 2007.03.10. 11:35

Az ATV müsorban arcátlanul adta elő ez a jó esetben nevezehető úriember,mindenről fénykép van!

Ugyebár,én meg a sok esetből tudom hogy nem igaz.

Nos a bizonyitékaik ezek után semmit sem érnek,mert a rendszerük megbizhatatlan.

Tértivényes levélben meg kell tagadni a fizetést,és valóban biróságiügyet kell kilátásbahelyezni,mert nekik kell bizonyitani!

A cégvezetőúr,úr?,még abban a fölényesvigyorral beszél amikor a helyzet urai voltak,és a biróság mindent elfogadott annak ellenére hogy nem volt igazuk!

Az ártatlan emberekkel nem tehetik meg,és nem is szabad hogy megtegyék ezeket az arcátlan,és törvénytelen eljárásokat!

Nem szabad hagyni!

Kenderice # 2007.03.12. 11:27

szota írta:
"tényleg: mi van a 0mp-s büntivel?
Nekem is olyan papír jött, hogy 2004.02.03 án 16:53:59től 16:53:59ig parkoltam.
Ez most mit is jelent???

Mert az adatok szerint- a józan paraszti ésszel gondolkodva - 0 mp az a semmi... "

SZVSZ akinek ilyen "0" másodperces parkolása van (ha van ha nincs fénykép), nyugodtan mondhatja, hogy a gépjármű ott tartózkodása 0 másodpercig tartott, azaz mintha ott sem lett volna. Azt lehetne ilyen esetben mondani, hogy akkor történhetett meg az eset, amikor elment az emberke parkolójegyet venni, de nagyon párás volt az idő és a bedobott fém százast nem "ette" meg az automata, így inkább hogy ne büntessék meg, továbbállt.

hederg # 2007.03.12. 19:01

ez a 0 perc csak azt jelenti szerintem,kitalálva a szellemi túlétengésbe révedt társaságot,hogy az eset ekkor történt.

Mint az ősrobbanás,a világmindenség kezdetének pillanata.

Hogy miért akkor ,hát akkor sült el a törvény keze.A büntetés pillanata.A cédula gondos kitöltése.

A további bizonyiték,már ha létezik,az a zárt rendszer, ami a biróságot is elbüvöli biztonságával gondosan a cég birtokában lapul,vagy nem.Ki tudja?

Ez szerintem ennyire egyszerü.

Jogilag tudatlan autóstársak!

Bocsi!

laguna # 2007.03.12. 20:57

Tanácsot szeretnék kérni szakembertől (jogi, ügyvéd), hogy:
1, jogosan küldi-e a Centrum parkoló a fizetési felszólítást 10 hónap elteltével és most első alkalommal?
2, van-e joga a Centrumnak egyáltalán ilyen mértékű kamatot és pótdíjat fizettetni?
3, Ha csak próbálkoznak, hogyan tudom megnyugtatóan kezelni az ügyet? Milyen szabályra, rendeletre hivatkozhatok a fizetés megtagadásakor ennyi idő elteltével?

Köszönöm a segítséget!

Kenderice # 2007.03.12. 21:26

hederg: Úgy írták, hogy a jelzett időpontok KÖZÖTT parkolt ott, tehát tól-ig.
Ha ilyen alapokon működik a rendszerük, akkor az teljesen pontatlan és megbízhatatlan és nem tudom, hogy a bíróság hogyan fogadhatja el egy nyilvánvalóan nem valós adatokat szolgáltató "zárt" rendszer adatait?

hederg # 2007.03.12. 22:12

Azért irom,mert az én esetemben az érvényes parkolójegy ellenére,pont ezt a 0-ás időközt állapitotta meg a parkolóőr,mint azt több birságon személyesen is láttam..

Ezt csak azt jelentheti,hogy akkor irta a büntetést.

A logika amúgy sem erőssége ezeknek a cégeknek,a jogtalan haszonszerzést eltekintve.

Továbbá a nulla időtartam,nemes eyszüréggel egy teljes órai nem fizetést feltételez,mert ha figyelmesen megnézed a büntetési alap is ebből indul ki.

Csak megjegyzem,az én esetem félórás volt,és még az sem telt le,mert tizperc alatt végeztem.

A csalásoknak egy sarkalatos,és fontos eleme a rendszerbe bevinni bármi áron akit lehet,és utánna a megbizhatóságra hivatkozni mint jogalap ügyet fabrikálni belőle.

Megérne egy misét ennek a logikája,mert a cég minden szószólója ugy beszél minden féle sületlenséget hogy az tényleg a humor kategoriáját jelenti.

A gond hogy feltételezik,mindenki más agyalágyult rajtuk kivül,és ez gondolom felháborit sok embert amikor hallgatja a sok zagyvaságot amit nyilatkozgatnak!

hederg # 2007.03.12. 22:26

T.Laguna!

Le kell kérni a bizonyitékokat,fotót stb.ha nincs nem kell foglalkozni velük.

Ha van az baj.Mert az bizonyitó lehet,ha nincs kizáró körülmény.

Ami fontos:

A felszólitást feb.22-ig kellett postázniuk.Ha késöbbi a feladás,akkor nem szabad válaszolni,mert elévült!