Centrum Parkoló/per

laguna # 2007.03.13. 06:55

T. hederg!
Világos amit írsz, de szeretnék konkrét választ kapni kompetens szakembertől:

1, jogosan küldi-e a Centrum parkoló a fizetési felszólítást 10 hónap elteltével és most első alkalommal?
2, van-e joga a Centrumnak egyáltalán ilyen mértékű kamatot és pótdíjat fizettetni?
3, Ha csak próbálkoznak, hogyan tudom megnyugtatóan kezelni az ügyet? Milyen szabályra, rendeletre hivatkozhatok a fizetés megtagadásakor ennyi idő elteltével?

Reagálni a centrum első felszólítására azért nem akarok, mert az ajánlott levelüket nem vettem át. Talán ebbe a ténybe is lehet "kapaszkodni". Ezért nem kérem egyenlőre a bizonyítékokat sem, amig nem látom tisztán a jogi helyzetet.
Azért köszönöm a segítő szándékot!

teleavizió # 2007.03.13. 09:11

TISZTELT FÓRUM!!!

Miért tűnik el a hozzászólásom, ha PRÓBA gombot nyomok?
Nem elég, hogy a parkolótársaságok bosszantanak?

Ma2+ # 2007.03.13. 10:07

Teleavizió!

Javaslom, mielőtt "próbát nyomsz" jelöld ki és tedd vágólapra (azaz copy, vagy másolás), majd ha eltűnt vissza tudod helyezni.

szota # 2007.03.13. 10:59

Laguna!

Óriási tévedésben vagy!!!!!
Az ajánlott levelet nem kell átvenni az a tértivevényes levél. Az ajánlott levél csak arra bizonyíték, hogy postára adták és a törvény szerint a CP-nek csak ennyi a dolga a levéllel.

A törvény szerint (2006 dec 22től) a pótdíj keletkezésének pillanatától kezdve (amikoris a parkolóőr regisztrálta a helyzetet) 60 napon belül kell postára adni a felszólítást. Ha kicsúszik a határidőből akkor végleg elbukta.
Ha feladta időben akkor 1 éve van rá, hogy ezt foganatosítsa azaz behajtsa.
(dec 22 elött 5 év volt az elévülés)

Ha a Te esetedben dec 22 elött keletkezett a pótdíj jogalapja akkor a felszólítást febr 20ig postára kellett adni. Nézd meg a feladás dátumát!!! Ha késöbbi akkor bebukták!!

A törvény azt is meghatározza, hogy a pótdíjra késedelmi kamatot nem kérhetnek (dec 22 után, elötte igen).

Írj 1 levelet (AJÁNLOTT+TÉRTIVEVÉNYES) a CPnek, amiben a pótdíjazás jogalapját kifogásolod. Ugyanis a kiküldött adatsorból nem derül ki, hogy miért is szerepelsz a rendszerükben: nemfizetés, lejárt jegy..stb.
A CP szeret arra hivatkozni, hogy a bizonyíték a parkolásra hogy szerepel az autód a zárt rendszerükben.
Ha rendszerben lévő adat létrejöttének jogosságát firtatod akkor erre nem lehet bizonyíték önmagában az adat.
Ennek létrejöttének jogosságát pedig egyértelműen csak fotóval lehet bizonyítani a CP részéről. Ha nincs fotó akkor nem tudja bizonyítani a CP, hogy jogosan szerepelsz a rendszerükben. 1 állítás vs 1 tagadás. Ennyi.

Egyébként ezt már a Legfelsőbb Bíróság és legutóbb az ombudszman is kijelentette: önmagában az, hogy szerepelsz egy nyilvántartásban még nem bizonyíték arra, hogy ennek jogalapja is van!

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

szota # 2007.03.13. 11:07

egy érdekesség: a CP kommunikációs vezetője azt szokta nyilatkozni, hogy 3, egymástól teljesen független adatként van rögzítve a rendszám a tipus és a szín.
Pontosan azért, hogy ne lehessen visszaélni vele. Nos a 3 adat akár teljesen fiktív rendszámmal lekérhető a www.magyarorszag.hu oldalon a gépjárműkereső gombra kattintva.
Igaz, ezt csak regisztrált felhasználók vehetik igénybe, de bárki regisztrálhat és havonta 14 rendszámot kérhet le!!!!

Azaz elég otthon fiktív rendszámokat begépelni ahhoz, hogy meglegyen a hozzátartozó tipus és szín és már mehet is a feljelentés!!!

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

teleavizió # 2007.03.13. 16:49

Nem kellene azt előírni, hogy minden esemény keröljön reá a Netre még aznap, vagy legfeljeb egy napon belül?
Tokkal, vonóval, fotóval?
Legalább a bejelentkező ügyfél által elérhetően?
Nem nevezhető a parkolótársaság jelenlegi eljárása rosszhiszeműnek, vagy kárt okozónak?

teleavizió # 2007.03.13. 16:53

A jó fogyasztó jól fo(gya)sztogatható?

laguna # 2007.03.13. 17:41

Köszönöm Szota!

Én valamikor elvégeztem egy posta sulit, és ott azt tanultuk, hogy az ajánlott küldemény lényege, hogy feladástól kézbesítésig dokumentálva van a levél útja. Vagyis a feladó kap egy ragszámmal ellátott elismervényt a postán, a posta ragaszt egy ragszámot a levélre, kézbesítéskor a postás aláíratja a címzettel az "ajánlott küldemények kézbesítőkönyvében", hogy átadta a fenti ragszámmal ellátott levelet.
Különben nincs értelme az ajánlott feladási díjért fizetni, hiszen a posta nem tudja bizonyítani a kézbesítést, így senkinek nem tartozik felelőséggel... Ez pont olyan, mint a parkolőr bemondása, - mint bizonyíték... a postás meg átadta az ajánlott küldeményt, ezek szerint bemondásra ez is bizonyíték...

Jó lenne tudni azt a rendeletet, amire hivatkozhatunk a késedelmi kamat jogtalanságára. Persze tiszta röhej, hogy ezzel kell foglalkoznom, miért nem küldték ki a bírsáról szóló levelet hónapokkal ezelött?
A Centrum lustasága miatt én fizessek kamatot???
Még egy gondolat: a tértivevény a feladónak fontos, az ajánlott küldemény kézbesítésének igazoltatása (aláírás!) pedig a postának!

hederg # 2007.03.13. 18:16

Csak néhány gondolat!

A parkoló cég egyik taktikája az idő volt.Nem siettek,mert ki őrizget mindenféle cetlit évekig.

Nos ha már kicsi volt a valószinüsége annak hogy meg van,és a birósági gyakorlat ami mindig bemondásra itélkezett a lé már meg is volt.

A másik.

A párforintos parkolásidij elkezdett hizni,gyarapodni aránytalan módon,busás hasznot nyújtva .

Erről ennyit.

Az biztos,hogy az értesitések ki nem postázása,már eleve jogvesztő lenne,ha az érdekeltségek nem ilyen igen komoly összefonodást feltételeznek,a hatóság és a társaság között.

De ezt ugyebátr nem lehet bizonyitani,de a jogvesztés ezerszázalékosan igaz lehet!

Sajnos!

Ezek azok a dolgok amiért kérdéses a demokrácia hazánkban.Valószinü nemcsak saját véleményem szerint.

laguna # 2007.03.13. 19:31

azért az enyhén szólva dúrva, hogy a magyar bíróságok aszisztálnak, (és így legalizálják) a Centrum Parkoló uzsora kamattal terhelt pótdíjbehajtásaihoz...

Azt még mindig nem értem, hogy lehet törvényes az, hogy hónapokig, esetenként évekig ülnek a seggükön, aztán fejükhöz kapnak: - na most már eleget vártunk, kellemesen hízott az általunk megszabott kamat, szedjük csak be a "termést"

• ez felháborító!
Lampard # 2007.03.14. 11:04

Direkt csinálta ezt a Centrum. Valaki ezt megsejtette, felhozta a törvényhozásban és ezért küldik ki most gyorsan a behajtó-csekkeket.
Ha nem mozdul rá most a kormány, akkor 10-15 évet még vártak volna a behajtással ami kb. +10-15 milliárdot hozott volna a konyhájukra.

Nem találjátok érdekesnek azt, hogy ahányszor megjelenik a médiában (ujság, tv) egy-egy Centrum -os nyilatkozat, mindig ügyvezetőként tüntetik fel a kérdezetteket. Érdekes, ennek a cég van vagy 10 ügyvezetője?
CSALÓ BANDA!! Ez a cég egy utolsó, gátlástalan pénznyelő automata!

Lampard # 2007.03.14. 11:07

Engem csak 5ezerrel próbálnak "megzsarolni", de nem fizetem be mert szombat délutáni alkalomra küldtek büntetést. Az ombusman is birálta, öket, hogy a kiemelt szombatokat, amelyeken fizetni kellett, nem volt tájékoztatás a helyszinen. Ebbe estem bele én is.
Persze a legutóbbi szombaton tudtak tájékoztatni.. érdekes, most eszükbe jutott?

KÖCSÖG BANDA EZ A CENTRUM!

szota # 2007.03.14. 11:51

Laguna,
Idézet a posta weblapjáról. Mi az Ajánlott levél: " A szolgáltatás igénybevétele esetén a Posta a küldemény felvételét az általa díjmentesen biztosított nyomtatványon, írásban elismeri, és a küldemény kézbesítését okiratilag kimutatja, nyilvántartja."

Ez azt jelenti, hogy a posta azt igazolja, hogy a levelet a kézbesítőnek átadta.
És most lássuk mi a Tértivevényes:

"A szolgáltatás igénybevétele esetén a Posta a küldemény átvételét az általa rendelkezésre bocsátott nyomtatványon (tértivevényen) a jogosult átvevővel elismerteti, és az okiratot a küldemény feladójának visszaküldi. Az aláírás megtagadása esetén a szolgáltató a küldeményt - az ok feltüntetésével - visszaküldi a küldemény feladójának.
"
A rendelet számát itt -valamelyik fórumban -megtalálod!!!

szota
_________

Szenilla # 2007.03.14. 13:11

Kedves Fórumozók!
Hallottam, hogy februárig ki kellett küldeni a régebbi tartozásokról szóló felszólításokat. Van ennek is határideje, vagy még számíthatok rá? Köszi, Szenilla

Lampard # 2007.03.14. 13:52

Szenilla,

Esetleg akkor jöhet még, ha a postakézbesités késik. A lényeg: feb. 22 -ig adták-e fel. Ha igen, akkor mindegy mikor érkezik.

laguna # 2007.03.14. 15:03

Szota,
Én ugyanerről írtam.
Talán annyi a difi, hogy az ajánlott küldeményt már ezek szerint nem kell átvennie a címzettnek. Így nincs is értelme.
A lényeg viszont még mindig homályban van:

• Miért van megkülönböztetett joga és hatásköre a Centrum-nak? Szeintem a bíróság még azt is szentesítené, hogy verőlegények jöjjenek a kamatot szedni, csak hogy minél több legyen a bevételük (vagy a költségvetésé...)
laguna # 2007.03.14. 15:10

Jó lenne, ha egy szakavatott ügyvéd írna ide a fórumba a témával kapcsolatban.
Mégiscsak tisztábban látnánk a jelenlegi helyzetet, mint hogy laikusként leírogatjuk a véleményünket.
Persze az is előfordulhat, hogy pont a Centrum megbízásából ír majd egy "ügyvéd" (inkognitóban), hogy meggyőzzön minket arról, hogy akkor járunk legjobban, ha mihamarabb fizetünk. Ezt sajnos nem lehet kivédeni.

Lampard # 2007.03.14. 15:14

Laguna,
Épp ezért irogatunk ide, mert lehetnek személyes tapasztalataink.

hederg # 2007.03.14. 15:19

A Centrum KFT vezetője anno közölte,Ök ezt az egész paklit eladják egy behajtócégnek.

Nos ebből is látszik,a portéka Te,Én és a többiek vagyunk.
Az hogy az "ügy" igaz vagy nem másodlagos kérdés!Te is úgy lennél vele sok eset,sok lóvé,nem igaz?

A legkissebb lelkiismeretfurdalása sincs ezért,hogy Téged a továbbiakban zaklatnak vagy sem.

Én a kutyámat már beidomitottam,és megismeri Õket 100 méter távolságból.

Legalább lesz egy jó napjuk.

De ha meg is usszák,per az lesz biztos!

Vicces dolog,mi?

Lampard # 2007.03.14. 15:32

eddig úgy voltam vele, hogy a biztositóknál szemetebb cég nincs.

Hát van mellettük egy másik, a parkolós cég...

messzelato # 2007.03.14. 19:29

Üdv Sorstársak!

A II.-III. kerületi bíróságtól kaptam fizetési meghagyást. Négy esetet sorolnak fel, ebből kettőről nincs fénykép, rádasául az egyik a gk. menetlevele szerint nem is létezhetett. A másik kettő talán jogos. Lehetőségem van ellentmondásra. Mit tegyek szerintetek? :)

üdv! messzelátó

kérdezősködő # 2007.03.15. 00:41

Sziasztok!

A Centrumtól kaptam felszólítást.
(2 alkalomról, 2004, két nap eltérés.)

A levél hátoldalán van egy "Tartozás lista", aholis van egy tarifa oszlop (120 Ft) egy Pótdíj összege (3120 Ft) egy BEFIZETETT összeg (1320 Ft) és egy hátralék összege (1800Ft) oszlop.

Mindkét eseményél egyezik a cím, házszám szinten, és az összegek is. Jól értem, hogy befizettem a pótdíjjat, de keveslik, és fizessek rá ???? (Tudtommal minden büntetést befizettem időben.)

Persze további 2000Ft ügyviteli díjjat is rám akarnának verni.

Tehát befizettem a büntetést akkor, de szerintük fizessek rá, vagy mit akarnak ezzel? Tudja valaki? Csekkek kizárt hogy megvannak, szerintem egy év után kidobáltam őket...

szota # 2007.03.15. 09:37

Laguna

nagyon sok ügyvéd írt már ezekben a fórumokban és mondta el a véleményét. Csak egy idő után kezd a dolog sziszifuszivá válni amikor jönnek újak és ahelyett, hogy végéolvasnák a topicot ugyanazokat a kérdéseket teszik fel amire már legalább 50 esetben érkezett válasz.

Javaslom tehát mindenkinek aki kérdést tesz fel, elötte tallózza végig a parkolásról szóló 2-3 topicot, tuti, hogy talál választ a kérdésére...

szota
_________

ObudaFan # 2007.03.17. 08:48

messzel.!
Annak a kettőnek, ami biztos nem történt meg, nyugodtan mondj ellent. A másik kettőre nézve ha bizonytalan vagy, akkor gondold át, hogy megéri-e kockáztatni, hogy esetleg semmit nem kell fizetned, de esetleg a mostani összeg másfélszeresét.

laguna # 2007.03.18. 17:12

Szota

Értem, és talán igazad is van az ismételt kérdésfeltevésekkel kapcsolatban, de mivel ez nem egy szokványos fórum, legalábbis ez a topic nem az, ezért jó lenne, ha lenne egy lényegretörő kivonata a szakavatott hozzászólásoknak. Itt most a lényeg, hogy mindenki a lehető lejobban "jöjjön ki" ebből az utólagos pénzbehajtásból. Én korábban nem tudtam ennek a fórumnak a létezéséről, (talán nem vagyok egyedül), ezért nem vagyok képben a törvényes lehetőségek terén sem. Most visszaolvasok, de szerintem hasznos lenne egy konkrét lényegretörő válasz...