Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2014.03.08. 07:40

De ha kifejezetten kértél és nem kaptál kulcsot, akkor már igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 10:11

Ettől még önmagában nem.

Bambusz531 # 2014.03.07. 08:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Jogosult vagyok-e használati díjra amennyiben 2013. márciusban jelenleg válófélben lévő házastársam zárat cserélt közös tulajdonú lakásunkban. (erről jegyzőkönyv is készült).

Válaszát köszönöm.

ObudaFan # 2014.03.05. 11:29

küzdelem1

Az én véleményem szerint nem költözhetsz vissza, mert nem ez volt az utolsó közös lakás. Hogy hova vagytok bejelentve, annak ebből a szempontból nincs jelentősége.

küzdelem1 # 2014.03.04. 18:43

Tisztelt Ügyvéd urak!
A következő helyzet tisztázásához kérném a segítségüket:
több évi házasság alatt a férjem tulajdonát képező ingatlant felújítottuk, beruháztunk rá..., majd anyós jelenléte miatti feszültségtől szabadulván, valamint jövedelemszerzés céljából (kiadtuk albérletbe a házat) közös elhatározással albérletbe költöztünk (én, férjem, gyerekek). 1,5 év csend és nyugalom, majd az albérletünket felmondták, így ismét költöztünk, ekkor már az én külön vagyonomat képező lakásba. Innen férjem szó nélkül hazaköltözött az anyjához (ahol korábban laktunk), és beadta a válópert. Titokban pakolt össze, csak átadta a kulcsokat. A férjem ingatlanába vagyunk állandó lakcímre bejelentkezve, milliós értékben személyes (házasság előtt szerzett bútorok, festmények, iratok, stb) tárgyaim még jelenleg is ott vannak. Telefonon jeleztem férjemnek visszaköltözési szándékomat, sms-ben pedig kértem a lakás kulcsait. A válóper 1 éve folyamatban, semmiről sem született döntés, mert férjem 0 forinttal akar kiszállni.

Mit célszerű tennem jelen helyzetben? Jól tudom, hogy a kulcsokat kötelessége ideadni? és bármikor visszaköltözhetek az állandó lakcímemre a gyerekekkel?
Jegyző által kilakoltathat?
(magánlaksértés - szabálysértési eljárás, önbíráskodás - büntető eljárás) Egyenlőre szeretném kérés útján érvényesíteni szándékomat, azonban ha nem kapok kulcsokat, folyamodhatok a rendőség segítségéhez?
Gyors válaszukat előre is köszönöm :-)

pazs # 2014.03.04. 13:10

Ferna: akkor nem közös vagyon.

ferna # 2014.03.04. 12:41

öröklés jogcímen szerezte a tulajdont

ObudaFan # 2014.03.04. 12:33

ferna

Illetéket nem kell fizetni, szja-t esetleg lehet, hogy az értékesítéskor kell.
Hogy közös vagyon-e, az a szerzés jogcímétől függ.

ObudaFan # 2014.03.04. 12:10

nna3

Ha vitathatatlanul megszakadt már az életközösség, akkor az azt követő szerzés már nem eredményez közös vagyont. Ha ez vitatható, akkor a keresetlevél benyújtása után élszerű.
De azt azért vedd figyelembe, hogy az életközösség megszakadása után rövid idővel elköltött nagyobb pénzösszeg esetén megkérdezheti a másik fél, hogy ez honnan is volt.

ferna # 2014.03.04. 12:08

Kedves fórumozók!
A férjemmel 15év együttélés (10 év házasság)után úgy döntöttünk elválunk, közös megegyezéssel.
A 6éves lányunkat nálam helyezzük el. Egy közös nagy értékű ingatlanunk van, ebben is megegyeztünk, hogy értékesítés után 50-50%ban osztozunk.
A kérdésem: a válás kimondását követően kell e illetéket fizetni ilyen esetben.

Továbbá, férjem a házasságunk alatt 3/4rész tulajdonjogot szerzett az édesanyja házában. Ez közösvagyonnak minősül? A rám eső részét ki kellene ebből fizetnie? Vagy lemondhatok róla a közös lányunk javára?

Köszönöm előre is!

nna3 # 2014.02.28. 23:47

Üdvözlet!

Előreláthatólag lesznek komolyabb kérdéseim is sajnos, de most az alábbi szituációról érdeklődnék:
Válás előtt vagyunk, még nincs beadva sehova semmilyen kereset. Lehetőségem lenne most egy autót vásárolni (külső személy pénzügyi támogatásával, azaz a nevemre kerülne az autó, de annak kifizetése később történne meg!).
Mikor érdemes ezt a tulajdonszerzést leghamarabb megtennem, hogy az ne kerüljön bele a válóperbe (vagyonmegosztásba)? Ha már elindult/beadásra került a kereset a bíróságra, az utána közvetlen megszerzett/nevemre került vagyontárgyakról a másik fél részéről lehet igény "osztozkodásra", vagy már arra a dologra nem!?
Vagy esetlegesen meg kell/érdemes várnom a bontóper (vagyonmegosztási per) végét, hogy biztosan kimaradjon az újonnan megszerzett autó a pereskedésből?
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.02.28. 14:49

A felperes által követelt vagyonrész értéke alapján, amit a felperes jelöl meg. Azt a bíróság csak kivételes esetben bírálja fölül. Ilyen perekben a bíróság rendszerint megosztja a felek között a perköltséget. Ha megegyeztek az első tárgyaláson, az illetéket az illeték 10%-ára, ha később egyeztek meg bíróságon kívül, 30%-ra, ha bíróságon, 50%-ra mérséklik. A szakértői díj nagyban függ attól, hogy mennyi iratot kell áttanulmányozni, hány személyt kell meghallgatni. Azért 100.000 fölött lesz valószínűleg.

MicceKatze # 2014.02.28. 10:49

Azután érdeklődnék amennyiben nem tudunk az ingatlanon megegyezni, akkor az utána fizetendő illetéket azt a bizonyos igényelt vagyonrész értékének 6%-át mi alapján állapítják meg. Piaci értéke a háznak vagy amennyire mi értékeljük? Ki fogja kifizetni a felperes ? az alperes ? vagy a pervesztes? Ha megegyezünk akkor nincs semmilyen illetékfizetési kötelezettség? Nagyságrendileg kirendelt gyermek pszichológus mennyibe kerül? ( Voltak óvodában, beszélt már mindkettőnkkel kb 4 órás procedúra volt). Előre köszönöm a segitséget

ObudaFan # 2014.02.27. 21:30

ez csak ebből a cégből származó jövedelemre vagy a mindenkori máshonnan is származó jövedelemre vonatkozik??

A törvény szerint az közös vagyon, de ettől a házassági szerződésben el lehet térni.

A szerződő felek rögzítik,hogy a feleség alapítója és vezetője a xxxx bt-nek.

Mondjuk ebből a mondatból az nem következik, hogy ez külön vagyon lenne.
Egyébként ha a bt külön vagyon és közös vagyonból történik beruházás, akkor a bt-től követelhet a másik házastárs.

dette # 2014.02.27. 18:22

T.Ügyvéd úr!

Ez egy külön pontban szerepel nincs előzménye,csak ennyi szól róla!Ezért kérdeztem így.

Üdv:Dette

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.27. 17:15

Az idézett szerződéses feltételt nem lenne szerencsés a szerződés egészéből kiragadva, önmagában értékelni.

A bt. vagyona a bt.-é, a bt. meg a tagoké.

dette # 2014.02.27. 15:08

T.ügyvéd úr!

Az lenne a kérdésem egy házassági szerződésből szó szerint idézve ez szerepel "A szerződő felek rögzítik,hogy a feleség alapítója és vezetője a xxxx bt-nek.Az ebből származó jövedelem úgy mint a férj bérjellegű jövedelme közös vagyonnak számít" ez csak ebből a cégből származó jövedelemre vagy a mindenkori máshonnan is származó jövedelemre vonatkozik??
H ennek a cégnek ami a feleség külön vagyonát képezi keletkezik egy kezdő árukészlete ami közös vagyonból lett vásárolva de a számlák a cég nevére szólnak akkor az minek számíthat külön vagy közös vagyon?már csak azért mert az nem a cégből származó bevételből lett vásárolva.??

Várom szíves válaszát:üdv dette

ObudaFan # 2014.02.25. 15:12

pocak97

Attól függ, miből származik az a pénz. Vélelmezni azt kell, hogy közös vagyon. Tehát ah ő azt állítja, hogy valamiért a különvagyona, azt neki kell bizonyítania.
Azt meg a bíróság a bank megkeresésével könnyen kideríti, hogy mekkora összeg volt a számlán az életközösség megszakadásakor.

ObudaFan # 2014.02.25. 15:10

kópécska

Nem vagyok biztos benne, hogy a kérdésed erre irányul-e, de ingatlan esetén az ítélethozatalkori értéket, ingóság esetén pedig az életközösség megszakadásakori értéket kell figyelembe venni. A készpénz az készpénz, ott az értéket nem kell külön meghatározni, az lehet kérdés, hogy késedelmi kamat jár-e utána.

ObudaFan # 2014.02.25. 15:08

imi68

Ami közös vagyon, arra ugyanúgy igényt tarthatsz, mint ő.

imi68 # 2014.02.25. 06:55

Tisztelt Ügyvéd úr!

Válás elött állunk feleségemmel, és ugy döntöttünk elköltözöm.
Ilyen esetben mi az amit elvihetek a lakásból, értem ez alatt , ha mondjuk valamiből több db van , pl tv készülékre, akkor abbol elvihető e? Vagy ez lopásnak számít?
Várom válaszát.

Imre

kópécska # 2014.02.25. 06:21

Új vagyok.
Üdvözletem mindenkinek, a szakembereknek, fórumozóknak!

Kérdésem: megosztásakor a bíróság valorizálta a közös ingatlanvagyon értékét. A pénzben visszajáró különvagyon is átértékelendő? Köszönöm a válasz(oka)t!

pocak97 # 2014.02.24. 17:41

Tisztelt Válaszolók!

Nagyon fontos!

5 éve vagyunk házasok, házasság előtt már 5 éve együtt voltunk, egy 3 éves és egy 5 éves közös lányunk van, és egy 17 éves lányom van az előző házasságomból. Úgy tűnik válásra kerül sor, de nem együttműködő a férjem. Van 3 éve egy közös számlánk, amin rajta van a megtakarított pénz, és 3 éve oda érkezik a családi pótlékom és a gyes/gyed és mostanra a gyetem. Ma közölte velem, hogy a számla közösségét megszűnteti, nyissak magamnak egy új számlát amire mostantól utalhatják a családi pótlékot és a gyetet. De azt mondta, hogy a közös számlán lévő pénzből nem kapok egy forintot se. Úgy tudom, hogy ha elválunk kötelező ezt a vagyont is elfelezni. Vagy megteheti velem, hogy kisemmiz, bármilyen módon? Ezt a pénzt el tudja 'susmusolni'?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.02.24. 12:28

Ha már tied lesz a lakás, pert indíthatsz, hogy költözzön ki.

mystra # 2014.02.24. 12:06

Elnézést ha félreérthető voltam. Természetesen még közös a lakás, csak már előre félek, mi lesz, ha nem megy ki a lakásból a megállapodás aláírása után sem, mivel ezt jelezte.

Köszönöm a választ!