Kedves Szakértő !
Érdeklődni szeretnék, hogy közös megegyezés nélküli válás esetén a válási papírok benyújtása a bíróságra vagyonmgosztással együtt vagy anélkül jobb/kedvezőbb/célszerűbb?Vagy teljesen mindegy?
Köszönöm a választ
M
Kedves Szakértő !
Érdeklődni szeretnék, hogy közös megegyezés nélküli válás esetén a válási papírok benyújtása a bíróságra vagyonmgosztással együtt vagy anélkül jobb/kedvezőbb/célszerűbb?Vagy teljesen mindegy?
Köszönöm a választ
M
ObudaFan, köszönöm szépen válaszodat.
Egy fontos dolgot elfelejtettem leírni előbb, azt, hogy a hitelt teljes egészében vissza tudnánk fizetni a vételárból a banknak, csak a férjem ezt nem akarja.
A fennmaradó összeget ki kellene még egészítenem, hogy egálba legyünk, ő is tudjon egy ugyanilyen értékű lakást venni. Ehhez vennék én fel külön hitelt, szerintem ez számomra kedvezőbb, úgy is mondhatnám, tisztább sor. Már csak azért is, mert ő arra akar rábírni, hogy nagyobb összegű jelzáloghitelt tartsunk meg felesben, mivel szerinte neki több jár, azaz ő magának drágább lakást akar. Szívem szerint elkerülném a vagyoni pert, sőt, szeretném mielőbb lezárni az ügyet, de attól is félek, hogy ő ezzel jól visszaél. Mármint az én békés szándékaimmal. (És számomra már elég nehezen elviselhető ez az együttlakás.)
Ha csak a gyerektartás összegében nem tudunk megegyezni a következő tárgyalásra, akkor várható -e, hogy ezt ott eldöntik, és esetleg akkor már ki is mondják a válást? Vagy arra azért még ne számítsak?
Hogy várható-e ítélet, ahhoz tudni kellene, milyen bizonyítás folyt már le. Gyermektartás vonatkozásában minimum jövedelemigazolások szükségesek.
majomka123456
Tulajdonképpen mindegy. Ha van olyan ingatlan a vagyonban, amelynek van kívülálló tulajdonosa, vagy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett más jogosultja (zálogjogosult, haszonélvező, stb.), akkor külön kell indítani a vagyonjogi pert, mert abban neki is perben kell állnie, ő viszont nem lehet peres fél a bontóperben.
Kalah !
Látod ezért kezdődik 2-el a személyi számod !
Te irtad le,hogy apuka félrelépett erre anyuka besokallt és beadta a válást.
A- következőben meg -azt irod, hogy apuka kapuzárási- pánikban kidobja anyukát a lakásból !
Ha már nincs kiskoru gyerek a családban akkor minimum 25 éve- eyyütt vannak ! Ennyi év után nem lehet egy félredugást megbocsátani ?
Tudod bizonyitani hogy van zsebpénze külön számlán, ha igen add át a biróságnak,ha nem akkor ne vádaskodj.
Kedves címzett!
A kérdésem első körben az volna, hogy amennyiben két ember 13 évi együttélés után - NINCS HIVATALOSÍTVA - "elválik" egy közös gyermekkel - a közösen szerzett vagyon milyen leosztásban kerülhet 1-1 ember birtokába.
Van e egyáltalán ez esetben lehetőségem erre.
Vagyon közös nála.
Köszönöm: ágota
Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.
üdvözlöm!
azután szeretnék utánna járni hogy most lesz 5 ik éve hogy együtt élünk de nincs papiron h élettársak vagyunk,2 kis gyerek van közössen neveljük,egyedüli kereső vagyok az élettársam csak a minimum gyest kapja,és nem is dolgozott eddig.A Lakás amiben élünk 5 ik éve/állandó lakcim/ az ö apjának a nevén van.Én vettem fel anno 600eft hitelt amiböl felujitottuk.Ezt is az én béremböl van fizetve ugy mond.
Na már most ha mi külön költöznénk,én fizetném a gyerektartást+ a hitelt tovább,nekem jár e a lakás eladása után pénz kb %-k?Az apjával kell pereskednem?Ingo tárgyak felezödnek?
köszönettel
Nemigen jár; nem feleződnek.
akkor ugy mond magamnak csin egy jo adoságot és még utána én fizethetek neki,hogy eddig elterthattam,jo körülményeket teremtettem,/nem a gyerekektöl sajnálom/,de hol itt az igazzság!
Se a házasság, se az élettársi kapcsolat nem visszterhes üzlet, ahol szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár.
Mit tehetek ha a következő eset történt velem.
Tegnap este hazajövetelemkor tapasztaltam hogy a feleségem elvitte a 22 hónapos kislányunkat. Miután felhívtam közölte hogy a 220km-re lévő szüleihez ment a lányunkal és nem akar hazajönni.
Eddig rendezett körülmények között éltünk, 2 éve múlt hogy házasságot kötöttünk több éves együttélés után. Haza hozhatom a gyermekem? Vagy bírósághoz kell hogy forduljak?
Előre is köszönve a választ
Elvileg haza. De gyakorlatilag nem fogják neked odaadni.
Fogadd együttérzésemet, próbálj meg nem beleőrülni.
Kérdéssem lenne.
Előre leszögezem, lehet hogy bonyolult leszek :) előre is bocs!
5 éve élünk külön. Én költöztem el, mert megromlott a kapcsoltunk és én találtam mást.
Van egy mostmár 17 éves közös gyermekünk.
Elköltözésem pillanatától 35.000,-Ft gyerektartást fizetek (erről már egyszer megállapodtunk, így is lett beadva a bontókereset), + 3000,-Ft életbiztosítás, aminek lejártakor az összegét a gyermekünk fogja megkapni. Erről nyilatkoztam is, és biztosítás kedvezményezettje a gyermek.
Már a 3. tárgyalásnál tartunk sajnos, mert nem tudunk megegyezni a közös (50-50% tulajdonrész) lakásról.
A lakást 2002.ben részben jelzálóghitelből vettük. Jelenleg 5,2millió forint hitel van még rajta. A lakás értéke kb.9-9,5mill.Ft.
Folyamatos újabb és újabb követelésekkel áll elő az ex.
Volt már kizárólagos lakáshasználat igény, volt már a „mondjak le a gyerek részére”, stb.
Én szeretném ha rendeződne már végre.
Ezért javasoltam, hogy a lakás részemet rendezzük, mert míg hitel van a nevemen, gyakorlatilag esélytelen vagyok bármi újabb hitelhez jutni.
Javaslatom az volt, kölcsönadom neki a lakás rám eső részét (kb.2.112.000,-), és ezt Ő havonta fizetné, úgy hogy a gyerektartásba betudja. (az összeg úgy jött, ki hogy 96hónapig járhat még a gyerektartás, így 22.000,-Ftx 96hónap =2.112.000,-) Magyarán 35eFt-22eFt gyerektartást fizetnék.
A fennmaradó részbe (13eFt) számoljuk bele az életbiztosítási összeget, így minden hónapban 10eFt gyerektartás fizetnék neki.
Ő pedig elindítja a banknál az adóskiengedést, hogy a lakás 100%kerüljön az Ő tulajdonába.
Ez neki nem megfelelő.
Kérdésem, hogy ha ebbe nem egyezik bele, akkor vagyonmegosztási pert kell indítanom, hogy kifizessem?
Vagy a bíróság elrendelheti-e ezt az egyezséget?
Ha vagyonmegosztási pert indítok, akkor ki és mennyi illetéket fizet és mikor?
Továbbá, időközben munkanélküli lettem, és már igen megterhelő lett a havi 35eFt kifizetése.
Kérhetem e a bíróságot (hisz még nem állapította a gyerektartás) hogy állapítsa meg mennyit is kell fizetnem?
Segítségeteket előre is köszönöm
A bíróság egyezséget nem rendelhet el, az egyezség attól egyezség, hogy a felek kötik. Ugyanakkor az egyezség jóváhagyását már megtagadhatja a bíróság, és ebben a felállásban meg is tagadja, mert gyermektartásdíjba beszámításnak nincs helye. Az már járható, ha a gyermektartás mérséklése végett a tulajdoni hányadodról lemondasz olyan ingatlanban, ami legalább az értéke nagyobb részére nézve tehermentes. A vagyoni per illetéke 6%, amit a per felperese előlegez, kivéve ha a jövedelmi-vgyoni helyzetére tekintettel illetékfeljegyzési jogot, vagy költségmentességet kér és kap a bíróságtól. A végén a felek pernyertesség-pervesztesség arányában viselik ezt a költséget is, kivéve, ha a per a közös tulajdon megszüntetésére irányul, mert akkor főszabály szerint egyenlő arányban. A bíróság az ítéletben fogja megállapítani a gyermektartásdíj-fizetési kötelezettséget, az előtt csak ideiglenesen, ideiglenes intézkedésben állapathatná meg, de ez egyrészt egyelőre nem indokolt, hiszen fizetsz tartásdíjat, másrészt semmi garancia sincs arra, hogy a bizonyítási eljárást követően a bíróság ugyanarra a következtetésre jut a mérték tekintetében, mint előtte, amikor az ideiglenes intézkedést meghozta.
Köszönöm!!
Ha jól értem, mindenféleképpen a megegyezés lenne a legjobb.
Ebből mindenféleképpen az ex. jön ki jól.
Hisz ha nem megyek bele akkor benne lakik a lakásba, én nem meg jutok előbbre. Ha nem fizeti a hitelt elárverezik a lakást és még annyi sem lesz belőle.
De a gyerektartást meg behajtják bírósági úton.
:)
Kedves Szakértők!
Válóper előtt állok és azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a feleségem szülei a feleségem nevére vettek egy lakást a házasságunk ideje alatt. A vásárlás adásvétellel történt. Feleségem a vevő, ajándékozás nem történt. A lakás vételárát feleségem szülei örökölt ingatlanaik eladásából fedezték. Jogilag szeretném tisztázni, hogy ez az ingatlan a felségem különvagyonának számít-e?
Válaszukat előre is köszönöm.
Mit mond a jogérzéked?
Erkölcsileg nem sok közöm van ehhez az ingatlanhoz.
Jogérzékem? Olyan már nekem sajnos nincs. A vitáink során már a józan eszemet is el-elhagyom néha.
Jogilag sem, bár mindezt a feleségednek kell bizonyítania, ha vitatod.
Varjas !
Milyen igazságot keresel ? Azt ahol csak neked van igazad ? Olyan nemigen lesz !
Egy kis intelligenciával belátnád hogy a másik oldalon is sulyos érvek állnak !
1./ nem az ,,apósod,, nevén van, hanem az apósod tulajdona az a lakás ahol megengedte hogy 5 évig ingyen lakjatok-!
2./ nem tartottad el a lányát,mert amig dolgoztál, ő nevelte s gondozta a gyerekeket, s ez egyenértékü munka a kereső tevékenységgel. Ha nem hiszed probáld- ki !
3./ a ,,feleséged,, ingyen szállást biztositott neked, nem a nagyra tartott keresetedből kellett albérletet fizetni, s még -pénzzel is hozzájárul a család gazdálkodásához.
Elvárnád hogy a 2 kicsi mellett még -dolgozzon is ?
4,/ Az hogy 600 ezer ft-ból felujitod azt amit 5 éve 4-en használtok ?
Ugyan már? Egy felujitás 2 millionál kezdődik !
Ha albérletben laksz azt is kifestve kell visszaadnod ha ugy vetted ki !
5./ a beirásodból az derül ki hogy nem csak férjnek voltál alkalmatlan, de embernek is. Nem csoda hogy költöznöd kell.
Milyen lakáseladásról beszélsz ? Semmi közöd hnozzá hogy az apja mit csinál vele ! Az ővé-!
Lebeszélnélek a pereskedésről ! Az 5 év amig ingyen laktál más házában többszöröse mint az a 600 ezer ft amiból helyreállitottad azt amit ti laktatok le.
Nem szoktam ilyen goromba lenni itt, de felháborit az hogy mennyire semmibe veszed a ,,nejed,, munkáját a gyerekekkel, s az apja jóindulatát hogy befogadott a lakásba s -ingyen lakhattál.
Most még -miután alkalmatlannak nyilvánultál a családi életre - még a lakás is kellene ?
Üdvözlöm!
Egy rokonom ügyében szeretnék neki valami tanácsot adni, így felvázolom a problémát.
A hölgy (rokonom) házasságban él 7 éve, előtte együtt éltek a férjével 3 évig.
A ház ahol élnek a férjé, a tulajdoni lapon csak ő szerepel, ezt az együttélésük alatt szerezte meg,
a rokonom nem került rá tulajdonosként. Még az együttélésük alatt lett egy gyerekük, akit apasági nyilatkozattal vállalt a férj.
Később összeházasodtak, és a tavalyi évben megszületett a második gyerekük.
A férj külföldön dolgozik, nem is volt ezzel probléma, mindig rendesen jött haza, telefonált és küldte a pénzt haza.
Kb. 3-4 hónapja megváltozott a dolog.
Nem küld haza pénzt, csak minimálisat, még a havi csekkekre(ház, kocsi, hitel, közüzemi számla) sem elég.
A rokonom családi pótlékából és a gyesből próbál lavírozni, ami lássuk be, hogy nem sok, főleg téli időszakban, mikor fűteni kell, és fát kell venni. Ugyanis a férj fára sem küldött haza pénzt. 2 hónapja már nem volt itthon,alig jelentkezik, és még húsvétra sem jött haza.
Kérdésem az lenne, hogyha válásra kerülne sor, akkor a rokonomnak kellene a házból kimenni a két gyerekkel, vagy elvennék tőle a gyerekeket, vagy mi történne, mivel az ő nevén nincsen semmi.
Várnám válaszát mielőbb.
Köszönettel
Kedves Rawel!
Az ingatlanban, amit az együttélés alatt szereztek, teljesen mindegy, ki a tulajdonos papíron, a valóságban fele-fele arányban tulajdonosok, a rokon ún, ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos. Kivétel, ha a másik házasságkötést megelőzően már megvolt különvagyonából, vagy a házasság/együttélés alatt szerzett különvagyonából (pl. örökség stb.) lett a ház. Ez bonyolultabb annál, mint amit itt pár sorban el lehet magyarázni, célszerű lenne a rokonának a saját érdekében ügyvédhez fordulni, mert nem oda fordulni sokkal többe fog kerülni. Üdvözlettel:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Nem lenne egyszerübb ha a rokonod felhivná, s megkérdezné mi a gond ? Az sms az e-mail korában nem itt kellene tartani mint a tipikus női logika: biztosan van valakije - válás, kinek itélik a lakást ?
Nem gondolsz arra hogy beteg is lehet vagy átmenetileg elvesztette a munkáját ? Az a fő gond hogy nem küld-pénzt tüzelőre ?
Kedves MajorDomus!
Gondolod, hogy nem hívta, nem sms-ezett és próbált vele kapcsolatba lépni? Nem kellene a női logikát ennyire lebecsülni. Ha neki nem küld pénzt haza - holott ezért ment ki dolgozni - de a telefonban azt mondja, hogy ő megteheti , hogy hetente több száz eurót elbulizik, akkor gondolom itt valami baj van.
Mutass már nekem egy nyugati országot, ahol szenteste, nagypénteken és húsvétkor dolgoznak!
Mikor hétvégenként nem elérhető telefonon, szerinted mi lehet?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02