Válás, vagyonmegosztás

fokker70 # 2010.04.09. 12:33

Tisztelt Szakértők!

Két kérdésem lenne.

I. Vagyonmegosztási perben állok az ex élettárssal. 2010. feb. 08. volt az X per amiben nem tudtunk megállapodni. ( Csillagos égig becsüli a közös házat) A bíró szakértőt rendelt ki és díj befizetésére kötelezett 15 napon belül amit meg is tettem. ( Örültem nagyon, végre egy szakember)
A drága jó ex asszonyság permentességet kért amikor a pert elindította. Soha nem hangzott el az, hogy meg is kapta.

Mivel áprilist írunk úgy érzem, hogy minden leült mint az iszap.
Február óta szakértő sehol, tárgyalás kitűzése ügyében semmi, hogy az ex befizette-e a díjat ami nem kevés, azt nincs kitől megtudjam.
Ilyenkor mi történik?

• Ha az ex nem fizette be akkor mi történik? Felszólítást kap a bíróságtól?

Hogyan folytatódik tovább?
- Ha befizette akkor mennyi idő kb. mire kijön a szakértő?

II. Gyermektartást fizetek rendesen minden hónapban annyit amennyit az asszony kért. A lányom 15 éves. Az anyukája hatására 2008 november óta nem láttam.
A telefonomra nem válaszol, kinyomja, fel sem veszi.
Tudom, hogy az anyja hatására csinálja, tele van beszélve a feje mindennel. Erőszakkal még sem ráncigálhatom.

Anyuka nem regisztrált munkanélküli, külföldön dolgozik fél éve szezonálisan. A gyermek magára van illetve az ex élettársával( de az nem az apja)
Mit tegyek?

Ez nem érdemtelenség? Ez megszüntethető? Mikor és hogyan?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Kellemes hétvégét kívánva mindnyájuknak.

Üdv,
Fokker

pazs # 2010.04.09. 13:45

Kedves kaméleon, én erre csak azt tudom mondani, hogy kérdezzük meg Grád Andrást :) az ő véleményére, tapasztalatára és tudására adok, nekem családjogi kérdésekben eddig terjedt a tudományom.

Tündike13 # 2010.04.10. 06:44

Kedves Monalisa!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, sajnos nem vagyok valami jó viszonyban az anyóssal és apóssal. Minden percemet megkeserítik valamilyen formában.
Ha jól értem, akkor ez azt jelenti, hogy ha gondol egyet az apósom, akkor bármikor ki tehet az utcára?
Szomorú, hogy ilyen létezik. Soha nem bántottam őket semmivel sem, a férjem csalt meg és még én legyek az aki állandóan jó pofit vág mindenhez.
Még egyszer köszönöm a segítséget

monalisa1 # 2010.04.10. 07:00

fokker70

Azt hogy az ex a per kezdetekor megkapta-e a kért költségmentességet nézd át az eddigi jegyzőkönyveket, külön is erre vonatkozó végzést keress. (Ha nem kapta meg utólag ill. közben ezt megadni a bíróságnak már nincs módjában.)

Menj be a bíróságra és kérd hogy betekinthess a per eddigi iratanyagába., ott igen-nem alapon meg kell találnod hogy az ex kapott-e végzésben felszólítást a szakértői díj befizetésére és annak határidejére. Ha igen akkor egy ujabb végzést keress amikor is a bíróság kirendelte a szakértőt - és a szakértői vélemény elvégzésének időhatára.

Van hogy 4-6 hónap is eltelhet két tárgyalást közt, tehány nyugi.

A te bajod hogy jó ideje nem láttad a lányodat, mert már rég bejelentést tehettél volna a gyámhatóságon a láthatás elmaradása miatt. Az anya köteles a láthatásra elindítani, a kiskorú köteles a láthatásra elmenni - legfeljebb a bakfis előveszi a durcát...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.04.10. 07:09

Tündike13

Van az a férfi szolidalitás, vagyis lehet hogy az apósod nem úgy éli meg a megcsalásodat mint te a menye, ergo lehet hogy elnézőbb a fiával szemben.

Ettől független hogy a lakáshasználat kérdésében a haszonélvezet joga erősebb a tulajdonjognál.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.04.10. 09:41

Kiskorú gyermek esetében nem lehet érdemtelenségre hivatkozni.

Tündike13 # 2010.04.10. 14:52

Kedves Monalisa!
Nagyon szépen köszönöm az infót. Tuti, hogy elnézőbb, de azért még nem kellene engem lehordania minden q-nak.
Persze anyósommal egyetemben telefonon keresztül. Ha meg személyesen találkozunk, akkor meg elvárják, hogy körbenyaljam őket. Gusztustalan

monalisa1 # 2010.04.10. 15:21

Ameddig a kisebbik gyermek - a fiú be nem tölti a 18. életévét, vagy esetleges továbbtanulása még, addig semmiképp nem tehetnek ki a lakásból - és a férjed is erre vonatkoztatta a lakáshasználatod lehetőségét.

Eggyel lentebb ObudaFan külön is kihangsúlyozta, hogy a kiskorú gyermekre tekintettel esetleges érdemtelenséget sem hozhatnak fel.

Azt hogy pár év múlva aztán hogyan oldod meg a saját lakhatásodat - lassan kezd el rajta gondolkodni.

Addig meg a saját nyugalmad érdekében is a normális viszony - a körbenyalás szüksége nélkül.

"Lisa"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.04.10. 18:04

Szerintem még visszaállitható a dolog !
Ha a gyerekek összetartanak benneteket akkor boritsatok fátylat a multra ! Egyszer el lehet nézni a férfiembernek ha eltéveszti a lyukat !

Lásd Tiger Woods ! Ott pedig sokkal több volt a lyuk.

fokker70 # 2010.04.11. 18:23

Kedves ObudaFan & Monalisa1 nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Köszönettel,
Fokker

Tündike13 # 2010.04.11. 18:34

Monalisa és ObudaFan Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. És a hasznos tanácsokat

Tündike13 # 2010.04.11. 18:39

Kedves Major Domus!
Ha ez nekem jött infó, akkor igen a gyerekek tényleg próbálnak összetartani, de nem sikeres. A férjem viszont nem egyszer tette meg azt, hogy hello, szia, szevasz
Hanem 2 éve lassan 1-2-3 hetes megszakításokkal vall szerelmet, hol a "barátnőmnek", hol Nekem. Ebből sokaltam be. Sajnálom, hogy nincs kötél idegzetem, de ez van. Úgy gondolom ennyi idő ilyen intervallumokban szerintem mindenkinek a lelkivilágát tönkre tette volna. Arról nem beszélve, hogy a gyerekekét is.

agotaerdosi # 2010.04.16. 08:54

Tisztelt Címzett!
Azt szeretném megtudni, hogy örökösödési szerződésen kívül mivel tudom alátámasztani - hogy a nagymamám után örökölt lakást ne kelljen a közösen szerzett vagyonként kezelnem.
Még élt a mama amikor a nevemre került.
Üdvözlettel:
Ágota

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.16. 09:37

Akkor az nem öröklési szerződés volt.

Egyébként az egyedül kapott ajándék is különvagyon.

Csabi700517 # 2010.04.16. 13:40

Tisztelt Fórumozok!

Megszeretném kérdezni hogy egy válóper véget ér és a válópert mondjuk a felperes adta be de neki már nincs több követelése viszont az alperesnek igen eben az esetben létezik e olyan hogy megfordul a felállás?

A jelenlegi ügyvédünk jelezte, hogy mint felperesnek nincs követelésünk ezért a továbbiakban, mint alperes szeretnénk részt venni a tárgyaláson, ezt a bírónő nem értette, a másik ügyvéd is tiltakozott elenne.

Jogos volt az Ügyvédünk kérése?

Az alperes ráépítés szabályaira hivatkozva kér tulajdonjogot a különvagyoni lakáson.

Az elmúlt évek alatt amióta a per tart nem tudta bizonyítani hogy bármit is ráépített volna az ingatlanon se számlával semmi mással, miután erre folyamatosan felhívtuk már a figyelmet a legutóbbi tárgyaláson az alperes ügyvédje kerek – perec azt kérte hogy a tulajdonjogot adja meg az alperesnek a bíróság és a mi beadványunkat a bíróság vegye ki a perből mert nem arról szól amiről kell.

A beadványokba folyamatosan kérjük a számlákat stb … arra vonatkozóan, hogy az alperes milyen saját anyagot épített be a különvagyoni ingatlanba, ami alapján kéri a tulajdon jogot.

Köszönöm a válaszokat

Üdvözlettel. Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.16. 13:50

:O)

jozsef1967 # 2010.04.18. 15:57

Tisztelt Fórumozok!
az alábbi problémámra szeretnék megoldást találni:
jelenleg válóperben vagyok az exemmel.én elköltöztem albérletbe, a házat ott hagytam, de nem a visszatérés szándéka nélkül. a házban eleinte csak a gyerekem lakott és az exem. 2 hónapja odaköltöztette a szeretőjét.azóta élik világukat. a lakáshasználatért nem fizetnek nekem semmit.azt szeretném kérdezni, hogy megtehetik-e ezt.

monalisa1 # 2010.04.18. 17:47

Visszaköltözöl - legalább is az egyik szobába, valamint a közös helyiségek szabad használata.

A pasast elzavarod elvégre mint tulajdonos(társ) ehhez jogod van. (Ha nem engednek be hívj rendőrt.) Az okmányirodán pedig ellenőrizd időközben nem jelentkezett-e be a pasas, ha igen kijelented a házból - úgyszintén a tulajdonjogod alapján.

A közös kiskorú gyermekre tekintettel lakáshasználat valószínűleg nem jár neked, mert a szülő akár a saját kárára is köteles gondoskodni a gyermekéről. (Tehát nem az ex lakja egymaga a házat hanem a gyerekkel közösen.)

A válóper során legjobb lesz a házat eladni, mármint ha akkora hogy az anya a gyermekkel tud magának venni egy kisebb lakást/házat - és még neked is marad belőle.

Ha a ház nem valami nagy -tehát nem megosztható-, akkor a bíróság a gyermekre tekintettel a kizárólagos lakáshasználatot az anyának itélheti - a gyermek 18. életéve betöltéséig ill. a tanulmányok elvégzéséig.
Azt követően a ház eladható lesz.

Külön írva: ha a pasas nem távozik kérj bírtokvédelmet a jegyzőtől: bírságolják majd, és kell ismét és ismét. Végső soron bíróság rakja ki.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.04.18. 17:48

... lakászhasználati díj

jozsef1967 # 2010.04.19. 15:06

köszönöm lisa!
utána járok

monalisa1 # 2010.04.19. 15:47

Előtte egy-két estét szánj rá és olvasd végig ezt a topicot, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

szirénsanka # 2010.04.20. 10:26

Valaki Kérem Világosítson fel ...!!!
1994-ben férjhez mentem és a férjem ekkor rendelkezett egy másfél szobás lakással, de házassági szerződést nem kötöttünk.Egy év múlva született egy lányunk , aki mára változó korba lépett és teljesen megtébolyúlva , hogy az apja mindent megenged és megvesz neki , el akar költözni az apai nagyszülőkhöz, és tőlem gyermektartást akarnak közösen követelni, úgy , hogy az eddíg közösen lakott lakásból és minden ingóságaimból kiakarnak túrni.Ezt tetézi az a tény, hogy a férjem 5 évvel ezelőtt a hátam mögött ügyvédet pénzelve csináltatott a szüleivel egy haszonélvezeti szerződést, hogy könnyebben kirúghasson a már előtte megromlott kapcsolatunk miatt, ebben a szerződésben minden addíg közösen megszerzett ingóságunkat is a saját javára íratva az említett ügyvéd előtt okiratba foglaltatták.Az apósomék 10 éve visszaélnek az általam alá sem írt és nem engedettt őstermelői igazolványommal, amivel évi 250 ezer forintra tesznek szert.A férjem depressziós , erős gyógyszereket szedő és erre erősen italozó, saját magát ellátni sem tudó ember, aki ereit felvágva, kútba ugorva kórházi kezelés alatt is állt, de ennek iratiat eltüntette és megromlott házasságunkban , most a teneager korú lányunkat pénzelve és neki mindent megengedve kiakarnak semmizni.Kérdéseim, ha valaki felvilágosítana : 1 .) Ha házassági szerződést nem kötöttünk, bár addíg a férjem nevén volt az azóta is lakott lakásunk, az akkori törvények között , nem vált e pl. 5 év után közössé ?
2.)ha. közössé vált... és nem szoktak a párok utána azonnal a földhivatalba szaladni és felébe átíratni...
milyen " milyen hivatalos eljárás " az, hogy csak a másikat kisemmizhessem, a a házastársam tudta nélkűl és a hátamögött, a szüleimre íratom a közösen lakott lakásunk élvezeti jogát.. sőt okíratba foglaltatom, hogy minden ingóság is az enyém...??? (persze tetemes pénz letételével, tette ezt meg az eljáró ügyvéd ) ... támadható ez az aljas eljárás és jogilag milyen megítélés alá esik...???
3.) válásunk eseténk , ami biztosnak mondható, mire számíthatok fedél.. és minden ingóság nélkül ???...
Nagyon hálás lennék, ha pontos , korrekt választ tudna valaki nekem adni ezekre a kérdésekre... bármilyen szörnyű is , de ha tudja az ember felkészűlten könnyebb elviselni az ilyen jogi fortélyokat is... vidéki városban lakva... összes ügyvéd , jogi személy vagy óriási pénzért vagy nem is vállalva fel sem homályosít semmiről... a huszonéves minimálbértől alig több közalkalmazotti fizetésemből ezekre a szíves jogi tanácsadókra nem telik... KÖSZÖNETTEL ELŐRE IS és még BÍZVA A JÓ EMBEREKBEN !!!
Tisztelettel egy vidéki tanárnő...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.20. 10:37
  1. Nem. A különvagyon az különvagyon.
  2. - Mindamellett a közszerzeményi ingóságok nem válnak különvagyonná egy egyoldalú nyilatkozattal. (Viszont már a létük is elég nehezen bizonyítható.)
  3. No, ez így nem jogi kérdés. (Ahogyan a kérdésben előadott számos körülmény részletezése is felesleges volt.) Különben a lakás tulajdonjoga és a lakás használati joga két különböző dolog. Ha a gyermeket nálad helyezik ek, akkor rá tekintettel a kizárólagos használatot is megkaphatod - viszont megváltást kell fizetned.
Kupar # 2010.04.22. 20:04

Sziasztok!

Válni készülünk, közös megegyezéssel. A per indításával kapcsolatban, a közös vagyon megosztásáról van néhány kérdésem:

1. Az eddigi kutatásaim során csak az ingó és ingatlanokról olvastam. Nem találkoztam sehol pénz, vagy értékpapír megosztással. Ezekről nem kell, vagy csak nem szoktak rendelkezni?
  2. Ha a vagyonmegosztásban ingatlan tulajdonjogról lemondok, akkor a vagyonmegosztási szerződést mindenképp ellen kell jegyeztetni ügyvéddel?
  3. A bontóper kereseti kérelmét alá kell iratni tanúkkal?

A válaszokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2010.04.23. 06:59

Ha a pénz közös, tehát nem valamiféle különvagyon, akkor az is fele-fele függetlenül attól ki tett bele jövedelméből esetleg többet.

Mivel vagyoni jogról/értékről akarsz lemondani mindenképp szükséges az ügyvédi ellenjegyzés., célszerű ha az okiratot az ügyvéd írja meg.

Csak a házasfeleknek kell aláírniuk.

"Lisa"
laikus hozzászóló