Válás, vagyonmegosztás

pazs # 2010.06.17. 09:48

fokker70: ha ő költségmentes, az nem azt jelenti, hogy te állod a per költségeit, hanem csak azt, hogy amennyiben neki kellene állnia, helyette az állam fizet.

fokker70 # 2010.06.17. 10:13

Köszönöm Pazs.

Akkor talán fellélegezhetek egy kicsit. Ezt nem tudtam.
Na ezért jó ez az oldal.

És köszönet minden kedves szakértőnek és laikusnak aki időt szán arra, hogy ingyen és bérmentve tájékoztatást adjon olyan ismeretlen személyeknek akik ilyen zöld fülűek a jogot illetően.

szaniko85 # 2010.06.17. 11:54

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni!
Egy válás kapcsán, ha mindkét házastárs más más állandó lakcímmel rendelkezik (ott is élnek), csak havi 1 hétvégét töltenek együtt, akkor ez minek számít? Együttélés vagy különélés?
Mindkét házastárs saját háztartást tart fenn, az állandó lakcímén, de a férj havi juttatásba részesíti a feleségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.17. 12:01

Gondolom, a vagyonközösség miatt kérdezed.

szaniko85 # 2010.06.17. 12:08

Igen az ingatlan miatt kérdezem, de az ingatlan sem közös, mivel az örökölte a férj. Az elmúlt 12 éve semmi közös tulajdonnal nem rendelkeznek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.17. 12:12

A különvagyonba tartozó ingatlanra nézve ennek semmi jelentősége. Abban viszont lehet, hogy tévedsz, hogy egyébként nem szereztek közös tulajdont. Bár ha mindketten így gondolják, akkor így is van.

szaniko85 # 2010.06.17. 12:22

Az a helyzet, hogy másfél évig, a feleség lakcímén éltek,(nem volt bejelentve a férj állandó lakcímre) majd onnan hazaköltözött a férj, és azóta (12 éve) úgy élnek, hogy csak hétvégén találkoznak, ha tudnak. Ezért van az, hogy valamikor csak havi 1 hétvégén találkoznak a feleség lakcímén. Az elmúlt években közösen nem vettek semmit, külön kasszán élnek. A feleség semmit sem tett az itteni lakásért, és soha sem töltött el 2 napnál több időtt ebben a lakásban.

Mindezek ellenére az örökölt háznak a felét igényelheti a felesége? A ház jelenleg a két testvér nevén van.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.17. 13:50

Már mondtam, hogy nem, az különvagyon. (Akkor is az lenne, ha hetven éve ki se szálltak volna a közös ágyból.)
Viszont ingóságokra esetleg támaszthat igényt.

szaniko85 # 2010.06.17. 14:42

Köszönöm szépen a segítséget Kovács Béla Sándor!
Nagyon sokat segített!

Csak még annyi kérdésem lenni, hogy mit jelent az együttélés és a különélés?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.17. 16:54

Szívesen.

mit jelent az együttélés és a különélés?
Elég bonyolult kérdés. Annyi biztos, hogy nem azonos lakcímet jelent. Úgy is fennállhat az életközösség, hogy a felek nem ugyanott laknak, és akkor sem biztos, hogy fennáll az életközösség, ha ugyanott laknak.

godiwa # 2010.06.17. 21:49

Major Domus - miért indul rossz esélyekkel a válóperes tárgyaláson a kolléganőm? Én úgy tudom, hogy nálunk nem aszerint osztja el a vagyont a bíróság, hogy ki miatt bomlik a házasság vagy ki követett el házasságtörést ... vagy tévedek?

monalisa1 # 2010.06.17. 22:14

Ha a férj lép fére az bocsánatos bűn, ha a feleség teszi az nem ugyanaz.

A vagyoni dolgokra nincs ráhatása, sőt, a vagyonelosztás legtöbb esetben egy külön per soron - addigra meg már rég el vannak válva.

MajorDomus # 2010.06.18. 20:07

godiwa

Hááát tudod -?!

Mint férjes asszony teherbe esik a szeretőjétől ?
Furcsa barátnőid vannak. Még 50 éve agyonverték volna !

godiwa # 2010.06.18. 21:44

Major Domus - szerintem ezt most kicsit gondold át, amit leírtál.

monalisa1 # 2010.06.18. 21:56

Azért annyit tudnia kellene egy (válófélben lévő) nőnek, hogy a válás kimondását követő 300 napig az új partnerttől való szüléssel még várjon.

godiwa # 2010.06.18. 22:25

Hát nem tudom, hogy találkoztál-e olyan esettel, amikor a gyerek egy férfi és egy nő akarata ellenére jött össze és ha már összejött, akkor nem akarták elvetetni.

Kicsit könnyen ítélkeztek az adott történet ismerete nélkül.

monalisa1 # 2010.06.18. 22:41

Valószínűleg hiányos az ismeretük, mert pl. kétszeres módon is lehet védekezni és akkor tutira biztonságos.

Amúgy nem az a baj hogy gyermek született, hanem egész más...

godiwa # 2010.06.18. 22:52

Az élet nem mindig szabályos és kompakt és nem mindig az az áldozat, aki annak látszik.

MajorDomus # 2010.06.19. 09:16

godiwa

Átgondoltam.
A véleményem nem vátozott. 2010-ben egy nő ilyen ostoba nem lehet. Nyilvánvaló hogy ha 2 évig tart a válás, akkor nem fog apácaként élni, de hogy 3 ember életét teszi tönkre !!

Ennek sulyos ára lesz.

godiwa # 2010.06.19. 10:54

Maradjunk annyiban, hogy remélem, hogy nem gondoltad át. Ugyanis az a kitétel, hogy "Furcsa barátnőid vannak. 50 éve még agyonverték volna" - nos ez több dologról is árulkodik számomra:

• előitéletes vagy - nem ismered az egész történetet, de azonnal elitéled a nőt. (felteszem a háttérben valaminemű érintettség lappanghat)
  • pontatlanul olvasol - írtam, hogy nem a barátnőm, hanem a kolléganőm. A megjegyzésed arra utalt, hogy engem teljesen ismeretlenül ugyan, de tulajdonképp egy kalap alá veszel vele. Pedig csak annyit történt, hogy józan paraszti ésszel értelmetlennek találtam a rendelkezést ebben az esetben ezért rákérdeztem.
  • a lelked mélyén azt gondolod, hogy tulajdonképpen jogos a házasságtörő asszonyokkal való ilyetén bánásmód. (visszakérdeznék: és a házasságtörő férfiak, és a férjes asszonyokkal kezdő férfiakkal mi van?)Ez pedig megintcsak érdekes világlátásra vall.

Nem várok választ a kérdéseimre, csak azt, hogy néhányszor gondolkodj el azon, amit leírsz és ne zsigerből reagálj dolgokra, mert nagyon mellé lőhetsz.

MajorDomus # 2010.06.19. 13:49

godiwa

Nem a világlátásom érdekes.
A kolleganő-barátnő tandemet tényleg kevertem, ebben igazad van.

A többit fenntartom.

Amiben tévedsz, az hogy a házasságtörő nő és a házazsságtörő férfi soha nem esik egy kalap alá, s ez több ezer év alatt nem változott !

A kolleganőt faluhelyen szimplán k-nak titulálnák.

Ha nem értetted az előző mondatot, akkor szintén egy falusi szlogen
Erre az esetre . A kazalban b,,-ik a fiam
A kazalban b,,,-ák a lányomat

Szerinted mindegy, ? ha igen akkor tényleg nincs mit beszélni erről.
( általában mi nem esünk teherbe a házasságtörő asszonyoktól)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.19. 14:56

Ez már nem éppen jogi probléma...

MajorDomus # 2010.06.19. 19:32

Csak a szülőanyja ...

godiwa # 2010.06.20. 03:13

kbs - valóban nem az. részemről abba is hagyom, mert nem ide való a téma.

apuka73 # 2010.06.20. 11:44

Tisztelt Fórum!

2 éve váltam el és a vagyonmegosztás nem lett rendezve. Meddig tudom halogatni, mivel a volt nejemen semmit nem tudok behajtani, mert nincs munkahelye, vagyona?

A házasság ideje alatt vettünk fel hiteleket, igaz a nejem nem írta alá a papírokat csak és, most is egyedül törlesztem ezeket.
Kérdéseim:
Mennyibe kerül egy vagyonmegosztási per (bírósági költség, perköltség, stb.)
Muszáj ügyvédet fogadni vagy egyedül is elindíthatom?
Hogyan zajlik egy ilyen per (milyen dokumentumokkal kell igazolnom az igazamat)?