Válás, vagyonmegosztás

ngfh # 2010.06.29. 09:55

Tisztelt Fórum!

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy volt párommal (élettársammal) szakítottunk. Ő akkor kidobott a közösen vett lakásunkból (hitel terheli). Ez 2 éve történt, azóta folyik a gyermekelhelyezési perünk, a vagyonmegosztás még nem került a bíróságon elő. Tegnap kaptam az ügyvédjétől levelet, hogy a lakásból (melynek fele az én nevemen van) vigyem el a bútoraimat, ellenkező esetben 8 napon belül az utcára teszi azokat.
A kérdés az lenne, hogy ezt megteheti-e. Vagy a bútoraim, amiket jelenleg nem tudok elhelyezni máshol, a vagyonmegosztás végéig maradhatnak e a közös tulajdonú lakásunkban?

Illetve egy másik kérdés ezzel kapcsolatban. Miután kidobott 1 ok és 1 feltétel miatt nem költöztem vissza.
Az ok, ne a gyerek előtt zajlódjanak a cirkuszok. A feltétel ami csak szóban hangzott el, hogy mivel ő egyből beköltöztette a testvéreit a lakásunkba, ők fizessék a felvett hitel felét helyettem "albérlet" címén. Ez szabályos e, illetve vagyonmegosztáskor erre lehet-e hivatkozni, hogy ezáltal az elmúlt 2 évben is felesbe volt fizetve a lakáshitel.

Mielőtt valaki kabzsinak pénzéhesnek titulál. Tavaly augusztusban jártam bent az ügyvédjénél, és és csináltunk egy papírt, hogy amennyiben exem, leveszi a nevemről a hitelt és a szocpol rám és rá eső részét is visszafizeti az államnak, egy fillér nélkül lemondok a lakásról az ő javára. A szocpolhoz is azért ragaszkodtam, hogy ha már adok neki egy fél lakást akkor azért ne én fizessek még.

Válaszaikat előre is köszönöm!

Tisztelettel.: Krisztián

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.29. 10:30

Ügyvédnek nem szabadna ilyen levelet aláírnia. Nemhogy az ingóságaidat ott tartani, hanem ott lakni is jogosult vagy. A közös tulajdonú ingatlan használatából a tulajdonost legfeljebb bírósági határozattal lehet kizárni.
Ha a tulajdonos önként el is hagyja a lakást, ezt a magatartását nem lehet kiterjesztően, úgy értelmezni, hogy az ingóságait sem akarja ott tárolni.

ngfh # 2010.06.29. 10:49

Tisztelt Kovács úr!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!

Esetleg, ha mégis megteszik az ígéretüket, tudok valamit csinálni?

ObudaFan # 2010.06.29. 12:47

Polgári pert indíthatsz.

rolcs76 # 2010.06.29. 14:43

Segítséget szeretnék kérni!

Mit tudunk tenni abban az esetben, ha édesapám kb: 1 éve elhagyta (minden követelés nélkül) az édesanyámmal közös ingatlant (50-50%-ban tulajdonosok).
Kötelezheti-e édesanyámat az ingatlan eladására válóper beadása nélkül. Az ingatlan azóta édesanyám tartja fent egyedül. Mijen jogai ill. kötelezettségei vannak a feleknek?
Köszönettel: Rolcs76

ngfh # 2010.06.29. 14:44

Köszönöm szépen a válaszokat.
Akkor ezek szerint törődjek bele ha kirakja és kész.A használt bútor nem ér annyit, hogy évekig pereskedjek miatta.

Esetleg a második kérdésemhez valaki tudna hozzászólni/ válaszolni?

Tisztelettel: Krisztián

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.29. 15:40

Kötelezheti-e édesanyámat az ingatlan eladására válóper beadása nélkül.
Igen. De a válópert megindítani se egy nagy etvasz.

Biztos, hogy ezt akartad kérdezni?

rolcs76 # 2010.07.01. 15:27

Tisztelt Kovács úr!

Köszönöm válaszát, itt egy konkrét ügyről van szó, amit már elindítot édesapám egy ügyvédnél. Egy éve elköltözött a házból, önszántából. Most egy ügyvéd útján megkereste édesanyámat, hogy adja el a házat egy meghatározott összegért. Arra lennék kiváncsi, hogy tehet-e ilyet.
Köszönettel: rolcs76

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.01. 15:48

Igen, bármelyik tulajdonostárs kezdeményezheti a közös tulajdon megszüntetését. HA nem tudnak megegyezni, bíróság is elrendelheti. De az drágább.

Nestor # 2010.07.06. 07:21

Tisztelt fórumozók!

A következö kérdéssel fordulok hozzátok. A feleségem nemrégiben új párt talált magának, és különköltözött tölem. Ennek ellenére nem alakult ki köztünk ellentét, mindmáig normalis a kapcsolatunk. Megegyeztünk úgy 5 hónapja, hogy elválunk. Én magam külföldön dolgozok, úgyhogy a bonyadalmak elkerülése végett, szabadság elvesztegetése, stb. miatt rábíztam az ügyet a feleségemre, aki ezidö alatt többször elbizonytalanodott, és a válókereset megfogalmazásával csak kb 1 hónapja bízott meg egy ügyvédet. Az ügyvéd elvileg ezt be is adta. A bíróságtól azóta sem kaptam értesítést, úgyhogy kezdek kicsit szkeptikus lenni. Az utóbbi idöben ismét bizonytalankodik a feleségem, de én nem szeretnék változtatni a dolgon, nem kívánok továbbá házasságban élni vele. Szó, ami szó, tartok attól, hogy nem adta be a válókeresetet, azt remélve, hogy még rendbe hozthat valamit, ami már nem létezik. (Megkérdeztem, hogy beadta-e, és igent mondott, de ez nála nem jelent sokat)

Van rá lehetöségem, hogy megtudjam, beérkezett-e a nevezett kereset a bírósághoz?

Hozzátartozik még, hogy egyoldalúan adta be a keresetet, ahelyett, hogy közös megegyezéssel tettük volna ezt. Ez mennyiben befolyásolja/bonyolítja a helyzetet?

Van-e lehetöségem nekem is beadni egy válókeresetet? Mi történik, ha mégis beadta, csak a bíróság ül még rajta, és én is beadok egyet?

A válaszokat elöre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.07.06. 07:23

Ha beadta akkor azt kipostázták volna neked.
Te is beadhatod .Nem ül a bíróság rajta..

végrehajtó1 # 2010.07.06. 07:24

Menj be és kérdezd meg hogy beadta-e.
Vagy hatalmazz meg valakit hogy kérdezze meg.

LSImre # 2010.07.08. 02:26

Tisztelt fórumozók!
Az én feleségem is új párt talált magának. 3,5 éve házasodtunk össze. A házasságkötést megelőzően kb. 2 hónappal vásároltunk egy kis házat hitelre, 50-50%ban. Az ehhez szükséges önerőt én fizettem. Időközben eladtam egy, 100%ban tulajdonomban lévő házat, amelyből ki is fizettem a maradék tartozást a banknak. Most Ő azt szeretné, hogy adjuk el a házat, és igényt tart a felére. A fentieket visszaolvasva már látom, több hibát is elkövettem. Ennek ellenére, mit tehetek ha nem szeretnék felezni?

Tisztelettel: Imre

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.08. 07:12

Az egyszerűbb része az, hogy a vételár asszonyra eső feléből levonható annak az összegnek a fele, amelyet a különvagyonodba tartozó ingatlan árából a kölcsön kiegyenlítésére fordítottál.
A nehezebb az, hogy ajándék visszakövetelése címén az önerő felének a visszafizetését (a vételár rá eső részéből levonását) is kéred.

Per lesz ebből, akárki meglássa!

LSImre # 2010.07.08. 09:59

Tisztelt KBS!

A "különvagyonom" már megismerkedésünk előtt is az enyém volt. Akkor is csak a fele vonható le?

Imre

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.08. 10:12

Levonhatod a másik felét a téged megillető fél vételárból, de annak mi értelme?

LSImre # 2010.07.08. 10:39

konkrét számok:
ház ára 10m Ft.
önerő: (járulékok, illeték, stb.)kb. 3,5m Ft
3 évig törlesztés havonta
végtörlesztés: 6,9m Ft
tehát nekem 10,4m Ft-ban van + havi tölesztések fele
Az első válasz alapján a 10,4-nek a fele vonható le?
Vagy valamit rosszul értettem az első válaszból?

"vételár asszonyra eső feléből levonható annak az összegnek a fele, amelyet a különvagyonodba tartozó ingatlan árából a kölcsön kiegyenlítésére fordítottál."

Imre

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.08. 11:12

10 millióért akarod eladni a házat, amibe csak te 10,4 milliót fizettél? Nem valami nagy üzlet.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.08. 11:17

Legyen az eladási ár X millió. Ebből X/2 az asszonyé. De tartozik neked a különvagyonból történt kifizetés felével, azaz 3,45 millióval. Tehát marad neki (X/2)-3,45.
Ha sikeresen visszaköveteled az ajándékba adott 1,75 milliót, akkor (X/2)-5,25 millió jár neki. Az értelemszerűen 10,5 millió forintos vételárig nulla. [A képlet átrendezve: (x-10,5)/2 ]

LSImre # 2010.07.08. 11:24

Persze, hogy nem!10m volt akkor, most nemtudom mennyit érhet, én nem szeretném eladni, ő akarja gondolom kellene a pénz nekik. A számokat figyelembe véve soknak tartom az 5 milliót (annyira gondolt) Persze amiket leírtam az mind bizonyítható (földhivatal, adás-vételik, bankszámlakivonatok, stb)

LSImre # 2010.07.08. 11:33

KÖSZÖNÖM!

Teljesen világos!

Üdv.,
Imre

ringsted # 2010.07.08. 12:29

A házasságunk folyamán minden ingatlanunknál a férjem szerepel tulajdonosként. 22 év házasság után 10 hónapja elköltözött. Ez idő alatt a közösen megszerezett házunk (melyben most én és a gyermekek lakunk) tulajdonjogát tudtom nélkül a gyerekeinkre iratta (egy 16 és egy 19 éves), de ő a haszonélvező. Valószínűleg nem fogunk tudni megegyezni a vagyonmegosztásban, tehát a bíróság fogja azt kimondani. A kérdésem az, hogy válás esetén a haszonélvezeti jog is megosztásra kerül-e vagy az csak a férjemé marad, illetve kitehet-e minket a lakásból?
Választ előre is köszönöm!

karjola # 2010.07.11. 06:38

Tisztelt Fórumozok!
Volt férjemmel a házasságunk ideje alatt vásároltunk egy lakást. Ő az előttem már meglévő háza árát hozta (3/4 rész), nekem pedig spórolt, illetve kapott pénzem volt(1/4 rész). Hivatalos, ügyvéd által készült adásvételi szerződés született, melyben mindkettőnk neve mellett szerepelt a saját összege. A tulajdonlapra is ezalapján, ennek arányában került bejegyzésre a tulajdonjog. A váláskor megegyeztünk, hogy eladjuk az ingatlan és a fent nevezett arányokban osztozunk. A lakás nem megy el, az exem pedig nézetet váltott. Új véleménye szerint az én 1/4 részemet el kell felezni, mert úgysem tudom bizonyítani, hogy nekem volt különvagyonom, tehát közösszerzemény. Avval is "fenyeget", hogy a bírósági ingatlan szakértő majd jó kevésre fogja értékelni a lakást és akkor annak az összegnek a negyedének a felével mehetek.....
Lehetséges lenne, hogy így járjak? Tényleg tételesen be kell bizonyítanom az én általam hozott pénzt annak ellére, hogy ügyvéd előtt ő általa is aláírt adásvételink van? Nekem laikusnak úgy tűnik, mintha a bizonyítékot kellene bizonyítanom, ha így van.
A másik kérdésem az lenne, hogy a bírósági ingatlan szakértők milyen elv alapján értékelnek, mert ugyebár egy lakás értéke nem minden esetben van arányban az eladhatósági árával?
Előre is köszönettel: K.J.

MajorDomus # 2010.07.11. 09:23

Ha a szerzödésben szerepel az összeg,akkor nem kell bizonyitanod.
Ez a huzakodás kétélű fegyver, mert ha te kéred a közös tulajdon megszüntetését, s a részedet nem tudja kifizetni,azaz magához váltani, akkor árverezés következik, s valaki megveszi a 10 millios ingatlant 70 %-on azaz 7 millio f-ért. Itt az bukik nagyobbat,akié a nagyobb rész ! Jobb ha megegyeztek.

kisvadóc # 2010.07.11. 16:23

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban kérem a hozzáértő tanácsukat:

A férjemmel van egy lakásunk, mely jelenleg 3/4 részben az enyém, 1/4 részben az övé. (A férjem lakásvásárlás címén hitelt vett fel az 1/4 rész értékében, jelzálog a lakás 1/4 része. Így tudtuk kifizetni a testvéremet).Azt szeretnék, ha a lakás egyenlő: 1/2, 1/2 arányban lenne bejegyezve a nevünkre. Hogyan kell ezt intézni, mi a legpraktikusabb megoldás erre, illetve milyen költségvonzatokkal (hogyan lehet a lehető legkevesebb költséggel "megúszni") jár egy ilyen ügy?