Válás, vagyonmegosztás

oktondi/oktAndi # 2014.01.03. 22:14

Imma,vagy más segítő!

Ha olyan az esetünk,mmint kkkkkk-é,de mi el szeretnénk adni a házunkat,akkor hogy kell osztozni. Annyit se ér a házunk,mint amennyiért vettük,nem ám amit kifizettünk érte.Majd 2xanyit fizettünk,mint amennyibe került.
18m-ér vettük,29m-t fizettünk összesen,amiből a feleségem szülei attak végtörlesztéshez 10M-ót.Most 13-14m-ót ér. Ha kapnánk 14 M-ót,abból kit mi illet?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.01.03. 19:37

Mazsola113

Azon a lakcímen voltál bejelentve amit most árvereznek?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.01.03. 19:33

Mazsola113

Neked válaszoltam másodszor.

Akármennyiért is árverezik el az ingatlant, a fennmaradó tartozást is meg kell fizetnetek a pároddal közösen.

Azt kérdeztem, hogy amikor az adós, a férjed nem fizetett, akkor a bank téged utol tudott-e érni, vagy miért nem keresett, hogy hagyta, hogy olyan fázisba jusson a dolog, hogy árverezi az ingatlant. Ha tudod bizonyítani, hogy volt olyan bejelentett lakcímed, amin a bank nem értesített a részletek megfizetéséről, akkor lehet esély az árverezés leállítására és a részletek újra tárgyalására.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.01.03. 19:26

kkkkkkkk

A lakás annyit ér, amennyit összességében kifizettetek érte. A hitel miatt a teljes összeggel kell számolni és nem a forgalmi értékével.

Tehát 6,6 + 3 + 6,4 = 16 mFt

Ennyit fizettetek érte függetlenül attól, hogy az a lakás most sem ér többet, mint az adásvételi szerződésen szereplő 6,8 mFt.

Ha a férjed fizet ki, akkor a 9,6 mFt-nek a fele jár neked, 4,8 mFt,
ha te fizeted ki a férjed, akkor megfizeted neki a 6,4 mFt-ot és a 9,6 mFt-nak a felét. Vagyis 11,2 mFt-ot.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.01.03. 19:26

kkkkkkkk

A lakás annyit ér, amennyit összességében kifizettetek érte. A hitel miatt a teljes összeggel kell számolni és nem a forgalmi értékével.

Tehát 6,6 + 3 + 6,4 = 16 mFt

Ennyit fizettetek érte függetlenül attól, hogy az a lakás most sem ér többet, mint az adásvételi szerződésen szereplő 6,8 mFt.

Ha a férjed fizet ki, akkor a 9,6 mFt-nek a fele jár neked, 4,8 mFt,
ha te fizeted ki a férjed, akkor megfizeted neki a 6,4 mFt-ot és a 9,6 mFt-nak a felét. Vagyis 11,2 mFt-ot.

catlelo # 2014.01.03. 16:29

Kedves ObudaFan! Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2014.01.03. 11:04

Annak a 6.4M-nak a felével, 3.2 M-val te mindenképp tartozol neki, bárki váltja magához a másikét. Egyebekben viszont a teljes ingatlan közös vagyonnak tűnik, hacsak az a hitelen felüli 200e Ft nem volt valaki különvagyona, így aki a másikét magához váltja, az az ingatlan értékének a felét kell, hogy kifizesse.

kkkkkkkk # 2014.01.02. 21:15

Kedves Immaculata!
Egy régebben feltett kérdésemre válaszoltál (nagyon köszönöm), még néhány új kérdés merült föl ezzel kapcsolatban.
Talán emlékszel kocsi és lakás megosztása. Hitelből és férj különvagyonából szerzett. Az elmélet amit leírtál érthető és ki is számoltam a rám eső részt. A férjem azt nem érti, hogy miért jön ki úgy , hogy neki többet kellett a lakásért fizetnie, ha ő tartja meg a lakást, mint ha én vásárolnám ki őt.
Leírom számokkal, mert akkor nem tettem.
A lakást 6,8m Ft-ért vettük. 6,6 volt ebből a hitel a többi kp. 3 m Ft-ot fizettünk be közösen és amikor lehetett egy összegben visszafizetni a pénzt a férjem különvagyonából 6,4m Ft-ot fizettünk be. Nekem az jött ki, hogy 16% illet engem, 84% őt. Pénzesítve 1m Ft körüli összeggel tartozik nekem. A kérdés az, hogy így az ő teljes kiadása ha engem kifizet 9m Ft, ha én őt csak 7,4 mFt. Hogy lehet ez? Valamit rosszul számoltam?

ObudaFan # 2014.01.02. 20:59

catlelo

Ha a lakásban a házastársak egyikőjük vagy mindkettőjük tulajdonjoga vagy bérleti joga alapján laknak, a házasság felbontása esetén - kérelemre - a bíróság dönt a lakás használata felől. A házastársak kiskorú gyermekének lakáshasználati jogát - életkörülményeinek megfelelően - általában a volt közös lakásban kell biztosítani, kivéve, ha más állandó lakása van. A bíróság a házastársak közös tulajdonában levő lakásának használatát megosztja, ha azt a lakás alapterülete, alaprajzi beosztása és helyiségeinek száma lehetővé teszi. Nem osztható meg a lakás használata, ha a házastárs korábbi magatartására figyelemmel a közös használat a másik házastárs vagy a kiskorú gyermek érdekeinek súlyos sérelmével jár.

Tehát neki valószínűleg akkor kell az ingatlant elhagynia, ha a gyerekeket a bíróság nálad helyezi el, és a lakás használata objektíve nem megosztható, vagy az ő magatartása miatt.

A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:

1. a gyermek tényleges szükségleteire,
  2. mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
  4. a gyermek saját jövedelmére is.

A házasság felbontása esetén volt házastársától tartást követelhet az, aki arra hibáján kívül rászorul, kivéve, ha arra a házasság fennállása alatt tanúsított magatartása miatt érdemtelenné vált.
Te nem írtad, hogy miért szorulsz rá önhibádon kívül, nem is utaltál arra, hogy munkaképtelen lennél.

A lakáson még van 4 millió Ft hitel, amit én fizetek.

A vagyonmegosztás során el lehet számoltatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.02. 20:47

ObudaFan már válaszolt.

Mazsola113 # 2014.01.02. 19:51

Nekem is adna valaki tanácsot légyszíves :((( Lejebb írtam :(

igazi_trebitsch # 2014.01.02. 19:40

KBS - köszönöm!
"Az egyik házasfél által ajándékba kapott vagyontárgy az ő különvagyona. De vita esetén neki kell bizonyítania."
Amennyiben bizonyítani kell, akkor vmilyen okirat szükséges?

monalisa1 # 2014.01.02. 19:25

Elolvastam, elnézést...

catlelo # 2014.01.02. 19:21

Köszönöm a tanácsokat, igyekszem kiművelni magam a témában.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.02. 17:08

Írta, hogy van munkahelye, fizetése.

monalisa1 # 2014.01.02. 17:06

Mond el a férjednek mire gyanakszol, valamint hogyan is tovább... Ettől függetlenül próbálj mielőbb munkába állni.

Ha válásra kerülne sor (?), és mivel nem írtad, hogy iszik, erőszakos stb., a bíróság valószínűleg megosztja a lakáshasználatot: övé a kisebbik szoba. Amíg együtt laktok a láthatás- kapcsolattartás értelemszerűen nem téma. Az együttlakás ellenére kötelezik majd t.díj fizetésére - félő csak a legális bruttó bér alapján. Minden eddigi anyagi dolgotokat új alapra kell helyezni.

Az "asszonytartást" a jogszabály nem rád vonatkoztatja, bizonyára ép/egészséges fiatal nő vagy. (Többek közt ezért is javasoltam próbálj mielőbb munkába állni, saját önálló jövedelemmel rendelkezni.)

Az esetleges munkanélküliség másfelé is sújtja az embereket.

Olvasgasd visszamenőleg is ezt a topocot és a címben/témában közel hasonlóakat, mások esetéből sokat lehet tanulni, hasznosítani.

----
  • laikus hozzászóló
catlelo # 2014.01.02. 13:35

Nem várok ítéletet, csak lehetőségeket. Jelenleg egy kétségbeesett anyuka vagyok aki a két gyereke érdekeit tartja szem előtt, és próbálok tájékozódni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.02. 13:23

Catlelo, ugye nem várod el, hogy ítéletet hirdessünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.02. 13:22

vagy a férj különvagyonának számít
Az egyik házasfél által ajándékba kapott vagyontárgy az ő különvagyona. De vita esetén neki kell bizonyítania.

catlelo # 2014.01.02. 11:48

Válási üggyel kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy milyen lehetőségeim vannak. Sajnos a férjemmel megromlott a viszonyunk és ő viszonyt folytat, amiről azt hiszi én nem tudok, és mivel attól tartok, hogy ő előbb kilép a kapcsolatunkból, szeretném biztosítani minél jobban a saját és két kiskorú 5 és 2 éves gyermekem anyagi biztonságát. Jelenlegi helyzetünkben a lakásunk az én nevemen van de 50%-ban ő is tulajdonos. Van egy közös bankszámlánk, amit tulajdonképpen csak én használok, erre az én fizetésem jön, és erről fizetem az összes kiadásunkat (lakáshitel, életbiztosítások, rezsi). Neki van egy saját névre szóló bankszámlája, ahhoz én nem férek hozzá, ide kapja a fizetése hivatalos bejelentett részét, ami 128.000 Ft bruttó, a többit 120.000 Ft ot készpénzben amit eddig hazaadott. A legfőbb kérdésem, hogy milyen módon tehetem ki a közös lakásból, mennyit kérhetek hivatalosan a gyerekekre tőle, kérhetek-e asszonytartást és mennyit? A lakáson még van 4 millió Ft hitel, amit én fizetek. Milyen jogai vannak a gyerekek láthatására?

igazi_trebitsch # 2014.01.01. 10:21

Valaki tudna erre korábbi a kérdésre válaszolni? köszi

Tisztelt Fórumozók
Az alábbiban szeretnék segítséget kérni:
Adott egy férfi válási döntés előtt, kérdés egy ingatlan (ház, amiben él a család) megosztási helyzete.
A ház a férj és az öccse nevén fele-fele arányban van jelenleg. A testvérek nevére a férj szülei íratták a korábbi házuk eladása után. Viszont a névre íratáskor már házastárs volt a jelenlegi feleség, akitől most válni szándékozik.
Kérdés tehát, hogy
a ház megosztandó-e a feleséggel válás esetén, vagy a férj különvagyonának számít - mivel nem közösen szerzett
Ha esetleg megosztandó, akkor milyen arányban? 25% a testvér tulajdonjoga miatt?
előre is kösz

xxxxxxxx # 2013.12.31. 21:11

Sajnos csak pár hónapja dolgozom azért próbálkozom itt, és telefonon online jogi tanácsadáson és jogásznál is voltam már. Ezen a néven csak én írtam, csak össze lett keverve. A férjemet nem érdekli a család pénzének felelőtlen elherdálása, van saját ügyvédje Elment, magyarázatot nem ad,nem kommunikál velem, a netről értesültem az Xga és a Civis Glogál Brókerház történéseiről, magam próbálom kideríteni, hogy mi is van a tulajdonunkban. Ő rám akarta hárítani a felelősséget ha nincs net nem tudok semmit. Annyit mond ha elveszik hát elveszik, mit csináljon? Felelőtlen 2 befektetése és a dolgokhoz való jelenlegi hozzállása érthetetlen 50 évesen, különösen úgy hogy lenullázza a családja pénzét. Amiben nagyszülői pénzek is voltak.
Nem egyedül szeretném a vagyonmegosztást csak az a célom, hogy tájékozott legyek. Az általa elvesztegetett pénzt mivel őt nem érdekli a családja tönkre tétele, valamilyen módon felelősségre vonni a felét rajta követelni valamilyen módon, vagy ha nem lehet közös vagyon miatt valamilyen módon beszámítani. Ő jól keres és felelőtlenné vált.Valamilyen megoldás csak van ha valaki játszik a családi pénzekkel beleszólást nem enged és most elbújik a felelősség elől? Feljelentést nem tudok tenni, mert minden az Ő nevén van.Tanácstalan vagyok mit tehetnék ellene.Kérem segítsenek milyen jogi érveléssel tudnék érvelni ellene? Kérem aki követte a problémámat és lát esélyt ellene és van ötlete és elvállalná az ügyet Bp 170 km lakom az írjon vagy vagy ha segíteni tud megkérem segítsen. Mindenki eddigi segítségét köszönöm és kívánom , hogy senki ne kerüljön ilyen helyzetbe kívánok mindenkinek Boldog Új Évet!

Mazsola113 # 2013.12.31. 14:50

Jaj bocsi :) És ez most nekem? :)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.31. 14:46

Bocsika, nem neked válaszoltam.

Nehéz ügy. A bank Téged, mint adóstársat azon a címen értesített, vagy volt Neked egy másik bejelentett lakcímed is? Ekkor lehetne valamit kezdeni ezzel az üggyel.

Mazsola113 # 2013.12.31. 14:38

Igen tudom. Csak már 2 ügyvéddel beszéltem+a bíróságon is egy hölgyel és mindenki mást mond! Én meg nem így akarom leélni az életemet mint a férjem, hogy bujkáljak életem végéig... Ezért keresek valakit aki tanácsot adna. illetve egy ügyvédet aki segítene nekem ebben az ügyben!