Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2010.07.12. 14:55

Célszerű áttekinteni, hogy a mostani helyzet hogyan alakult ki, mert ha igazolhatóan az 1/2 - 1/2 lenne egyébként is a tényleges arány, illetékfizetés nélkül meg lehetne úszni, ha viszont nem, akkor kell ajándékozási illetéket fizetni. (A visszterhes eladás nem túl életszerű házastársak között, bár nem lehetetlen.) De mindenképp ügyvédre lesz szükség, így az ő felelőssége lesz az adott helyzetre legcélszerűbb megoldást megtalálni.

babyka # 2010.07.14. 09:38

Tisztelt Fórumozók!
A férjemmel a házasságom 7 évig tartott.2 közös gyermekünk van.Az ingatlan amelyben együtt éltünk,1/1 arányban az én tulajdonomban van,a házasságkötés előtt vásároltam és már a házasságkötésünk előtt is a családom tulajdonában volt.A házat jelzáloghitel terheli,melynek havi részleteit én fizetem még 7 éven át.Közösen szerzett nagyobb értékű ingóságunk egy autó,melyet a férjem elvitt.7 éven át közösen fizettünk egy életbiztosítást,melyet most visszaigényeltünk,(kb 500.000ft)viszont az összeget a férjem egyedül vette fel.A válást közben már elindítottam.Arra lennék kíváncsi,hogy a ház az én tulajdonomban marad e továbbra is,és hogy a közösen szerzett autó és biztosítás összegéből igényelhetek e a magam vagy a gyermekeim részére.2 hónapja élünk külön,és a férjem gyermektartást sem fizet,mivel még nincs határozat,a gyermekeket viszont minden alkalommal elviheti mikor szeretné.Ez ügyben mit tehetek?

ObudaFan # 2010.07.14. 09:42

A te tulajdonodban marad a ház, de a házasság ideje alatt fizetett törlesztőrészletek felére a férjed igényt tarthat, mert az a közös vagyonból lett fizetve. Természetesen a közösen szerzett vagyon felét követelheted. A gyermekelhelyezés, gyermektartás vonatkozásában kérj ideiglenes intézkedést.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.14. 09:44

Ez egy kicsit bonyolultabb. A különtuajdonú ingatlan megmaradt különtulajdonnak, de megszerzéshez felvett kölcsön törlesztésére fordított közös vagyon elszámolási igényt keletkeztet. Tehát ahhoz, hogy kinek lehet még a másik féllel szemben követelése, tudni kellene, mennyit törleszttetek a házassági vagyonközösség fenállása alatt, és hogy mennyit ér az autó.
(Megjegyzem, amíg nincs megegyezés, addig az autó 1/2-1/2 arányú közös tulajdon, és a biztosítási összeg ugyanúgy.)

A tartásdíj fizetésére a szülő már a különélés kezdetétől köteles, a bíróságtól így kell kérni a megállapítását.

csufi99 # 2010.07.14. 15:49

Válóper vagyon megosztásban kérnék segítséget, eltérő tanácsokat kaptam eddig.
1/2-1/2 részben közös tulajdonunk egy családi ház. Az ingatlani jelzálogjog van, fedezetként adtunk egy szabad felhasználású hitelhez, amelyet törleszt a fiunk. Ha a lakást megváltaná egyikünk, ehhez hitel kell, ki kell fizetni a jelzálogjogot. Én úgy tudom ez nem felezhető adósság, tehát a másik félnek ugyanúgy az ingatlan értékének fele jár, nem levonva a jelzálogjog felét.

Másik nagy kérdésem szintén vagyon megosztása. Szintén fele-fele részben van nevünkön egy másik ingatlan, ennek hitelét törlesztjük, a lakást fiunk lakja, neki szánjuk végleges tulajdonba, nem ragozom miért a mi nevünkön, ez volt járható út. Miért kell ezt a vagyont megosztani, valóban előírás-e egy válóperben, ha a jelenlegi állapot mindkét fél számára elfogadható, a használata sem kérdéses.
Köszönöm előre is a választ, megköszönném az első résznek a jogi hivatkozását.

ObudaFan # 2010.07.14. 20:05

A hitelt a fiatoknak kell fizetni, ha ő a kötelezettje, függetlenül attól, hogy a jelzálogjog az ingatlant terheli. Az ingatlan közös értékesítése esetén természetesen eltérő megállapodás hiányában felesben viselitek a jelzálogtól való mentesítés költségeit.

Az ingatlanvagyont nem kell megosztani még közös megegyezéses bontáshoz sem.

judygrey # 2010.07.14. 21:20

Tisztelt Fórumozok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni..a helyzetemet próbálom tényszerűen ismertetni.
Volt élettársammal lassan 2 éve nem vagyunk képesek megegyezni.11 évig éltünk együtt..Van egy közös tulajdonú lakásunk 50-50 arányban bejegyezve. a lakás első részletét én adtam bele.a többi rész akkor lett fizetve mikor gyesen voltam, tehát mondhatni ő kereste meg a rávalót...
Az élettársi kapcsolat alatt besegítettem a vállalkozásába...tehát lényegében bizonyítható jövedelemem nem volt...és neveltem a gyerekünket.
4 évvel ezelőtt rávett arra,hogy felvegyünk egy szabadfelahsználású hitelt egy vállakozása kedvéért. Belementem, a céget egy éven belül felszámolták ,majd a mi kapcsolatunk tönkrement., szétváltak útjaink. Ígéretett tett arra, hogy a hitelt fizeti, hiszen ő használata fel.Sajnos ez nem így lett. A részleteket nem fizeti és lassan jön a behajtó..mit tehetek????? Brbizonyítható ,hogy a teljes összeget ő használata fel, és a részleteket tudná is fizetni csak éppen nem akarja...Bar listára kerültem és próbál mindeféle képpen ellehetetleníteni...arra megy ki a játék ne legyen tető a fejünk felett, hogy elvehesse a gyereket.
Ezen kívül az is lenne a kérdésem, hogy ha esetleg gyerektartásdíj pert indítanék akkor kérhető e olyan a Bíróságtól,hogy fix összeg+ % mivel vállakozó és félek,hogy "elkenné" a pénzeit inkább ,minthogy fizessen.Jelenleg 25 ezer forint gyerektarást fizet a kb 900 ezer forintos bevétele után.Nem inditottam eddig pert , mert most lett rendes bejelentett állásom. ...
köszönöm előre is a segítséget.

csufi99 # 2010.07.15. 06:40

Köszönöm ObudaFan!

Csupán egy kérés még, a közös családi jelzálogjoghoz. Természetesen az ahhoz kapcsolódó hitelt a fiunk rendesen törleszti, tehát ránk nézve ez nem jelent kiadást. Mi a jogi hivatkozás a jelzálognál, ez lehet átvállalás is annak, aki hitelt vesz fel a másik kifizetéséhez, ha ugyanaz a bank ad hitelt ez könnyebben működik. Mivel másként tájékoztatott egy jogi tanácsadó, ezért fontos tudjam, ha pl. én visszafizetem a jelzálogjogot, az ő megfogalmazása szerint teszek egy szívességet a hitelt fizető fiamnak, de felét nem vonhatom le a férjnek fizetendő összegből, neki a lakás értékének ugyanúgy a fele jár.Indoka: ez csupán közösen vállalt fedezet biztosíték, nem jár kiadással.
Elnézést, lehet a hitel felvételét nem is kellett volna bekavarnom, hiszen mindenki úgy fizeti ki a másikat, ahogy tudja, vagy akarja.

Grád András # 2010.07.15. 08:53

Kedves Judygrey!

Az élettársi kapcsolat alatt szerzett vagyon a szerzéshez történtő hozzájárulás arányában jár Önöknek, amennyiben ez nem állapítható meg, fele-fele arányban. Amennyiben a hitel olyan cégbe folyt bele, amelyik az ő különvagyona, a visszafizetés is őt fogja terhelni. Ha viszont közös vagyoninak számít a cég, a visszafizetés is közös, másfelől viszont a bevételből is megilleti Önt az Önre eső hányad. Amennyiben a közös hitelt egyedül Ön fizeti, a közös vagyon elszámolása során ez vele szemben beszámítható. Attól tartok, hogy ezt ügyvéd nélkül nem nagyon fogja tudni menedzselni, érdemes lenne a lakóhelyén keresni egy vagyonjogban jártas kollégát. A tartásdíj kicsit egyszerűbb, a bírói gyakorlat egyértelműen NEM a hivatalos jövedelmet (pl. APEH bevallást) nézi, hanem a valós életkörülményeket, rezsit stb. Viszotn ez is csak perben érvényesíthető. Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

judygrey # 2010.07.15. 09:44

Tisztelt Grád Úr!
Köszönöm a válaszát!
a cégben csak az exem volt tulajdonostárs én nem....
A nem megállapítható szerzés arány mit takar egészen pontosan jogilag??? például ezt a helyzetet is ?????

ObudaFan # 2010.07.15. 11:04

csufi99

Ez sajnos valóban így van szerintem is.

ObudaFan # 2010.07.15. 11:06

judygrey

Azt jelenti, hogy a perben nem sikerül egyértelműen bizonyítani.

judygrey # 2010.07.16. 20:39

köszönöm...és ebbbe esetleg az is beleérthető ha én segítettem a vállakozását (nem volt hivatalos munkahelyem..) és gyereket neveltem pl ???

55555 # 2010.07.18. 14:23

Tisztelt forumozók!

Házasságom tönkrement,egy éve elköltözttem feleségemtől és 4 éves kisfiamtól,15 év házasság után.Házasságunk a már házasságunk elött szüleimtől kapott saját lakásomban zajlott/apu a haszonélvezője/a mai napig.A házon 1 millió hitel amit én fizetek,fizettem,+folyamatos gyerektartás önként,+ami kell.A házzasság alatt két hitelre vásárolt autó ami jelenleg nálam van,én fizetem ennek is a törlesztését!Mostanra odáig jutottam,hogy lassan új párjával az én lakásomban új életet kezd,miközben csak én fizetek!És nem mellékesen gyermekem havi szinten 3 hetet anyuéknál tartózkodik!Szeretném az ingatlant eladni,a hitelek tisztázása végett!Ha beadom a vállópert mire számíthatok?????A feleségem a fele házra tart igényt!
Köszönöm.

55555 # 2010.07.18. 14:36

Véletlen 15 év házasságot írtam!!!!!! 5 ÉV HÁZASSÁG!!!!

unknownuser # 2010.07.18. 15:56

Tisztelt Fórumozók!

Két héttel ezelőtt adtam be a válást közös megegyezéssel a bíróságra, melyet a feleségem is aláírt két tanúval.
Van egy közös gyermekünk, aki 4 hónap lesz 18 éves. Vele kapcsolatban bíróság előtt megegyeztünk. Az egyezség úgy szól, hogy a gyermek nála van elhelyezve, én pedig havi rendszerességgel fizetem a gyermektartást. Tegnapelőtt tudomásomra jutott, hogy a feleségem 3 napon belül el akarja hagyni az országot. A munkahelyéről már leszámolt, a telefon előfizetését már lemondta. Mivel telefonon nem tudtam elérni őt, ezért személyesen kerestem fel a közös 50%-50% tulajdonú lakásunkban, ahol a közös gyermekünkkel élt együtt. Meghökkentő látvány fogadott mikor beléptem a lakásba. Egy költözködésbe csöppentem bele. Az ingóságok 90%-át már elhordták. Csak a gyerek szobája volt érintetlen.
Természetesen, kihívtam a rendőrséget, mivel vagyonmegosztás közöttünk még nem történt. Mondanom sem kell, hogy a Rend Őrei azzal távoztak, hogy ez polgári peres ügy, ők nem tehetnek semmit.(véleményem szerint megosztás hiányában ez a cselekedet kimeríti a bűncselekmény fogalmát, de ebbe inkább most nem mennék bele..)

A következő problémáim és kérdéseim lennének:

1. A feleségem megkapta a gyermekfelügyelet jogát a bíróságtól. Ennek ellenére magára hagyta egy üres lakásban, hűtő, konyhaszekrény, mosógép, gáztűzhely, stb...nélkül.
Hova tudok ilyen esetben fordulni? Gyámhatóság? Bíróság?
Sajnos rajtam kívül álló okok miatt, én csak 2 nap múlva tudom megoldani a gyermek magamhoz költöztetését.

2. Eddig a lakás rezsijét a feleségem fizette, mivel ő lakott a lakásban a közös gyermekükkel, én pedig fizettem a nem kis összegű banki hitel törlesztését a lakásra.
Abban az esetben, ha mindkét fél elhagyja az ingatlant, akkor kinek kell fizetnie?
Nem úgy van, hogy fele-fele, ameddig az ingatlan nem értékesítjük?
Esetleg külön pert kell indítanom, hogy nem fizeti a számlák felét?
A feleségem szerint engem terhel mert az én nevemre jönnek a számlák.
Téli időszakban, mivel a lakás távfűtéses 40-50e forintot is elér a fűtésszámla. Én ezt nem tudom egyedül kifizetni.

3. Bírósági határozat alapján nekem kell felé a gyermektartást fizetnem. Mi a leggyorsabb módja annak, hogy ezt megszüntethessem?

4. A családi pótlékot neki utalják. Lemondó nyilatkozat hiányában igen nehézkesen fogom elintézni, hogy a családit én kaphassam. Mivel kell bizonyítanom, hogy elhagyta az országot?

monalisa1 # 2010.07.18. 18:01

Mivel a gyermek hamarosan betölti a 18. életévét, a gyermekelhelyezés "irányának" hivatalos megváltoztatása rég okafogyottá válik, tehát ezzel a kérdéssel már ne foglalkozz.

Arra a pár napra míg magadhoz tudod őt venni spájzolj be neki tartós élelmiszerekből: konzervek, tej, kenyér, gyümölcs stb., mindenből van hűtést nem igénylő is.

A lakás reszsijét a továbbaikban te leszel kénytelen fizetni, ez van. (Kármentésként próbáld az üres lakást kiadni: lakbér + rezsiköltség.)

A t.díj azt a szülőt illeti amelyik gondoskodik a gyermekről, vagyis javasolnám mostantól "szüneteltesd" a pénz havi kifizetését - költsd a gyermekre. (A kérdésről a bíróság később ugyis dönteni fog.)

A jogtalanul felvett cs.pótlékot utóbb visszakövetelik tőle, az más kérdés kifizeti-e?

Az egymással kapcsolatos anyagi elszámoláskor, a helyette fizetett minden költség felét követelheted tőle., esetleges nemfizetés esetén ezeket egy külön perben kérheted a bíróságtól, vagyis hogy a tulajdonrészéből arányosan kártalanítsanak.

Valószínűleg ügyvédre lesz majd szükséged.

Külön még annyit: a lakáskiadás ezernyi buktatója miatt javaslom olvassad az ezzel kapcsolatos topicot, mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Fel a fejjel, egész biztosan megoldod a dolgokat.

"Mona"
laikus hozzászóló

unknownuser # 2010.07.18. 18:32

Őszintén köszönöm válaszod, monalisa1!

monalisa1 # 2010.07.18. 18:53

Az élet megy tovább!...

monalisa1 # 2010.07.18. 19:08

A t.díj megszüntetése dolgában haladéktalanul adj be kérelmet a bírósághoz - a hivatalos levelet az itélkezési szünet ideje alatt is átveszik. (Kell hogy a kezedben legyen majd egy a kötelezést megszüntető itélet/végzés.)

Ha a t.díjat netán letiltással fizeted és a számlájára megy akkor peched van: a munkahely csakis bírói rendelkezésre szüntetheti meg a havonkénti levonást.

A cs.pótlék dolgában annyit megtehetsz hogy kéred a további folyósítás szüneteltetését: az anya ismeretlen helyre távozott.

Grád András # 2010.07.18. 20:03

Kedves Judygrey!

Amikor azt írtam, hogy ezt nem fogja tudni ügyvéd nélkül menedzselni, ez alatt azt értettem, hogy ezt nem fogja tudni ügyvéd nélkül menedzselni. Észre kellene vennie, hogy minden válaszunk - teljes joggal - újabb kérdést szül, csak sajnos a tárgyalóteremben nem lesz számítógépes segítsége. Ügyvédhez fordulni nem vitásan mindig pénzbe kerül, nem fordulni viszont általában minimum az 50-szeresébe. Mire magától belátná, késő lesz, azért szóltam még jókor! Gondolom akad a lakóhelye közelében ilyen kérdésekben jártas ügyvéd. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2010.07.18. 20:11

Kedves Unknownuser!

Monalisa érdemben mind emberileg, mind jogilag helyes válaszait kicsit pontosítom csak. A bírósághoz gyermektartásdíj megszüntetése iránti keresetlevelet kell beadni, és ideiglenes intézkedést kérni a letiltás alapján levont összegek letétként történő kezelésére, mely esetben azt továbbra is levonja a munkáltató, de letétként kezeli, mert a felélt tartásdíj utólag már nem követelhető vissza. Az ideiglenes intézkedésről törvénykezési szünetben is döntenek, vannak ügyeletes bírók minden bíróságon. Persze le kell írni mindazt, ami történt, hogy meghozzák az ideiglenes intézkedést. A közös vagyonnak meg kérni kell a megosztását, és az elvitt ingókat az ingatlan értékével lehet ellensúlyozni, úgyhogy semmi sincs veszve. A rendőrség ilyenkor valóban semmit sem tud tenni, de a kihívásuk annyiban mégsem volt fölösleges, hogy ez is tanúsítja majd az ingók másik fél általi elszállítását. Üdv:

Tamas40 # 2010.07.19. 06:28

Tisztelt Fórumozók!

Az én problémám elég összetett. 2006-ban feleségem elhagyott egy másik férfi miatt, 2007-ben született egy gyermekük , de akkor még nem voltunk elválva így az én nevemet kapta. Nem rég az ügyészséghez fordultam apaság vélelmének megdöntése ügyében, ahol én "nyertem meg a pert". 2008-ban ismertem meg jelenlegi élettársamat akivel jelenelg is együtt élünk. Házasságomból született fiamat aki immár 18 éves ,is mi neveljük. A házat anyukámtól kaptuk amikor összeházasodtunk 1/2-1/2 arányba édesanyámnak pedig eltartási szerződése van, de nem él itt. Feleségem rengeteg hitelt hagyott itt (melyet élettársammal fizettünk ki,akinek papíron nincs itt semmilye, pedig jobban megérdemelné) házasságunk alatt soha nem dolgozott, tehát én tartottam. 100-200 ezer forint összegű telefonszámlákat csinált melyeket én fizettem ki. Időközben örököltünk még egy házat , amit eladtunk 1,5 millió forintért, de azt is elverte. Édesanyámmal kötött eltartási szerződés rá eső részét sem tartotta be , mert ugye elköltözött illetve amikor még édesanyám itt lakott akkor sem takarított ki nála és nem segített neki semmit (Anyám újra férjhez ment és elköltözött időközben) Én folyamatosan látogatom őt és pénzzel támogatom. Most a feleségem kitalálta azt, hogy az 1/2 részét a közös gyermekünkre hagyja olyan feltétellel , hogy haszonélvezeti joga marad, amit én nem szeretnék. A kérdéseim: Indithatok - e pert ellene , hogy a ház az enyém legyen , illetve én itt olvastam, hogy a felvett hitelek felét is megfizetetthetem vele?! 18 éves fiunkra követelheteem- e a gyerektartást akár visszamenőleg is ha gyermekem még tanul?
Köthetek e élettárasammal "élettársi vagyonszerződést" , hogy a volt feleségem ne tudja innen elűzni, mert ugye még övé a fél ház és most erre készül?!
Esetleg megtámadhatom e az anyámmal kötött eltartási szerződést, mert ő is feleségem pártján áll...?
Azt még megjegyezném , hogy gyermekem elszökött tőle 1,5 éve , mert nem volt mit enni és nem volt rendes fűtés a házban, azóta is ritkán látogatja az anyját...
Mit tehetek és hogyan???

Köszönettel: K. Tamás

lyzyke85 # 2010.07.19. 08:27

Sziasztok!

Egyezségi okiratban(2009) rögzítettük a dolgokat 2010. 02-hóban kimondták a válást. Elveszítettem a különvagyonom felét csak azért hogy békében,nyugalomban fejlődjünk a fiammal.
Kérdésem:Mikor támadható meg az egyezségi okirat? Én voltam a felperes. Ha megtámadom Bíróság(vagyoni per lesz) dönt vagy megint egyezségi okirat kell és utána a Bíróság?
Üdv
Lizi

kardvirág # 2010.07.19. 11:30

Kedves Fórumozók!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben. Kedves ismerősöm idén elvált, a felesége volt a felperes. Vagyoni osztozkodásban vannak épp, peren kívüli megegyezés az ingatlanon. A volt feleség és társa nem emberi módon visznek mindent az felperes házából, annak távollétében, bánnak el a túlságosan naiv alperessel. Sajnos az alperes - volt férj - a saját Kft-jébe 50%-os tulajdonostársnak vette be volt nejét anno, ez a cég ma veszteséges, hitelekkel küszködik. Megteheti-e a volt nej, h behatol az irodába, mindent feltúr, ami mozdítható viszi is ? Soha 1 percet nem dolgozott ott, s életében is csak egyszer járt a szépen kialakított irodában. Mi módon lehet megvédeni a jóhiszemű alperest attól, hogy a munkahelyét is feldúlják? Pl. zárcsere, biztonsági ajtó?
A közös házból a volt férj távollétében elvittek mindent szinte, szeméthegyet hagyva maguk után, törvényes-e így elvinni pl, hűtőgépet, anélkül, hogy a bent tárolt ételeket megóvnák. A volt nej már hónapokkal ezelőtt kiköltözött a közös tulajdonú otthonukból. Érdemes-e rendőrséghez fordulni a pusztítás után?
Köszönöm előre is a választ, segítséget.