Válás, vagyonmegosztás

Butterfly122 # 2010.08.11. 06:12

Köszönöm szépen a segítséget!
Jó munkát és sok sikert!
Üdvözlet

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.11. 07:10

Apuka, pert indíthatsz az irataid kiadása iránt. Vagy pótolhatod őket, és a költségek megtérítését követelheted tőle.
Ha ezeket a jogkövetkezményeket egy ügyvéd levélben megírja neki, szerintem jobb belátásra tér. Ha meg nem, hát hadd fizessen.

kisrita # 2010.08.11. 07:28

Köszönöm Sándor a választ.
Azt nem írtam eddig, hogy a férjnek nincs bejelentett munkaviszonya, s a fele házon kívül nincs más vagyona.
Tehát, ha nem fizet akkor nem fizet és kész...........(?)

Az új gyermekkel kapcsolatban: írtam nem a rosszindulat de sajnos az új asszony kiterjedt családi élete és erkölcse.......hát hogy is írjam nem az elfogadott emberi normákhoz mérhető. Csak ezért fél, hogy ha pl 5 év múlva a férj meghal ( sose lehet tudni, éltünk meg szomorú eseményeket mostanában) akkor a gyerekkel együtt jön a család és ............csúnya dolgokra képesek na, főleg ha a gyereknek jogos része van.
Megértem, hogy nem akarsz " asszisztálni" ilyenhez, alapvetően én sem, de itt ismerve a helyzetet maximálisan megértem a miértet.

Még olyan kérdésem is lenne. Hogy pl meg lehet -e , jobban mondva érdemes -e olyan megállapodást kötni, hogy oké fele tied, fele enyém, nem költözik senki de senki nem hozhat élettársat, barátot stb a saját részébe. Vagy ez is olyan hogy mindenki azt csinál a sajátjába amit akar? Mert te is tudod, hogy akkor feljelentgetni, pereskedni amikor már hipp- hopp 5 ember beköltözött a másikhoz.............
Hidd el ez nem kukacoskodás, de ilyen emberekkel én sem szeretnék még csak szomszéd sem lenni, nemhogy egy fedél felett lakni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.11. 07:57

Hogy pl meg lehet -e , jobban mondva érdemes -e olyan megállapodást kötni, hogy oké fele tied, fele enyém, nem költözik senki de senki nem hozhat élettársat, barátot stb a saját részébe

A tulajdonostársak megállapodhatnak - meg is kell állapodniuk - a használat megosztásában. De ha ezt valamelyik fél nem tartja be, akkor megint csak nem lehet másképp, mint perrel érvényesíteni.
Itt azonban a feleség kérheti akár a kizárólagos használat megítélését is a bíróságtól, amire a nála elhelyezett gyerekre tekintettel nagyon jó esélye is van. Egy ilyen ítélet sokkal többet ér egy használati megosztásnál.
De ismétlem: mindent minél hamarabb. Kár vesztegetni az időt, ez jobb nem lesz magától.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.11. 08:00

Tehát, ha nem fizet akkor nem fizet és kész...........(?)

Nem. Ha nem fizet, akkor növekszik a tartozása, és egyszer oda is elérhet, hogy a tulajdoni hányadát megszerezheti a tulajdonostárs beszámítással.

A gyerektartás megítélésében sem szokta érdekelni a bíróságot, hogy van-e bejelentett munkahely, sőt a tartás elmulasztása miatti büntetőeljárásban is a valós jövedelmet vizsgálják, nem csak a papírokat.

kisrita # 2010.08.11. 09:02

Sándor javíts ki ha nem jól értelmezem: amellett hogy a férj fizeti a fele törlesztést kérheti a feleség a kizárólagos használatot? Ezt a válóperes tárgyaláson kell a bírónál? Mert az még ezután lesz. Vagy írják le a megegyezésben?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.11. 09:08

Megegyezni bármiben meg lehet, de a végrehajtás problémás. Egy ítéletnek egyszerűbb érvényt szerezni.
Akár olyan lakáson is lehet egy házasság bontásakor kizárólagos használatot kapni, amely 1/1 a másik fél tulajdona. A tárgyaláson is lehet kérni, de célszerűbb már a keresetlevélbe belefoglalni.

kisrita # 2010.08.11. 10:22

Nagyon sokat segítettél köszönöm szépen az érintett nevében is!

Keresetlevél már beadva, marad a tárgyaláson történő kérés.

Mégegyszer köszi!

Apuka969 # 2010.08.12. 14:03

Köszönöm szépen a válaszát Sándor!

bitike # 2010.08.13. 17:15

Üdv mindenkinek!
A feleségem,és én már több mint 2 éve nem élünk együtt.A házasságunk alatt vásároltunk 2 db autót az én nevemre hitelre.Eddig bírtam a 2 autó terheit,mostanra az egyik autót elvitte a bank,a másikat most szeretné.A kérdésem az,hogy a váláskor ez valakit fog e érdekelni,hogy mennyi "sár" maradt rajtam,illetve ezt az 5-6 m. ft-ot amit a bank követel tőlem,megosztják-e közösen szerzett adósságként.Persze a nevemen lévő 5-6 telefonelőfizetést még nem is említettem,amit persze szintén nem tudtam finanszírozni.Ugy 500 e ft-ot követel a mobilszolgáltató.Szóval nekem kell ezzel a teherrel szembenéznem,vagy van esetleg egy kis segítség?(Persze ő csücsül a 9 éve közösen épített házikónkba,ahol nekem sosem volt tulajdonjogom,de mégcsak lakcímem sem,(ügyes volt)és a gyerektartás miatt jelentget,az 1-2 havi elmaradás miatt).Köszönöm.

ObudaFan # 2010.08.13. 19:12

Igen, ez közös adósság.

bitike # 2010.08.13. 19:32

Köszönöm a választ.Ahoz,hogy ezt a dolgot véghez tudjam vinni feltétlen ügyvéd kell,vagy a banki,és más követelések bemutatása után megy minden a maga útján?Köszönöm.

Pillangó13 # 2010.08.14. 10:32

Ismerősöm válik a feleségétől , a lakás közös tulajdonban van de van rajta még 6 évig hitel ami a férj nevén van. A feleség marad a lakásban a gyerekekkel ( egyébként ő a kezes is) és előzetesen megbeszélték hogy a lakás férje eső értékében a hitelt átvállalja, ám most visszakozik . Mi a teendő ilyenkor? A férj a hitelt nem akarja fizetni hiszen már így se sok mindent kap. Ha nem fizet automatikusan a kezesnek kell fizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.14. 17:16

A bank maga dönti el, hogy az adóstól vagy a kezestől követeli a teljesítést. Általában mind a kettőtől szokta, méghozzá úgy, hogy felmondja a szerződést, és egyben követeli az egész tartozást.

Pillangó13 # 2010.08.14. 18:06

Köszönöm a választ!

riti13 # 2010.08.15. 05:03

Férjemmel 5 év házasság után a válás küszöbén vagyunk. Még nem beszéltünk konkrétan a válásról, vagyonmegosztásról. Egyelőre ott tartumk, hogy férjem úgy döntött, hogy elköltözik tölünk, a lakásunkból, és megpróbálja átgondolni, hogy mit is akar. Ebben a helyzetben két pici gyermekemmel (a kisebbel itthon vagyok gyeden még), igyekszem racionálisan átgondolni a jövőnket, lehetőségeimet egy esetleges válás során.
A kérdésem, hogy 3 éve vásároltunk egy lakást közösen, 50-50%-os tulajdon szerepel a nyilvántartásban. A lakást a korábbi saját lakásomból vásároltuk és emellé vettünk fel nem kevés kölcsönt, ami a férjem nevén van, az ő fizetéséből vonják a törlesztést. Ha válásra kerül a sor, és én szeretnék a jelenlegi lakásunkban maradni a gyermekeimmel, akkor a tulajdonviszonyok, a lakáshitelünk visszafizetése hogyan alakul? Milyen lehetőségeim vannak? A hitel fele-fele arányban megoszlik és nekem kell a bank felé fiztni a fele törleszést? Vagy tisztázni kell a bankkal szemben is ezt a helyzetet, és férjemnek kellene az ingatlanfedezetes (jelenlegi lakásunk a fedezet) hitelünk felét akár egyéb forrásból (hitelből) egy összegben, vagy havonta visszafizetni, a maradék hitelt pedig a nevemre venni? A lakásunk tulajdonviszonyait egy válás során változtatnom kellene?
Szeretném legalább anyagilag biztonságban tudni gyermekeimet és magamat. Egyelőre férjem ezt szem előtt is tartja, de úgy gondolom, hogy egy ilyen helyzetben minden eshetőségre gondolnom kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.15. 08:16

Riti, keress meg egy ügyvédet.

Vivi81 # 2010.08.16. 05:19

Elváltunk a férjemmel és a közös ingatlanunkban én maradtam két kiskorú gyermekemmel. Szerződésben rögzítettük, hogy ő a visszaköltözés szándéka nélkül hagyta el az ingatlant, és hogy én két éven belül a megadott feltételek szerint kifizetem. Még egy év van a határidő leteltéig, de azzal fenyegetőzik, hogy elveszi a házat , lenne ehhez joga? Meg azt mondja, hogy ha én nem tudom kifizetni a végrehajtó neki fogja felajánlani az ingatlant ugyanazokkal a feltételekke. Úgy gondolom,ki tudom fizetni a határidőig ,de mégis szeretném tudni, ha mégsem , akkor igaz amit állít, nem lenne jogom eladni az ingatlant, és úgy kifizetni őt a megegyezett összeggel?

Köszönöm a választ előre is

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 07:16

Nyilván nem tudod eladni, ha nem a tiéd. (Csak az 1/2 tulajdoni hányada a tiéd.) A végrehajtó sem jön ide azonban olyan könnyen és gyorsan. Ahhoz pert kell indítani, a pert meg kell nyerni, végrehajtást kell kérni.
Az adós közvetlenül az árverezés megkezdése előtt is teljesíthet még, akkor is elmarad az árverés. Ha árvereznek - nem a közös tulajdon megszüntetéseként, hanem a tartozás behajtásaként -, akkor se a végrehajtást kérőnek, se a tulajdonostársnak nincs elővásárlási joga.

Van valódi problémád is?

Rawel # 2010.08.16. 09:53

Üdvözlöm!
Egy rokonom ügyében érdeklődnék.
Férjével 9 évi házasság után a válás küszöbén állnak.
A ház amiben laknak fele részben a férj öröksége, másik fele rész is a férj nevén van, de a rokonommal együtt vették fel a hitelt, hogy a ház másik felét kifizethessék.
A férj úgy gondolta kb. 2 hónap alatt, hogy elege van a házasságból és kilép belőle. Rokonomat itthagyta a két gyerekkel, amelyik közül a nagyobbik most megy elsőbe, a kicsivel pedig gyesen van, most múlt 1 éves.
Mióta a férj így döntött, nem küld nekik a megélhetésre pénzt, egyedül csak a ház törlesztőrészletére küldött, azt is mindig késve.
Most kijelentette, hogy a jövő hónaptól nem küld arra sem, így a rokonom nagyon meg van ijedve, hogy kirakja őket a házból a bank, ha nem fizetnek.
Ő nem tudna miből fizetni, hiszen örül, ha a gyesből és csp.-ból enni tud adni gyerekeinek.
A válás már el van indítva, de mivel a bíróságon szünet van, ezért az ügy is áll. Addig se gyerektartás, se semmi.
Mi várható? A bank kirakhatja őket a házból ősz-tél elején?
Várom válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 09:58

Kilakoltatási moratórium van.

A gyerektartás iránt nem kért ideiglenes intézkedést? No, meg a lakáshasználat iránt is kellene.

ObudaFan # 2010.08.16. 10:11

Viszont márciustól nem lesz, ezért ha valamilyen fizetési késedelem merül fel, a bankot sürgősen fel kell keresni, és megállapodni vele valamilyen átütemezésben.

Csikucika # 2010.08.17. 06:14

Ismerősöm történetét szeretném elmesélni. A felesége kb. fél éve külföldön tartózkodik, ahol illegális munkát vállal. Közölte a napokban, hogy nem jön vissza M.o-ra, és válni akar. Válni sem jön haza! Mivel a lakáson hitelük van, amit közösen fizettek eddig, így megzsarolta az ismerősömet, hogy a közösen vásárolt bútorok fejében küldi csak minden hónapban a kölcsön ráeső részét. Ami a lakásban maradna, az tulajdonképpen az ismerősöm házasság előtt szerzett vagyona.
Kérdésem: Hogyan oldható meg így a válás, ha a feleség nem jön haza, illetve egyáltalán el tudnak-e válni?
Ha odaadja a közös vagyont, a maradék (régi saját vagyontárgyak) közösnek számítanak-e esetleg a válás után?
Ha fele-fele arányban tulajdonosok, a fenti tények ismeretében hogyan lehet eladni a házat?
Köszönettel a válaszokat: Csikucika

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.17. 06:54

Hogyan oldható meg így a válás,
Esetleg úgy, hogy külföldön indít pert. De ha illegális munkavállaló, akkor az sem lesz egyszerű.

A bútorok külföldre szállítása nem életszerű. Ha nem valami méregdrága muzeális darabok, akkor aligha éri meg. (Ha meg már műtárgynak számítanak, akkor engedély kell a külföldre vitelükhöz.)

ObudaFan # 2010.08.17. 08:37

Kérdésem: Hogyan oldható meg így a válás, ha a feleség nem jön haza, illetve egyáltalán el tudnak-e válni?

Ha az ismerősöd is szeretne válni, nyugodtan beadhatja a keresetlevelet.

Ha odaadja a közös vagyont, a maradék (régi saját vagyontárgyak) közösnek számítanak-e esetleg a válás után?”agyon.

Ami a házasság előtt megvolt, az különv

Ha fele-fele arányban tulajdonosok, a fenti tények ismeretében hogyan lehet eladni a házat?

Ha máshogy nem, közös tulajdon megszüntetése iránti per után.