Válás, vagyonmegosztás


monalisa1 # 2007.12.16. 20:30

Akinek gőz van a fejében (...) megérdemli a "szemétkedést" vele szemben. Javaslom add vissza a kocsit a banknak., az eladása és az elszámolás után maradék bár semmi, de legalább évekig nem kell még fizetned a fantom autód után...

Meg össze is törheti és/vagy belemegy más, tehát előfordulhat, hogy papíron csak egy roncshalmaz lesz - ennek ellenére a hitelt stb. annak lejártáig fizetned kell végig.

Az egészet nagy veszteséggel tudnád csak zárni. És az ezen okkal kapcsolatos további idegeskedés...

Az "ártatlan kékszemű" majd tanul/okul a dolgokból.

Leó # 2007.12.16. 18:38

Kedves Kbs és ÓbudaFan, köszönöm szépen a legutóbbi válaszokat! (12.14/20.32és20.33 „válás kérdései”)

(Olyan népszerű lett a topic, hogy alig találtam meg, hol kérdeztem) Továbbszőve: az egyéb technikai eszközöket nem firtatjuk, de kíváncsi lennék arra, hogyan számolnak a járművek megosztásánál.
Tehát, a példa: van egy autónk. Kizárólag az egyik fél használta/ja. Ma elköltözöm, vagyonmegosztás vége mondjuk 4 év múlva. Az autó elköltözéskori értékét felezzük, vagy a 4 év múlva érvényes „roncsautó” árat? Mi a gyakorlati tapasztalat?

A valódi helyzet a következő :
(megint sokat árulok el az „anonim emberek társaságának”, kedves vzoli, el ne olvasd :)) a feleségem kérésére hitelből, vmivel több, mint 4 éve vettem egy autót, amit csak ő használ. A törlesztés és egyéb ksgek, amit csak én fizettem, felváltotta a részére általam, havi rendszerességgel utalt „fizetését”. Miután elköltöztem (kizárt), még hónapokig fizettem, majd, néhány gonosz dolog után átvetettem vele az autó ksgeinek törlesztését. (Tudja fizetni.)
A kocsi a nevemen van, a banktól később kaptam néhány „fenyegető” levelet, mert a részletek elmaradtak, a gépjárműadót nekem kellett idén kifizetni, most pedig, kaptam egy nevemre szóló büntetést, közlekedési kihágás miatt.
Mivel az autó a nevemen van, egyszerűen visszaadhatnám a banknak, árverés, tartozás kiegyenlítés. Nincs több zaklatás. Maradék szinte semmi, mivel én kb. két évig – elvileg – a közösből fizettem, az elköltözés utáni hónapokból én törlesztettem 5-öt, a feleségem 23-at, úgy számolom, én fizetek rá.
Ha megvárom az osztozkodást, akkor a másik félnél marad az autó, érték, amin osztozni lehet, már nem sok, + az idegeskedés, mikor, mit kell kifizetnem, időnként pedig ellenőrizgethetem a bankok feketelistáit.
Vacilálás oka, annak aki nem ismeri az „ártatlan kékszeműt” az én húzásom (az autó vissza a banknak) a világ legnagyobb szemétsége lenne. Megbeszélés kizárva.
Kérdés: mit is kérdezek? :) – helyett, legyek szemét, adjam vissza, így viszonylagos nyugi, de én leszek az adósa, vagy figyeljem árgus szemekkel, mit kell fizetnem, aztán az osztozkodáskor esetleg, még marad is valami?

(Ez olyan hosszú lett már megint, ellenben, szívesen honorálnám a válaszokat a karácsonyi ablakomba kitett, tele puttonnyal :)) Köszönöm!

burnout # 2007.12.11. 20:34

Kedves ObudaFan, tudom, hogy pereskedéssel talán jobban járnék, de az idegrendszerem és érték:-), és a jövőben is kapcsolatot kell tartanom vele, mert ő a gyerekeim apja marad. Inkább a közös megegyezés.

ObudaFan # 2007.12.11. 17:06

A közös megegyezés persze foglal magában némi kockázatot: lehet, hogy a pereskedéssel jobban járnál, mert egy per folyamán az APEH-tól megtudnál mindenfélét, és az jól jöhetne. De ehhez pereskedni kell, ami idő és pénz. egy közös megegyezésnél olyan előleget kérhetsz, amilyenben meg tudtok állapodni. Megegyezés nélkül a bíróság legfeljebb gyermektartás címén állapít meg az ítélet előttre bármilyen pénzösszeget ideiglenes intézkedésként.

burnout # 2007.12.11. 09:00

Most adjuk be a papírokat. Közös megegyezéssel akarunk válni. (Van ám ügyvédem, de jelenleg külföldön tartózkodik, és szeretném addig összecsipegetni az infót. Hogy képben legyek:-)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.11. 08:54

Hol tartatok azzal a válással?

burnout # 2007.12.11. 08:51

Ó, ez nem jó hír...És Béla, ha a férj (részben) részletekben kapja majd meg az üzletrész értékét, akkor válás esetén én is köteles vagyok elfogadni, hogy részletekben kapom meg (esetleg évek múlva) a rám eső 50%-ot? (Gondolom, igen.)
Másik kérdésem az lenne, hogy a már megkapott összegből (amit magánál tart) kérhetek-e előleget (pl. ügyvédi költségekre), vagy az osztozkodással meg kell várnom, amíg a bíróság kimondja az utolsó szót is?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.11. 08:37

Adótitok. De bíróság kérésére kiadják. A bíróságnak.

burnout # 2007.12.11. 08:33

Sziasztok. Az apehtól kérhetek igazolást, hogy a férj mennyi adót fizetett be egy eladott üzletrész után, vagy ehhez vagyonmegosztási pert kell indítani?
(A zsebében talált cédula szerint sokkal többért adta el, mint amennyit nekem állít. Ehhez kellene ez a "bizonyíték". Ha ugyan mindez bizonyítéknak számít...)

Júlia 73 # 2007.12.11. 03:31

Bizonyára megnyugtatna, ha ki tudnád jelenteni.

Ezt megteheted, tudomásom szerint 2 tanú igazolásával a polgármesteri hivatalban bejelentheted, hogy tartósan nem tartózkodik a lakásban és kéred a kijelentését.

(Bár én járnék ebben a cipőben - az én férjem nem hajlandó kiköltözni - válófélben vagyunk - a lakás az én tulajdonom, agresszív viselkedése miatt nem merek a lakás közelébe sem menni, de nem jelenthetem ki, mert ott lakik. Én csak bírósági határozattal jelenthetem ki, amit majd a könnyű testi sértés miatt történt feljelentésem tárgyalása után hoznak meg.)

ObudaFan # 2007.12.10. 18:57

Nem.
Semmilyet.

mbela # 2007.12.10. 14:19

Élettársammal együtt éltünk 6 éven keresztül az általam korábban vásárolt ingatlanban. Élettársi viszonyunkról semmilyen írás nem keletkezett. Közben született egy gyermekünk. Több mint fél éve elköltözött a gyermekkel együtt, viszont nem akar kijelentkezni.

Származhat e problémám abból, hogy még mindig hozzám van bejelentve?

Milyen jogi nyilatkozatot kéne (ha kell) aláíratni vele, hogy későbbiekben esetleg ne perelhesse el a felét?

Előre is köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.09. 17:45

Az autó a házastársi közös vagyon részét képezi.
Úgy van. S mint osztatlan közös tulajdon tárgyát épp ezért veheti el tőle a férje amíg a vagyonmegosztás nem történt meg.

tomas64 # 2007.12.09. 16:19

Az autó a házastársi közös vagyon részét képezi. Így azt fennálló házasság ideje alatt nem veheti el tőled házastársad. Ahogy egyébként más közös vagyon tárgyát képező dologét sem.

Júlia 73 # 2007.12.09. 15:55

A 12.05-i kérdésemhez (házasság ideje alatt vásároltam hitelre autót és válunk):

Elővettem a hitelszerződésemet, amiben az általános szabályokban ez áll:

"Hitelszerződés esetén a gépjármű tulajdonjoga az adásvételi szerződés hatályba lépésétől, illetve a jármű átvételétől az Ügyfelet illeti. A gépjármű a hitel fedezetét képezi."

Az adós egyértelműen én vagyok, a férjemet meg sem említi a hitelszerződés.

Menyire van joga elvenni tőlem még a válás előtt az autót? Közösnek számít majd a vagyonmegosztásnál? És utána kinek ítélik?

ObudaFan # 2007.12.06. 12:07

Nincs mit.

galatelli # 2007.12.06. 07:48

Köszönöm ObudaFan segítségét!!!

ObudaFan # 2007.12.05. 20:42

A perköltséget az előlegezi, akinél a költség felmerül (így pl. az illetéket a felperes, ha nem kap illetékfeljegyzési jogot), de a pervesztes viseli.

A tényleges ráfordításnál magasabb tulajdoni hányadban részesítés voltaképpen ajándékozás. Az ajándékozó pedig visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket , ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor. Ennek tipikus esete a házasság felbontása.

galatelli # 2007.12.05. 11:20

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:

Válunk. A lakással kapcsolatban nem tudunk megegyezni. A gond abból adódik, hogy vásárláskor két adás-vételi szerződés volt írva ügyvéd által. Az egyik ment a hivatalos helyekre (bank stb...) az 50-50 %-os tulajdonjog bejegyzéssel. A másik, mint adás-vételi szerződés - tényleges megállapodás a felek közt - cimen tartalmazza mennyit fizettünk be magánvagyonként a vételárba. A tulajdonjog ebben is 50-50 %.
Én többet fizettem be, így nagyobb részt kérnék. A volt párom azt mondja az első szerződés érvényes (amit a hivatalos helyekre elküldtünk) a másik semmis, és ragaszkodik a lakás feléhez.
Igaz lehet ez, és mit tehetek? Pereskednem kell, vagy úgy se lenne esélyem? Igy nekem kellene még az illetéket is fizetni a per beinditásához + a többi költséget, vagy az feleződne?

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.05. 06:28

Mennyire közös ez az autó,
Teljesen. Feltéve, persze, hogy nem hallgattál el, semmit a tényállásból.

Júlia 73 # 2007.12.05. 04:16

Kérdezni szeretném:

Házaságunk ideje alatt hitelre várásoltam gépkocsit. A forgalmiban én szerepelek, a hitelszerződést csak nekem kellett aláírnom. Mennyire közös ez az autó, hogy lesz megosztva? Decemberben lesz a válóperünk.
Ezzel összefügg:
Én a férjemtől külön költöztem, eljöttem a kocsival. Ő erőszakkal elvette tőlem, rendőrségi feljegyzés, tanúk vannak arról, hogy én nem akartam odaadni. A kocsi összes papírja, forgalmi, szervízkönyv nálam van és nem is adom át.
De folytatom. Rá egy napra karambolozott (állítólag nem az ő hibájából), csúnyán összetörte az elejét. Feljelenthetem-e ezért, megtagadhatom-e, hogy az én biztosításom (casco vagy kötelező) terhére megcsináltassa? Kérhetek most, vagy a válóper során/után kártérítést?

burnout # 2007.12.03. 20:11

Értem:-)

ObudaFan # 2007.12.03. 16:49

Ha tudtál róla, akkor már felmerül, hogy te nem kívántad-e oda fordítani, stb. és akkor esetleg ajándék visszakövetelését is bele kell keverni a dologba. :)

burnout # 2007.12.03. 08:06

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.03. 07:34

Nem kell illetéket fizetni, ha nem tértek el a vagyonközösség arányaitól.