Köszönöm a választ.
Válás, vagyonmegosztás
Nem a kereset benyújtása a vízválasztó, hanem a vagyonközössége megszakadása. Az jellemzően korábban történik, de nem kizárt, hogy csak később.
Szervusztok.
Kérdésem röviden a következő lenne: a válóper beadása után szerzett vagyon különvagyonnak vagy közös vagyonnak számít?
Köszönöm. Tamás
Köszönöm a választ!
Egy kicsit megnyugotam.
Ez elég cinikus volt, de nem szeretném itt leírni az egész sztorit. A büntetés összege azért bizonyítja, mennyire állt meg a vád. És milyen pontokban nem.
KBS!
Köszi az érdemi válaszod, segítettél!
zuros,
kis pénzbüntetés 5 M Ft csalásért, hm...
Béla,
azt írta, hogy a felesége a bűntetőperben bár nem- de amúgy vastagon benne volt a dologban. Én ezért bátorkodtam az "együtt sírunk együtt nevetünk" elvet használni.
Amúgy "vettem" amit hozzám céloztál, majd igyekszem akként...
Szerintem igen, lacc.
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Az én vagyonom akkor házasság előtti külön vagyon lenne és jogomban állhat azt kérnem?
Köszönöm a választ! Üdv: Lacc
Dehogy szereztem! Ez egy kifizetett számla nem teljesítése volt. Mivel feljelentették a céget, a rendőrség azonnal foglalt mindent. Én harmadrendú vádlott voltam.
Azért kérdeztem mindezt, mivel a mostani perben a Bíró bekérte az összes anyagot a büntetőről és most keresetkiegészítést kér tőlem, hogy igényt tartok-e az extől a kártérítési összeg felére.
Na ezért érdekes a dolog.
Bár... Milyen jellegű ez a kár? A károsítás révén szereztél-e jövedelmet?
Nem. A házastárs nem felel a házastársa által bűncselekménnyel okozott károkért.
Köszönöm. Sajnos ez nem túl jó hír. Mivel kb 5 millióról van szó.
Akkor ezt nem is érdemes kérnem? Úgysem ítélhető meg?
Az Ég áldjon meg, "büntetést" írtál! A kártérítés nem büntetés.
A lényeg azonban így sem változik. Ezzel az összeggel te tartozol.
Nincs kifizetve. Polgári peres úton hajthatja be a károsult. És be is fogja valszeg. A tényleges büntetés (kis összeg volt) be lett fizetve.
A válás bő 1 éve kimondva, tehát sajátból fizetve.
A vagyonmegosztás zajlik jelenleg és ebben szeretném érvényesíteni, hogy ha a károsult kéri a jussát, az ex fizesse a felét. A büntetőügy alatt még fent állt a házasság. Csak az ítélet hozatalkor már nem.
Ha már ki lett fizetve az a bírság, és belül van az elévülésen, akkor épp ellenkezőleg. Ő követelheti, hogy térítsd meg a felét a közös vagyonból kifizetett személyes kötelezettségednek.
K:B:S:!
Hát igen. Ezért kérdeztem.
Szerinted?
„Házassági vagyonközösség, melybe a jók is és a rosszak is egyetemlegesen beletartoznak.”
Ja, és ha szabadságvesztést szabtak ki, akkor a felét az asszony üli le...
„Ha esetleg rosszul látnám a különvagyon dolgát, jogász bizonyára kijavít majd. ”
Rosszul látod.
OFF
Javaslom, hogy amikor felmerül benned a lehetősége, annak hogy valamit rosszul tudsz, azt inkább ne mondd. Szvsz még akkor is marad elég javítani való.
ON
ERRE tudsz valami jogszabályt is?
Házassági vagyonközösség, melybe a jók is és a rosszak is egyetemlegesen beletartoznak.
Üdvözlet!
Segítséget kérnék Tőletek egy kérdés tisztázásában.
A vagyonmegosztásunk folyamatban van. Nekem sajnos volt egy büntető ügyem, amiben csalás miatt pénzbüntetésre ítéltek. Ez egy tágabb családi vállalkozás miatt van. A vállalkozásban exem nem volt benne jogilag, így a büntetőben sem szerepelt vádlottként. De tény, hogy miatta is alakult így a cég sorsa.
Kérdésem, hogy 16 év házasság után a vagyonmegosztásban kérhetem-e a számomra kirótt büntetés felét az extől?
Vagyis a negatív vagyon is közös vagyon-e??
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ha még csak a lakásotok lenne, akkor annak eladási árából még követelhetnéd vissza az örökségi pénzedet százalékosan - az akkori válással meghiusult volna az a vélelem amely alapján pénzt ajándékoztál a feleségednek -, ezzel szemben a cs.ház vásárlásakor már végképp bedobtad a pénzedet a közösbe.
Ha esetleg rosszul látnám a különvagyon dolgát, jogász bizonyára kijavít majd.
Üdv!
Sajnos válnom kell majd. 1992-ben örököltem apám halála után ingatlanrészt amit megkaptam kp-ben. 1997-ben nősültem és az örökségmből plusz a lakodalompénzből vettünk lakást, természetesen az örökségem kb: 80%-ban fedezte a vásárolt lakás árát. Mivel én bíztam a házasság intézményében meg persze feleségemben is fele fele arányban írattam a tulajdoni részt. Később ezt a lakást eladtuk és vettünk kertes házat, na meg 4 M hitelt. Most a kertes házat el kell adni, hogy 'boldoguljunk'.Kérdésem az lenne, hogy az eladott ház értéből kérhetem e az én apai részemet olyan arányban mint ahogy betettem a lakásvásárlásba,hiszen az örökségem házasság kötés előtti?
A választ előre is köszönöm!
Köszönöm a gyors segítséget!
Házastársak 1/2-1/2 arányban szereznek közös tulajdont. (Megdönthetetlen vélelem.)
De ha a nyilvántartásban 1/1 tulajdonosként bejegyzett fél állítja, hogy az ingatlan a különvagyonába tartozik, akkor csak perben érvényesíthető a nyilvántartáson kívül szerzett tulajdonjog. Egy ilyen perben sem azt vizsgálják azonban, hogy ki milyen arányban járult hozzá a szerzéshez, hanem azt, hogy valóban különvagyon-e.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02