Válás, vagyonmegosztás

Grád András # 2009.04.01. 09:24

Kedves Putyu!

KBS-nek teljesen igaza van, viszont választ úgy látom még senki sem adott. A lényeg: Ha van jogerős bírósági határozat, annak a végrehajtását lehet kérni végrehajtási lap kiállításával. Ha viszont Ön is tudja, hogy azok a bizonyos levonások valamilyen okból mégiscsak "jogosak" (pl. mondjuk kevesebb gyermektartásdíjat fizetett), és ezt számították be, még ha ez a részükről jogilag nem is tökéletes megoldás, akkor azért meggondolnám a helyében a dolgot. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.04.01. 13:35

Köszönöm. KBS csak lecseszi az embert - bár jogosan, de magyarázatot nem ad hozzá.

Tehát lehet hogy Putyu előbb a saját házatáján söprögetne...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.01. 13:42

:) ítélt dolog

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.01. 13:44

.. és ami jár, az jár

Mókusélet # 2009.04.02. 07:41

Jó reggelt!
kérdésem: 2 hét múlva lesz a párom első tárgyalása válóper ügyben.Este feleség telefonált,hogy nem hajlandó elmenni.Ilyenkor mi van?A válópert a párom indította.Ha feleség nem meg el ill. ügyvéd sem képviseli megszűnik?...Ha képviseli ügyvéd, akkor hogy zajlik egy ilyen az egyik fél távollétében?
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.02. 07:46

Bontóperben nem mellőzhető a fél személyes meghallgatása. Majd elővezettetik, ha sokáig vonakodik.

Mókusélet # 2009.04.02. 09:00

köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.04.02. 09:27

ELővezetni szerintem nem lehet.

Grád András # 2009.04.02. 09:27

Bocs, KBS, de elővezetés szóba sem kerül! Alperes, nem tanú! Ha bontóperben nem megy el, a bíróság legközelebbre azzal idézi, hogy távolmaradása esetén úgy tekinti, hogy nem ellenzi a felperes keresetét, bármely más perben meg sima bírósági meghagyás lenne. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.04.02. 09:34

Obudafan, gyerekkoromban, amikor valamit egyszerre mondtunk, mindig tipp-toppot játszottunk! :-) Tipp!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.02. 10:26

Jó, nem lehet elővezetni. De akkor hogyan oldja fel a bíróság azt az ellentmondást, hogy bontóperben a felek személyes meghallgatása nem mellőzhető - de a felet nem is lehet elővezetni? Bírságolja rogyásig? Nekem az is jó.

(Bármely más perben én is tudom. Ugye, tetszik ennyit feltételezni rólam?)

ObudaFan # 2009.04.02. 11:14

Bírságolni meg csak apasági perben lehet. Úgy oldja fel, hogy még egyszer megidézi, és ha akkor sem jön el, akkor nélküle lesz ítélet.

Grád András # 2009.04.02. 11:16

Szia, KBS! Bírságolni ugyanazért nem tudja, amiért elővezetni se! Évekig csináltam, az általános bírósági gyakorlat, hogy a fél a többi pertípushoz hasonlóan itt sem kötelezhető a megjelenésre. Arra kell figyelnie a bíróságnak, hogy a keresetlevél eljusson hozzá, és ha felhívásra nem terjeszt elő érdemi védekezést, nem jelenik meg stb. a bíróság úgy tekinti, hogy nem ellenzi a felperes keresetét. Tucatszám bontottam így, másodfok helybenhagyta, félreérted ezt a személyesen hallgatja meg dolgot. HA ELJÖN, személyesen hallgatja meg. De hogy eljön-e, ez a fél diszkrecionális joga, ha nem él vele, semmilyen módon nem szankcionálható. Ilyen esetben ez nem minősül rosszhiszemű pervitelnek sem (tehát ilyen alapon sem bírságolható), csak ha a per elhúzása céljából tenné ezt, ez azonban más helyzet. Üdv:

Grád András # 2009.04.02. 11:17

A változatosság kedvéért: TOPP! :-)

kisokos # 2009.04.02. 12:22

A felperes a keresetét a tárgyaláson is módosíthatja. Ha ez történik, akkor újra meg kell idézni az alperest, vagy tekintheti úgy a bíróság, hogy ezt sem ellenzi?

ObudaFan # 2009.04.02. 13:09

Azt mondja a Pp., hogy a kereset olyan módosítását, amivel szemben indokolt a másik fleet nyilatkoztatni, közölni kell határozathozatal előtt. Vagyis pl. a kereset leszállítását nem feltétlenül, felemelését mindenképpen.

Mókusélet # 2009.04.02. 13:16

hűűűűűűűűűűű, jó kis kalamajka lett belőle:-)
A helyzet az, hogy egyetlen vagontárgy egy autó, melynek a hollétéről a páromnak több mint fél éve nincs tudomása, egyébként az hogy mikor válik el igazából nem számít, mert megy egy gyermekelhelyezési per is párhuzamosan(ugyan annál a bírónőnél, aki nem hajlandó a két ügyet összevonni) Így most minden hónapban tárgyalásra jár a párom:-(

timba77 # 2009.04.08. 17:21

Tisztelt!
Szüleim 31 év házasság után válás nélkül különmennének.
Felmerült a gyanúm, hogy apán ki akarja semmizni édesanyámat. A Kft-t amely eddig anyám nevén működött saját nevére íratta azzal az indokkal, hogy anyám mukahelye megszűnik és különben nem kapna munkanélkülit.
Mondhatni nagy vagyonnal rendelkeznek: kocsi, kertes ház, borozó, rendezvényterem....nem akarnak válni, mert sokba kerülne és nem akarnak vagyonmegosztást sem. Mit követelhet anyu abban az esetben ha nem akar a vállakozásban dolgozni?.Jár ilyenkor asszonytartás vagy hasonló? A házat szeretné megtartani ahol laknak, de apám meghírdette, mondván abból akar lakást venni!
Tanácstalan vagyok, hogyan segíthetnék neki? Hogyan biztosítsuk be magunkat, hogy ha esetleg újra nősül nehogy elússzon a vagyon?

K Zs # 2009.04.08. 18:38

Kedves Fórumozók. A mai napon volt az első tárgyalásom amit feleségem közös megegyezéssel adott be/mint felperes/.Még tegnap este is megpróbáltam rábeszélni a ház eladására,de sokadszorra is elzárkózott minden variációtól. És kicsit úgy éreztem a tárgyalás hangulatát az ő az ügyvédje és a birónő részéröl mintha egy kávé mellett elöre mindent megbeszéltek volna már! Szinte szóhoz sem jutottam/nem hagyott a birónő/. A közös megegyezést ö úgy gondolta a végére hogy mondjak le a részemröl és mehetek!Lehet ilyen esetben uj birót kérni?Hogy én ügyvéd nélkül voltam sokat ront az esélyemen?

monalisa1 # 2009.04.08. 19:19

Nem, és igen.

Vagyis nem lehet új bírót kérni., azért mert úgy vezette a tárgyalást ahogy az neked nem tetszett... - ez NEM ok rá. (Az előfordulhat, hogy egy bíró és egy ügyvéd egyéb más ügyekben előzőekben többször is munkakapcsolatban voltak már egymással, és valószínleg onnan a "kávéházi" hangulat.) Bár ezt a kvázi kölcsönös szimpátiát mellőzni kellene...

Az IGEN azt jelenti, hogy a következő tárgyalásra ügyvéd nélkül nem tanácsos menned - az okát már megtapasztaltad.

Egyébként bármennyire is ellened dolgoznak (...) a vagyonrészedet nem vehetik el, semmiképpen! Tehát semmi olyanra nem kötelezhetnek ami esetleg sérti az érdekedet.

Gyerek van? Bár erről nem írtál, de ha esetleg igen, és ha a ház esetleg nem megosztható, akkor a bíróság elrendelheti, hogy távozz a házból - 18.éves koráig. Ebben az esetben lakáshasználati díjat és/vagy többlethasználat címén rendszeres havi fizetést kérhetsz a feleségedtől, miközben ő egymaga fizeti a ház teljes rezsiköltségét.

Javaslom olvassad vissza ezt a topicot és a címben hasonlóakat, mert mások esetéből és a válaszokokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Monalisa
laikus hozzászóló

vizibicikli2 # 2009.04.08. 19:49

Tiszteletem!

Következő kérdéssel fordulok hozzátok!
1998-ban kötöttem házasságot, 2002 tavaszán örököltem x millió Ft-ot, ami első lakásunk önrészét képezte és ehhez vettünk fel kölcsönt. A tulajdon hányad 1/2-1/2 arányban oszlott meg. 2006-ban nagyobb lakást vettünk amihez újabb hitelt vetünk fel, a tulajdon hányad itt is 1/2-1/2 volt.
Most válok és azt szeretném tudni, hogy az első lakás önrészére, ami az én örökségem volt, igényt tarthatok-e?
Köszönöm segítségeteket!

monalisa1 # 2009.04.08. 20:20

Ha csak nem írom rosszul, akkor a valamikori "beugró" ma is a különvagyonod, vagyis a jelenlegi lakás értékéből az akkori százalékos arány levonásba helyezendő, a "maradék" pedig felezendő - függetlenül attól mi van a tul.lapon tulajdoni arányként feltüntetve.

Ha vitatná akkor sajnos per lesz a megosztás végett.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.04.08. 20:24

Tehát ha az örökölt összeg anno elég volt a beugróra - mondjuk 20% -, akkor a jelenlegi lakás értékéből előszőr is levonásbe helyezed ama bizonyos 20% különvagyonodat, a maradék érték pedig 40-40%-ban oszlik meg köztetek, függetlenül attól mi van a tul.lapon.

ObudaFan # 2009.04.09. 08:10

Ez így van, azzal, hogy a különvagyoni jelleget viszont neked kell bizonyítani vita esetén.

Stonehenge # 2009.04.10. 07:28

Tiszteletem mindenkinek!

Lenne 1 nagy kérdésem. Válófélben vagyok, a gyermekelhelyezés után jön a vagyonmegosztás. Van 1 tanya ami az én tulajdonom. Én és a lányom be is vagyunk oda jelentve állandóra. Az apa már nincs ott bő 1 1/2 éve.Nekem is új párkapcsolatom van, szeretnénk oda bejelentkezni oda állandóra, de van aki azt mondta ne tegyem, maradjak, csak tartózkodási címet létesítsek.
Mert akkor a tanyára a leendő exem is bemehet, így meg nem. Van-e fontossága annak, hogy nekem, a tulajnak az legyen az állandó lacímem? Előre is ksözönöm.