Kedves ObudaFan, köszönöm a gyors választ.
További szép napot kívánok!
Válás, vagyonmegosztás
Nincs mit.
Igen tisztelt Ügyvéd Úr!
Úgy néz ki a helyzet, hogy megint csak önhöz kell fordulnom.
2001-ben vettünk egy 2301 m2-es telket.Az átírás mindig csak húzódott, halasztódott. A szerződés nem ügyvéd előtt történt, csak mi írtuk, de azt hiszem így mondják, formailag jó. Szóval már nagyon mondogattam a páromnak, hogy át kellene íratni. El is mentünk a bácsihoz. Sajnos ő meghalt.
1 örökös van. El is ismeri, tudja, hogy a papa eladta a telket, ezzel nincs is vita.A hagyatéki leltárban fel van tűntetve, azt mondja, a tárgyaláson majd lemond a párom javára. Csak szerintem itt lesz a baj. A telket 2-en vettük, de még akkor, amikor nős volt és még együtt is élt a feleségével, igaz, csak papíron, de ez azt hiszem a jog szerint mindegy.
Szeretnénk úgy megúszni ezt a dolgot, hogy minél kevesebb legyen az illeték. Ez egy nem beépíthető telek, mindössze 7 m széles, de nagyon hosszú, 2301 m2 területű. Persze azt sem szeretnénk, ha a volt feleség bármi jogot formálna az ingatlanra. Gondoltunk az elbirtoklásra, de még csak 8 év telt el. Ha az örökös nekünk ajándékozná, akkor nagyon magas lenne az illeték.
Hogyan lehetne megoldani, hogy a miénk legyen a telek és minél kevesebb legyen az átírási illeték?
Ha a hagyatéki eljárás során az örökös lemondana az én, vagy a párom javára, az megoldható lenne? Hozzáteszem, semmilyen rokoni kapcsolat nincs közöttünk. Ilyenkor mennyi lenne az illeték?
Tudom, rengeteg kérdést tettem fel önnek.
Válaszát előre is köszönöm: Kati
Tisztelt Cím!
A férjemmel 1 éve vagyunk házasok.Viszont 5 éve élünk együtt egy háztartásban.A házasság kötés előtt vett egy lakást,ami az ő tulajdona, de hitelre vette.Tehát 5 éven át közösen fizettünk a részleteket. Az érdekelne, hogy a válásnál a vagyonmegosztáskor követelhetem az 5 évre közösen befizetett lakástörlesztő rám eső részét, vagy csak az 1 év házasságban töltött időre van jogom kérni?Az ügyvédje azt mondta, hogy a családjogi törvények csak a házasságban töltött időt ismerik el, az élettársi viszonyt nem.Igaz ez?Még annyit, ha van jogom rész követelni, akkor az milyen arányú lehet?A befizetett részlet 50 %-a vagy mitől függ az arány?Az utolsó kérdést, hogy ha számít az élettársi időszak is, akkor azt papírral kell igazolnom, vagy mi számít élettársi viszonynak?
Segítségét előre is köszönöm.
Markata, ez így nem fog menni. Keressetek fel egy ügyvédet.
Csitabogár, ha a férjed nem a különvagyonából vásárolt, akkor annak az ingatlannak az 1/2 eszmei hányada ("a fele") a tiéd. Igaz, a kölcsönnek is.
Tisztelt KBS!
Nem teljesen értettem amit írt.Pontosítanék.A férjem saját vagyonából vett egy lakást, amihez vett fel lakáskölcsönt is.Amikor ezt tette még csak párkapcsolatban voltunk,rá egy évre költöztünk csak össze,tehát gondolom az számít tényleges élettársi viszonynak.Tehát a lakás egyértelműen a nevén van és a hitel is.Csak közben élettársak lettünk 4 évig, majd 1 éve pedig már házasok is.Én váláskor szeretném követelni, az 4 év élettársi és 1 év házassági idő alatt közösen befizetett lakástörlesztő rám eső,szerintem 50 % részét. De az ő állítása, és ügyvédje szerint, nekem csak az 1 év házasság alatt befizetett lakástörlesztő részlet fele jár, amíg csak élettársak voltunk azt nem követelhetem a jogszabályok szerint.Pedig az alatt az idő alatt is természetesen közösen fizettünk mindent.Erre próbáltam kérdezni, hogy jogos e ha 5 évre követelek, vagy tényleg csak az 1 év házasság idejére kérhetem vissza?
Köszönöm a gyors válaszát.
Ez esetben elszámolási igényed lehet. Ami nem feltétlenül 50%, lehet több is, kevesebb is. Az ellenérdekelt fél ügyvédjére nem feltétlenül kell hallgatni. (Mondjuk, én adok magamra annyit, hogy a jogi képviselő nélkül eljáró ellenfelet nem szoktam jogilag megalapozatlan állításokkal etetni. Legfeljebb "nem bontom ki az igazság minden részletét".)
Köszön szépen a gyors válaszát és segítségét!
Tisztelt Kovács Béla Sándor Ügyvéd Úr!
Köszönöm a válaszát, meg is fogadjuk a tanácsát.
Köszönettel: Kati
én 14 éve vagyok férjnél, a házasságunk megromlott. A lakást, amiben lakunk,házasságkötésünk után 2 évvel, a férjem nagymamája vette a férjem nevére és anyósom a haszonélvező. Évek alatt, amíg dolgoztam a fizetésem ráment a lakásra, sőt felújítást is végeztünk a lakáson belül. Közben született két gyermekünk.
Szeretném megkérdezni, ha én adom be a válópert, milyen jogaim lennének? Maradhatok-e a lakásban esetleg és a férjem elköltözne-de ő nem akar innen elmenni, még úgy sem, hogy tudja, a házasságunk megromlott-? Mennyi év házasság után válhat a lakás közös vagyonná? ( ő azt mondja, ismeri a jogot, de nekem nem mond semmit)
Semennyi év házasság után nem válik közös vagyonná, az a lakás az ő különvagyona. Viszont a lakás használati joga nem feltétlenül következik a tulajdonjogból, ugyanis akinél a gyermekek el lesznek helyezve, jó eséllyel akkor is maradhat a lakásban, ha az nem az övé.
Óbudafan, az a baj, hogy az anyós a haszonélvező, úgyhogy nem tudják a lakáshasználatot az általad vázolt módon rendezni szerintem.
A különvagyon soha nem válik közös vagyonná. Ha a lakás nem megosztható, a bíróság a kiskorúakra tekintettel rendelkezhet úgy, hogy az apának távoznia kell - a kisebbik gyermek 18 éves koráig. Lehet hogy használati díjat kell majd fizetni a távozni kényszerült apa részere, havi járadék formájában. (Ez teljesen független és be sem számítható a t.díj összegébe.) A lakásra a házassági vagyonközösség ideje alatt közösen ráfordított összeg fele arányosa jár, de ezt esetleges vita esetén bizonyítani kell tudni...
És hogy mondjak "rosszat" is: mivel az anyós a haszonélvező, a válástól függetlenül bármikor dönthet akként, hogy egyeseknek vagy mindenkinek távozni fog kelleni 15 napon belül - vita nincs. (Még akkor is ha esetleg ő maga nem költözik be a lakásba.)
A válást be lehet adni, de előtte egy közös beszélgetésre leülni a hogyan továbbról...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Ja, efelett elsiklottam. Természetesen igazad van.
Semmi baj, simán előfordul, csak azért jegyeztem meg, hogy ne keltsünk hamis reményeket a kérdezőben.
Nefelejcs32
Váláskor a bíróság majd vizsgálja azt is hogy melyik szülőnél maradnak a gyermekek, mert nem minden esetben automatice: csak és kizárólag az anya alkalmas a gyermeknevelésre. Tehát a további lakáshasználat dolgát ez is befolyásolhatja...
köszönöm a válaszokat. de az már meg van beszélve, hogy nálam maradnak a gyerekek.
csak azt nem értem, ha a férjem tudja, mik a jogaink és csak nevet ezen, miért nem mondja el mit tud. talán annyira kilátástalan a helyzetem? Ki tud erre nekem válaszolni?
Ugyanannyi jogod van, ha te adod be a válópert, mintha ő adná be.
A helyzeted nem kilátástalan, de az anyósod haszonélvezete miatt egyedül rajta múlik, hogy ki tartózkodhat a lakásban és ezt bármikor megváltoztathatja.
A lakás nem válik közös vagyonná, ahogy Óbudafan mondta, neked "csak" megtérítési igényed van a felújítás értéknövelő részének felére. És ha még kapnál is tulajdonrészt a lakásból, még mindig ott marad a haszonélvezet.
Hogy Te még őnála is tájékozottabb légy, olvasgassad az itt balra található "Szolgáltatások" menűsor "törvénytár" rovatot, és azon belül a Családjogi Törvényt (= rövidítése Csjt.) valamint a Polgári Törvénykönyvet (= rövidítése Ptk.) és azoknak is a válás, gyermekelhelyezés, t.díj, lakáshasználat stb. egyes bekezdéseit.A Ptk-án belül külön is figyelmedbe ajánlom a hasznonélvezeti jog széles körü taglalását.
Minden jót, jobbat.
köszönöm a tájékoztatást. utána nézek.
Ismét itt és ismét kérdeznék a szakértőktől.
Megvolt a válás első tárgyalása, ahová a párom felesége nem ment el, csak az ügyvédje.
Egyetlen ingó vagyon van egy nagy értékű autó (minden mást ott hagyott a párom) aminek a hollétéről a feleség több mint fél éve nem hajlandó nyilatkozni.
Házasság alatt szerzett vagyon, de a feleség nevére került.
Erre ma az ügyvédje közölte a bírónővel, hogy ELVILEG az autót a feleség értékesítette.
A bírónő kérte, hogy a köv. tárgyaláson jelenjen meg az alperes és hozza az adásvételit is.
Ilyenkor mi van?
Mit lehet tenni, ha mondjuk az adásvételin egy alacsony összeg szerepel?...ezt csak azért kérdem, mert igen jómódúak a szülei és egyszer azt mondta, hogy inkább buknak rajta csak minél kevesebbet kapjon a párom.
Eladhatta-e a párom beleegyezése nélkül?
Jogos ez?
Mikor kell a felét kifizetnie?
Köszönöm.
Csak szakértő tudná megmondani, hogy egy olyan típusú, korú és állapotú autó, mennyibe kerülhetett.
Kedves fórumozok!
Páromnak 5 éve tart a vagyon jogi pere a bíróságon.
A bíró egy picit lassú, rengeteg papír van beadva, és nem történik semmi.
Bekérette a párom 3 hónapja a bíróság által kijelölt ingatlan szakértőt ill. a volt férj magán szakértőjét a mai tárgyalásra; ahol kiderült, hogy a bíró nem is szolt a szakértőknek bár a kérés jegyzőkönyvezve lett.
A bíró most azt kérte írjuk meg a kérdéseket a szakértők felé, és majd eldönti, hogy behívja a szakértőket vagy sem.
A volt férjtől nem kaptuk meg azokat a papírokat, amiket már kb. 2 éve, kérünk a bíróságon.
A bíróságon jegyzőkönyvbe kértük hogy a bíróság az APEH-tól kérjen be munkáltatói igazolást nem tette meg.
A bíróságon a tárgyalás a mai napon úgy zajlott, hogy a bíró és a volt férj ügyvédje elkezdet megtárgyalni egy teljesen más bírósági ügyet, mi csak néztünk az ügyvéddel együtt, én is bent voltam a párommal, mint halgatoság.
Még azt meg említem, hogy mi is beadtunk ma egy másik ingatlan szakértői véleményt, úgyhogy 3-ból már igazán lehetne dönteni.
Ja azt elfelejtettem mondani, hogy a bíró úgy kezdte a tárgyalás, hogy Ö szívesen kihirdetné az ítéletet, ha mindannyian úgy gondoljuk.
Kérdésem az számíthat valamit, hogy a volt férj jelenlegi párja egy másik bíróságon dolgozik, bele tud kavarni a dolgokba?
Mit tegyünk?
Köszönöm a válaszokat.
Üdv Csaba
Nem tud.
Hallgassatok a jogi képviselőtökre.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02