Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2014.08.02. 22:18

Optimka

Az ilyen jellegű tételekkel sohasem egyszerű, véleményem szerint azzal a résszel kell elszámolni, ami az együttélés alatt teljesített befizetésekre tekintettel jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.01. 10:53

Mit is értesz "érvénytelenítésen"?

csekdisz # 2014.08.01. 09:18

Üdv mindenkinek. Próbáltam visszaolvasni, de nem találtam hasonló kérdést. Olyan kérdésem volna, hogy milyen lehetőség van házassági vagyonjogi szerződés érvénytelenítésére? Felvezetve/bejegyezve nincs. Csak ugyanannál az ügyvédnél van lehetőség rá?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.01. 08:46

Bíróságtól kérheted a közös tulajdon megszüntetését.

Nina88 # 2014.08.01. 08:04

Kedves Fórumozók!

Mit tehetek abban az esetben, ha elváltam, de sem én, sem a volt férjem nem tudja kifizetni a másikat, de a volt férjem a közös házunkat sem akarja eladni???

Mielőbbi válaszukban bízva:

Irma

góliát2 # 2014.08.01. 07:29

Tisztelt jogifórum !

Segítségét kérem az alábbi ügyben !

Fiam közös megegyezéses válása után a vagyonmegosztásnak egy pontja nem rendeződött le, a közös ingatlan sorsa, amelyet házasságuk alatt vásároltak és az ingatlannyilvántartásban is 50-50%-os tulajdonban szerepel.
Volt felesége időnként ajánlatot tett neki az 50% megvásárlására, de mindig mélyen a piaci ár alatt, ezért azt fiam nem fogadta el.
Fiam munkanélkülivé vált, anyagi gondja voltak, ezért a közös értékesítés helyett a volt feleségének adta el a saját részét, de a tényleges piaci ár alatt, mivel volt neje erőfölényben volt. Az adásvételben kivásárláskor fiam 15 MFt-ot kapott a volt nejétől a ház 50%-ért, aki utána pár héttel 50M Ft-ért hirdette meg eladásra a házat, ami gyorsan el is kelt. A pontos összeget nem tudom, de kideríthető, valószínűsíthetően feltűnően drágábban, mint amennyiért a volt felesége megvette. Mivel az egész pár héten belül történt, az ingatlanpiaci árak mozgása nem lehetett mérvadó, felújítás sem történt,a különbözet a mélyen érték alatti első tranzakció miatt van.)
Kérdésem lenne, hogy a fiam a nyilvánvalóan mélyen érték alatti eladási vételár miatt igényt tarthat-e valamifajta árkorrekcióra a realizált érték alapján, feltűnő értékaránytalanság vagy más címen.

Köszönettel:

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.31. 19:46

Dismay, hogy oda a bíró?

Optimka # 2014.07.31. 18:55

Tisztelt Ügyvéd úr/hölgy!
Érdeklődni szeretnék, hogy az önkéntes nyugdijpénztártól nyugdijbavonuláskor a részemre kifizetett összeg a közös vagyonként szerepel-e válóperben?
Előre köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel:
optimka

dismay # 2014.07.30. 12:22

Sziasztok,

a magyar bíróságok asztrológus szakértőt is alkalmaznak?

egy válási perben a volt férj egy (sic!) karmikus és transzcendentális asztrológus véleményét és szimbológiai jellemzését adta be (kb. 16 oldal) a volt feleség jelenlegi párjáról, hogy nem megfelelő a gyermeknevelésre.

persze előtte volt 2 db igazságügyi pszichológus is, aki nem ezt állapította meg.

ez normális gyakorlat vagy ennyire hülye ügyvédek és bírók vannak már?

részletek magánban, ha valakit érdekel.

előre is köszi

dismay

reginamia # 2014.07.30. 08:53

Üdv!
Segítségre volna szükségem. Édesanyám elvált 2001-ben édesapámtól. Akkor én még kiskorú voltam, így apám lemondott a közös házból rá eső részről az én javamra a gyerektartás fejében. Anyám újra férjhez ment,született közös gyermek, de most el szeretne válni. Abban a házban laknak ami az enyém is. A férjének van egy fél lakása amit házasság előtt örökölt egy másik városban. A férje költött a házra anyámmal együtt (kerítés, gázbevezetés, csatornázás, ablakcsere, kb ennyi).
A kérdésem az lenne, hogy mire, milyen arányban jogosult a férj. Mikor lehet kitenni a házból, mert sajnos rendszeresen zaklatja, pocskondiázza, megalázza anyámat.

A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.07.25. 15:34

Hogy hogyan bizonyítható, annak az eldöntéséhez az ügyet sokkal jobban kellene ismerni.

cincimóki # 2014.07.25. 11:44

kaptam=kapta:)

cincimóki # 2014.07.25. 10:58

Kedves Obudafan!

Még együtt élnek.
Számlamozgás alapján a barátnőm jövedelme még kevesebb, mert ugye zsebbe kaptam a pénzt a munkahelyén.
Így hogyan bizonyítható?
Bank szerint ez nem elég amit írsz, hm?

Mit javasolsz?

Köszönettel
Cinci

ObudaFan # 2014.07.25. 10:23

Amennyiben a házasság felbontása előtt veszi fel a hitelt az egyik fél, célszerű szerződéskötés előtt írásban a bank tudomására hozni, hogy a házastársi együttélés már megszakadt, így nem felel a házastárs a hitelért.
A hozzájárulás arányát mindig a helyzettől függően lehet bizonyítani, a leggyakrabban tanúkkal és szakértővel, de pontosan kellene ismerni az ügyet annak eldöntéséhez, hogy jelen esetben mivel.

cincimóki # 2014.07.25. 10:17

Tisztelt Segítők!

Véleményetekre és tanácsotokra lennék kíváncsi a következőkben:

Barátnőm válás előtt áll.
16 év után, ebből két év telt házasságban.
Vagyon: férje lakása és háza (örökség) és az azokban történt értéknövekedés, amit teljes egészében barátnőm fizetett, milliós nagyságrendben (csatornázás, útépítés).

Most arra várunk, hogy hitelfelvétel legyen,hogy őt kifizessék, de már itt is vita van, mert házasságban vagy válás megkezdése után esetleg válás után legyen a hitelfelvétel?
Tehermentes ingatlant szeretne nyilván barátnőm.

Mit javasoltok?
Hogyan lehet bizonyítani a hozzájárulás arányát?
Hitel de mikor?

Nagyon köszönöm a segítséget, előre is!

Cinci

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 14:20

Nem valószínű.

Andrea08 # 2014.07.23. 12:34

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Tavaly összeházasodtam egy angol állampolgárságú férfivel, azóta is Angliában élünk.
A kapcsolatunk sajnos megromlott az utóbbi időben és a válást fontolgatom.
Házasságunk előtt én már rendelkeztem két ingatlannal Magyarországon, ezekhez a férjemnek gyakorlatilag semmi köze, nem fizetett bele semennyit a vételi árba és soha nem is laktunk említett ingatlanokban.
Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint elképzelhető-e, hogy a vagyonmegosztás során ő jogosult lenne ezen ingatlanok egy részére?
Segítségét előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.07.22. 09:18

A szerződés az mindig többoldalú ügylet, tehát olyan, amihez csak te kellesz, fogalmilag kizárt. Nyilvánvalóan lehet gyűjtögetni a bizonyítékot, hogy ha szükséges lesz, akkor valahogy ezt tudd majd igazolni, de sok hasonló peres ügy tapasztalata az, hogy nem lehet elég körültekintőnek lenni ebben a kérdésben.

viktor206 # 2014.07.22. 06:37

Köszönöm a választ. További kérdéseim merültek még fel.
A házassági vagyonjogi szerződésen kívül van olyan szerződés, amihez csak én kellek és amibe az együttélés előtti vagyonomat tudom rögzíteni, ezáltal a későbbiekben bizonyítani a saját vagyonomat?
Nem szeretném belevonni a leendő feleségemet, mivel úgy is értelmezhetné, hogy nem bízom benne, ha házassági vagyonjogi szerződést szeretnék íratni és ez szakító ok is lehet.

Üdv: Viktor

ObudaFan # 2014.07.22. 05:54

Az együttélés előttről hozott összeg különvagyon, és az is különvagyon, amit abból veszel. Tehát az ingatlannál is számít, hogy mekkora részben finanszíroztátok ebből. Bizonyítási nehézségek azonban lehetnek, ezért célszerű házassági vagyonjogi szerződést kötni.
A gyermek nem befolyásolja.

viktor206 # 2014.07.21. 13:31

Tisztelt ObudaFan!

Korábban külföldi munkám során sikerült egy komolyabb összeget összegyűjtenem. Miután hazajöttem összeköltöztem a barátnőmmel egy albérletbe és közösen gyűjtögettünk még hozzá, mert miután összeházasodunk szeretnénk építkezni. Egy esetleges válás esetén, hogy alakulna a vagyonmegosztás? Minden feleződne vagy számítana, hogy ki mekkora részt tett bele a házba?
Ha van gyerek az mennyire befolyásolja a vagyonmegosztást? A különélés alatt szerzett pénzösszeg a házasság után közös vagyonnak számítana?

Üdv: Viktor

Micifr # 2014.07.16. 09:43

ObaduFan,
Nagyon köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.07.16. 08:48

A rezsihez biztosan nem, de ha felmondta a szerződését, akkor legalábbis a felmondási időn túl a közös költséghez sem véleményem szerint.

Micifr # 2014.07.16. 08:11

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ.
3. a víz, villany, közös költséghez is hozzá kell járulnia? 1 hete beadta a nyilatkozatot az önkormányzathoz, hogy kiköltözött a lakásból, lemond a bérleti jogviszonyáról férje javára.

ObudaFan # 2014.07.16. 05:48
  1. Ha a helyzet rendezése nem várhat a per végéig, akkor lehet ideiglenes intézkedést kérni a perben a bíróságtól.
  2. A férjnek kell tudnia bizonyítani, hogy a tartásra rászorul.
  3. Attól függ, hogy milyen költségekről van szó.