Válás, vagyonmegosztás

kisokos # 2009.11.13. 09:16

Szija,

Javasolnám, hogy juttassa el írásban is az egyezségjavaslatát a férjének Illetve ügyvédjének azzal, hogy ugyan nyitott az alkura, de ha nem kap semmilyen választ x időn belül, akkor kezdeményezni fogja a vagyonmegosztási pert a bíróságon. Mást nagyon nem tehet, ha válaszra sem méltatják.

Az üzletrész is közös vagyon, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy pénzzé is tudja tenni. Lehet, hogy a bíróság csak egyszerűen elfelezi az üzletrészt és így ön is tulajdonostárssá válik. Kisebbségi részesedés esetén ezzel vajmi keveset fog érni a többi tulajdonossal szemben és eladni sem lesz egyszerű. Érdemes lenne ezért egy fair értékben megállapodni. Ehhez a férjének el kellene fogadnia, hogy az üzletrész is közös vagyon, önnek pedig azt, hogy akár kevesebbel is beéri, mint a "valós" értéke.

Tristan # 2009.11.13. 10:34

Köszönöm szépen a választ, ObudaFan.

Kiegészítésként, hogy értsem is a jogot: tehát annak következtében, hogy a kettőnk különvagyonai közül csak az enyémet adtuk el, és vettünk belőle közöst, az övét pedig nem (az ő "részét" váltotta ki a bankkölcsön), ezért most az ő eredeti különvagyona továbbra is különvagyon, az enyémet meg gyakorlatilag felezzük.
És erre annyit tehetek mindössze, hogy azt mondom: hát, így jártam...
Ugye?

ObudaFan # 2009.11.13. 10:35

Mindenkinek a különvagyona helyébe lépett érték a különvagyona is maradt. De a bankkölcsönről semmi olyat nem írtál, hogy azt csak valamelyikőtök különvagyonából fizettétek vissza, így ott nem is volt különvagyon.

kasza blanka # 2009.11.13. 17:41

Szervusztok!

Neki is és nekem is volt lakásunk a házasságkötés előtt, ugye ez megmaradt különvagyonnak??? ”
Alapesetben igen, de a hosszú élettársi együttélés ezen módosíthat.

Ez a mondat pontosan mit takar????? Mi a törvény leírása szó szerint???

üdv. kasza blanka

Orbanpeti # 2009.11.14. 17:02

Sziasztok

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy törvényileg milyen lehetőség van arra,ha egy ingatlant csak az egyik tulajdonosa szeretné eladni,de a másik nem,akik korábban élettársi kapcsolatban voltak és a tulajdonjog az ingatlanon fele-fele arányú?

monalisa1 # 2009.11.14. 17:39

A saját részét eladhatja ha talál rá vevőt...

Tudni kell, hogy a tulajdonostársnak elővásárlási joga van. Továbbá ha a közös eladásban nem tudnak egyezségre jutni per lesz a dologból: közös tulajdon megszüntetése - hosszú és költséges, melynek nem ritkán árverezés a vége, az meg egyikőjüknek sem jó. (Ill. a másik "potom" pénzért kivásárolhatja az eladni kényszerűlő tul.társ részét.)

Valahogy próbáljanak megegyezni.

"Mona"
laikus hozzászóló

Sziszi 30 # 2009.11.14. 20:30

Sziasztok!

Válni szeretnék, sajnos még nem tudtunk megegyezni... Van egy lakásunk, ami csak az én nevemen van a hitellel együtt! Szeretném megkérdezni, hogy a bíróság mit tesz, ha mi nem tudunk megállapodni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Sziszi

ObudaFan # 2009.11.15. 11:04

Milyen értelemben mit tesz?
A közös megegyezéses bontáshoz az ingatlanról nem kell megegyezni.
Az, hogy az az ingatlan közös vagyon-e, az pedig a leírtakból nem derül ki.

blue-bell # 2009.11.15. 12:04

Tisztelt Fórumozók!

A közös megegyezésnek induló válásunk, sajnos más irányt vett. Fel kell tárjuk a házasságunk megromlásához vezető okokat. Ennek része az is, hogy a férjem többször bántalmazott. Az egyik tanú a nagykorú lányom lesz, mivel Ő élt velünk, Ő tud a legtöbbet elmondani.
Most attól fél, hogy ha tanúskodni fog, akkor nem-e válik érdemtelenné és nem akar majd fizetni az apja gyerek-(rokon-)tartást utána. Még középiskolás.
Válaszukat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.11.15. 12:32

Szerencsére a kérdésben nem az apa dönt hanem a bíróság kötelezi majd őt t.díj fizetésére, és mindvégig amíg a gyermek tanulmányokat folytat nappali tagozatos tanintézetben - akár felsőfokon is majd.

Külön írva: azzal hogy a nagylány tanúként elmondja a valót a bíróságon nem válik "érdemtelenné" a tartásdíjra., érdemtelenségre akkor lehet hivatkozni ha a pénzt bár elvárják de az apát levegőnek nézik...

És nem elfelejtendő: a házaspár válik és nem az apa a gyermekétől - és viszont.

Ami pedig a válópert illeti, annyira "mélységben" nem kell belemenni a dolgokba., ha az egyik fél válni akar a bíróság igyis-úgyis kimondja a válását.

"Mona"
laikus hozzászóló

natan # 2009.11.18. 21:22

Mi van akkor, ha a feleség kivereti a férjet a házból cigányokkal (rendőrség álltal nem bizonytható!!?)és helyére az új barátját költözteti be, lehet ez ellen jogilag tenni valamit, a válás során. Bár a feleség állítja, hogy jelenleg neki nincs is élettársa.

kaméleon # 2009.11.18. 21:44

Kedves pegakornis, a közös megegyezéssel történő váláshoz arról kell nyilatkozni, hogy a házasság véglegesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Meg kell állapodni a gyermekek elhelyezésében, lehet közös szülői felügyeleti jogban, a gyermektartásdíj összegében, a kapcsolattartás rendjében. Meg kell állapodni a lakás használatáról és az ingóságok megosztásáról. Az ingatlan megosztása nem feltétel.

kaméleon # 2009.11.18. 21:49

Bocs, lemaradt, hogy van egy ilyen linkem:
http://www.magyarorszag.hu/…okereset.rtf

kisokos # 2009.11.19. 07:51

pegakornis,

fontos lenne, hogy a felek olyan közös megegyezést írjanak, amely a lehető legtöbb jövőbeli eseményre kitér. Érdemes szakember segítségét igénybe venni, aki tudja, hogy melyek ezek a fontosabb témá k és végigvezetei ezen a feleket. (Pl. csak a kapcsolattartás részletei sokszor 2 tömött oldalon keresztül mennek.) Lehet, hogy most nagy az összhang a felek között, de nem biztos, hogy 2 év múlva is az lesz. Érdemes olyan egyezséget írni, amely kiállja az idő próbáját.

kisokos # 2009.11.19. 07:52
fokker70 # 2009.11.19. 12:11

Tisztelt Ügyvéd Urak, Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne.

Fizetem a gyerektartási díjat már jó ideje, sőt visszamenőleg 6 hónapra is kifizettem.

Gyermekemet nem láthatóm az anyuka nem engedi, az anya azt mondja, hogy ő engedi de a gyerek nem akar látni.
Öt évig minden rendben volt, de tavaly november óta a gyereket nem láttam.
Most már ott tartunk, hogy ha felhívom telefonon kinyomja, ha visszahívom fel sem veszi, a lányom.

Bíróságon a bíró azt mondta, hogy beszéljem meg a gyermekemmel mert ha ő nem akar kapcsolatot tartani velem akkor bármilyen ítéletet is hoz az eredmény úgyis az lesz, hogy nem fog a gyerek velem találkozni.

15 éves lányról van szó.

Kérhetem a gyerektartásdíj megszüntetését " Érdemtelenség" ( remélem helyesen írtam) címén?
Én úgy gondolom, hogy csak a pénzre van szüksége na nem a lánynak hanem az anyukájának.

Köszönettel

tildi # 2009.11.19. 12:39

Kedves Fórumozók.
A következőt szeretném kérdezni. Ha a feleség elköltözik a közös házból, és magával viszi a bankban lévő több millió forintot,és nem akarja visszaadni a felét, az esetleg lopásnak minősül? Fel lehet azért jelenteni?
Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # 2009.11.19. 13:35

fokker70

Nem kérheted, kiskorúval szemben nem lehet érdemtelenségre hivatkozni. A gyámhatóságtól kérheted a kapcsolattartás végrehajtását.

fokker70 # 2009.11.19. 13:41

Köszönöm ObudaFan.

És ha majd nagykorú lesz akkor sem kérhetem?

ObudaFan # 2009.11.19. 14:47

Akkor lehet hivatkozni érdemtelenségre. Csak az én tapasztalatom szerint ennek megállapításához kevés szokott lenni a kapcsolattartás puszta hiánya.

tildi # 2009.11.19. 19:31

Kedves Fórumozók.
A következőt szeretném kérdezni. Ha a feleség elköltözik a közös házból, és magával viszi a bankban lévő több millió forintot,és nem akarja visszaadni a felét, az esetleg lopásnak minősül? Fel lehet azért jelenteni?
Köszönöm előre is a választ.

Grád András # 2009.11.19. 19:44

Kedves Tildi!

Lopásnak ugyan nem minősül, viszont a házastársi közös vagyon megosztása körében a terhére elszámolják, úgyhogy legfeljebb ideig-óráig jár jól látszólag. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

vicusska # 2009.11.20. 06:03

Sziasztok, Jóreggelt!

Egyik barátomnak van egy nagy problémája.. Élettársi kapcsolatban élt egy hölggyel, több évig.. Ugye ez az első dolog volt, amiről nincsen papír.. Aztán pedig a ház, amiben éltek, a hölgy nevére lett íratva.. Az ismerősöm még csak be sem jelentkezett a közös házba, hogy ott lakik.. Így, amikor a barátnője összejött valakivel, papíron az én barátomnak semmije nem volt..
Pontosabban semmiről sincs semmiféle papír, amin az ő neve szerepel! Szóval az a kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy bármit is visszakapjon azokból, amiket elvett tőle ez a nő! És, ha igen, akkor mindezt hogyan lehet?! Mi kell ahhoz, hogy ő így is, papírok nélkül is bizonyítani tudjon?!
Lehet, kicsit bonyolultan fogalmaztam, de talán érthető!
Köszönöm, előre is!
Vica

kisokos # 2009.11.20. 08:01

vicuska,

lehetséges-e, hogy bármit is visszakapjon azokból, amiket elvett tőle ez a nő!
Ezt pontosítani kellene, hogy használható választ kaphass. Mit vett el tőle konkrétan? Mi az a vagyontárgy, amelynek a szerzéséhez ő is hozzájárult az életközösség ideje alatt?

natan # 2009.11.20. 13:53

Mit tud tenni a jegyző , hiszen a saját házamhoz még én sem tudok bemenni. Mit ért azalatt hogy birtokvédelem?