Válás, vagyonmegosztás

Micifr # 2014.07.15. 10:00

Tisztelt Jogtudók!

Kolleganőm kiköltözött férjével közösen bérelt önkormányzati lakásukból, a férje folyamatosan csalta, a kapcsolatból gyerek is született.
1.A férje a személyes iratait odaadta neki, de a ruháit, napi használati tárgyait nem. Arra hivatkozik, hogy majd a válóper után kaphatja csak meg.
2.Azzal is fenyegetőzik, hogy férjtartást kell fizetnie, mivel nem tud elmenni dolgozni egy balesetből kifolyólag. ( Sajnos az orvosokat és az OEP-et is sikerült rászednie, mert nincsen nagy egészségkárosodása.)
3. Ráadásul a fizetése felét is adja oda, mert a lakás fenntartásához hozzá kell járulnia.

Légyszíves segítsetek mit követelhet a férj a fent leírtakból.

ObudaFan # 2014.07.10. 10:57

Még a fővárosban is 2-3 hónapos időközökkel tűznek. Két éven túli ügyben meg havonta kellene.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.10. 10:48

Dehogy!

userka # 2014.07.10. 10:22

Meg lehet próbálni, van ilyen a Pp-ben, hogy az eljárás elhúzódása miatti kifogás. LEginkább azért érdemes megtenni, hogy ha majd indítod a kártérítési pert a bíróság ellen, ne az legyen a védekezés, hogy nem kifogásoltad.

Egyelőre nem szeretnék kártérítési pert indítani, ezzel foglalkozni a meglévő mellett, a kérdésem lényege az, hogy megszokott bírói gyakorlat-e 1-1,5 évente tárgyalást kitűzni?

ObudaFan # 2014.07.09. 21:05

Nyuszkó123

Önmagában abból, hogy egyedül neveli a gyerekeit, nem következik a költségmentesség, még ha ez nyilván egy lényeges szempont is. Önmagában abból, hogy a férj hagyta ott őket, még nem következik az, hogy a gyereket ne lehetne bizonyos körülmények között nála elhelyezni, még ha ez szintén fontos szempont is az anya mellett.

ObudaFan # 2014.07.09. 21:02

Kicsi Gí

Már miért követelhetné? Ha nem megy ki, pert indíthatsz.

Nyuszkó123 # 2014.07.09. 12:29

Szia!
Ezer köszönet a válaszért! Várom a többiekét is. :) Még egyszer köszi!

sagit # 2014.07.09. 11:25

Nyuszkó!
A gyt a mingenkori havi jövedelem 15-25%-a kb. A hitel az közös az is kb fele-fele... Nem lehet gyerekre "átírni"! senkire se lehet. Váláskor ha nem tudnak megeggyezni a felek a bíróság állapítja meg a helyét és időtartamát a láthatásnak. És az apuka oda viszi a gyerekeket ahová "akarja" Az hogy nincs munkahelye nem olyan perdöntő mert a gyerekek annál lesznek 90% elhelyezva akinél a váláskor voltak... kb ennyi. De majd ír jogtudó is...

Nyuszkó123 # 2014.07.09. 10:53

Szeretném a segítségeteket kérni, nagyon fontos lenne.

Egy barátnőm férje több, mint két éve csalja őt, és most a férj elköltözött, ott hagyta őt két gyerekkel.
Egy ismerősétől azt hallotta, hogy ha ő adja be a válópert, akkor költségmentességet kap, mivel egyedül neveli a gyerekeket. Létezik ilyen? Tényleg költségmentességet kapna? A házukon hitel van, és attól fél, hogy a férj a hitel rá eső részét rá fogja íratni a gyerekekre. Bár szerintem ezt nem tehetné meg. De jogilag nem vagyok tisztában a dolgokkal. Gyerektartást akar majd fizetni, havi 50 ezret a két gyerekre. Azt mondta a feleségnek, hogy a bíróság sokkal kevesebbet állapítana meg, és ezt le akarja majd papírozni ügyvéd előtt. Még az is kérdés lenne, hogy azt a bíróság állapítja-e meg, hogy hol láthatja a gyerekeket, és mikor? Nem szeretné, ha a gyerekeket odavinné az új nőhöz, ami érthető is bizonyos szinten. A gyerekek kicsik, a kicsi még óvodás, a nagyobb pedig iskolában első osztályos. Barátnőm fél attól, hogy elveszik tőle a gyerekeket, mert nincs munkahelye, csak takarítás, meg ilyen alkalmi munkák, de azok nem bejelentett munkahelyek. Elvehetik tőle a gyerekeket akkor is, ha a férj otthagyta őket? Bocsánat a sok kérdésért, de nagyon fontos lenne, hogy tisztán lásson.

Kicsi Gí # 2014.07.09. 10:41

Kérdésem:1 év 5 hónapja élünk,az én ingatlanomban a párommal.Született 1 gyermekünk,kapcsolatunk megromlott.Követelheti -e a párom az ingatlanom fele részét,mi illeti öt?És milyen úton tudnám öt innen kitenni?Aki tud valami okosságot javasolni,megköszönöm!

ObudaFan # 2014.07.09. 09:43

Meg lehet próbálni, van ilyen a Pp-ben, hogy az eljárás elhúzódása miatti kifogás. LEginkább azért érdemes megtenni, hogy ha majd indítod a kártérítési pert a bíróság ellen, ne az legyen a védekezés, hogy nem kifogásoltad.

userka # 2014.07.08. 19:25

Üdvözlöm!

Válásom és a gyermekelhelyezési per (elrabolta tőlem stb., de megnyugtatóan ért véget) után, vagyonmegosztási pert indítottam, mert a volt férjem 9 évnyi együttélés -ebből 6 év házasság- után sem volt hajlandó egy fillért sem adni. A per 2009-ben kezdődött, tehát már 5. éve tart, eddig semmi úgymond érdemi nem történt, pontosabban a tárgyalások közti szünet hatalmas. Az utolsó tárgyalás pontosan 1 évvel ezelőtt volt, az azt megelőző pedig előtte 1,5! évvel. Az első években úgy 3-4 havonta tűztek ki időpontot, mostanra már itt tartunk. Több ügyvédet "fogyasztottam" ez idő alatt, valamint a hosszú szünetekben semmilyen, azaz semmilyen indokot nem kaptunk, miért húzódik az ügy. (Még a bíró mondta, hogy ha nem tudunk megegyezni, akkor még évekig tart a per. Mondta ezt ő, amikor 1-1,5 évente van tárgyalás?) A tárgyalások utáni beadványainkat egyéb észrevételeinket rendesen időben beadjuk, azonban amire az alperest kötelezték (30 nap) arról semmit a világon nem tudunk, nem kapunk semmiféle iratot. Mindez azért is meglepő, mert az Elnök bírónál van az ügyem. Sajnos tudomásunk van alperes részéről bizonyos rokoni kapcsolatokról a bíróságon belül(tapasztaltuk a gyermekelhelyezési pernél), de nem igaz, hogy nem lehet semmit tenni az ellen, hogy ilyen drasztikus formában húzzák az időt. Esetleg az ügyvédem nem áll a helyzet magaslatán? (A tavalyi tárgyalásra nem tudott eljönni.) Indokolatlan elhúzódás miatt nem lehet kifogást emelni?
Várom megtisztelő válaszát.

ObudaFan # 2014.07.07. 14:27

Wallace

Hát ha így nyilatkoztatok, akkor ezt ő érvényesíthette.

ObudaFan # 2014.07.07. 14:23

nnszoke

Pedig a kapcsolattartás előbb-utóbb ennél bővebb lesz, ha ő ezt vállalja, ezt meg kell emészteni.
A hitelek vonatkozásában mindegy, hogy kinek a nevén van, ezek közös tartozások, ha túlfizetésed van, az ő részét rajta követelheted.

Wallace # 2014.07.07. 07:24

Üdvözlöm!

Négy éves házasság után válunk. Előző házasságomból hoztam egy gyermeket, és született az új házasságból is egy. Az első gyermekem mindig is szúrta az új családom szemét, folyamatosan bántja (lelkileg) a “nevelőapja”, én próbáltam küzdeni ellene és a családot összetartani, de sajnos nem sikerült. Szerette volna, ha elkerül tőlünk a gyermek, de én nem akarok lemondani róla, részben ezért, részben egyéb okokból visszavonhatatlanul eltűnt a béke, már mindenkinek jobb lenne külön. Engem soha nem érdekelt a pénz, és kissé feledékeny is vagyok, így teljesen megfeledkeztem a gyerekek után járó családi adókedvezményről, melyet a férjem vett igénybe, kereken 4 éven keresztül, de soha nem hozta azt haza. A 4 év alatt így 1 millió forintot szedett össze rajtunk, magának, olyan pénzből, amit a család kapott, nem csak ő. A kérdésem az lenne, mivel erre csak most döbbentem rá, mit tehetek? Minek minősül ez? Tudom-e ezt valahogyan bizonyítani? Kérhetem-e ebből a pénzből az első gyermekemre eső rész 100 és a közös gyermekünkre eső rész 50%-át?

Válaszát előre is köszönöm!

nnszoke # 2014.07.07. 05:47

Üdvözletem!
Tanácsot szeretnék kérni. Férjemmel 2006-ban házasodtunk össze, született két gyermekünk. 2011-ben végleg megromlott a kapcsolatunk. A múlt héten volt a második tárgyalásunk, de ismét nem sikerült kimondani a válást.
A további folytatáshoz, újabb illeték befizetése mellett, tanúval folytatható a tárgyalás, s indítványt kell benyújtani a tisztázatlan kérdések ügyében.
A gyermektartásdíjjal kapcsolatosan 5000forint különbségen megy a vita, ő kevesebbet én többet szeretnék. Hozott papírt 80.000 nettó fizetésről, s a 25-25%-át adná gyermektartásdíjként, pedig többet keres. De például a gyermekekkel való kapcsolattartása a nyári szünet 5 és fél hete helyett azért egy hét, mert annyit dolgozik, hogy nincs ideje többre. A kapcsolattartást nem is bánom, mert nincs hova vinnie. Ezt mondtam is a bírónőnek, de azt mondta, mivel nem közös lakás volt az utolsó otthonunk ezt nem köteles vizsgálni. Hogy adjam oda a gyerekeimet kéthetente szombat reggeltől vasárnap estig, ha nem tudja hova vinni őket? Ha nem tudja mi az a nevelés? Neki ezeken a hétvégeken vagy bármikor amikor elviszi őket, nincs kötelessége, csak szórakoztatja a gyerekeket: mc'donalds, mozi...stb. de nincs megírva ilyenkor a házi és egyebek (lévén, hogy nincs is hol).
Ami a nagyobbik gond az a több millió forintos személyi hitel és autó kölcsön. Ezeknek sajnos 90%-a az én nevemen van, ő többnyire adóstárs, vagy élettárs, házastársként szerepel vagy még ennyi sem, mert nem rendelkezett megfelelő bejelentett munkahellyel. Jelenleg már nem fizetek ebből semmit, mivel egyedül nevelem a gyerekeket 3éve, ő kb.egy fél éve fizet gyerektartást, így az autót is elvitték, mivel egyedül nem tudtam mindent fizetni. A bírónő kérte, hogy egy indítványba adjuk be részletesen a hiteleket, s hogy amióta külön vagyunk ki mit fizetett s, hogy mostantól, hogyan kívánjuk ezt rendezni. Ami talán még érdekes, hogy én tavaly augusztus óta dolgozom (előtte gyeden voltam) azóta vonják a 33%-át a fizetésemből. De egyedül ezt nem bírom hosszútávon. Hogyan tudok a legjobban kijönni ebből, mit kellene ebbe az indítványba írni? Hogyan van a legnagyobb esélyem viszontlátni ezeket a pénzeket a férjemtől? Természetesen azért nincs ügyvédem, mert nem tudom megfizetni.
Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2014.07.06. 20:35

A gyermektartás ügyében a bíróságon lehet végrehajtást kérni és emellett a rendőrségen büntetőfeljelentést lehet tenni.
Amennyiben az ő jognyilatkozata szükséges valamilyen téged érintő ügyhöz - például a hitellel kapcsolatos általad említett lehetőséghez - és ezt ő visszaélésszerűen tagadja meg, akkor a jognyilatkozat pótlása iránt lehet pert indítani. Na, ez a része biztosan nem fog ügyvéd nélkül menni, és a leírtakból még csak tippelni sem lehet az esélyeket, ez a lírás ahhoz nagyon kevés.

zoolo # 2014.07.06. 14:41

Üdvözlöm!

Megpróbálom röviden összegezni: 1999: február tól élünk közös háztartásban. A feleségem meg örökölt egy lakást ami teljesen levolt harcolva 56-ban lebombázták akkor valahogy meg csinálták azóta nem lett hozzá nyúlva. Felvettünk hitel + kölcsön kértünk akitől lehetett hogy ki tatarozzunk. Az Egyik rokona a feleségemnek lemondott a tulajdon jogáról az ott lakhatásért. Ezért bonyolódott a történet hiszen így két lakást kellet ki alaki tanuk egyből. És a nulláról mindent hitelből kényszerültünk mivel fiatal pár voltunk nem igazán volt tartalék. Miközben meg történt a két lakrész ki alakítása közben fizettük a hiteleket meg az önkormányzat fel a még a hátralékot illetve a rokonokkal meg tudtunk egyezni hogy havonta törlesztjük az ő részüket bizonyos összeggel. Majd 2006-ban össze házasodtunk és lett egy gyerek is. Közben persze minden berendezési tárgyat és gépjárművet hitelből vettünk ahogy egy kiment jött a következő így haladtunk és gyarapodtunk szépen. A probléma a következő sajnos a házasság tönkre ment ha válóperre kerül a dolog mire számíthatók?? A csavar a történetben hogy sehol nem voltam bejelentve akár hol dolgoztam. És most azzal védekezik hogy papírón minden az ő nevén van és így az övé és nem kívánatos személy vagyok. Ez lehetséges? Tényleg mindent elveszthetek amiben a két kezem munkája és verítéke van? Köszönöm a választ Üdvözlettel Zoltán.

Zsklin # 2014.07.03. 13:48

Üdvözlöm!
Lehet egy kicsit bonyolult leszek,de megpróbálom minél egyszerűbben megfogalmazni!A házasságom alatt 2002-ben közösen felépítettünk egy családi házat,és született 2 közös gyermekünk!Az előző házasságomból,volt egy pici lányom,akit a párom és szülei saját családtagként fogadtak el(persze míg el nem váltunk!)Igénybe vettük a szocpolt,és vettünk fel 2.5 millió ft kölcsönt,melyet az édesapám 2004-be kifizetett helyettünk!A férjem ezek után felvett ház felújításra deviza hitelt,és én lettem az adóstárs.2011-ben külön mentünk,én a 3 lánnyal,és 2012-ben el is váltunk.Ott szóban megegyeztünk a vagyon megosztásában,hogy felezve lesz minden!A házat az én,és gyermekeim kizárólagos használatába helyezte a bíróság,de a tulajdon maradt 1/2-1/2 arányú.!Folyamatos zaklatás miatt azonban,csak most 2014 nyarán költöztem vissza a a lányokkal a házunkba!De sajnos teljesen ki volt ürítve,még a kazán is le lett szerelve!Mindent pénzzé tett a volt férjem!2 autónk is volt és arra hagyatkozott,hogy a nevén volt és így őt illeti meg.Semmit nem felezett meg velünk!A hitel sincs fizetve,de én elintéztem a banknál,az eszközkezelői hitelt,de sajnos ehhez az apuka aláírása is kell!De ő nem látja be ennek előnyét,és inkább adósságot halmoz fel továbbra is!Én megmenteném a házat ,hogy legyen a lányaimnak,fizetném a havi törlesztését egyedül,de nem hajlandó megegyezni!Nem is hajlandó beszélni velem semmiről sem!Sem a vagyoni,sem a lányokat érintő dolgokról!A gyerektartást sem fizeti rendszeresen!Hogy tudnám érvényesíteni a jogaimat??Egyáltalán vannak jogaim??Se házunk nem lesz hamarosan,ha nem írja alá a papírt,se nem fizet gyerektartást,nincs vagyon megosztás!Sajnos tudja,hogy inkább hagyom a dolgokat,mint hogy a lányaimat kellemetlen helyzetbe hozza egy esetleges per-vita miatt.Sok mindenen keresztül mentünk az utóbbi 10 év alatt,sok-sok rendőri intézkedés történt,mert nem volt jó a házasságunk!Sokat szenvedtek a lányaim is,de már lassan semmink nem marad,és ő él mint hal a vízben.Sokan mondják,hogy menjek ügyvédhez!De nekem arra nem telik.És hogy bizonyítsam be ezeket a dolgokat?

ObudaFan # 2014.07.02. 20:28

Nem feltétlenül felez a bíróság mindent, ahhoz minek kellene tárgyalni? Elképzelhető, hogy a vagyontárgyak némelyike teljesen vagy részben különvagyonba tartozik, akkor pedig nem lehet csak úgy felezni. Az autó közös vagyon, ha már az együttélés alatt vettétek, kivéve, ha valamelyikőtök különvagyonából.

JohannaNufer # 2014.07.02. 07:44

Koszonom a választ. De ha megsem jelennek meg, hogyan alakulhat abban az esetben a vagyon megosztás? Egyszerűen mindent feleznek (hitellel együtt persze)? A házasság elott vett autónk (2009-ben vettük) közös vagyonnak számít? Megtörténhet az, h neki ítélik a nyaraló rám eső felet de a hitel meg kettőnk nyakán marad? Koszonom

ObudaFan # 2014.07.01. 11:38

Azért a bíróság valószínűleg legalább egy tárgyaláson igényelni fogja a személyes meghallgatásodat, és te járhatsz rosszabbul, ha ezt valahogy ne oldod meg. Egyébként ezt leszámítva írásban is lehet kapcsolatot tartani a bírósággal, bár általában hasonló ügyekben inkább jogi képviselővel célszerű eljárni.

JohannaNufer # 2014.07.01. 06:31

2007 óta vagyunk együtt férjemmel, 2011-ben hazasodtunk. Külföldön dolgozunk mindketten, meg a házasság elott vettünk egy autót, ami a férj nevére került, majd a házasság alatt szabad felhasználású kölcsönt vettünk fel Németországban (7 évre, ebből 1 év telt el), s készpénzre vettünk egy második autót, mely az en nevemre került, plusz egy nyaralót Magyarországon (7MFt) mely 50-50%-ban van a tulajdonunkban. Most válunk. Férj meg akarja tartani a nyaralót, cserébe egyedül vinne tovább a hitelt, ami kettőnk neven van (o mint elsődleges hitelfelvevő) - szerintem mar ez önmagában nem lehetséges a hitelintezettel, plusz követeli, hogy fizessem ki neki az autómat. (Arra hivatkozik, h mert o fizetne ki a szabad felhasználású hitel hatralekat, es mivel az autóm meg a nyaraló abból a pénzből lett megveve, ezt o így latja korrektnek...)
Hogyan alakulhat a vagyon megosztás, ha en mint alperes nem jelenek meg a tárgyalásokon? (Mo-n akar válni, en viszont Németországban dolgozom es elek, nincs idom haza járni a vagyonról vitatkozni. En csak az autómat szeretnem megtartani, minden más ingó es ingatlan vagyonról lemondanék... ) Mire kell számítsak?

ObudaFan # 2014.06.28. 10:14

Ha az ingatlan fedezetet nyújt a hátralevő törlesztőrészletekre, akkor a bíróság azt még megteheti, hogy mentesíti az egyik felet a hitelfizetéstől és a másik fél tulajdonába adja az ingatlant. Ez a bankkal szemben nem hatályos, de ha a tulajdont szerző fél nem fizeti a hitelt, a másik félnek van miből végrehajtani, ha helyette fizetni kell. Szerintem nem a legjobb megoldás, de az újabb bírói gyakorlat elfogadja.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.27. 17:50

Kérheti a közös tulajdon megszüntetését. De kell a bank hozzájárulása, és a másik fél megpróbálhat arra hivatkozni, hogy számára alkalmatlan az időpont.