De... az adósság közös, ez természetes. Fizeti a törlesztő felét, miközben a (volt)férje terpeszkedik a lakásban. Nem akar odaköltözi, főleg ne úgy, hogy a másik fél is ott lakjon.
Komolyan nincs megoldás?
De... az adósság közös, ez természetes. Fizeti a törlesztő felét, miközben a (volt)férje terpeszkedik a lakásban. Nem akar odaköltözi, főleg ne úgy, hogy a másik fél is ott lakjon.
Komolyan nincs megoldás?
Nincs mit megoldani. Közös marad a ház is meg az adósság is.
Üdv!
A következő kérdésben kérnék némi felvilágosítást.
Válás előtt lévő házaspárról van szó.
Többek között van egy, a házasság ideje alatt szerzett családi ház. Ezen a házon van jelzálog. A jelzálog a férj nevén van, a feleség adóstárs. A földhivatali dolgokon ketten szerepelnek (férj, feleség) mint tulajdonosok.
Jelenleg a férj lakik a lakásban, a feleség a két gyerekkel albérletben.
A kérdésem az, hogy a vagyonmegosztásnál mi fog történni?
Hogyan oszlik meg a ház? És a jelzálog?
Ha nem lenne jelzálog az ingatlanon, akkor mondjuk a férj kifizetné a feleség részét és jó napot. De ott az adósság. Hogyan lehet ez megoldani?
Az a variáció oké, hogy eladják a házat, kifizetik a bankot, a maradékot meg elosztják.
De ha a férj nem akarja eladni? Akkor mi van?
Köszönöm szépen a válaszokat.
Nem tiszta ez. Meg kellene nézni, pontosan hogyan is állapodtatok meg.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Minden ingó és ingatlan nála marad, én egy megváltási összeget kalkulálok. Itt szerepel a jelzálog hitel negatív előjellel, tehát ennyivel kevesebbet kapok.
Akkor jogos, ha azt teljes egészében ő fizette az életközösség megszakadása óta.
Mikor fizetted meg egyszer és kinek?
Ez világos. De így a tőkerészt én 2x fizetem meg?!
igen, hacsak a bank ki nem engedett téged a kötelemből, továbbra is adós(társ) vagy.
Válóperes vagyonmegosztás során az életközösség megszakadásának napján fennálló hiteltartozás tőkerészének összegét kiadta a bank, mely összeg negatív előjellel benne is van a vagyonmérlegben. Viszont az azóta eltelt időszakban megfizetett törlesztőrészletek 50%-át kéri tőlem az ellenérdekelt. Ez jogos?
Előre is köszönöm a véleményeket!
Hát ez jó bonyolult....
Nem egészen. Nem az a lényeg, hogy mennyiért vette annak idején, hanem hogy a ráépítéskor mennyit ért. És nem az a lényeg, hogy a ráépítés mennyibe került, hanem az, hogy mekkora értéknövelő hatása volt. Legalábbis így kell számolni akkor, ha olyan nagyobb értékű munka történt, ami már tulajdoni igényt keletkeztet.
Valahogy úgy gondolta szerintem, hogy megvetted a telked 5 millióért ez külön vagyoni. Ráköltöttetek 10 milliót a ráépítés során ami közös ráfordítás. Ez így 15 millió összesen. De mondjuk ha a ház most 20 millát ér akkor másképp jönnek ki az összegek. És ha a ház most csak 10-et ér akkor is máshogy jön ki.
Bár szerintem a különvagyoni érték is csökken vagy nő a ház értékével csak úgy mit a ráépített vagyoni rész....
De majd megmondja,,,
Szerintem ezt én gondoltam, ő mást gondolt XD
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a választ!Viszont ha ezeket kiszámolnánk,akkor a ráépítés(tető) még feleződik is?Mert azt meg közösen csináltuk?pl: mostani érték:10M különvagyoni:5M akkor a ráépítés:5M?És akkor az 2.5M neki?Vagyis százalékban 25%.Így gondoltad a számítást?
MEg kell határozni, hogy mennyi a teljes ingatlan értéke és meg kell határozni, hogy ezen belül pontosan mennyi a különvagyoni rész értéke és a ráépítés értéke.
Értem. Pontosan akkor hogy?
Bár ezen lenti esetben egy telek és 4 fal értékén bőven emel, hogy kész ház lett belőle.
Nem így kell számolni. Nem a ráépítés költsége a lényeg, hanem az értéke. Ez nem feltétlenül azonos.
(X) összeg a telken lévő házad falai. Legyen 5 millió. Ráköltöttetek közösen (y) 10 milliót. Akkor a tiéd x+y/2 = 10 övé y/2 = 5 milliós rész.
Persze csak szerintem. Valahogy így lehet kiszámolni...
Aztán ezt lehet %-osítani is...
Köszönöm a válaszokat!
Vajon mennyi lenne a neki járó tulajdonrész?Ő 50-50%-ot akarna,viszont szerintem 70-30% esetleg,mert nekem volt a házam amire került a koszorú,a tető,belső felújítás,stb.Vagy még az a 30%-is feleződne?Mert a felújítás is feles?Vélemény?
Ha csak egy ellenkérelem van beadva, az alapján a vagyont még nem fogja a bíróság a vagyont tárgyalni.
Úgy gondolom a férjed megijedt mert válni akarsz. Eddig nem kérte a jogos részét, mert bízott benned. Nem érdekelte, hogy a neveden van minden. Most már bizalmatlan. Szeretné lerendezni, hogy kinek mekkora tulajdoni hányada van a lakásban. Ha ez megvan megnyugszik, hogy nem "semmizhető ki". Ezt minden nagyobb sértődés nélkül csináld végig, mert nem árt, hanem segít a kapcsolatotokban. Ha meg netán mégis válás lenne később akkor nem kell már ezzel szenvedni.
Én is bíztam a feleségemben, válni akar, válunk is. Most a férjed helyzetébe gyönyörűen belelátok. Milliókat költöttem a házra, a két kezemmel építettem fel és harcolni kell a jogos járandóságomért. Mert ugye ilyenkor már a feleség mindent akar magának és semmit nem adni.
Köszönöm a választ!Ellen kérelmet adott be azt mondta.Ő bontópert nem indítana hisz válni nem akar,viszont azt nem tudom elképzelni,hogy ha ő tulajdonrészért pereskedni akar akkor ez mellett vígan élnénk boldog házasságban.Mert az ő ötlete ez volt,én vissza mondom a válópert,de ő viszont akkor is kéri a tulajdonrészt.Csak azt nem értettem,hogy ha én vissza mondom akkor nem szűnne meg a per?Ezért is kérdeztem meg.
Ha visszavonod a kereseted, akkor ez a per megszűnik. De annak nincs akadálya, hogy ő bontópert indítson. Mondjuk annak csak nagyon szűk körben van helye, hogy bontás nélkül a vagyont tárgyalja a bíróság.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02