Válás, vagyonmegosztás

TeeKillah # 2014.06.27. 17:38

De... az adósság közös, ez természetes. Fizeti a törlesztő felét, miközben a (volt)férje terpeszkedik a lakásban. Nem akar odaköltözi, főleg ne úgy, hogy a másik fél is ott lakjon.

Komolyan nincs megoldás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.27. 15:52

Nincs mit megoldani. Közös marad a ház is meg az adósság is.

TeeKillah # 2014.06.27. 15:15

Üdv!
A következő kérdésben kérnék némi felvilágosítást.

Válás előtt lévő házaspárról van szó.
Többek között van egy, a házasság ideje alatt szerzett családi ház. Ezen a házon van jelzálog. A jelzálog a férj nevén van, a feleség adóstárs. A földhivatali dolgokon ketten szerepelnek (férj, feleség) mint tulajdonosok.
Jelenleg a férj lakik a lakásban, a feleség a két gyerekkel albérletben.

A kérdésem az, hogy a vagyonmegosztásnál mi fog történni?
Hogyan oszlik meg a ház? És a jelzálog?

Ha nem lenne jelzálog az ingatlanon, akkor mondjuk a férj kifizetné a feleség részét és jó napot. De ott az adósság. Hogyan lehet ez megoldani?

Az a variáció oké, hogy eladják a házat, kifizetik a bankot, a maradékot meg elosztják.
De ha a férj nem akarja eladni? Akkor mi van?

Köszönöm szépen a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.27. 11:39

Nem tiszta ez. Meg kellene nézni, pontosan hogyan is állapodtatok meg.

mmp1971 # 2014.06.27. 10:23

Köszönöm az eddigi válaszokat!

mmp1971 # 2014.06.27. 10:23

Minden ingó és ingatlan nála marad, én egy megváltási összeget kalkulálok. Itt szerepel a jelzálog hitel negatív előjellel, tehát ennyivel kevesebbet kapok.

ObudaFan # 2014.06.26. 19:45

Akkor jogos, ha azt teljes egészében ő fizette az életközösség megszakadása óta.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.26. 17:41

Mikor fizetted meg egyszer és kinek?

mmp1971 # 2014.06.26. 08:44

Ez világos. De így a tőkerészt én 2x fizetem meg?!

pazs # 2014.06.26. 08:42

igen, hacsak a bank ki nem engedett téged a kötelemből, továbbra is adós(társ) vagy.

mmp1971 # 2014.06.26. 08:40

Válóperes vagyonmegosztás során az életközösség megszakadásának napján fennálló hiteltartozás tőkerészének összegét kiadta a bank, mely összeg negatív előjellel benne is van a vagyonmérlegben. Viszont az azóta eltelt időszakban megfizetett törlesztőrészletek 50%-át kéri tőlem az ellenérdekelt. Ez jogos?
Előre is köszönöm a véleményeket!

pohicop # 2014.06.25. 14:41

Hát ez jó bonyolult....

ObudaFan # 2014.06.25. 10:50

Nem egészen. Nem az a lényeg, hogy mennyiért vette annak idején, hanem hogy a ráépítéskor mennyit ért. És nem az a lényeg, hogy a ráépítés mennyibe került, hanem az, hogy mekkora értéknövelő hatása volt. Legalábbis így kell számolni akkor, ha olyan nagyobb értékű munka történt, ami már tulajdoni igényt keletkeztet.

pohicop # 2014.06.25. 05:21

Valahogy úgy gondolta szerintem, hogy megvetted a telked 5 millióért ez külön vagyoni. Ráköltöttetek 10 milliót a ráépítés során ami közös ráfordítás. Ez így 15 millió összesen. De mondjuk ha a ház most 20 millát ér akkor másképp jönnek ki az összegek. És ha a ház most csak 10-et ér akkor is máshogy jön ki.

Bár szerintem a különvagyoni érték is csökken vagy nő a ház értékével csak úgy mit a ráépített vagyoni rész....

De majd megmondja,,,

pohicop # 2014.06.24. 16:46

Szerintem ezt én gondoltam, ő mást gondolt XD

sissy074 # 2014.06.24. 15:35

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a választ!Viszont ha ezeket kiszámolnánk,akkor a ráépítés(tető) még feleződik is?Mert azt meg közösen csináltuk?pl: mostani érték:10M különvagyoni:5M akkor a ráépítés:5M?És akkor az 2.5M neki?Vagyis százalékban 25%.Így gondoltad a számítást?

ObudaFan # 2014.06.24. 12:25

MEg kell határozni, hogy mennyi a teljes ingatlan értéke és meg kell határozni, hogy ezen belül pontosan mennyi a különvagyoni rész értéke és a ráépítés értéke.

pohicop # 2014.06.24. 08:23

Értem. Pontosan akkor hogy?
Bár ezen lenti esetben egy telek és 4 fal értékén bőven emel, hogy kész ház lett belőle.

ObudaFan # 2014.06.23. 18:37

Nem így kell számolni. Nem a ráépítés költsége a lényeg, hanem az értéke. Ez nem feltétlenül azonos.

pohicop # 2014.06.23. 14:50

(X) összeg a telken lévő házad falai. Legyen 5 millió. Ráköltöttetek közösen (y) 10 milliót. Akkor a tiéd x+y/2 = 10 övé y/2 = 5 milliós rész.
Persze csak szerintem. Valahogy így lehet kiszámolni...
Aztán ezt lehet %-osítani is...

sissy074 # 2014.06.23. 12:08

Köszönöm a válaszokat!
Vajon mennyi lenne a neki járó tulajdonrész?Ő 50-50%-ot akarna,viszont szerintem 70-30% esetleg,mert nekem volt a házam amire került a koszorú,a tető,belső felújítás,stb.Vagy még az a 30%-is feleződne?Mert a felújítás is feles?Vélemény?

ObudaFan # 2014.06.20. 05:31

Ha csak egy ellenkérelem van beadva, az alapján a vagyont még nem fogja a bíróság a vagyont tárgyalni.

pohicop # 2014.06.19. 14:56

Úgy gondolom a férjed megijedt mert válni akarsz. Eddig nem kérte a jogos részét, mert bízott benned. Nem érdekelte, hogy a neveden van minden. Most már bizalmatlan. Szeretné lerendezni, hogy kinek mekkora tulajdoni hányada van a lakásban. Ha ez megvan megnyugszik, hogy nem "semmizhető ki". Ezt minden nagyobb sértődés nélkül csináld végig, mert nem árt, hanem segít a kapcsolatotokban. Ha meg netán mégis válás lenne később akkor nem kell már ezzel szenvedni.

Én is bíztam a feleségemben, válni akar, válunk is. Most a férjed helyzetébe gyönyörűen belelátok. Milliókat költöttem a házra, a két kezemmel építettem fel és harcolni kell a jogos járandóságomért. Mert ugye ilyenkor már a feleség mindent akar magának és semmit nem adni.

sissy074 # 2014.06.19. 14:33

Köszönöm a választ!Ellen kérelmet adott be azt mondta.Ő bontópert nem indítana hisz válni nem akar,viszont azt nem tudom elképzelni,hogy ha ő tulajdonrészért pereskedni akar akkor ez mellett vígan élnénk boldog házasságban.Mert az ő ötlete ez volt,én vissza mondom a válópert,de ő viszont akkor is kéri a tulajdonrészt.Csak azt nem értettem,hogy ha én vissza mondom akkor nem szűnne meg a per?Ezért is kérdeztem meg.

ObudaFan # 2014.06.19. 12:38

Ha visszavonod a kereseted, akkor ez a per megszűnik. De annak nincs akadálya, hogy ő bontópert indítson. Mondjuk annak csak nagyon szűk körben van helye, hogy bontás nélkül a vagyont tárgyalja a bíróság.