Üdvözlöm.
A közös családi kasszában lévő nagyobb mennyiségű készpénzt, ha az egyik fél leemeli és elrejti, azt valami úton módon vissza lehet szerezni a válás során?
Köszönettel: Szabó Aladár
Üdvözlöm.
A közös családi kasszában lévő nagyobb mennyiségű készpénzt, ha az egyik fél leemeli és elrejti, azt valami úton módon vissza lehet szerezni a válás során?
Köszönettel: Szabó Aladár
És 15 év házasság után már házastársi közös tulajdonná válik, és fele-fele arányban osztandó válás esetén? Azért lenne lényeges, mert 3 hónap múlva lesz a 15. évforduló, és még nincs elindítva a válás.
Igen.
Köszönöm. Akkor tehát mindenkinek a tulajdoni hányada arányában jár belőle pénz eladás esetén?
Barackvirág: a vagyonközösség kezdete előtt keletkezett tartozások különvagyonba tartoznak. Ha a felek egy ilyen különvagyoni tartozást a közös vagyon terhére törlesztenek, akkor a másik fél követelheti a törlesztés felének a megtérítését.
Trophy: közös tulajdon, de nem egyenlő arányban, és nem a házassági közös vagyon címén.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretnék válni. Mikor összeházasodtunk, férjemnek már voltak felvett kölcsönei. Ha ezt házasságkötés előtt vette fel, akkor válás folyamás a tortozás össszege feleződik-e v. bizonyítanom kell,hogy a felvett kölcsön még házasság előtt történt és így nem kell fizetnem. A kölcsönök az ő nevén vannak.A házasság alatt a tartozás is közös lesz?Várom válaszát!
Üdvözlettel:
Barackvirág
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Válunk, van egy közös lakásunk, mely 40-60 % arányban az én, illetve a házastársam tulajdona. A lakást már a házasság ideje alatt vásároltuk, a vételárat mindketten a korábbi, házasságkötés előtt szerzett külön-külön tulajdonolt egy-egy lakásunk eladásából fedeztük. Kérdésem, hogy ennek alapján váláskor a tulajdonhányad arányában illet meg minket a lakás, mert külön tulajdonból vásároltként külön tulajdonnak számít, vagy közös tulajon, és ezért fele-fele arányban kell megosztozni. A házasság még nincsen 15 éves. Köszönöm.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő ügyben kérném a segítségét.
14 évi különélés után elválunk. Közös vagyonunk egy lakás és egy telek. A lakás teljes egészében az én nevemen van, a telek fele-fele arányban a kettőnk nevén. Mindkét ingatlant az együttélés során közösen szereztük.
Elviekben megállapodtunk, hogy én lemondok a feleségem javára a lakás rám eső részéről, ő pedig a telek feléről a javamra. A válásban is megállapodtunk.
Az lenne a kérdésem, milyen módon lehetne a legolcsóbban lebonyolítani a válást, illetve milyen költségekkel jár a vagyonmegosztás a válási költségeken felül.
Köszönettel.
Köszönöm szépen a válaszát ügyvéd úr!
Üdv.M.Viola
„tehát azon már nem változtathatok.”
Dehogy nem. El lehet állni, lehet a keresetet módosítani stb.
A telekkönyv nyilvános.
KÖszönöm a válaszokat.
A kizárólagos használat kérést már megtettem, tehát azon már nem változtathatok.Egyébként is többször írásban lemondott róla, de azt a bíróság döntésére bízom.
De a fő kérdésem az, hogy a felperes új nőjével vásárolt házra, ha kikérem a tulajdoni lap másolatot, akkor nem követek-e el valamilyen jogsértést, ami később valami büntetést von maga után.
Illetve azt, hogy beköltöztethet-e az engedélyem nélkül idegeneket a házba?
Köszönöm
Három szintes házra kizárólagos lakáshasználat? Szerintem kérni is felesleges.
Nem, de nem ezen fog múlni, hogy kinek ítélik a lakáshasználatot.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsot szeretnék kérni.
Válófélben vagyok. A férjem 3 évvel ezelőtt lelépett egy nővel, itt hagyta a közös házunkat, és a közös nyaralónkba költözött a nőjével.
A hatalmas házat én tartom fenn, fizetem a többlet fűtési költségeket, a kert gondozási költségeket, és a javításokat, ő egy fillérrel sem járul hozzá a költségekhez.
Most kértem a Bíróságtól, a budapesti ingatlan kizárólagos használatát.
Erre begőzölt, és azzal az indokkal, hogy a balatoni ingatlan lakhatatlan állapotban van, ezért vissza akar költözni. De nekem elmondta , hogy esze ágában sincs visszaköltözni, csak tönkre akar tenni, idegeneket fog beköltöztetni, munkásszállót csinál az őt megillető 100 nm-es házrészből.
Ez valóban sikerülhet is, hiszen a 3 szintes ház egy közműhálózaton van. Ha az általa beköltöztettek nem fizetnek rezsit, nekem akkor is ki kell fizetni a számlákat, különben mindent kikapcsolnak.
Első kérdésem, hogy megteheti-e, idegeneket hoz ide, a hozzájárulásom nélkül.
Második kérdésem: időközben tudomásomra jutott, hogy a nőjével közösen vásárolt egy családi házat, amit persze nem kötött senki orrára.
Szerintem, ha ez kitudódna, akkor a bíróság megítélné nekem a kizárólagos használatot.
Hiszen ott van a nyaraló, amiben már 3 éve lakik, én be sem tehettem oda a lábam, kizárólag ő használja. Valamint az azóta vásárolt, nőjével közös családi ház
Úgy gondolom, egyszerre nem lakhat 3 helyen is.
Kinyomozta a címet és arra gondoltam, hogy beszerzem a tulajdoni lap másolatot, hogy bizonyíthassam ezt a tényt.
Az lenne kérdésem, hogy én kikérhetem e a tulajdoni lap másolatot, és ha igen, akkor ebből nem lesz-e valamilyen hátrányom. Nem követek-e el jogsértést ezzel a cselekedetemmel?
Előre is köszönöm a választ.
Üdv. M. Viola
Kedves Obudafan!
Köszönöm a választ,de még mindig nem világos mi alapján számoljak. 3.5M hitelből újítottuk fel a házat,mivel az az én házamra lett fordítva nekem kell fizetnem.Viszont ha a ház értéke ennyivel nőt,akkor 3.5M jár a férjemnek is?Ezek szerint akkor volt egy házam ami már nem az enyém?Mert fele a hitel ha eladnám,másik fele meg a férjemé?De lehet még ki sem jönne eladáskor a kölcsön meg amit férjem kér,én meg mehetek utcára a gyerekekkel? :-(
Azt majd a perben ingatlanforgalmi szakértő megmondja, hogy mennyivel nőtt a ház értéke, ha megállapodni nem tudtok. A ráfordított pénz értékéből az értéknövekmény összege nem vezethető le.
Kedves Fórumozók!
Vagyon megosztásban szeretnék segítséget kérni.Házasság kötés előtt volt egy házam ami felújításra szorult.Erre 3Mft hitelt vett fel a férjem,ill mikor felvette még nem volt az.Aztán még 500000ft-ot ezeket a hiteleket még most is fizetjük.Válásnál az eddig kifizetett rész feleződik.De ilyenkor,hogy lehet elszámolni az érték növekedését a háznak?Hisz a felújítás előtti értéket se tudom.A ház értéke pedig talán a hitel összegével nőtt,na de azt meg ha én törlesztem tovább?Valaki tudna ebben segíteni?Férjem szerint jár neki a házból tulajdonrész,mert az ügyvédje azt mondta.A 3M hitelből eddig csak kamatot törlesztettünk,a 4 év alatt.
Köszönöm a választ.
„A házra ráköltött összeg és mondhatom, hogy a munka is a szüleim érdeme, nem közös pénzből ment a felújítás sem... ”
Kb. arra szerettelek volna rávezetni, hogy mondani mondhatod, de egy dolog, amit te mondhatsz, akkor is, ha neked egyértelműnek tűnik és igaz, és egy másik, akár teljesen más dolog is lehet az, amit a bíróság majd elfogad.
Teljesen fölösleges ilyenkor azon elmélkedni és bosszankodni, mi a „kicseszés” a jogszabályokban. Amin nem lehet változtatni, azon nem lehet. De az is biztos, hogy egy-két ügyvédnél érdeklődni bizonyos kérdésekről nagyon nem ugyanaz, mint megbízható, lelkiismeretes jogi képviselőt fogadni, aki először megismeri az ügy minden részletét, és lehetőleg nem csak a tárgyalásokon jelenik majd meg, hanem előzetesen tanácsokat is tud adni. Mert arra pont ezekben az esetekben szorul rá az ember. Ha az ellenfél kemény dió, akkor pont nem az ügyvédi költség lesz a nagyobb teher a végén. (Már, ha tényleg jót bíztál meg.)
Ami egyébként mindegy is, a vagyonmegosztásnál pláne.
bizonytalan123 nem árulta el, hogy ő a férj vagy a feleség.
Okés elfogadom :)
Létezik ilyen, ha a férj kitartott személy.
Csak nekem furcsa a dolog......
A házra ráköltött összeg és mondhatom, hogy a munka is a szüleim érdeme, nem közös pénzből ment a felújítás sem...
Kaméleon!
Nekem csak az a furcsa, hogy nincs külön vagyona a férjnek se közös vagyona a feleséggel. 12 év azért elég sok idő. Ez olyan felfoghatatlan számomra. Persze a ház értékéhez képest ez elenyésző dolog. Nem is az érték miatt írtam, hanem csak nem tudom elhinni ezt. Bár ettől még lehet valós. A szigetelésre térve az például milliós dolog és közös vagyonból fizetve úgy gondolom akár követelhető értékek között szerepelhetne egy ilyen, mert a ház értékében értéknövelő. Tegyük fel a hölgy szülei vesznek egy lepukkant öreg házat 5 millióért. Erre közösen a férj és feleség rákölt 5 milliót, mert felújítja. Ilyen esetben csak nem a hölgyé a teljes ház úgy gondolom 100%-os áron. A férj követelheti a ráköltött érték felét..... Persze csak szerintem.
Kaméleon, szó nincs szaladgálásról. Azért mentem el kettőhöz, mert tudom, hogy nem mindenki jártas feltétlenül minden részletre kiterjedően a témában.
Nem akkor mentem, amikor "valami" eszembe jutott, hanem célzottan 2 alkalommal, 2 különbözőhöz, hogy fel tudjam mérni mit veszíthetek...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02