Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2014.06.04. 20:07

Ezek bizonyítási kérdések, amit a fórumon keresztül megoldani aligha fogunk. Az első bizonyítási kérdés az, hogy vajon létrejött-e köztetek valamilyen megállapodás akkor, amikor az ingókat megosztottátok, ami szerint egymással teljes körűen elszámoltatok volna. Ha ez nem igazolható, akkor részletesen igazolni kell, hogy az évek során ki mennyiben járult hozzá a szerzéshez.

Zoli7474 # 2014.06.04. 11:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volt párommal élettársi viszonyban éltünk. Volt két külön bankszámlánk és fizetésünk. Hozzám költözése után nem tudtuk eldönteni, ki mit fizessen? Így elhatároztuk, hogy egy számlára utaltatjuk fizetéseinket, erre a számlára a volt párom nevét is ráírattuk. Hogy ő is tudja használni, bankkártyát is kapott hozzá.
Az ő számláján a megtakarításainkat kezeltük. De az én nevem nem került rá. Erre a számlára jött a családi pótlék, amit az ő gyermeke után kapott, illetve a gyerektartás a gyermeke apukájától. Ezeket az összegeket soha nem vettük fel. Közös pénzből neveltük az ő gyermekét is.

8 év után szétköltöztünk. Készpénz vagyonunkat elosztottuk úgy, hogy a saját számlája lett az övé, a közös számlán lévő összeg lett az enyém.
Majd most (szétköltözés után 2 évre) eszébe jut, hogy azt az összeget elloptam, ami a közös számlán volt és kéri a felét. Én nem adtam, most a bíróságon van az ügy. (Ő nagyságrenddel többet vitt)
Kérésem: Hogyan védhetem meg magam? Miért nem jelentette 2 éve, ha elloptam a pénzt, miért kellett erre két évet várnia?
Lehet-e így bármi követelésem vele szemben, hogy az én pénzemből is neveltük a saját gyermekét? És hogy nálam laktak?
Szennyes az ügy, de szeretném magam megvédeni!

Válaszát köszönöm!

ObudaFan # 2014.06.04. 10:20

nemka

NEm is feltétlenül kell bíróságon megegyezni a vagyonról, és könnyen lehet, hogy az illeték szempontjából nem is érdemes.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 10:18

Akkor bizony az közös tartozás. (Ahogyan a vállalkozás haszna is közös vagyon volt.)

feketejanos66 # 2014.06.04. 10:16

Igen akkor fent állt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 10:11

Nem az a kérdés, hogy a bevallás benyújtásakor fennállt-e az életközösség, hanem az, hogy az adóköteles jövedelem megszerzésekor fennállt-e.

feketejanos66 # 2014.06.04. 10:09

Köszönöm!

Fasza már bocsánat kifejezésért, már külön éltünk amikor gondolom beadta adóbevallását a 2012-es évre. Én úgy tudtam mindent rendesen fizet bevall.

feketejanos66 # 2014.06.04. 09:49

Én kérdeztem most állt elő ezzel az újabb igénnyel ..

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 09:46

Azt szeretném megtudni, hogy a jelenlegi helyzetben be lehet-e adni közös megegyezéssel a válópert?
Be.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 09:46

Feleség adótartozása ami egyéni vállalkozóként keletkezett házasság alatt , hibás könyvelés, stb miatt bele számít a közös vagyonba?

A vállalkozás haszna beleszámított?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 09:45

Le a fórummotorral!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 09:45

Mi lenne, ha a "párod" kérdezne, és nem te tolmácsolnál?

feketejanos66 # 2014.06.04. 08:18

Tisztelt hozzáértők!

Feleség adótartozása ami egyéni vállalkozóként keletkezett házasság alatt , hibás könyvelés, stb miatt bele számít a közös vagyonba?

nemka # 2014.06.03. 17:02

Tisztelt Ügyvéd úr!
Több mint 4 éve külön élek a férjemtől,most szeretném a válást "papíron" is lezárni. A szándékunk közös,tehát mindketten válni szeretnénk,a gyerekeink felnőttek,de természetesen az anyagiak elosztása, annak megbeszélése még folyamatban van...
Azt szeretném megtudni, hogy a jelenlegi helyzetben be lehet-e adni közös megegyezéssel a válópert? Hogy "ketyegjen az óra", hiszen akár hónapok is eltelhetnek a tárgyalásig. Ha most beadnánk, akkor addigra, mire a tárgyalást kitűznék, elkészítenénk a vagyonmegosztást.
Lehetséges ez?
Köszönöm szépen a választ

ObudaFan # 2014.05.28. 12:10

grétike30

A helyzeteteket jól látod, de ez nem jogi kérdés szerintem.

ObudaFan # 2014.05.28. 11:37

Cucu0711

Külön perben követelheted a volt párodtól. És természetesen ha még nem szüntetted meg a szerződést, akkor tedd meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.28. 05:20

Az azt jelenti, hogy ha az anyósod úgy akarja, mehetsz a híd alá. Igaz, ha meghal, visszaköltözhetsz - csak bírd addig a csövezést.

Mónika356 # 2014.05.28. 04:49

Tisztelt Ügyvéd Úr.
Válófélben vagyok. Anyósom segítségével veszek egy lakást. Hitelt veszek fel, ö lesz a kezesem.Cserében kéri, hogy övé legyen a holtig tartó haszonélvezeti jog, enyém a tulajdonjog.Mit jelen ez? Mi az a haszonélvezeti jog pontosan?Halála után a férjem ezt örökölheti?Köszönöm válaszát.

grétike30 # 2014.05.27. 20:51

Segítséget kérnék!
Feleségemmel ugy döntöttünk hogy elválunk. 2007-ben vettünk fel hitelt hogy tudjunk venni egy lakást. azóta fizetjük a hitelt közösen. havi 80.ezret. sajnos így a svájci frank miatt a hitel tartozás semmit nem csökkent. a lakás még mindig teljes egészében a banké. kb.8 milliót ér a lakás a hitel amit még vissza kell fizetni kb. 9 millió. így elég kilátástalan a helyet. ha elválunk a keresetünk feleződik amivel nem tujduk fizetni ezt az összeget. árfolyam rögzitést kértünk már a banktól. ami max 60.ezerre csökkentené le a hitelt. a keresetünk 80+110.ezer amiből látszik hogy amennyiben elválunk ezt nem fogjuk tudni fizetni főleg hogy nekem gyerektartást is kell fizetnem és valamelyikőnknek albérletbe kell költöznie ami szintén plusz kiadás. Került valaki hasonló helyzetbe? tudna valaki tanácsot adni hogy lehet ezt megoldani? úgy hogy a lakás is megmaradjon? nem birunk már együtt élni. Előre is köszönöm a segítséget, tanácsot. üdv. Gréti férje.

trophy # 2014.05.27. 20:12

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!

Cucu0711 # 2014.05.27. 16:39

Tisztelt Ügyvéd!

Olyan kérdésem lenne,hogy én és a volt párom 8 évet voltunk együtt és be is voltam jelentve hozzá.Az Invitel az én nevemen volt,mivel ö sose dolgozott,kiderült,hogy nem fizette be a szamlakat és most nekem vonják a fizetésembol 30%ot és a 20% gyerektartást.Tudok bármit tenni,hogy ne egyedul viseljem a költséget?

Elöre is köszönöm!

xjahel # 2014.05.27. 08:30

Kedves fórumozók a segítségetekre lenne szükségem, véleményt szeretnék kérni Dr.Balogh Tünde ügyvédnőről (Alkotmány utca 4) válóperes ügyben lenne az ügyvédem. Talán van köztetek olyan személy aki ismeri.
Bármilyen véleményt előre is köszönök!

Ha valaki tud budapesten nagyon jó válóperes ügyvédet megfizethető áron =(közalkalmazotti fizetés), kérem segítsen abban, hogy leirja ide a nevét.

ObudaFan # 2014.05.26. 13:23

Szabo_Aladar

El kell számolnia vele a vagyonmegosztás körében.

pazs # 2014.05.26. 12:11

trophy: a lakásra nem vonatkozik ez a 15 éves szabály, csak a szokásos mértékű felszerelési tárgyakra és berendezésekre (például: mosógép).

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.26. 11:19

Ez nem jogi kérdés.