A Te eseted más. Ezzel szemben náluk bizonyára nem először volt ittas a férj, bizonyára nem első alkalommal fajult a dolog tettlegességig, szóval azt az "önként távozott" dolgot kellene kivesézni a válóper során. Mint írja van ügyvédje...
Válás, vagyonmegosztás
Nekem is önként ment el az asszony. Én még rossz szót sem szóltam hozzá. Bepasizott biztos. 5 hónapig nem volt itthon. Aztán hazajött. Gondolom, lelépett a pasi. Válunk. Akkor a hölgy miért nem mehet vissza a saját lakásába, ha az én feleségem simán jön-megy? Kizárni nem zárhatom, mert magánlaksértés. Őt meg kizárhatja a férje?
jucika44
A szülő a kiskorú gyermeke (= 16 éves lánya) részére köteles lakhatást biztosítani, akár a saját kárára is. Fizetni a lakbért és/vagy törlesztőt, valamint a rezsit. Bizonyos esetben a már nagykorú gyermek részére úgyszintén. Tehát őket semmiképp nem küldhette el az otthonukból.
Az, hogy te miért is távoztál el onnan, nos a férjed tettlegessége okot adhatott rá, DE ezt neked kell bizonyítani. (Mondjuk a két gyermek tanúsíthatja a bíróságon a dolgokat, az ügyvéd a következő tárgyalásra idéztesse be őket.)
Lehet így is, lehet úgyis. Ha azért ilyenek az arányok, mert figyelembe vettétek a különvagyoni hozzájárulást, akkor a bejegyzett arány egyúttal a tényleges arány is. Ha azonban az 1/3 arányban tulajdonos fél lényegében ajándékozott, akkor a tényleges arány egyenlő.
Kedves Fórumozók!
Férjem elhagyott.
Közös ingatlanunkat 1/3-2/3 arányban vásároltuk. Kérdésem, hogy válás esetén e szerint kell osztoznunk a házon, vagy 50-50%-ban? Két kiskorú gyermekünk van, ez befolyásol valamit?
Köszönöm!
Neked kell bizonyítani, hogy nem önként hagytad el. Neked kell igazolni a kizárólagos lakáshasználat feltételeinek fennálltát.
Köszönöm a választ. Egyébként részeg volt és a 16 éves lányom és a 21 éves fiam szeme láttára vert meg.
Ez nem egyszeri eset volt.
Akkor tehát ha jól értem nem mehetek vissza a lakásba a gyermekemmel?
A "rohadék" szót nem lehet kiemelni az adott szókörnyezetből, tehát önmagában nem mond semmit. / A "megvert" sem lett részletezve, valamint legtöbb esetben ok nincs okozat nélkül...
Félő, hogy igen, önként hagytad el a lakást.
Jó napot kívánok!
Sajnos, 23év után válunk. Folyik a házastársi vagyonközösség megosztása. Még a válópert nem adtam be.
Kérdésem a következő lenne.
A férjem megvert, amit az első tárgyaláson bevallott.(látlelet nincs, rendőrséget nem hívtam, sajnos). Emiatt hagytam el a közös ingatlant(illetve még most folyik ezért is a harc.
Tényleg mondhatja azt a bíró, hogy önként hagytam el az ingatlant?(illetve az ügyvédem is ezt mondta).
Magnófelvétel van arról. hogy azt mondta:"rohadék" lesz velem a váláskor!
Van-e lehetőségem a kizárólagos lakáshasználatra?
Köszönöm a segítséget.
És ha nem engedi be akkor magánlaksértés...
A jegyzőtől lehet birtokvédelmet kérni, illetve a bíróságtól is lehet kérni, hogy ideiglenes intézkedéssel döntsön a lakáshasználatról.
És ha tényleg a feleség zárta őt ki, akkor többlethasználati díjat lehet kérni erre az időre.
Tiszteletem!
Párommal nem kis probléma előtt állunk, bár ahogy látom a fórumozókat vannak cifra esetek.
Páromnak kb 1,5 éve folyik a válópere 17 év után. Párom felvett a házra személyi hitelt(neki volt csak munkahelye), amiből megvették a házat, utána a felesége "kirakta" megérkezett az élettárs, és azóta is abban a házban élnek. Páromnak a két lányával, illetve az ő közös egy éves gyermekükkel. A kérdésem az lenne, mivel folyik a per, de még egy tárgyaláson sem jelentek meg, hogy a háznak ahhoz a részéhez amit a párom illeti, hogyan juthat hozzá úgy, hogy az anyuka a gyerekekkel "takaródzik".Jelenleg ha minden igaz útban van a következő gyermek is. Természetesen nem szeretnénk a párom gyermekeinek problémát, de a hitel miatt a páromnak a bankszámláját inkasszálták, és ott van a ház amire rá lett költve a pénz,tőlünk vonják, és nem mi használjuk.
Tisztelettel, köszönettel.
Nem.
Köszönöm válaszát. Az lenne még a kérdésem, hogy ebben az esetben 5 év házasság utáni válás esetén sem válik közös vagyonná a lakás?
Ez a ház mindenképpen különvagyon, egyébként a hiteltől függetlenül is. A hitel átvállalásának annyiban van jelentősége, hogy így az új feleség esetleges bontás esetén nem tudja azt állítani, hogy a férjnek ezt a külön tartozását közös vagyonból fizették és így megtérítést kér.
A lakáshasználat az megint kicsit más kérdés. Ha lesz közös gyerek, nem lehet kizárni, hogy a házastárs a lakásban maradhat bontás esetén is, bár nem ez a valószínű.
Tanácsot kérek,mert fiam másodszor is házasodni készül és gondunk a lakása körül van.
2005-ben kötött házassága 1 év után válással végződött.
A házasságkötés után vásárolt lakást a bíróság fiamnak ítélte, az ő nevén van tulajdonjogilag is. A lakást az ő megtakarításából és a mi, szülők anyagi támogatásával vásárolta.
2007 óta, hogy ne vesszen el a beleinvesztált pénzünk, átvállaltuk a lakástörlesztés fizetését ameddig élünk vagy le nem jár a hitel,sőt azt a hitelt is fizetjük azóta, amit mi vettünk fel a szoc.pol visszafizetési kötelezettsége miatt.
A gondom most az, hogy amennyiben mi szülők fizetjük továbbra is gyermekünk lakástörlesztését és a másik hitelt is, mi történik,ha esetleg( csak előre gondolkodva)
- válással végződik a házasság gyermek nélkül
- vagy válással végződik a házasság gyermekkel.
hogyan alakul a tulajdonjog a két esetben? Főleg a második esetben kikerülhet a lakásból a tulajdonos és mégis nekünk kell fizetni a hitelt? Mi a helyes jogi lépés, hogy ne az utóbbi helyzet forduljon elő?
Köszönöm a válaszokat.
Ezt így a megegyezésetek hiányában nem fogja kimondani a bíróság. Az, hogy a te fizetésedből éltetek, nem releváns.
Viszont ha ingatlana van, akkor lesz miből végrehajtani a gyermektartást.
Köszönöm a választ! A vidéki ház természetesen különvagyon. A pénz kb. felét korábban kaptuk, közösen, nem vételárként – de gondolom, az édesanyja is úgy fogja ezután tekinteni, mint ajándék / vételár.
Alapvetően az a problémám, hogy szeretnék a válás után a kisgyermekünkkel a közös lakásban maradni (alig egy éve vásároltuk a lakást), és a tartásdíj teljes összegéről lemondanék a férjem tulajdonrészének (vagy nagyobb részének) fejében. Ő ebbe nem akar beleegyezni – pedig amióta velem él, javarészt nincs munkája, 5 és fél évig kizárólag az én fizetésemből éltünk. Megtakarításom éppen emiatt nincsen. Az évek alatt a közös életünkre költött kb. tizenöt millió forint (az ő lakásrésze 9 millió forint) ilyenkor számít valamit a bíróság előtt? A felvázolt okok miatt a tartásdíj behajtása eleve problémás lenne, én pedig nem szeretnék emiatt eladósodni, ezzel is a gyermekem biztonságát veszélyeztetni.
Ha ajándékba kapta, különvagyon. Ha a vidéki házért kapta vételárként, akkor abban az esetben különvagyon, ha a vidéki ház is különvagyon volt.
Üdvözlet mindenkinek!
Sajnos úgy néz ki, nálunk is bekövetkezik a válás.
Elöljáróban egy konkrét kérdésem lenne: a férjem édesanyja készpénzt adott kettőnknek lakásvásárlás céljából, ez később 100%-ban a férjemnek lett elszámolva (a lakás másik felét az én régi lakásom ára szolgáltatta, így 50-50%-ban vagyunk az új lakás tulajdonosai). Ebben az esetben a lakásvásárlásra kapott készpénz jogilag közös vagyonnak vagy a férjem különvagyonának számít?
Hozzátartozik még a történethez, hogy a kapott pénz fejében ő papíron az édesanyjának adta a vidéki házát, azonban ez nem lett hivatalosan átíratva, továbbra is a férjem nevén van.
Julcsi25
Gondolom, a jogi képviselőd is tájékoztatott, hogy ha önként hagyta el az ingatlant és te nem akadályoztad a használatát, akkor nem jár többlethasználati díj. De ezt az egészet egyébként is a jogi képviselőddel kellene megbeszélned, mert ő részleteiben ismeri az ügyet. Ha itt tanácsot kapsz pár mondatnyi ismertetés után, az nyilván nem fog annyit érni, mint annak a tanácsa, aki mindent tud az ügyről.
hisztike
Ha az örökségedből vásároltad, akkor nincs, de ezt neked kell bizonyítani, ami nem feltétlenül olyan könnyű, amennyire azt laikusok néha gondolják.
Üdvözlöm!Közel 8 év együttélés után,tavaly nyáron házasodtunk.Én 2011 márciusában az örökségemből vásároltam autót az élettársam nevére.Most 2014 áprilisában beadta a válópert,és megosztani szeretné az autót 50-50 százalékban,miközben tudja,hogy az autó valójában az enyém.Kérdésem:Van bármilyen jogalapja arra nézve,hogy közös vagyonnak nyilvánítsa a bíroság,főleg ha ő ügyvéddel lessz jelen én meg nem?Előre is köszönöm válaszukat,remélem érthetően fogalmaztam.
Üdvözlet!
Szeretném elmondani, hogy mi történt velem, s egyidejűleg tanácsokat kérni, hogy mit tehetek.
Két évvel ezelőtt elváltam, a gyermeket közös felügyelet mellett megállapodásunkra a bíróság nálam helyezte el, a kapcsolattartás váltott. A közös fele-fele tulajdonban lévő ingatlanunkban én lakom a gyermekkel. A volt férjem az ingatlant új barátnőjéhez költözve önként hagyta el. Felajánlottam neki, miután már eltelt több év a válást követően, hogy az ingatlanokkal kapcsolatosan a vagyonmegosztást tegyük meg. Két közös ingatlanunk van. Kétféle módozattal állt elő az ügyvédem, melyből egyiket sem fogadta el a volt férjem, az ügyvédemet lepocskondiázta. Jelenleg sértődött, kitart a saját véleménye mellett, hogy annyit fizessek részére az ingatlanok különbözeteként, amennyit ő megszabott. Értékbecslés az ingatlanokra nézve nincs. Valószínű, hogyha én készíttetném, akkor azt ő nem fogadná el, s viszont. Abba már korábban is beleegyezett, hogy a két ingatlanunk közül az egyiket ő kapja meg, a másikat, melyben a gyermekkel lakunk én, azonban ezen felül ő még pénzt akar tőlem, melyet hitelből kellene teljesítenem, ami reménytelen a jelenlegi anyagi helyzetemet tekintve. Az ingatlan értékére vonatkozóan - melyben valójában lakunk a közös gyermekünkkel - nem fogadja el sem tőlem, sem ügyvédemtől, hogy annak értékét lakottan kell figyelembe venni, nemrégiben pedig közölte, hogy 1 évre visszamenőlegesen tőlem többlethasználati díjat követel, s ezt a bíróság által megítélt tartásdíjamon hajtja végre, azaz nem fog fizetni. Bíróság nem állapított meg részére többlethasználati díjat, nem is kérte, pert indítani nem akar. A tulajdoni viszonyok tiszázása és tényleges megosztása lenne végre mindenki érdeke, de ő nem enged a "saját igazából". Mi az én teendőm, hogy a vagyonmegosztás létrejöjjön? Kérhet-e visszamenőleg többlethasználati díjat úgy, hogy bíróság ezt a váláskor nem állapította meg? Köszönöm válaszukat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02