Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2014.04.07. 13:16

Napsugár100

Mivel itt az eladásra tekintettel kötelmi igényről van szó, ezért van elévülési idő, ami 5 év. A pontos összeget ennyi adat alapján megmondani lehetetlen, sőt, ilyen kevés információból az esélyeket is.

ObudaFan # 2014.04.07. 13:09

Primare

Az autó a tiéd. Hogy az ingatlan felújítással kapcsolatban a befektetett pénzedet kérheted vissza, vagy tulajdoni hányadot kérhetsz az ingatlanból, az attól függ, hogy pontosan milyen munkákat végeztetek.

sheep # 2014.04.07. 12:55

Az alperes azért akar halasztást kérni, mert a felperes új házasságkötését szeretné megtorpedózni. Tehát közösen biztosan nem kérik a halasztást. Nyilván az indoklásban nem ezt az okot kívánja megnevezni.

ObudaFan # 2014.04.07. 12:26

Közös kérelemben kérhetik a felek.

monalisa1 # 2014.04.07. 12:14

Van lehetőség tárgyalás elhalasztását kérni, a kérelem nem kerül többe mint egy tértivevényes levél postai költsége... Az más kérdés, hogy az "okot" a bíróság vagy elfogadja vagy nem. / Azonban mivel a tárgyalás f.hó 22-én lesz nemigen van már idő az esetleges halasztásról dönteni, arról a feleket kiértesíteni.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.07. 12:12

Akkor miért kellene halasztani?

sheep # 2014.04.07. 11:46

Üdvözlet! Kérdésem a következő: az első válóperes tárgyalás már lezajlott. A felek ügyvédjeiken keresztül egyeztek meg, a második tárgyalást ápr. 22-re tűzték ki. Alperes hátráltatási szándékból kérni akarja a tárgyalás időpontjának megváltoztatását. Van-e lehetősége a tárgyalás elhalasztását kérni bármilyen indokkal? (A megegyezést még nem írták alá, de úgy tűnik, ez a tárgyalásig megtörténik.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.07. 06:27

Ptk. 7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.
(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.
7:59. § [A házastárs megváltási igénye]
(1) A házastárs - a jövőre nézve - bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie.
(2) A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat - természetben vagy pénzben - egy gyermekrész illeti meg.

A másik kérdés, gondolom, egy megkésett április elsejei tréfa.

Primare # 2014.04.06. 14:08

Második házasságomban a feleségem tulajdonában lévő lakásba költöztem. A sajátomat eladtam, és az árának nagy részét - mintegy hat millió forintot - az immár közös otthonunk teljes felújítására, korszerűsítésére fordítottam, és vettem egy autót, ami az én nevemen van. Négy éve vagyunk házasok. Nekem két gyerekem van, a feleségemnek egy, mindhárman tőlünk külön élnek.

Kérdéseim:

1. Hogyan történik az öröklés az egyikünk - vagy mindkettőnk együttes (pl. baleseti) - halálakor?
  2. Hogyan alakul(hat) a vagyonmegosztás az esetleges válásunk esetén?

A válaszokat előre is köszönöm.

Napsugár100 # 2014.04.05. 18:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét, tanácsát szeretném kérni. Az lenne a kérdésem, hogy ha peren kívül nem tudok megegyezni a volt élettársammal akkor ahhoz, hogy bíróságra vigyem az ügyet annak van elévülési ideje? Megpróbálom röviden leírni a "problémámat"ami nem egyszerű : 2008-ban költöztem el az élettársamtól. Kb. 1991 óta ismerjük egymást és 10-11 évet éltünk együtt, de nem voltunk házasok. A szüleimnél éltünk kb. 9 évet, majd a közös lakásban 2 évet. A lakás fele-fele arányban volt a nevünkön, a nyaraló az ő nevén. Ő vállalkozóként dolgozott/dolgozik és akkor volt egy munkaügyi pere amit elveszített, így nem akarta, hogy bármiben tulajdonos legyen, így átkerült mindkét ingatlan a húga nevére. Mivel ebben a vállalkozásban (Bt.) én kültag voltam így jóhiszeműségemre, figyelmetlenségemre adásvétellel az én részem is átkerült a húga nevére, ( amiből pénzt nem kaptam) mondván, jobb ha az én nevem se szerepel sehol. Most ott tartunk, hogy ő azt mondja, hogy 70-30%-ban lenne jogos a megosztás. Az övé a nagyobb arány, (amit még el is fogadnék) így szerinte nekem 3.000.000 Ft jár. Én peren kívül 4.000.000 Ft-ot fogadnék el, ha a %-os arányt nézzük. Azt nem tagadom, hogy az ő keresete volt több, de nem papíron, hanem fekete jövedelemként. 2012. áprilisában kapott egy ügyvédi levelet, ennek hatására próbálunk egyezkedni de elég döcögősen megy. Ezért szeretnék érdeklődni,hogy milyen esélyem lenne egy per megindításában,a bírósági per mennyi idő lehet és mennyi kiadást jelentene illetve mire kötelezheti őt a bíróság? Mert sajnos, az sem mindegy nekem! Vagy mivel papíron már lekerült a lakás a nevemről ezért inkább örüljek a felajánlott pénznek?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.04.03. 14:29

A bérleti díj közös vagyon, mivel a különvagyon haszna az közös vagyon.
A hitelek vonatkozásában akkor lehet igénye bármelyikőtöknek, ha különvagyonból lett fizetve a hitel. Akkor is ez a helyzet, hogy különvagyoni teljesítés történt, ha a hitelt az életközösség megszakadása után csak az egyik házastárs fizette.

Sixty # 2014.04.03. 04:32

Az alábbiakban leírtakban szeretnék segítséget/információt kérni:
Jelenleg tart a válásunk. A tavalyi év folyamán adtam be a válókeresetet. Az én saját ingatlanomban éltünk, a férjem saját ingatlana az együttélés ideje alatt bérbe volt adva. Mindkét lakást hitel terheli. Saját bankszámláról mindegyőnk a saját hitelét törlesztette. Az én hitelem magasabb volt. Most a férjem a hitelek közötti különbség felét követeli rajtam, de úgy, hogy az ő ingatlan kiadásából számító összeg csak az ő jövedelmét képezi, tehát az nem számít közös vagyonnak.
A kérdésem az lenne, hogy jogos-e a követelés, illetve, a bérleti díj miért tekintendő külön vagyonnak?
Előre is köszönöm a választ.

papa5 # 2014.04.01. 06:01

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.01. 05:54

+1 Csak a már teljesített részletek felének a megtérítését lehet kérni. A jövőben esedékes részletekre nézve idő előtti lenne a kereset.

ObudaFan # 2014.04.01. 05:31

Vagyonjogi pert is indíthatsz, meg a már általad megtérített törlesztők felének a megtérítésére is indíthatsz pert. A jövőre nézve ilyen kötelezésnek sem helye, sem értelme nincs véleményem szerint.

papa5 # 2014.04.01. 04:34

Tisztelt Fórumozók!
A következő lenne a kérdésem:
2011-ben váltam el.Akkor a bíróság csak a válást mondta ki,ill.a gyermekelhelyezésről és a tartásdíjról döntött,vagyonmegosztás nem volt.A tartásdíj mellett a közös hiteleinket is én fizetem.Indíthatok-e még vagyonjogi pert?(ebben azt kérném,hogy a volt feleségem is vállaljon részt a hitelek visszafizetéséből)
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.03.31. 09:35

SzLH

1. Abból kell kiindulni, amit a lakás részbeni bérletéért piaci alapon lehetne kérni, de figyelembe kell venni azt is, hogy a közös kiskorú gyermekek bent laknak. Így valószínűleg nem sokat.
  2. A teljes kinti munkabéredből kell kiindulni. Hivatkozni inkább arra lehetne, ha a gyermekek szükségleteit meghaladja az az alapján számított tartásdíj.
mord # 2014.03.28. 19:17

Köszönöm szépen a válaszokat.

Amennyire lehetséges megpróbálok kimaradni belőle, bár nem lesz egyszerű…
Igen, a húgom már ügyvédhez fordult, de valószínűleg váltania kell, mert a jelenlegi nem tűnik megfelelőnek.

További szép estét!

SzLH # 2014.03.28. 18:22

A következő ügyben szeretném kérni segítségeteket: 22 évnyi együttélés -ebből 18 év házasság- után válófélben vagyok. Megismerkedésünktől számítva három év elteltével csak én rendelkeztem, rendelkezek munkaviszonnyal és az ebből származó bevétellel. Anyagilag gyarapodtunk, közös tulajdonban lévő házunk, két kocsink van. Házasságunk kihűlt, feleségem válni akar. Olyan feltételeket támaszt, miszerint ő akar lenni a ház és a benne lévő ingóságok kizárólagos használója, két kocsi közül az egyik kerüljön az ő nevére. A gyerekek lelkét azzal mérgezte, hogy aberrált lettem, miután ezt tisztáztam a gyerekekkel, újabb rémtörténetet talált ki, azaz, nem fogok fizetni. Erre léptem azt, hogy banki átutalással küldöm a pénzt. Mivel külföldön dolgozok, a két gyerek után havonta 350-350 €-t akar kapni. Március 25-én hazamentem, nem tudtam bemenni a házba, ugyanis zárat cserélt. Azt mondta, elvesztette a kulcscsomóját... Tartalékkulccsal addig is rendelkezünk.
Birtokvédelmi eljárást fogok ellene indítani.

• Mekkora lehet a bérleti díj, melyet követelhetek? Van-e valamilyen szabályzó?
  • Gyermektartás-díj esetében érvényes-e még a Csjt Vr. 10. § 5. ?, azaz "ha a kötelezett külföldön végez munkát, jövedelem alatt a tartásra kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabérét kell érteni, ha pedig ilyen nincs, akkor a korábbi belföldi jövedelmét, illetve - tartós külföldi tartózkodás után - az azonos munkakört betöltő dolgozók ugyanazon időszakra vonatkozó átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani."

Válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.03.28. 10:52

mord

A különvagyon értékének a piaci viszonyok miatti változása is különvagyon. A közös vagyoni beruházások már nem, de az egyik házastárs szülei által finanszírozott beruházások nem közös vagyoni beruházások.

Lehet-e kérni, a bíróságon valamiféle távolságtartási végzést az apa ellen, akinek (javára írandó) nincsenek súlyos viselkedésproblémái, nem iszik, nem agresszív, fizikailag nem bánt senkit, inkább egyfajta lelki terrort tart fent.

Arra, amit te írsz, kizárt.

monalisa1 # 2014.03.28. 10:07

Amikor majd a t.díj megállapításáról lesz szó jól jöhetnek a nagy értékű ajándékok - ha a férj netán "kevéske" jövedelemről ad be jövedelemkimutatást, vagyis miből is vette akkor azokat.

Sajnos a válás az idegek harca, muszáj a feleségnek tartania magát.

Ha a ház megosztható, vagyis kijelölhető hogy a férj az egyik szobát a válás után is kizárólagosan használhatja, akkor a napi konfliktusok sajnos megmaradnak. Közösen el kell adni a házat a pénzt megosztani, aztán mindenik úgy kezd új életet ahogy tud.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.28. 06:21

Nem kellene neked ebbe beleavatkozni. A húgodnak pedig ügyvédet kellene megbíznia.

mord # 2014.03.28. 00:09

Egy kis felvilágosítást szeretnék kérni.

A húgom 14-évvel ezelőtt férjhez ment, a házassága előtt vagyonjogi szerződést kötött, amelyben rögzítették, hogy az ingatlan, amiben most is laknak, az ő magántulajdona, azt a házasságkötés előtt szerezte.
A kapcsolat annyira megromlott, hogy válásra került sor.
A sógorom szerzett egy ingatlan értékbecslőt aki „szakvéleményt” adott ki, hogy az ingatlan jelenlegi értéke 16. mFt. (többé-kevésbé reális)
A házasságkötésük időpontjában a ház értéke kb. 6mFt-t volt. A nominális értéknövekmény 10mFt, aminek a felét, követelné a sógorom, mintegy „lelépési” pénzt, valamint az ingóságok felét. A történethez hozzátartozik, hogy a házasságuk alatt, az ingatlanon, történtek „közösen” elvégzett értéknövelő beruházások (nyílászárócsere, szigetelés, nemesvakolás) de ezeknek is jelentősebb részét a mi szüleink „szponzorálták” (igazolhatóan, bankszámlakivonatok stb.)
Mennyi esélye lehet a férjnek, a bontóperi tárgyaláson, a fenti követelései érvényesítésére?

És a dolog másik része.
A házasságból született két gyerek,még kiskorúak. A sógorom, akinek valószínűleg súgtak, elkezdett harcolni valamelyik gyerek elhelyezési jogáért, hogy ne kelljen gyerektartást fizetnie. A nagyobbik lányt nagy értékű ajándékokkal halmozza el, ami persze a kisebbnek is tetszene, a húgom pedig erőn felül próbál lépést tartani, az esztelen versenyben.
A problémának az alapvető forrását, én abban látom, hogy a sógorom a mai napig a fenti ingatlanban lakik, és napi kapcsolatban van a családdal.
A húgom nem meri, még az indokolt esetekben sem, „büntetni” a lányokat, mert az apa mindig kivédi őket, attól fél, hogy elidegeníti magától őket.
Ez az idegjáték, láthatóan megviseli a húgomat, de nem mer fellépni határozottan.
Lehet-e kérni, a bíróságon valamiféle távolságtartási végzést az apa ellen, akinek (javára írandó) nincsenek súlyos viselkedésproblémái, nem iszik, nem agresszív, fizikailag nem bánt senkit, inkább egyfajta lelki terrort tart fent.

A válaszokat/tanácsokat előre is köszönöm

monalisa1 # 2014.03.27. 14:12

Érdeklődj a megyei Ügyvédi Kamaránál.

Naki585 # 2014.03.27. 11:33

Üdv! Debrecenben keresnék sürgősen vagyonmegosztásban PROFI! szakembert.Sajnos a tegnapi nappal a válás alatt és utáni korrektségem meg kell szünjön és a saját érdekeimet kell innentől néznem emiatt nembaj ha agyafurt rafkós is a szakember.A segitséget előre is köszönöm!