Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm gyors válaszát! Amit nem tudok, kötelessége-e Édesanyámnak a periratokba való folyamatos betekintés annak érdekében, hogy a kirendelő határozat tartalmáról értesüljön? Jelenleg nincs a periratban. Amennyiben a szakértő, illetve a bíróság nem értesíti, és a szakértői munka távollétében megtörténik, mit tehetünk, milyen kifogással élhetünk?
Ismételten köszönöm segítségét.
Válás, vagyonmegosztás
Még mindig nem értek valamit....
Egy közös megegyezéssel született vagyonközösségi megállapodást nem lehet felrúgni, semmisnek tekinteni vagy elállni tőle, ha a másik fél nem teljesíti a vállalt kötelességét és ezzel a súlyos károkat okoz ????? Ha valaki tudja, hogy mit lehet tenni vagy kihez kell fordulni kérem adjon tanácsot mert 1 éve egy helyben topogunk !!!
köszönöm
bukki,
nem ilyen egyszerű, hacsak nincs a szerződésben szabályozva, hogy semmisnek tekintendő, ha "ez és ez" nem teljesül határidőre. Ennek hiányában legfeljebb akkor lesz semmis, ha a bíróság kimondja. Ez pedig akkor esélyes, ha megtévesztés, vagy súlyos aránytalanság történt a szerződés aláírásakor, esetleg vki bizonyíthatóan törvényellenes fenyegetés hatására írta alá. Erre, ha ügyvéd által ellenjegyzett a szerződés, akkor kevés esély van. A megtévesztés is leginkább akkor áll meg, ha vki eltitkol egy nagyobb értékű vagyontárgyat. Tehát a semmisségre kevés az esély. Elállni sem lehet, hiszen már lezajlott a teljesítés (tulajdonjog bejegyzése), így nincs mitől elállni, nincs mit "felrúgni". Ennek következtében az eredeti állapot visszaállítására kevés az esély.
Természetesen lehet kártérítési pert indítani a másik fél ellen a szerződés megszegéséből eredő károk megtérítésére. Erről írtam... ez a polgári per, amely aztán jó hosszan eltart. Sajnálom, h nincs jó hírem, de a problémákért az a bizonyos "pongyola-szerződés" okolható. Igenis ki kell térni arra, hogy mi lesz, ha vki nem teljesít megállapodás szerint.
„adjon tanácsot mert 1 éve egy helyben topogunk ”
le kell nyelni a békát, félre kell tenni az érzelmeket és megpróbálni kihozni a helyzetből a maximumot. Alapvetően 3 lehetőség van:
- Megnézetni új ügyvéddel a szerződést, hátha vmi elkerülte itt a figyelmünket és mégis van esély az elállásra.
- kártérítési per indítása. Ezt jó eséllyel megnyeri, de ez évekbe telhet, addig a probléma fennáll.
- Megegyezés a másik féllel, amely végén olyan új szerződést kötnek, amely rendezi a helyzetet. Ez bizonyos anyagi áldozatokkal fog járni, de nem fog évekig húzódni.
Kedves ObudaFan, MajorDomus!
Köszönöm a válaszaitokat! Természetesen megbízom az ügyvédemben, csak egy kis megerősítést szerettem volna, és mivel eddig próbáltam megegyezeni a férjemmel, így nem merültünk bele a részletes számításokba.
Nekem megfelelne a 40 % körüli hányad, még kevesebb is, csak a férjem valami jogfolytonosságra hivatkozott-hogy az ő különvagyona, mint csereérték duplájára emelkedett és a felértékelődés is az ő vagyona, haszna, ami miatt szerinte jóval kevesebb jár nekem.
Még egy kérdésem lenne: A férjem vállalkozó, a házunk nagyrészt a vállalkozása bevételéből épült, (amiben én is segítettem)de igazából mindig is minimálbérre volt bejelentve, mint vállalkozó. Ha elkezdünk pereskedni, az Apeh megbüntetheti-e, amiatt, hogy több lett a vagyona az évek során, mint amit bizonyítani tud a vállalkozása bevételével?
pépipacs,
Mindkettőtök számára hasznosabb lenne, ha a vitát nemcsak akörül folytatnátok, hogy "mi jár", hanem azt néznétek, hogy mire van szükségetek, mi az igényetek a válást követő új életben. A jog sajnos nem mindig annyira egyértelmű és igazságos, mint az emberek hinni szeretik.
„az Apeh megbüntetheti-e, amiatt, hogy több lett a vagyona az évek során”
Tény, hogy a vagyonosodási vizsgálatok túlnyomó része mögött elhagyott házatárs vagy kigolyózott üzlettárs feljelentése áll. Azt azonban nem lehet előre tudni, hogy meg is büntetik-e, ha egyáltalán vizsgálódni kezdenek. Mellesleg téged is megbüntethet ilyen alapon... vagy a te jövedelmed 100%-ig arányban áll a vagyonoddal?
Üdvözlök Mindenkit!
Kis segítségre van szükségem:
Feleségem válni akar. Úgy néz ki hogy meg tudunk egyezni mindenben. Mégis kis problémát okoz, hogy 2 éve vettünk fel lakáshitelt (közös néven) amihez nagyszüleim házát is be kellet vonni jelzálogba. Addig nincs gond amíg egy háztartásban élünk mert a rezsit felezzük. Lakást eladni nem tudjuk, még 3 év elidegenítési tilalom van rajta SZOCPOL miatt.
A kérdéseim:
1, Ha nejem elköltözik vállás előtt és én fizetem a teljes hitelt van e rá lehetőség hogy két gyermekemnek fizetett gyerektartásba (lehet nem kötelező vállás előtt fizetni, de illik) beszámoljuk a hitel törlesztődíjá nak felét?
2, Ha kimondják a vállást a bíróság felül bírálhatja-e a fenti megegyezést, amit természetesn papírra vetnénk.
3, Lehetséges-e hogy amenyiben én fizetem a hitel teljes összegét nejem lemondjon a tulajdonrészéről a gyerekek vagy az én javamra. Nyílván ha az én javamra mond le akkor a fenti megállapodás semmis.
Hírtelen ennyi jutott eszembe.
Válaszotokat előre is köszönöm.
akármi5,
- A tartásdíjba konkrétan nem, de arra van lehetőség, hogy egyéb módon igen. Ha egyedül fizeted a közös hitelt, akkor a felének megtérítését kérheted a másik féltől. Hogy ezt milyen módon intézitek, az nagyrészt a ti döntésetek, de a tdíjjal ennyire konkrétan nem kapcsolható össze. A végeredmény ugyanaz lesz, csak a mód más.
- Ha ellentétes a kiskorú gyermek érdekével akkor igen. Éppen ezért nem lehet "beszámítani" a hiteltörlesztést a tdíjba. Ezt így a bíróság jó eséllyel nem fogja jóváhagyni, másképpen kell megoldani.
- Lehetséges, de ehhez a bank hozzájárulása is kell. Alapos szerződést kell írni, amely kitér arra az esetre is, ha vmelyikőtök nem teljesíti a vállalt kötelezettségét.
akármi5,
- A tartásdíjba konkrétan nem, de arra van lehetőség, hogy egyéb módon igen. Ha egyedül fizeted a közös hitelt, akkor a felének megtérítését kérheted a másik féltől. Hogy ezt milyen módon intézitek, az nagyrészt a ti döntésetek, de a tdíjjal ennyire konkrétan nem kapcsolható össze. A végeredmény ugyanaz lesz, csak a mód más.
- Ha ellentétes a kiskorú gyermek érdekével akkor igen. Éppen ezért nem lehet "beszámítani" a hiteltörlesztést a tdíjba. Ezt így a bíróság jó eséllyel nem fogja jóváhagyni, másképpen kell megoldani.
- Lehetséges, de ehhez a bank hozzájárulása is kell. Alapos szerződést kell írni, amely kitér arra az esetre is, ha vmelyikőtök nem teljesíti a vállalt kötelezettségét.
köszönöm kisokos
ÉN még tavaly kértem itt tanácsot amit meg fogadtam és most a 2.tárgyalásra megyek.1992-beni válás előtt OTP-re építkeztünk és a volt feleségem a közösen felvett hitelekből nem fizetett meg egyetlen forintot sem egydül törlesztettem az egészet,és most Bíróságon kérem a kamattal együtt fizesse meg a fele összeget.De mivel én csak szóban kértem éveken keresztűl hogy fizessen így csak az utolsó ötévet veszi figyelembe a T.Bírónő.Kérdésem az hogy mi az amit követelhetnék tőle?De azt még hozzá teszem hogy 1999-ben közjegyzö előtt elismerte a tartozást az OTP felé vállalta hogy ő is törleszti a tarzozásunkat.Az építkezés annyiból állt,hogy alap és a falak állatak ez kettönk nevén van.
ÉN még tavaly kértem itt tanácsot amit meg fogadtam és most a 2.tárgyalásra megyek.1992-beni válás előtt OTP-re építkeztünk és a volt feleségem a közösen felvett hitelekből nem fizetett meg egyetlen forintot sem egydül törlesztettem az egészet,és most Bíróságon kérem a kamattal együtt fizesse meg a fele összeget.De mivel én csak szóban kértem éveken keresztűl hogy fizessen így csak az utolsó ötévet veszi figyelembe a T.Bírónő.Kérdésem az hogy mi az amit követelhetnék tőle?De azt még hozzá teszem hogy 1999-ben közjegyzö előtt elismerte a tartozást az OTP felé vállalta hogy ő is törleszti a tarzozásunkat.Az építkezés annyiból állt,hogy alap és a falak állatak ez kettönk nevén van.
A 99-ben vállalt kötelezettsége időközben elévült, vagyis a követelés jogi uton már nem érvényesíthető. (Ha magától fizet malacod van...)
Az építési hitel tart-e még vagy időközben lejárt-e már? (Ami a keresetlevél időpontjától visszalevőleges 5 éven belüli annak felét követelheted tőle kamatával együtt.)
Kérheted a közös tulajdon megszüntetését., a bíróság szakértővel felbecsülteti az ingatlan jelenlegi állapotát/értékét, és annak felére igényt tarthatsz.
Legjobb lenne közösen eladni és a bírósági árverezés lesz a dologból, az meg végső soron egyikőtöknek sem jó.)
A keresetet kiegészítheted ill. pontosíthatod.
"Mona"
laikus hozzószóló
... és a pénzt elfelezni, mert különben árverezés...
2009 szeptemberben lejárt
Tisztelt Fórumozók!
Sürgősen szükségem lenne gyakorlott, a vagyonmegosztás területén tapasztalt, kellőképpen az érdekeimet képviselni tudó ügyvédre!
Köszönettel venném, ha a kedves Fórum-társak tudnának ajánlani valakit, vagy az itt jelen lévő Ügyvédek közül vállalná egyikük az ügyemet.
Köszönettel:
Erik
kisokos, köszönöm!
Gyanítom az ügyvéd hibázott,kereshetünk egy újat és küzdhetünk a tulajdonjogért ill az igazunkért :(((
Kedves Erik!
Nem tudom, miről van szó, de ha megkeres, beszélhetünk a dologról. Egyébként valaha családjogi bíró voltam, 10 évet húztam le az igazságszolgáltatásban. Itt inkább csak ingyen segíteni szoktam, amikor van rá időm, de ez mostanában elég ritka eset. Ha keres, célszerű a telefont választania, mert elég eshetőleges, mikor vagyok fent a fórumon. Üdvözlettel:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Kedves kisokos!
Szerintem félre értettél, én pont annyit szeretnék, amiből tudok venni egy lakást, amiben a két gyerekkel elférek. A férjemnek jóval több marad. Ő akar kisemmizni, és ellehetetleníteni az új életem, sőt még a gyerekeiét is, amiért el akarok válni tőle.
És nem akarom feljelenteni a férjem az apehnál, épp az érdekelt volna, hogy neki nem lesz-e baja abból ha pereskedünk, és kiderül, hogy számlanélküli jövedelme is volt, van. Én a vállalkozásába voltam bejelentve szintén minimálbérre, -mert nem engedett el dolgozni- neki segítettem, és a két gyereket és a háztartást láttam el. Ahhoz nekem mi közöm van, hogy ő számlanélkül dolgozott? Talán fel kellett volna jelentenem?
Teljes anyagi függőségben tartott, persze nem önszántamból tettem. Most itt állok negyven évesen, és semmi komoly munkát nem találok, semmi vagyonom nem keletkezett, a ház is a férjem nevén van, ha rajta múlna kitenne az utcára.
káreset
Attól függ hogy a keresetlevelet mult évben mikor adtad be?!
Kedves Fórumozók!
Segítségre van szükségem. Válni szeretnék a feleségemtől, akitől már 3 éve külön élek.Két nagykorú fiunk van. A nagyobbik dolgozik, a kisebbik tanul és utána fizetem a gyerektartást, a fizetésem 20 százalékát.
A feleségem több mint 3 évvel ezelőtt önként ment el, azzal a felkiáltással,hogy máshol akar új életet kezdeni nélkülem.Ő egyébként már kétszer beadta a válókeresetet, de mindig visszalépett. A lakás felét követeli.
Azonban a házasságkötésünk előtt nekem már megvolt ez a ház, amit még szintén a házasságkötésünk előtt bővítettem, átalakítottam. Az átalakítás teljes költsége 300.000 Ft volt.(A kész házba költöztünk be házasokként.)
Ebből 115.000 Ft-ot hitelként vettem fel, amit viszont már közösen törlesztettünk.Ennek a hitelnek a felét az OTP 1991-ben elengedte.
A második keresetlevelében lakáshasználati jog ellenértékeként 1.500.000 Ft-ot követel.
Kérdésem, hogy jogosan követeli-e a ház felét illetve a 1.500.000 Ft-ot?
Amit közösen törlesztettetek annak a fele feltétlenűl megilleti.
A lakáshasználati dij számitás kérdése az együtt töltött évek után.
A lakás felének a követelése komolytalan mert -az a te különvagyonod.
Kedves Bíró István!
Tegyük a helyére a dolgokat! Az együttélés, illetve házasságkötés megkezdése előtti vagyon a különvagyona, abból neki semmi nem jár. A közös törlesztések fele kötelmi jogi igényként megilleti, a kamatokkal együtt. A lakáshasználati jog ellenértékének az égvilágon semmi köze az együtt töltött évekhez, itt ráadásul eleve nem is jár, minthogy a felesége önként elköltözött a lakásból. (Kivétel az lenne, ha házassági vagyonjogi szerződésben másként állapodtak volna meg, de feltételezem, hogy ha lenne ilyen, azt említette volna.) üdvözlettel:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
A lakáshasználati dij egyébként a lakott és a piaci forgalmi érték különbözetének 1/3-a. A lakott érték a piaci érték fele.
Vagyis ha 9 miliót ér a ház akkor lakottan 4,5 milliót ér, ennek egyharmada az 1,5 millió ft.
A dolognak egy szépséghibája van,ha önként ment el, akkor nem tarthat igényt lakáshasználati dijra.
Nyugodj meg !
Tisztelt Fórumozók!
Válás előtt állok férjem aki elköltözött magától, kéri hogy fizessem ki a lakásból.A lakást full hitelre vettük (10 millió)a házasság kötésünk elött de már akkor együtt éltünk.A nagymamám háza a fedezet rá.Kb 3 éve fizetjük a lakást habár mióta ő elköltözött 2009 március óta én fizetem egyedül.A lakás tulajdoni joga és a haszonélvezet is az én nevemen van.Mi az ami megilleti őt?
Válaszokat előre is köszönöm
Köszönöm szépen a válaszokat!
Nekem vagyoni meg semmilyen követelésem nincs a feleségem felé, és emiatt én csak a válást szeretném elindítani. A vagyonjogi követeléseit majd intézze ő.
Lehet a kettőt külön választani?
A második keresetlevelében ő az agresszív és durva magatartásomra hivatkozva kéri a lakáshasználati jog ellenértékét.
Az igazság azonban az, hogy 2006. augusztus 20.-án rekkenő nyári melegben ő füvet nyírt az udvaron, én odabenn készülődtem a munkába.
Berontott és nyomdafestéket nem tűrő szavakkal ordítozni kezdett, hogy nem csinálok semmit, az ágyban is egy nagy 0 vagyok...stb.(Már évek óta nagyon rossz volt a házasságunk.)
Kimentem hogy segítsek neki, de ő nem hagyta abba az ordítozást, és fenékbe billentettem-nem rúgtam-,majd nekem ugrott és a két kezemmel eltartottam magamtól. Ennyi volt, soha nem bántottam, ennek ellenére azt állítja hogy véresre vertem. Ezután még fél évig eggyütt éltünk mintha mi sem történt volna. Most meg ezzel jön...
Mikor rákérdeztem hogy mi ez a dolog a keresetlevelében, csak hímelt-hámolt, és azt mondta hogy az ügyvédje írta ő nem is tudja mi az!?
Mikor elköltöztek mindent vihettek (amit meg is tettek), én segítettem elköltözni nekik, vittem egyik ingatlanközvetítőtől a másikig.Többször visszajöttek, főzöcskézett,még pakoltak...
Évek óta hajtogatta,hogy el akar menni.
Mire számíthatok? A bíró ezt hogyan fogja megítélni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02