Bankszámla öröklése...


Naívfi # 2014.10.30. 15:02

Köszönöm!

spielman3 # 2016.05.16. 16:15

Esetemben két idős embernek van különböző bankoknál számlája, ezek számlapénzt meg értékepapírokat is jelentenek. Egyikük elhunyt.

Van e feltétlenül, illetve lehet-e közös rendelkezésű számlánál tulajdonos? Mely esetben pl. ha az elhunyt volt ez a tulajdonos, akkor az örökösöké lenne pl.az egész összeg?

Ha ilyen nincs adott esetben, akkor 2 közösen rendelkező személy esetén 50- 50 % tulajdonarány szerint történhet az öröklés is?

Másik kérdésem, hogy hogyan gyakorolhatja a haszonélvező a haszonélvezeti jogát számlapénzem ill. értékpapíron? Kiveheti a kamatait de nem nyúlhat hozzá?

spielman3 # 2016.05.16. 16:15

Esetemben két idős embernek van különböző bankoknál számlája, ezek számlapénzt meg értékepapírokat is jelentenek. Egyikük elhunyt.

Van e feltétlenül, illetve lehet-e közös rendelkezésű számlánál tulajdonos? Mely esetben pl. ha az elhunyt volt ez a tulajdonos, akkor az örökösöké lenne pl.az egész összeg?

Ha ilyen nincs adott esetben, akkor 2 közösen rendelkező személy esetén 50- 50 % tulajdonarány szerint történhet az öröklés is?

Másik kérdésem, hogy hogyan gyakorolhatja a haszonélvező a haszonélvezeti jogát számlapénzem ill. értékpapíron? Kiveheti a kamatait de nem nyúlhat hozzá?

Dr.Attika # 2016.05.16. 16:54

A másik kérdésre egyértelmű a válasz. A kamat illetve a hozam illeti meg a haszonélvezőt. Az első felvetést nem értem.

spielman3 # 2016.05.16. 17:35

Hol látszik egy bankszámlán például, hogy ki a tulajdonosa?

Ha mondjuk 2 személy rendelkezhet vele, akkor biztos hogy mindketten tulajdonosai is?

Ha mindeketten tulajdonosai, biztos hogy 50 50 % arányban?

Dr.Attika # 2016.05.16. 17:46

A bankszámla szerződésből nem derül ki, hogy a pénznek ki a tulajdonosa. A rendelkezésre jogosultak derül csak ki. Mindegyik rendelkezésre jogosult az egész összeg felett, tulajdoni hányad meghatározása nélkül.

spielman3 # 2016.05.16. 18:38

OK

Ha most 2 rendelkezésre jogosult van, és ők házastársak voltak az egyikük haláláig, akkor alapesetben ez viszont azt jelenti, hogy a bankszámlaszerződsétől függetlenül ők pl. a számlapénz tulajdonosai 50 - 50 %-ban voltak nem?

Öröklésnél ez lehet téma.

gaböce # 2018.06.07. 14:04

Adott egy folyószámla OTP ,társtulajdonos édesanyám ,volt folyószámla hitel 60.000 Ft.Édesanyám elhalálozott ,örököltem a teljes folyószámla hitelt ?
Más örökös nincs ,viszont a számlát nem tudom megszüntetni amíg a teljes tartozást nem fizettem egyedül vissza,mindennap sms 2 x ,+ kártyadíj éves ,egyéb költségek most már 74.000 ft -nál jár a tartozás.
Nem törlődik a fele ilyen esetben ?
Köszönöm a választ ,hozzáértőtől és kommentek nélkül.

Vadsuhanc # 2018.06.07. 17:31

Ki a másik tulajdonos?

nonolet # 2018.06.08. 08:25

gaböce

Miért törlődne?!
Van örököse... a tartozónak.

Aki az örökölt tartozásért az öröksége erejéig felel.

drbjozsef # 2018.06.08. 09:25

gaböce,

a tulajdonosok minden bizonnyal egyetemlegesen felelnek a tartozásokért, tehát kérhetik csak tőled is. Ha neked érdekedben áll kifizetni (mert pl. meg akarod szüntetni, bár nem látom be, hogy a számla másik tulajdonosa nélkül ezt hogy tudnád megtenni), akkor fizesd ki, és aztán kérheted a másik tulajdonostól a megtérítését, ha neki valamiért több pénze volt a számlán. Mondjuk egy fizetési meghagyással.

De így részletek nélkül elég zavaros ez a dolog, nem szokott életszerű lenni az ilyen probléma. A másik tulajdonos is örökölte? Vagy a túlélő házas/élettárs a másik?

lasoro # 2018.06.27. 15:35

Tisztelt Fórumozók!

A korábbi hozzászólásokban volt téma, hogy az örökösök a hagyatékátadó végzés alapján vehetik fel az örökhagyó bankszámlájáról az örökölt összeget.
Mi a testvéremmel olyan helyzetbe futottunk bele, hogy bár áprilisban bemutattuk a bankban a hagyatéki végzést, mind a mai napig nem utalták át a megadott bankszámlánkra.
Arra hivatkozással, hogy a számlatulajdonos halálával a bankszámla megszűnt, azt kérik tőlünk, hogy náluk nyissunk egy-egy bankszámlát, ők arra bankon belül átutalják, majd erről a bankszámláról utalhatjuk tovább a hagyatékunkat.
A kérdésem: jogszerű ez a feltétel, amit a pénz átvételére szabtak?

drbjozsef # 2018.06.27. 19:29

Nem. Teljességgel nonszensz.

Az örökhagyó halálával nem szűnik meg a számla, szép is lenne, vagy félreértettél valamit, vagy hazudnak.

Bementek együtt (ez sajnos szükséges ilyenkor) rábasztok az asztalra, ha kell kihívjátok a fiókvezetőt, és befenyegetitek a bank központi jogi osztályával. Általában hatni szokott.

Az is vitatható gyakorlat, de nekünk is az volt, hogy bevittük a papírokat, és kértek két napot az elintézésre, meg a backoffice-nak a papírmunkára, és kérték, hogy menjünk vissza három nap múlva. Erre hajlandók voltunk, bár nem értem mit nem lehet ott elintézni (sok papírmunkával jár, zárás előtt voltunk, talán azért), három nap múlva simán elintézték és átutalták.

Csak határozottan. Pofátlanság netovábbja számlát nyittatni az örökösökkel.

drbjozsef # 2018.06.27. 19:31

Egyébként meg mekkora logikai hülyeség amit beszélnek : ha megsznt volna a számla, akkor nem tök mindegy hova nem tudnak utalni, mert megszűnt? Ha meg nem szűnt meg, akkor bárhova tudnak.
(mi is másik bankba utaltattuk akkor)

drbjozsef # 2019.04.15. 13:58

Nyilván a bankban kellene érdeklődni.

Nálam úgy ment, hogy be kellett menni leadni a végzést és az utalási igényt, egy hét múlva újra visszamenni, hogy addig megcsinálja a backoffice a papírmunkát a számla megszüntetéséhez is. Csak személyesen ment.

Szóval nekem az is furcsa, hogy simán átutaltak egyet, de ha valami elakadás van, talán ott kellene érdeklődni, ahol az elakadás van.

vakarcs1221 # 2019.08.13. 08:37

Jó napot kívánok!
Anyósom elhunyt még február végén,5-én kaptuk meg a közjegyzőtől a jogerős hagyatéki papírokat. Férjem ezekkel be is ment 6-án az OTP-be. Ott azt mondták neki,hogy fel kell küldeniük Pestre jóváhagyatni a számlán lévő pénz átutalását. Kérdésem az lenne,hogy ez mennyi idő lehet? Nincs erre vonatkozó jogszabály vagy valami?

drbjozsef # 2019.08.13. 09:06

vakarcs1221,

Velem is ezt csinálta az OTP.
Nekem 5 nap volt.
Nem nagyon értem, mit kell jóváhagyatni, amit nem lehet a back office-ban elintézni legfeljebb 10 perc alatt...

vakarcs1221 # 2019.08.13. 11:08

Tisztelt drbjozsef,
Eddig még semmilyen értesítést nem kaptunk, 1 hete volt bent a férjem a győri OTP-ben... Akkor elvileg a héten történnie kell valaminek? Azt mondták a telefonos ügyfél szolgálaton,hogy 30 napon belül intéződik el és hogy a bank majd levélben értesít,hogy mehet a férjem a pénzért... Vicces kicsit,na mindegy

drbjozsef # 2019.08.13. 12:08

vakarcs1221,

Én bementem a papírokkal, és ott egyből adtak egy időpontot, hogy ugyanoda menjek vissza 5 nap múlva.
Ez eleve Budapest volt, úgyhogy küldözgetni, meg levelezni nem kellett. Levelezéssel biztos több.

Jurisz # 2019.10.01. 14:49

Én pedig ma bementem a győri OTP-be és az örökhagyó bankszámlájáról felvettem az összes pénzt, majd a bankszámlát meg is szüntettem, így végeztem velük örökre

Bözsi007 # 2019.12.17. 17:58

Édesapám elhunyt váratlanul, azonban neki mindig volt dugi bankszámlája. Hagyatéknál a közjegyzőnek nyilván nem tudtuk megadni, hogy melyik banknál van ez a számla. Így zsákutcába kerültünk. A közjegyző nem nyomoz, nekünk pedig nem adnak felvilágosítást a bankok. Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.17. 21:27

A közjegyző nem nyomoz
Azt nem is kell neki. Viszont - mivel az örökösök azt nyilatkozzák, hogy tudomásuk szerint az örökhagyónak volt bankszámlája - legalább a nagyobb (vagy az örökhagyó lakóhelyén fiókot működtető) bankokat nyilatkoztathatja.

(Halkan teszem hozzá, hogy ha tényleg volt bankszámlája az örökhagyónak, annak valami nyomának csak kellene lennie a hagyatékában: egy cédulára feljegyzett számlaszám; egy bankkártya; egy befizetési vagy átutalási bizonylat; egy számlakivonat; egy szerződés; egy levél...)

megoldom # 2020.01.01. 16:28

Tisztelt Fórumozók!

Bankszámla öröklés kapcsán van egy kérdésem - bár az előzetes körülmények összetettek.

Nagymamám elhalálozott nemrég.
Egy barátja szintén elhalálozott - őt megelőzően pár hónappal.

Tudtam, hogy a barát a nagymamámat jelölte meg a bankszámlája örököseként. A nagymamám utóbbi egy éve teljes demenciával, öregek otthonában telt, EZÉRT NEM tudott besétálni az OTP bankba és átirattati a számlát a nevére. Nem aggódtam, hisz tudtam, nem csíptük meg a lottó főnyereményt.

Azonban - és ekkor jött a fordulat - érkezett a Nyugdíjfolyósítótól egy levél a nagyinak, miszerint a barát halála után plusz egy hónapot jogalap nélkül utaltak el és azt a nagyim azonnal fizesse vissza. Írtam nekik, kértem, hogy azonnal forduljanak az OTP-hez és kérjék vissza, hisz a pénz ott KELL legyen a számlán, a nagymamám nam tudta és már teljesen biztos, hogy nem is tudja érvényesíteni a jogát az örökségre.

Akárhonnan nézem, a nagyim - mivel nem érvényesítette a jogát, hogy hozzá jusson az örökséghez -, gyakorlatlag le is mondott arról a bankszámláról a halálával legalábbis végérvényesen.

Az OTP Bank jogi osztálya szerint SEM terheli a nagymamámat - így pedig most már az örökösöket felelősség -, hiszen nem lett a számla tulajdonosa. A csavar annyi, hogy közben a barát halála óta eltelt 8 hnap, a különféle költségek miatt a Nyugdíjfolyósító nem tudta visszaszerezni a plusz egyhavi járadék teljes összegét és a különbözetet továbbra is a már elhalálozott nagymamámon akarják behajtani.

Van erre valamilyen passzus, miszerint ha valaki nem érvényesíti egy bankszámlára az örökségi jogát, akkor a bankszámlával kapcsolatos bármilyen behajtás, igény, stb.-ra nem tarthat igényt a Nyugdíjfolyósító (vagy bárki)?

Köszönöm a figyelmet!

drbjozsef # 2020.01.01. 16:43

mogoldom,

Szerintem rosszul gondolod sajnos. A nagymama örököse(i) jobban tennék, ha kifizetnék azt az egy havi nyugdíjat a nyufignek.

Ptk. 7:87.§ (1) Az öröklés az örökhagyó halálával nyílik meg.
(2) Az örökös az öröklés megnyílásával a hagyatékot vagy annak neki jutó részét vagy meghatározott tárgyát - elfogadás vagy bármely más jogcselekmény nélkül - megszerzi.

Vagyis ha a nagymamád - vagy cselekvőképtelensége esetén a gondnoka a gyámhivatallal egyetértésben - KIFEJEZETTEN visszautasította volna a hagyatékot, akkor nem szerezte volna meg azt a számlát. A NEM elfogadáshoz kell nyilatkozatot tenni, az elfogadáshoz nem kell semmi, elég ha nem tesz ellenkező tartalmút. Az a bizonyos barát hagyatéki végzése nyilván jogerőssé vált, tehát a nagymamád örököse lett, akinek halálával az ő örökösei lettek a jogutódjai.

Én a helyedben kifizetném azt a nyugdíjat, eztán beszerezném azt a hagyatéki végzést, ami a barát halálakor készült, és azzal, és majd a mostani, nagymamád jogerős végzésével mennék el az otpbe, és venném fel a pénzt a számláról. Ha fedezi a kiadást, jó, ha nem, akkor buksz valamennyit (vagy tovább jársz utána, miért nem fedezi, ki vett fel a barát halála után pénzt róla, visszaperled tőle, satöbbi).

Egyébként, a bankszámlát örökléskor nem "írathatod" a nevedre. Fel kell venni, vagy el kell utalni róla a pénzt, mert a PÉNZT öröklöd meg róla, nem magát a számlát. A számla személyhez kötődik.

megoldom # 2020.01.01. 17:00

Köszönöm a választ, vannak benne tévedések. Például az, hogy a bankszámla a hagyaték része. A bankszámla nem a hagyaték része, ha a számla tulajdonosa életében rendelkezett arról a bankban, hogy ki örökölje azt. Nincs is benne a hagyatéki eljárás listájában, nem is lesz.
Igen, kellett volna szerződést kötnie a nagymamámnak a számlával kapcsolatban, de nem tette. Így, mive a halála időpontjában ne volt a BIRTOKÁBAN, nem lehet örökség tárgyaa. Épp ezért a lenti válasz nem elfogadható a tévedések miatt - azért köszönöm a fáradozását.