Bankszámla öröklése...


monalisa1 # 2013.06.20. 12:46

Szerencsés, hogy nálatok a családban szépen, jól mennek a dolgok, kívánom maradjon is így még nagyon sokáig.

Azonban egy kis pénzt a férjed rakhatna a számlájáról a tiédre, az ördög soha nem alszik...

Leevi # 2013.09.04. 13:10

Egy gyors kérdésem lenne: Ha egy bankszámla felett ketten rendelkeznek teljes körű tulajdonosi jogosultsággal, és az egyikük elhalálozik, abban az esetben a hagyatéki leltárba fel kell-e venni a számlán található összeget, és ha igen akkor milyen arányban.
Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.04. 15:27

Fel kell venni. Hogy milyen arányban? Hát ez az, amit csak a bíróság tud megmondani, ha a felek között vitás.

aangyal # 2013.11.09. 21:24

Kedves Mindnyájan!

Apósom nemrégiben váratlanul meghalt. A közös bankszámlájuk az ő nevén volt, anyósom kedvezményezettként volt megjelölve. Ugyanakkor az apósom fia haláleseti kedvezményezettként került megjelölésre - az anyósom volt nagyon beteg, senki nem számított az apósom halálára. . Apósomnak még egy gyermeke van.

Kérdésem: ki milyen arányban örököl, és az anyósomnak milyen lehetőségei vannak arra, hogy ne kerüljön "birtokon kívülre" a közösen gyűjtött pénzecske vonatkozásában? Fennáll a házastársi közös vagyon fogalma 25 év házasság után erre a bankszámlára? Van-e haszonélvezeti joga a teljes összeg kamataira? Hogyan érvényesítheti a jogait?

Elnézést a nem teljesen szakszerű kérdésekért - csak nem szeretném,ha az anyósom a nagyrészt az ő jövedelméből gyűjtött betétet át kellene adnia a nem vér szerinti gyermekeknek.

Köszönök minden segítséget!

aangyal # 2013.11.11. 11:30

Kedves Mindnyájan!

Apósom nemrégiben váratlanul meghalt. A közös bankszámlájuk az ő nevén volt, anyósom kedvezményezettként volt megjelölve. Ugyanakkor az apósom fia haláleseti kedvezményezettként került megjelölésre - az anyósom volt nagyon beteg, senki nem számított az apósom halálára. . Apósomnak még egy gyermeke van.

Kérdésem: ki milyen arányban örököl, és az anyósomnak milyen lehetőségei vannak arra, hogy ne kerüljön "birtokon kívülre" a közösen gyűjtött pénzecske vonatkozásában? Fennáll a házastársi közös vagyon fogalma 25 év házasság után erre a bankszámlára? Van-e haszonélvezeti joga a teljes összeg kamataira? Hogyan érvényesítheti a jogait?

Elnézést a nem teljesen szakszerű kérdésekért - csak nem szeretném,ha az anyósom a nagyrészt az ő jövedelméből gyűjtött betétet át kellene adnia a nem vér szerinti gyermekeknek.

Köszönök minden segítséget!

ObudaFan # 2013.11.11. 12:20

Vélhetően közös vagyon az a számlapénz, vélelmezni is ezt kell, így annak a fele az anyósodat illeti, a másik felén meg haszonélvezeti joga lesz.

aangyal # 2013.11.11. 12:47

Kedves ÓbudaFan!

Nagyon köszönöm a választ. Azt szeretném még megkérdezni, mit jelent az, hogy a haláleseti kedvezményezett megjelölése esetén a vonatkozó összeg nem tartozik a hagyatékba, és azt a haláleseti kedvezményezett korlátozás nélkül felveheti a számláról. Ilyenkor mit tehet a hátramaradott házastárs?

Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.11.12. 13:31

Ja, az jogos, a feléért perelni, ha közös vagyon.

Laca79 # 2013.11.20. 13:15

Kedves Fórumozók!

Hasonló helyzetben vagyok mint itt néhányan. Sajnos nem tudom az örökhagyó számlaszámát, és a pénzintézetet sem ahol azt vezette, de tudom hogy volt megtakarítása. (az összes számlakivonatot eltüntették a másik ágon lévő rokonok)

Ahogy itt javasoltátok kértem a közjegyzőt, hogy írjon néhány banknak, hogy vezetett e ott számlát. Viszont a közjegyző visszautasított, hogy a bankok nem fognak visszajelezni számlaszám nélkül.

Tudtok valamit javasolni?

monalisa1 # 2013.11.20. 14:28

Azért a közjegyző azt megtehetné, hogy ír a NAV-nak és megkérdezi volt-e az örökhagyónak valamely banknál számlája, mivel a bankok általában az adóhatóságnak ezt lejelentik.

Végső esetben fordulj kéréssel a bírósághoz.

ObudaFan # 2013.11.20. 14:41

Cégek esetén bejelentik. Magánszemélyek esetén nincs ilyen nyilvántartás. Sorold fel a közjegyzőnek a nagyobb bankokat.

Diána1994 # 2013.11.21. 06:14

Kedves ÓbudaFan!

Oldalági rokona vagyok az elhunyt személynek, végrendelete nem volt. A Családfa Kft. révén jutottam hozzá, hogy a vér szerinti örököse vagyok.
Hogyan tudom kinyomozni, hogy milyen ingósága, ingatlana, bankszámlája, megtakarításai voltak az országban?
Még nem volt hagyatéki tárgyalás sem.

Várom válaszát!

Nyiltsziv # 2013.11.21. 07:49

Nekem egy igen osszetett problemam van. A ferjem kozel 2 ev hazassag utan (gyermekunk sajnos meg nem szuletett) tavaly oktober 10- en elhunyt. A ferjem gorog en magam magyar allampolgar vagyok. A ferjem jart Magyarorszagon es Romaniaban is egyetemre, a halalakor pedig Gorogorszagban eltunk valamivel tobb mint 6 eve, es itt is volt (illetve a mai napig letezik meg) tobb bankszamlaja is. Namarmost azt tudom mar hogy a gorog jog szerint mivel nem hagyott hatra Vegakaratotm es kevesebb mint 2 evig voltunk hazasok (december 4- en lett volna a 2. hazassagi evfordulonk, teljesen varatlanul alig 41 evesen halt meg) es sem kozos gyermekunk nem szuletett, sem pedig nem volt olyan gyermekunk amit sajatjanak fogadott el (egyatalan nincs gyeremekunk mindkettonknek elso hazassaga volt), az edesanyjat (el, es hala a jo egnek jo egeszsegben az edesapjaval ellentetben) es engem illet minden vagyona (bankszamlain levo penzosszegeket is beleertve) fele-fele aranyban. Eddeg ezzel nincs is gond, foleg mivel az edesanyja egyebkent is le akar mondani (lehetosege van ra) a raeso reszrol. En jelenleg Gorogorszagban elek meg, igy a szuleimet kertem meg otthon kerdezzenek utana a dolgoknak. A bankban es ugyvedtol viszont olyan valaszt kaptak, hogy keritsunk itt egy kozjegyzot vigyuk el neki a papirokat (hazassagi anyakonyvi kivonat, halotti anyakonyvi kivonat, banszamlaszmok, es hivatalos papirt arrol nem hagyott hatra Vegakaratot, mindezt persze eredeti nyeleven es leforditva magyarra ami mar megvan, ha valami kimaradt kerem jelezzek) es o fog keresni Magyarorszagon egy masik kozjegyzot es ok intezik az ugyeket kozosen. Ez tenyleg igy megy? Ennyire bonyolult? Tudomasunk szerint a bankszamlakon levo osszegekrol (nem kevesrol van szo) nem rendelkezett a bankban, hogy hirtelen halala eseten (ahogy az tortent) kit illet. A bankszamlak nyitasakor en meg valoszinluleg nem is igen ismertem ot(bar kozel 11 evie ismertuk egymast a halala napjan). Kerem mielobb valaszoljon valaki, lehetoleg az ugyben jartas ugyved vagy meginkabb kozjegyzo. Surgos lenne mert szeretnek hazakoltozni ev elejen. Addig el kene intezni a dolgokat. Valaszokat itt vagy emailben varom: gmvandrea@gmail.com cimre, esetleg van skypeom is, azt nem szeretnem itt publikussa tenni de ha van valaki aki tud segiteni emailben szivesen megadom.

berci11 (törölt felhasználó) # 2013.12.23. 17:04

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődnék, hogy 2011-ben nyitott TBSZ bankszámla után kell_e fizetni kamatadót, öröklés esetén?

ObudaFan # 2013.12.23. 22:07

Diána1994

Mármint ebben az országban? Kérni kell a közjegyzőt a hagyatéki eljárásban, hogy a nagyobb bankokat keresse meg.

ObudaFan # 2013.12.23. 22:10

Nyiltsziv

A belföldi hagyatékra eljárhat a magyar közjegyző, de ő is a görög jog alapján.

kimb # 2014.01.12. 16:32

Masfel evvel ezelott orokoltem egy budapesti ingatlan reszt es egy bankszamlan levo osszeget. A kozjegyzotol megkaptam a hivatalos hagyatekatado vegzest.

Mivel kulfoldon elek, csak most tudtam hazamenni, elmentem az illetekes budapesti bankba folvenni az"oroksegemet". A bankban kozltek velem, hogy a bankszamlan penz nincs. Azt tanacsoltak, kerjek egy teljes banki kivizsgalast, ezt azonnal meg is tettem.

Mi tortenhetett? Volt valakinek hasonlo esete? Hihetetlennek tartom, amikor akozjegyzo kiadta a vegzest, nem ellenorizte le, hogy van-e penz a bankszamlan? Vagy a kozjegyzoi vegzes utan vette le valaki (ket masik tarstulajdonos is volt az eredeti bankszamlan.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.12. 16:46

Inkább a vagy.

kimb # 2014.01.12. 16:57

Es mit lehet ilyenkor hivatalosan tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.12. 18:29

Megkérdezed a banktól, ki, mikor, mennyi pénzt vett le a számláról. Ha a hagyaték megnyílta után valaki olyan összeget vett ki, amely a neked átadott hagyaték része volt, követelheted tőle, hogy fizesse meg neked, ami a tiéd.

monalisa1 # 2014.01.12. 18:36

Kérj a banktól visszamenőleges számlakimutatást - pár ezer forint kötség -, annak alapján látni fogod mikor is tünt el a pénzed. A továbbiakkal kapcsolatban bízz meg egy ügyvédet.

monalisa1 # 2014.01.12. 18:45

Bármely automatát be lehet úgy állítani, hogy napi egyszeri alkalmmal maximum 999.999 Ft-ig pénzt kiadjon. Van két személy akinek volt hozzáférése a számához...

kimb # 2014.01.12. 23:25

Koszonom a tippeket!

beatport84@freemail.hu # 2014.01.15. 08:24

Üdv!
Tanácsra lenne szükségem.
Nagyapám bankszámlájának én vagyok a kedvezményezettje elhalálozás esetén.Viszont bátyámra irtattak mindent ha esetleg meghal.Ilyenkor (elhalálozás esetén) bátyám is hozzáférhet a számlához vagy csak én a kedvezményezett?
Nagyon megköszönném a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.15. 16:06

Csak te.