Igen ezt értem, de az OTP szerint számomra az egész tőke hozam, vagyis úgy értelmezik, mintha betettem volna 0Ft-ot a bankba és abból keletkezett volna egy X összeg, ami kamatjövedelemnek számít. Ha jól tudom a törvény így szól:
Öröklés esetén az értékpapír szerzési értéke (megszerzésre fordított összeg) az az összeg, amely után az örökös illetéket fizetett, tehát az illeték alapja. Az Szja tv. 65. § (1) bekezdés bb) pontja szerint kamatjövedelem megállapításánál a bevételből levonható a megszerzésre fordított összeg és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek (így a megfizetett illeték is), ezért az ezen felüli rész tekinthető kamatjövedelemnek.
A bankban azt mondták, hogy a szerzési értéket 0Ft-nak veszik, és így lehetséges az hogy az egész kamatadóköteles. Tehát valójában mi az a szerzési érték???, nem az az összeg amiért még anyukám megvette az értékpapírt? Ami még furcsa, hogy 4 különböző bankban voltam, és mindenhol nonszensznek tartották amit elmeséltem, az OTP szerint viszont minden pénzügyi intézet hasonlóképpen jár el. Köszönöm a választ!!!