Mint gyermeke kérdezem. Van felesége és van egy testvérem. 1,5 m Ft-ról lenne szó. Az egyik fórumon olvastam, hogy ha le van kötve, akkor mentes az illetékfizetés alól. Akkor ez téves információ?
Bankszámla öröklése...
Az egy elavult információ. De a gyermek öröklési illetéket nem fizet. Meg a házastárs sem.
Köszönöm!
Kedves Jogi Fórum Szakértők!
Nem véletlenül írok ebbe a topikba, a lényegi kérdésem majd a második lenne.
Viszont előtte tudnom kellene, hogy a hagyatéki eljárás során a közjegyző a kiszámlázott költségek közül melyeket állapít meg a hagyatéki összeg alapján.
Alapból kizárnék a hatból négyet: archiválási díj, leírási díj, posta költség, kiadmány, de jelezzétek, ha tévedek.
A maradék 2 tételt viszont - már csak a mértéke alapján - a hagyaték összegéhez kapcsolnám: munkadíj és költségátalány. Így van-e?
Azért kérdezem mindezt, mert a hagyatéki végzés jogerőre emelkedése után a bankban derült ki, hogy az örökhagyó bankszámláján a hagyatéki végzésben felsorolt tételek végösszesenének csak mintegy 60%-a található. A banki alkalmazottal közösen arra az álláspontra jutottunk, hogy a bank közölte tévesen/félreérthetően az adatokat.
DE! Én nem a bankkal állok jogviszonyban (értsd: nem a banknak fizettem a számlát), hanem a közjegyzővel, tehát vele kell tisztáznom a félreértést. Ugye jól gondolom?
Ha ő 100Ft hagyaték után számlázott, s közben kiderül, hogy az a pénz csak 60Ft, akkor nekem visszajár a 40Ft után kiszámlázott közjegyzői díj?
Elnézést a pontatlanságért, de nagyon friss a dolog, ma délután derült ki.
Várom megtisztelő válaszotok,
Üdv, Attila
Üdv.mindenkinek!..... Kérdés:...Feleség vagy Férj nem számít,bankkártyáján lévő tartozás / pl. folyószámla hitel,vásárlási hitel,stb. / valamelyikük halála esetén,a tartozást ki örökli?...Férj halála esetén a feleség fizeti vissza a férjéét,vagy a a feleség halála esetén a férj a feleségéét...???...Hallottam mát olyant is,hogy a 'törvényes" örökös,tehát ha van gyerek akkor a gyerektől /gyerekektől/ követeli vissza a az adott bank....???.....Köszönöm a választ!
Üdv.mindenkinek!..... Kérdés:...Feleség vagy Férj nem számít,bankkártyáján lévő tartozás / pl. folyószámla hitel,vásárlási hitel,stb. / valamelyikük halála esetén,a tartozást ki örökli?...Férj halála esetén a feleség fizeti vissza a férjéét,vagy a a feleség halála esetén a férj a feleségéét...???...Hallottam mát olyant is,hogy a 'törvényes" örökös,tehát ha van gyerek akkor a gyerektől /gyerekektől/ követeli vissza a az adott bank....???.....Köszönöm a választ!
munkásnő
A törvényes örökös az örökrésze mértékéig felel a tartozásért. A házastárs pedig, ha házasok voltak a hitel felvételekor, a közös vagyon ráeső részével. Egymás közt pedig, szintén ezekig a mértékekig egyenlő arányban.
- Tehát ha a férjem bankkártyáján van 300 ezer forint folyószámlahitel és ha meghalna,akkor tőlem a bank mennyit kérhet vissza? Van gyerek is,innen is onnan is...!--Köszönöm.
...Itt nem tudom,hogy mi a törvényes öröklés mértéke,együtt lakunk de az én nevemen nincs a ház és haszonélvezetem sincs rajta,igaz hogy már majd 15-éve házasok vagyunk,hanem a férjemé a ház!...Apropó,a férjem esetleges halálakor velem mi lenne,hová mennék,kitehetnének? Köszönöm szépen és elnézést a sok kérdésért. Üdvözletem.
"a férjem esetleges halálakor velem mi lenne,hová mennék,kitehetnének?"
A férjed halála után, a hagyatéki eljárás során túlélő házastársként az ingatlan 1/2 részére tulajdoni igényt érvényesíthetsz!
Köszönöm szépen a választ. Ez egy kicsit megnyugtató,sajnos ilyenekre is gondolni kel! Köszönöm!
1. A túlélő házastárssal közösen.
2-3. Nem az a lényeg, hogy kinek a nevén van a számla, hanem hogy közös vagyonból származó összeg van-e rajta, vagy valakinek a különvagyona. Vélelmezni a közös vagyont kell.
Az övéből is és a negyedét.
Tisztelt szakértők!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy miként zajlik a hagyaték átvétele? Hagyaték tárgyát képezi ingatlanhányad és két külön városban, két különböző bankban egy-egy bankszámla minimális összegekkel, ezt a három tételt ketten örököljük. Nekem ezt az átvételt külföldről kell lezongorázni, ezért jó lenne érteni, mi kell pontosan történjen. Tehát,
- a két városba személyesen el kell utazni, elmenni kézenfogva a bankba a másik örökössel együtt, és ott kézpénzben kivenni a számlákról az összegeket és átvétel igazolása mellett elosztani, vagy
- kivenni közösen a pénzeket, majd visszautazni a közjegyzőhöz és őelőtte átadni a pénzt egyiktől a másik felé, vagy
- a közjegyző által a banktól bekért friss adatok alapján a közjegyző előtt az irodájában az egyik fél forint fillérre kifizeti a másikat, majd, amikor ideje engedi, lezárja a bankokban ezeket számlákat, vagy
- a kozjegyzo elott átutalja a bankszámla kezelője a pénzt az örökösöknek online bankon keresztül, azért mégsem a középkorban vagyunk már...vagy
- Kérelmezi a bankot, hogy az utalja át a saját számlákra, vagy
- a hagyatéki bizonyitvanyt vagy vegzest bemutatva egymástól függetlenül is barmikor elintezhető a felvetel személyesen?
- vagy....mire számítsak?
Köszönöm a választ előre is!
A hagyatékátadó végzéssel vagy az öröklési bizonyítvánnyal lehet felvenni ezeket az összegeket az abban megjelölt örökösöknek, illetve meghatalmazottjuknak.
Ezt ertem, de feltetlen egyutt kell minden orokosnek egyszerre felvenni, vagy mindenki intezi, amikor tudja? Es akkor ezek szerint nem kell kozjegyzo elott tortenjen egymas kifizetese?
A 6. pont.
Immaculata, köszönöm a segítséget, erre voltam kíváncsi. Ez sehol nincs leírva, hogy ez hogy törvényszerű ez az átvétel.
„ Es akkor ezek szerint nem kell kozjegyzo elott tortenjen egymas kifizetese?”
Nem.
Tisztelt Fórumozók!
Több kérdésben kérném a segítségüket: Egy 15 évvel ezelőtt eltitkolt bankbetéttel kapcsolatban van- e mód póthagyatéki eljárás kezdeményezésére? Ha igen, és annak eredménye új hagyatékátadó végzés lenne, akkor vajon a betétnek a 15 évvel korábbi értékére tarthatok igényt, vagy egy a mai napra „volarizált” értékre? Esetleg ezt, az inflációs hatások miatti értékkülönbözetet, kizárólag peres úton követelhetném?
Várom megtisztelő válaszukat.
Köszönettel: Nagyon Naívfi
Gondolom, ezt valaki leemelte már onnan. Ebben az esetben csak azért nem évült még el az igény, mert nem tudtál róla, így nyugodott az elévülés, így a tudomásszerzéstől egy éven belül kellene pert indítani.
Ja, és a leemeléskori összegre, valamint annak törvényes kamataira.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02