Tisztelt Fórumozó!
Édesapám 2010.10.31-én hunyt el. A bankszámláját a volt Allianz Bank-nál vezette, melyet az FHB Bank vett át. Halála napján az egyenlege minusz 98e Ft volt, amit a csoportos hitelfedezeti biztosítás keretében a biztosító kifizetett. Viszont az utolsó októberi fizetését 2010.november elején utalta át a munkáltató, amelyet nem hajlandóak a hagyatéki eljárás lefolytatása után kifizetni, arra hivatkozva, hogy az Allianz Bank a számlát nulla egyenleggel zárta le 2011.01.7-én. Nem értem ez hogy lehet hiszen az októberi fizetésének a számlán kellene lennie és szerintem nem is zárhatták volna le a számlát amíg a hagyatéki eljárás le nem zajlódik. Az a baj hogy az FHB most joggal mondhatja hogy ő nem is kapta meg a számláját az Allianztól hiszen addigra már nem létezett, viszont csak van rá valamilyen jogi lehetőség, hogy azt a pénzt ne nyelje be?
Bankszámla öröklése...
a férjem 2010 augusztusában meghalt. Közös bankszámlánk volt.Most elfogyott a megtakarított pénzünk ami a számlán volt. Nem gondoltam, hogy a közös számlán lévő pénzünk az örökléshez tartozik. Most a számla minuszban van, átutalást nem várhatunk rá, ezért meg akartam szüntetni. Az OTP-ben azt mondták, hogy a férjem halálakor fennálló összeg fele a hagyatékhoz tartozik, kb. másfél millió forint, de én azt a nyugdíjamból nem tudom fizetni. Három fiam van, de ők nem tartanak igényt a pénzre. Mi a teendőm?
Minimum a folyószámla-szerződést látni kellene.
Néhány hét alatt vissza kellene jelezniük. De ha már van jogi képviselőd, szerintem őt kérdezd.
Férjemmel közös gyermekünk nincs, nekem van az első házasságomból egy lányom. Férjemmel közös a folyószámlánk és a megtakarított pénzünk is közös néven van. Ki örökli ezeket, ha
- én leszek az örökhagyó
- férjem lesz az örökhagyó
- A felét a lányod, de a férjed haszonélvezetével terhelten. (A másik fele pedig a eleve férjedé.)
- A felét te. (A másik fele már amúgy is a tiéd.)
(Feltételeztem, hogy a férjednek nem csak veeld közös gyermeke nincs. Különben egész más a helyzet.)
Én nem nagyon értek ehhez, de megkérdezem.
Gyakorlatilag hogyan lehetséges egy bankszámla haszonélvezete? A kamat (haszon) a haszonélvezőé, a tulajdonos meg nem nyúlhat hozzá a tőkéhez?
Vagy mi?
Pontosan.
Tisztel Ugyved Ur,
kovetkezo lenne a kerdesem:
2010-ben tortent, hogy edesanyam nyitott egy ertekpapirszamlat az Allamkincstarnal.
En utaltam neki penzt a szamlara, es vettunk belole allamkotvenyeket.
Mi ugy kezeljuk, hogy a szamla es azon levo penz es kotvenyek gyakorlatilag az enyemek,
csak az o neven van a szamla. A szamlaja felett teljes meghatalmazott vagyok.
Ez egy tartos befektetesi szamla, ezert 2016 januarig nem szeretnenk hozzanyulni.
Akkor azert dontottem ugy hogy a penzem egy reszet az o nevere teszem, hogy ha hozza kell
nyulni a penzhez, akkor csak a penz egyik reszet kelljen felbontani.
Az lenne a kerdesem, hogy jogilag mit kellene tennem, hogy ha neadjisten meghal, akkor
egyertelmu legyen hogy a penz az enyem, ne keruljon a hagyatekba.
Valaszat elore is koszom
Kedves Forumozók!
A probléma a következő: a betétszámla csak az egyik házastárs nevén van és ideérkezett mindkettő nyugdíja, az egyik elhalálozik, a túlélő pedig azt állítja, hogy nem maradt egy fillérje sem az elhaltnak. Az elhalt nyugdíja kevesebb volt, mint a túlélő házastársé, de azért biztosan maradt belőle valami. A kérdés az, hogyan lehet kinyomozni, hogy maradt-e valamennyi pénze az elhaltnak, vagy ilyenkor a túlélő házastárs jóhiszeműségére van bízva, hogy az örökösök kapnak-e valamit, vagy van erre valamiféle jogszabály? köszönöm
A következő dologban kérném a segítséget.
Ketten vagyunk testvérek,Édesapánk elhunyt,és hagyott hátra bankszámla betétet.
Végrendelet hiányában a jogszabályban előírt módon testvéremmel közösen, tehát fele-fele arányban örököljük a betétet. Viszont a kórházban, halála előtt még Édesapánk megbízta a testvéremet, hogy ő ügyintézze és kezelje a bankbetétet.
Ez azt jelenti, hogy talán kedvezményezettként megnevezte, bejegyeztette testvéremet a pénzintézetnél, de esetleg talán rá is iratta a névre a betétet, ezt persze biztosan nem tudom.
Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy akár kedvezményezettként bejegyeztette, vagy akár átiratta névre szólóan, ettől még nem törvényesen jár a fele összeg a betétből?
üdvözlettel és köszönettel
Szundy
Attól függ, pontosan mit is csinált. MAjd a hagyatéki eljárásban kiderül, ha kéred a közjegyzőt, hogy keresse meg a bankot.
Tisztelt Ügyvéd úr!
A következő lenne a kérdésem:
Édesapám sajnos 2012. juliusában elhunyt.Van egy felesége 7 éve, de én és ő közötte nem valami jó a viszony.Az apukám bankszámláján(csak az apukám nevén van a számla) egy nagyobb összeg van, amire a felesége aztmondja hogy az az övé. Tehát engem ki szeretne semmizni, tudom hogy ez nem egyszerü a részéröl de mégis tartok egy kicsit, mert az mondogatja amikor beszélünk telefonon hogy a pénz 3/4-e az övé enyém az 1/4 rész.Van ennek valami alapja?Egyébként ő az utóbbi 1 évben nem is élt együtt az apukámmal, talán nem is találkoztak, amire ő aztmondja hogy azért mert külföldön dolgozott(300km-re apukám lakóhelyétöl).Végrendelet nincs egyébként. Apukám több mint tíz évig külföldön dolgozott de neki egy külföldi bankál volt a pénze, majd amikor hazajött(befejezte a külföldön való munkavégzést) utána elvette feleségül ezt a hölgyet és úgy döntött hogy áthozza magyarországra apukám a külföldi bankban tartott pénzét. Namost ezt azért irtam le mert én ugy tudom hogy 2004-ben vette feleségül, de mondjuk 2005-ben hozta magyarországra a pénzét és a felesége arra hivatkozik hogy a pénz az övé csak apukám bankszámláján van. De egyébként valóbban együtt dolgoztak kint külföldön az utolsó 5évben. de ez változtat valamin? magyarul mondhatja hogy azt ő kereste ezt a pénzt és ő kéri a bankszámlán lévő pénz felét, és ami marad bent annak is megint a felét? Ami még hozzá tartozik a dologhoz hogy az utóbbi 4 évben nem tartottuk a kapcsolatot, mármint apukám és én, ebböl származik valami előnye velem szemben? Köszönöm előre is a segitséget és várom mielőbbi válaszát-válaszukat.
Üdv Eliza
Azt kell vélelmezni, hogy 50-50%, aki mást állít, annak kell ezt bizonyítania. (Viszont ha nem sikerül igazolni, hogy a házastársi együttélés helyrehozhatatlanul megromlott, akkor a volt feleségnek a te 50%-odon haszonélvezeti joga lesz.)
Ha még az együttélés alatt szerezte édesapád ezt a pénzt, akkor annak nincs jelentősége, hogy az ő keresménye volt, vagy a feleségéé, mert ez házastársi közös vagyon.
Köszönöm a gyors válaszát.
Azzal kapcsolatban lenne még kérdésem hogy ha ő tudja bizonyitani hogy én az utőbbi időben nem tartottam a kapcsolatot akkor ő többet örököl?
Az 50százalék az övé, a másik felén pedig haszonélvezete lesz?mármint a pénzen? nélküle nemtudok hozzáférni?ilyenkor mi a teendő?
köszönöm mégegyszer
Nem. Ő egyébként sem örököl. Senki nem mondott ilyesmit.
Nélküle nem tudsz hozzáférni. Lehet kérni az özvegyi jog megváltását, de akkor meg igaza lesz neki az arányokban.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ketten vagyunk testvérek.
Nagymamánk után, aki idén elhalálozott, mi vagyunk az örökösök.
Volt a nagyinak folyószámlája, melyre utalták a nyugdíját, és az összes utalási megbízást onnan intézték.
A sógornője, mint társtulajdonos volt feltüntetve a számlán.
A halála után, a következő nap, már le is emelte az összeg felét a számláról, mondván ez neki jár.
Viszont a nagyi megtakarított pénze volt, és mivel Ő 12 éve mozgáskorlátozott is volt, így azért kötöttek ilyen társtulajdonosi szerződést, hogy ha pénz kellett neki, akkor mindig kivett róla a sógornője amennyi a nagyinak kellett,a megélhetéshez.
Hogy miért ilyet, azt sajna máig nem értem,mikor lehetett volna csak meghatalmazott is.
Az volna a kérdésem, hogy érdemes -e jogi útra terelni az ügyet, mivel bizonyítható, hogy a sógornője nem tett be erre a számlára saját pénzt, csak a nagyi pénze vándorolt rajta.
Vissza lehet -e tőle szerezni?
Egyáltalán érdemes -e?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Fórumozók!
Idős édesanyám (özvegyen) elhunyt. A bankszámlája nem csak az ő nevén volt, hanem nővéremén is, hogy kezelni tudja. Hagyatéki eljárás nem indult, mert nővérem (mint utóbb megtudtam) azt mondta az önkormányzatnak, hogy nincs örökség; a számlát nem is zárolták.
Tudtommal a számlán kb. másfél millió Ft volt, és ez teljes egészében édesanyám nyugdíjából származott (azaz nem a nővérem pénzéből).
Ilyenkor hogy megy az öröklés? A fele a nővéremé, mint társtulajdonos, a másik felén meg osztozunk (azaz a negyede az enyém)? Vagy az egész az övé azzal, hogy (a másik tulajdonos halálával) most már azt csinál a számlával, amit akar? Vagy (ami szerintem igazságos lenne), az egész hagyatéknak számít (hiszen édesanyám nyugdíjáról van szó), és fele-fele?
Köszönö a segítséget!
Információt szeretnék kérni. Kártérítési igényt adtam be a banknak az alábbiak miatt.
Édesapámnak nagy értékű bank betétén édesanyám rendelkezői jogosultsággal rendelkezett. Édesapám elhunyt. Édesanyám ezt nem jelentette be a banknak, így a hagyatékba sem került bele. Édesanyám a haláleset után 3 nappal, élve rendelkezői jogkörével bankon belüli saját folyószámlájára átutaltatta az összeget. Azaz egy halott ember számlájáról jogtalan átutalás/tranzakció történt. A halotti anyakönyvi kivonatot édesanyám jóval később bemutatta a banknak, de ekkor már nála volt az összes pénz. A bank ekkor nem tett semmit!!! Majd évekkel később póthagyatéki eljárás majd tárgyalás során (más miatt indult) az általam leadott bankszámlakivonat alapján a közjegyző kiderítette a fent leírtakat és átadta a halál napjával megegyező hagyatékot, azaz a bankszámlát, rajta az összes pénzzel ami a halál napján még rajta volt. Ezután bementem a bankba a hagyatéki végzéssel és 1,5 óra fejvakarás után sem tudták kifizetni a végzésben leírt összeget a részemre. Hogy történhetett ez? Mivel a pénz édesanyámnál volt, ezek miatt megijedt és maradéktalanul átutalta részemre a járó összeget. Viszont a bank hibázott, nem tudott fizetni, jogtalan tranzakciót jóváhagyott és amikor e jogtalanság a tudomására jutott, nem tett semmit. Édesanyám 2 évig használt és befektetett nagyon sok pénzt, az összes kamat az ő zsebében landolt. Én több millió ft-tól estem el emiatt.
Özvegyi jogot nem kért.
A kérdésem, hogy a bank vagy a Pénzügyi Békéltető Testület, a fentiekben leírtak alapján meg fog e részemre állapítani kártérítést és azt zökkenőmentesen rendelkezésemre bocsájtja?
KovFI
Az én olvasatom szerint anyukátok pénze fele-fele mint hagyaték a nővéreddel, mert bár ő kezelhette a azt - idős anyukátok helyett és nevében -, de semmi sem utal arra, hogy a mamával vagyonközösségben lettek volna. Továbbá végrendelet nincs, hogy a pénz felét neki ajándékozta.
----- laikus hozzászóló
dorkagy
Édesapád banki betétjének fele tulajdonosa - mint házassági közös vagyon - anyukád, aki az elhalálozási rendelkezés alapján fogta az egészet és áthelyezte a saját számlájára, jogosan.
A pénz másik fele mint apai örökség valóban téged illet - de csak mint tőke., annak mindenkori kamata özvegyi jogon a mamádé. Amikor majd az anyukád is meghal, a hagyatéki eljárás után ezen örökrészedet a bank kiadja neked.
Tehát anyukád a már előzőekről meglévő számláján lévő saját pénzét mozgatta/fektette be különböző lehetőségekbe, ezen felül a házassági vagyonközösségből őt megillető rész felett is szabadon rendelkezett.
Ha a te örökrészedet is befektette - mondjuk kockáztatta -, akkor annak kamathozama növelte az örökölt pénzedet., ezen kamatrész valóban megillet téget - akár már most is.
A milliós kamatot/nyereséget mint olyan felejd el, hibás vélekedés.
---- laikus hozzászóló
KovEl
Attól függ, hogy is szólt az a szerződés. Ha csak rendelkezési joga volt, akkor valószínűleg az egész a hagyatékba tartozik.
dorkagy
A pénzt édesanyád használta, nem a bank, édesanyádtól kérhetsz kamatot.
Köszönöm.
És ha közös számla? (Ha jól értem, így volt.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02