Nincs már jogerős ítélet, vagy bírói egyezség az ügyben? (Kellene, hogy legyen, a bontóperben.) Mert ha van, akkor csak egy végrehajtási kérelmet kell beadni, illetve ha az összeg emelését szeretnéd elérni, akkor ez iránt kell csak keresetlevelet előterjeszteni.
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
Alapból a 18. életév betöltéséig, illetve az első szakma/képzettség megszerzéséig járhat még - már amennyiben nappali tagozatos az iskola, és erről igazolást mutat be az apának.
A "végső" időpont nincs jogszabályilag meghatározva mert van hogy valaki még 25. évesen is a tanulmányait végzi - miközben igazoltan nem bukott stb.
Ezen kívül egy súlyos fogyatékos gyermek esetében is tovább tarthat a t.díj fizetésének kötelezettsége a szokásosnál.
Javaslom olvasd vissza ezt a topicot, előzőekről ki van már vesézve.
"Mona"
laikus hozzászóló
Jó napot!
Engem az érdekelni, hogy pontosan a gyeretartás hány éves korig jár a gyereknek?
köszönettel:
zsu
Indítható. Nem szólhat bele.
Üdv! Egy igen komplikált helyzetbe kerültem, és ki szeretném kérni az önök szakmai tanácsát az ügyben.
1990-ben magyar édesanyám az osztrák apámmal Ausztriában házasságot kötött.1991-ben megszülettem a házasság ideje alatt Ausztriában.1992-ben elváltak a szülők, anyám visszatért velem Magyarországra.Közben anyám egészségi állapota megromlott és nagyszüleim neveltek.Ők megállapodtak apámmal hogy az Ausztriában a bíróság által megállapított gyerektartás összegének egy töredékét fizeti csak.De emellett időnkénti látogatásra számíthatunk.Azonban az apa az utóbbi időszakban önkényesen levont még a megállapodott összegből is és meglátásom szerint igyekszik kibújni a kötelezettsége alól.Az apa jelenleg házasságban él,2 kiskorú gyermeket nevel.Én jelenleg gimnáziumba járok,nem buktam soha és nem is állok jelenleg sem bukásra semmilyen tantárgyból. Kérdéseim következnének.A kapott válaszokat előre is köszönöm.Magyarországról Ausztriába indítható-e eljárás új tartásdíj megállapítása végett?(és hogy az ügy Magyarországon is intézhető-e) Beleszólhat-e az apa,hogy hol folytatom felsőfokú tanulmányaimat?
Péter
Az érdemtelenséget neked kell bizonyítanod.
Van egy BH- határozat, célszerű erre hivatkozni.
Ha a Fiatalember a bíróság előtt is hozza a formáját
és ezt a Bíró "értékeli" ,jó eséjed van.
Köszönöm segítségeteket!
Még csak arra lennék kíváncsi véleményetek szerint az előbb le írt, 2,5 éve nem tartja velem a kapcsolatot, illetve hogy a nevemet "eldobta" nem beszélve az alpári
hangon történt üzenet váltásról(melyet el mentettem estleges bizonyítéknak)kimeríti-e a törvény szerint az érdemtelenség fogalmát?
További segítségeteket is előre köszönöm!
így van, tehát véső hozzászólását kell figyelembe venni. Igaz, hogy anyagi jogi oldalról igaza van dr.Attikának, de a tartási kötelezettséget (vita esetén) csak bíróság szüntetheti meg.
Nagykorú gyermek esetén a tartásdíj megszüntethető abban az esetben is, ha tanul, érdemtelenség, teljesítőképesség, vagy szükségletek hiánya miatt.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Ha nem kívánja tovább tartani a gyermeket, akkor jelezze a munkáltatónak, hogy a gyermek nk-ú lett és állítsa le a tartási díj levonását. Innentől pedig az apai érzés dönt, ehhez már a jog nem nyújt segítséget
Szerintem ez nem így működik.
A munkáltató "bemondás alapján" nem szünteti meg a levonást, hiszen kezesként felel a levonásért amit bírósági döntés ír elő számára és csak bíróság döntése alapján szünteti meg a levonást.
Fordulj bírósághoz szüntesse meg a gyermektartást és érdemtelenségre is hivatkozhatsz
Tisztelt Péter!
A gyermek nagykorúvá válásával megszünt az Ön tartási kötelezettsége- kivéve, ha a gyermek még tanul- így a probléma jogi oldalról megoldódni látszik. A tartási kötelezettség és a gyermek viselkedése, vagy névváltoztatása között kiskorúságáig nincs jelentősége. Ha nem kívánja tovább tartani a gyermeket, akkor jelezze a munkáltatónak, hogy a gyermek nk-ú lett és állítsa le a tartási díj levonását. Innentől pedig az apai érzés dönt, ehhez már a jog nem nyújt segítséget.
Tisztelt fórumozók ! A segítségeteket szeretném kérni a problémám megoldására. 11 éve elváltam, egyetlen gyermekemet az anyja neveli,a tartásdíjat a gyermek után a mai napig pontosan fizetem ( munkahelyről vonják a jövedelmem 20 %-kát.) Nyomatékos ok és indok nélkül gyermekem 2,5 éve megszakította velem a kapcsolatot, majd pár hónap pihentetés után próbáltam az anyján keresztül felvenni vele a kapcsolatot, de sajnos akkor sem sikerült, azt üzente, hogy ő többet nem akar velem találkozni. Így hát én is hagytam a dolgot, de a tartásdíjat továbbra is probléma nélkül fizettem. Az idén január 8-án töltötte be a 18. évet, és két és fél év után az interneten felvette velem a kapcsolatot, de csak azért, hogy egy alpári hangnemű üzenetváltásban közölje velem, hogy lemondott a nevemről, nevet változtatott. Ezt már kiskorúként is szerette volna már ő és édesanyja, de elhatárolódtam tőle, illetve egyszer olyan ajánlatot tettem, hogy ha nem kell a nevem, akkor nem fizetek utána gyermektartásdíjat sem. Ők ezt természetesen felháborítónak tartották és nem mentek bele. Most, hogy nagykorú lett már a névváltoztatást gondolom engedélyem nélkül is megteheti. Segítségeteket kérném, hogy ezek után ebben a számomra egyedi esetben köteles vagyok-e a gyermektartásdíj fizetésére továbbra is. Segítségeteket előre is köszönöm
Tisztelt fórumozók ! A segítségeteket szeretném kérni a problémám megoldására. 11 éve elváltam, egyetlen gyermekemet az anyja neveli,a tartásdíjat a gyermek után a mai napig pontosan fizetem ( munkahelyről vonják a jövedelmem 20 %-kát.) Nyomatékos ok és indok nélkül gyermekem 2,5 éve megszakította velem a kapcsolatot, majd pár hónap pihentetés után próbáltam az anyján keresztül felvenni vele a kapcsolatot, de sajnos akkor sem sikerült, azt üzente, hogy ő többet nem akar velem találkozni. Így hát én is hagytam a dolgot, de a tartásdíjat továbbra is probléma nélkül fizettem. Az idén január 8-án töltötte be a 18. évet, és két és fél év után az interneten felvette velem a kapcsolatot, de csak azért, hogy egy alpári hangnemű üzenetváltásban közölje velem, hogy lemondott a nevemről, nevet változtatott. Ezt már kiskorúként is szerette volna már ő és édesanyja, de elhatárolódtam tőle, illetve egyszer olyan ajánlatot tettem, hogy ha nem kell a nevem, akkor nem fizetek utána gyermektartásdíjat sem. Ők ezt természetesen felháborítónak tartották és nem mentek bele. Most, hogy nagykorú lett már a névváltoztatást gondolom engedélyem nélkül is megteheti. Segítségeteket kérném, hogy ezek után ebben a számomra egyedi esetben köteles vagyok-e a gyermektartásdíj fizetésére továbbra is. Segítségeteket előre is köszönöm
Köszönjük a beszámolót. Valami megindult - legyél türelemmel. Remélve idővel mindkét gyermeked gondolkodásában változás áll be - más hasonló esetben is volt erre már példa.
"Mona"
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Ma voltam a gyámügyön, a fiam dolgát illetően.
Örültem,hogy hamar ki mentek család látogatásra.
Fiam beidézték,a v.feleségemet hívatják.
Engem csak az zavart,hogy azt mondják mindenhol,itt is,hogy hagyjuk a múltat.
Csak,hogy a mostani problémát,a múlt idézte elő,már mint,hogy a v.feleségem tiltotta a gyerekeket,és a fiam hová jutott.Bízok a mostani ügyintézőkbe,remélve segítenek nekem,azaz inkább a fiamon! És figyelemmel kísérik a jövőjét.,Ha a fiam elfogadja a segítségemet
természetesen mindenben segítek neki.
A lányom természetesen továbbra sem kíván látni.
Köszönöm a biztatást.
Az elsőfokú biróság azt irta indokolásában hogy szervi eredetű betegséget orvosilag nem igazoltam,amit elfogadtak volna a munkaképesség csökkentésére.
30 (nem 35, annyira kérte volna felemelni a volt nejem)
vizsgálták,minimálbért kap
Szerintem őt nem kötelezhetik,hogy fizessen a volt feleségemnek tartásdijat az ő jövedelméből.
(a volt feleség jövedelme ellenben nőtt az elmúlt 2 évben,ezt megállapitotta a biróság)
Tényleg csak bizni tudok.
Rajtad kívülálló okból x idő óta csökkent a bevételed/jövedelmed - igazoltad, így ezt a bíróságnak figyelembe kellene vennie...
Ami a 35 eFt/hó jelenlegi t.díj összegét illeti, az anyának a sajátjából ugyanennyit rá kell(ene) fordítani a közös gyermeketekre, így pedig már 70 ezer forintos "gondoskodás" jön ki.
Az anyának bizonyítania kell hogy mennyi a tényleges szüksége a leányzónak, ergo lehet hogy a 70 ezer forint egészére már/még nemigazán...
Ahogy és amiképp érvelsz a másodfokú eljárásban valószínűleg úgy fog alakulni -remélve csökkenni- a t.díj összege a továbbiakra nézve.
Mert hát a másik két gyermeket is csak kell valamiből etetni, ruházni stb., stb., bár ehhez a jelenlegi feleséged jövedelmét is vizsgálhatják.
"Mona"
laikus hozzászóló
Kedves Monalisa!
Amiket leirtál,pontosan igy logikus,és a Csjt. ideillő rendelkezéseit megnézve is ez lenne az igazságos.
Viszont egy érdekes momentum: a volt nejem a tartásdij perben a tartásdij felemelését kérte.Nem hivatkozott semmire,mégis az elsőfokú bróság akkor felemelte a tartásdij összegét 35 ezerre.Az indoklás az volt,hogy a 2 gyermek már akkor is meg volt,amikor 2005-ben megállapitották a 30 ezret,és ezért neki "már nem kell figyelembe vennie" a két kiskorú gyermeket.A jövedelem csökkenéssel pedig azt állitotta szembe,hogy az apának akkor is kötelessége altartani a gyermeket,ha nincs is annyi jövedelme.
A másodfok ezt hatályon kivül helyezte,és jött egy új eljárás,ami újabb 1 évig tartott.Most a megismételt eljárásban már csak a leszállitásról kellett döntenie ugyanannak a birónak. Elutasitotta a leszállitási kérelmet.Most másodfokra került az ügy.Várunk és bizunk az igazságos döntésben.
Kedves Monalisa!
Amiket leirtál,pontosan igy logikus,és a Csjt. ideillő rendelkezéseit megnézve is ez lenne az igazságos.
Viszont egy érdekes momentum: a volt nejem a tartásdij perben a tartásdij felemelését kérte.Nem hivatkozott semmire,mégis az elsőfokú bróság akkor felemelte a tartásdij összegét 35 ezerre.Az indoklás az volt,hogy a 2 gyermek már akkor is meg volt,amikor 2005-ben megállapitották a 30 ezret,és ezért neki "már nem kell figyelembe vennie" a két kiskorú gyermeket.A jövedelem csökkenéssel pedig azt állitotta szembe,hogy az apának akkor is kötelessége altartani a gyermeket,ha nincs is annyi jövedelme.
A másodfok ezt hatályon kivül helyezte,és jött egy új eljárás,ami újabb 1 évig tartott.Most a megismételt eljárásban már csak a leszállitásról kellett döntenie ugyanannak a birónak. Elutasitotta a leszállitási kérelmet.Most másodfokra került az ügy.Várunk és bizunk az igazságos döntésben.
Big Joe
Ha az anya részéről nincs a kislány feje telebeszélve "az apát utálni" utasítással, akkor önmagától bizonyára nem lenne ennyire elutasító - sőt. Azonban egy "gyerme" mindig azt mondja és teszi amit elvárnak tőle...
Kivétel az erős egyéniségű fiatal aki már képes önálló véleményt alkotni és saját döntéseket hozni.
Az ifjú hölgy 18. életéve betöltése ill. a jelenlegi iskolai tanulmányok elvégzését követően bírósághoz lehet fordulni és kérni a t.díj megszüntetését.
Amennyiben felsőfokú tanintézet nappali tagozatán továbbtanul akkor un. felnőttartásról lehet beszélni, de ennek Ft/hó összege már alacsonyabb is lehet. (Ekkor már felvetődhet az érdemtelenség vizsgálata vagyis előfordulhat, hogy a továbbaikban nem itélnek meg részére semmit...)
Tehát az első képesítés/szakma megszerzéséig, azt követően pedig már tartsa el magát. (Ha tovább akar tanulni azt már esti és/vagy levelező tagozaton...)
Az újabb házasságban született két közös kisgyermekre tekintettel kérni kell a bíróságot a t.díj jelentős csökkentésére - hiszen ezekről is gondoskodni kell. (Az ezzel kapcsolatos jogerős itéletig/végzésig is lehet kérni a bíróságot, hogy már most hozzon egy közbenső rendelkezést a csökkentésről.) A két kisgyermek születési anyakönyvi kivonat másolatát be kell mutatni.
"Mona"
laikus hozzászóló
Szatti!
Köszönöm.
Nem tudok beszélgetni a lányommal erről,nincs rá lehetőségem.Az anyuka befolyásolja mindenben. Az egyik tárgyalás egyezkedési szünetében a következőket mondta az én ügyvédem felé fordulva: "A kislány már annyira utálja az apját,hogy még csak találkozni sem akar vele."
Egy anyukának ilyen esetben szerintem a gyermeket arról kellene meggyőzni,hogy az apjával tartania kellene a kapcsolatot.(de ezt csak sajnos én gondolom igy)
A gyámügyön erre azt mondták,hogy ez ellen senki nem tehet semmit.Nem szólhatok bele semmibe(pálya orientáció),hogy akarja-e tartani a kapcsolatot.
Ez van.
Kedves Big Joe!
Az én olvasatomban nagyon is "normális" apuka vagy...
ez nem kérdés.
itt az a kérdés, hogy a 17 éves lányod édesanyja miért így áll hozzá ehhez a - feltételezem - átmeneti gyt. csökkenéshez?
Furák az emberek nah..
Javasolni sajnos nem tudok semmit,
amit tanácsolnék, az gondolom kivitelezhetetlen: emberhez méltóan megbeszélni az anyagi juttatás csökkenésének miértjét, és a megoldáson közösen dolgozni...
Big Joe, ne legyen lelkiismeretfurdalásod... Inkább igyekezz a nagylányoddal megértetni a helyzetet, talán úgy, hogy beavatod őt a részletekbe - ami a te/ti életeteket illeti.
Ha pedig elzárkózik, akkor se aggódj, pár év múlva maga is rájön, hogy ki a gerinces ember, és ki a sunyi...
Kedves Mindenki!
Szeretném megkérdezni tőletek,hogy emberileg én akkor "normális" apa vagyok-e vagy nem.
2001-2005 között fizettem havi fix 25 ezret,
2005-2008 között fizettem havi fix 30 ezret,
2007 vége felé elvesztettem a munkahelyemet.Sajnos az élet rákényszeritett hogy vállalkozó legyek, én fizessem magam után a járulékokat akkor is ha egész hónapban 70 ezer forint bevételem lett.Sőt hitelt kellett felvennem,hogy egyáltalán tudjak dolgozni,amit törlesztenem kell.(sőt indulásnál buktam is a hitelből szerzett pénz felét,mert az első vállalkozás nem járt sikerrel)Életemben soha nem voltam se táppénzen,sem munkanélküli segélyen,ez nálam elvi kérdés.Igy 2009-ben 12 ezret tudtam fizetni a 30 helyett.Közben leszállitást kértem,amiben még nincs jogerős döntés.
A lányomnak a volt feleségem azt mondja,hogy "nem akar fizetni apád tartásdijat,látod hogy nem segit neked".Meg is romlott a kapcsolatom a 17 éves lányommal teljesen.
Közben idegileg teljesen megviselt ez az eltelt utóbbi 2 év.Az új családomban 2 közös gyermekünk van,az egyik iskolás,a másik óvódás.Nehéz megélnünk,szinte hónapról hónapra élünk.
A volt nejem végrehajtást inditott ellenünk az elmaradt különbözetre.A házunk tulajdoni lapjára már rákerült a volt feleségem neve a végrehajtás miatt.
Én nem akarok kibújni a kötelezettség alól,de igy élni szenvedés és idegtépő.Kerestem folyamatosan alkalmazotti munkát a 2 év alatt,már a 100. elutasitáson vagyok túl.(túlképzett,"mást választottunk ki","sajnos nem,de eltároljuk")
Kedves Marcika!
"
„elmondása szerint mormon, ..“
A lányod nem volt náluk? Nem látta, hogy igazat mond az apja vagy sem.
A mormonoknak valóban nincs saját tulajdonuk. Egy nagykorú gyermektől már elvárható, hogy akár tanulás mellett is, valamennyire gondoskodjon magáról."
A lányunk egyetlen egyszer volt náluk, kb. 3 évvel ezelőtt. Délelőtt elment, és este már sírva hívott, hogy haza akar jönni... Apuka egy nap alatt meg akarta "nevelni", és a 16 éves lányt este 8-kor lefektetni aludni.. mindegyis..
Szóval, az apja nem keresi a lányt, és nem hívja, nem is tartják a kapcsolatot. Évente két sms-t kap. egyet születésnapján, egyet pedig karácsonykor.
Diákként pedig vállal a tesco-ban pénztáros munkát - ha hívják... de ez csak alkalmi...
Igazából a mormonsággal nincs problémám, mindenki olyan hit szerint él, amilyen szerint akar.. és ami mellett teljesnek érzi magát..
De igen, én is felháborítónak tartom, hogy egy már meglévő gyermekre nem szán semmit, és ezek után (több év nemfizetés után) vállal még egy gyermeket...
Ne értsen félre senki, nem sajnálok én attól a kisgyermektől semmit... Sőt, valahol örülnék neki, ha apuka normális életet tudna élni, viszont... könyörgöm... valami minimum összeget nem "illene" a nagylányára fordítania?
Már csak azért is, mert gyakorlatilag egy felnőtt emberről van szó, tervei vannak.. (lennének)..
egyébként pedig... erkölcsileg másképp festene a dolog.
Mivel nagykorúról van szó, aki tudja, hogy apu nem fizet utána, tudom, hogy rosszul esik neki.
Ha apuka odajönne hozzánk, és elmondaná, hogy ez és ez a helyzet (valós), ennyit és ennyit tudok fizetni havonta (gondolok itt akár 10eezr forintra is), másképp állna hozzá mindenki.
De legfőképpen a lányunk lelke végre megnyugodhatna..
mert tudná, hogy az apja valamilyen szinten gondol rá.
Marcika, mindenhol vannak olyanok, akikre olyan nagy hatással van az aktuális világmegváltó, hogy mindenüket neki akarják adni.
Lehet, hogy az ismerősöd ilyen volt. Viszont, ha valaki, akkor a szomszéd néni igazán könnyű préda lett volna, és évekig volt velük. Tudom, hogy lánya rendben örökölt, és semmi sem hiányzott. Egyetértünk, óvatosan a betűkkel.
(Csak hogy zavar ne legyen, nem vagyok és nem is voltam mormon, de én is sokat ismerek. Nem is értem, hogy került ez érvként vagy okként a tartásdíj nem fizetéséhez. Abszolút nem játszik benne szerepet, ha igen, akkor inkább pozitívan kellene.)
_Wasp_
Nem mindenki olyan korrekt gondolkodású mint te vagy, hiszen nap mint nap olvashatunk itt a fórumon nemfizető "apákról" - és az emiatti problémákról.
Fel kell őket jelenteni a rendőrségen kiskorú veszélyeztetése miatt. (Igaz attól pénz még nem lesz, de legalább "meghuzkodják" őket egy kicsit.)
"Mona"
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02