gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

_Wasp_ # 2009.10.12. 13:38

ez a z összeg infláció követö?
nem.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

tortyakov # 2009.10.12. 13:50

"infláció követő"bocs ha hülyén fogalmaztam,de más nem jutott eszembe.tehát nem az ... feltéve ha exnek elég lesz,ha nem akkor neki kell menni a biroságra ugye ? köszönöm tisztelettel

_Wasp_ # 2009.10.12. 14:01

ha nem akkor neki kell menni a biroságra ugye ?
Pontosan.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kérdező_apa # 2009.10.25. 07:31

Tisztelt Szakértők!
A "gyermektartás felnőttkorú gyermek esetén" rovatában található rendelkezésre álló anyagot átolvastam, remélve, hogy találok választ kérdésemre. Valójában vannak az én kérdésemhez hasonló problémákkal kapcsolatos válaszok, de igazából, 100 %-ban nem értem. Bizonyára ez az én hibám, de kérem, segítsenek.
Válásunkkor a két gyermekünk közül a nagyobbik már nagykorú volt, de a kisebbikre vonatkozóan a T. Bíróság megállapodásunknak megfelelően gyermektartást állapított meg. Mára kislányom azonban betöltötte a 18. évét, ugyanakkor még középiskolai tanulmányait folytatja. Olvastam, hogy tartásdíj jár neki, de nem világos számomra, hogy melyik. A gyermektartás tovább amit megállapítottak, mert még középiskolában tanul, vagy csak a rokontartás, mert már nagykorú. Írják Önök sokszor, hogy a munkaképes nagykorúnak mi jár, ha továbbtanul. Ebből azonban két fogalom nem világos. Mi a munkaképes, és mi a továbbtanulás fogalma.
Munkaképes, mert egészséges, de nem munkaképes, mert nincs végzettsége? Továbbtanul, mert felsőbb iskolába vették fel, vagy mert tovább tanul, mert nem végzett középfokon.
Konkrétan azt szeretném kérdezni, hogy a középiskola befejezéséig továbbra is az eddigi feltételekkel (saját tartásom veszélyeztetésével, az édesanyja kezébe történő juttatással) vagy a nagykorúakra vonatkozó enyhébb feltételekkel kell számolnom? Ha van mód változtatásra, mi az, és kinek hova kell fordulnia ennek érdekében?
Szakértő válaszukat, segítségüket várva köszönettel.

littlecsira # 2009.11.28. 15:28

Tisztelt Szakértők!
Én egy nagykorú "gyermek" vagyok és szeretnék azután érdeklődni,hogy szüleim elváltak és az apámnál elhelyeztek,aki viszont mostanában nem igazán foglakozik velem és anyukámtól rokontartást kapok,aki pedig azt mondta,hogy ne is keressem,és elszeretnék költözni az apámtól,akkor jogom van-e mindkét szülőmtől rokontartást kapni,annak ellenére,hogy második szakmát szeretnék tanulni,aminek elég nagy összege van és mellette diákmunkát végzek?
Köszönöm előre is a választ!

monalisa1 # 2009.11.28. 16:29

Akkor és oda költözöl ahová neked tetszik - elvégre nagykorú vagy, ebbe senki nem szólhat bele.

Felsőfokú tanintézet nappali tagozatán folytatott tanulmányok esetén az első diplomáig kérhető az un. felnőttartás., ha valaki ezen túl/felül is végzettséget akar szerezni azt önerős finanszírozással.

A felnőttartás jogosultságát/összegét amúgy is vizsgálhatják a szülő kérésére, mert pl. diákmunka stb. már bizonyos saját jövedelmet biztosít, ergo a fiatal felnőtt már tartsa el magát.

Mindkét szülődnek jogában áll "a" kiskezedet elengedni már...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.28. 16:30

Próbálj ösztöndíjat szerezni a tanulmányokhoz.

sinai # 2009.11.28. 21:41

Üdv mindenkinek!

Pénteken volt a tárgyalásunk, megszüntette a bíróság a gyerektartási kötelezettségemet a rosszul tanuló, ujból azonos végzettséget (középfokú, OKJ-s technikusi) megszerezni akaró gyermekemmel szemben.

Van igazság talán mégis.....

caravell # 2009.11.28. 22:01

A gyermektartási kérdésekhez írtam, de most látom, hogy erre van külön téma.
tehát segítséget szeretnék kérni az alábbiakban:

A lányom 19 éves múlt, de még iskolás, mert az anyja (aki a válást indította) ide-oda költözik vele és mindig másik iskolába írtaja, ezért 3-szor járta a második osztályt a szakközépben. 50 000 Ft gyermektartásban állapodtunk meg, amit nem levontak, hanem én fizettem (bírósági végzés rögzítette a válóper során).
Az év elejei válság miatt az amúgy is nehéz anyagi helyzetem ellehetetlenedett, gyakorlatilag az élettársam tart el, a fizetésem olyan tartozások törlesztésére megy el (autó, személyi kölcsön), amit még az exfeleségemmel közösen vettünk fel a válás előtt, azon kívül bankkölcsönt kellett felvenni ingatlanvásár­láshoz, mert a válás után nem volt hol laknom. A fizetésem is lényegesen, váláshoz képest 40%-al csökkent. (Egy nagy gyár alkalmazottja vagyok, tehát ez a csökkenés nem papíron, nem sumák, sajnos igazi…)

A gyermektartást július óta nem fizettem. A helyzetet próbáltam megmagyarázni a gyermek anyjának, aki most mégis feljelentett: egy rendőrségi idézést kaptam.

Kérdésem: hogy kerül a képbe a rendőrség? Mire számíthatok?
Tudomásom szerint,a nagykorú gyermek esetén a szülő saját szükséges tartásának a rovására nem kötelezhető tartásdíj fizetésre, csak, ha a kötelezett azt saját szükséges tartásán felül megfizetni képes.

Hogy számolható ki ez az összeg? Van ennek konkrét értéke?

A gyermek megélhetése nincs veszélyben, a nyáron külföldön nyaraltak, tavasszal autót vettek…

Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Róbert

ObudaFan # 2009.11.29. 15:27

A lányom 19 éves múlt, de még iskolás, mert az anyja (aki a válást indította) ide-oda költözik vele és mindig másik iskolába írtaja, ezért 3-szor járta a második osztályt a szakközépben. 50 000 Ft gyermektartásban állapodtunk meg, amit nem levontak, hanem én fizettem (bírósági végzés rögzítette a válóper során).

Csakhogy amikor ez történt, a gyermek még kiskorú volt, így ez nem róható fel neki.

Az év elejei válság miatt az amúgy is nehéz anyagi helyzetem ellehetetlenedett, gyakorlatilag az élettársam tart el, a fizetésem olyan tartozások törlesztésére megy el (autó, személyi kölcsön), amit még az exfeleségemmel közösen vettünk fel a válás előtt, azon kívül bankkölcsönt kellett felvenni ingatlanvásár­láshoz, mert a válás után nem volt hol laknom. A fizetésem is lényegesen, váláshoz képest 40%-al csökkent. (Egy nagy gyár alkalmazottja vagyok, tehát ez a csökkenés nem papíron, nem sumák, sajnos igazi…)

Ez viszont hivatkozási alap lehet egy leszállítási perben.

A gyermektartást július óta nem fizettem. A helyzetet próbáltam megmagyarázni a gyermek anyjának, aki most mégis feljelentett: egy rendőrségi idézést kaptam.

Kérdésem: hogy kerül a képbe a rendőrség? Mire számíthatok?

Úgy, hogy a tartás elmulasztása bűncselekmény. Ha a vádirat benyújtásáig kifizeted a hátralékot, megszüntetik az eljárást. Ezzel párhuzamosan a jövőre nézve már indíthatsz megszüntetés/leszállítás iránt pert. Ennek ugyanis ez a módja, nem az, hogy eldöntöd te, hogy nem fizetsz. A perindítással egyidejűleg kérheted a végrehajtás felfüggesztését is.

Tudomásom szerint,a nagykorú gyermek esetén a szülő saját szükséges tartásának a rovására nem kötelezhető tartásdíj fizetésre, csak, ha a kötelezett azt saját szükséges tartásán felül megfizetni képes.

Hogy számolható ki ez az összeg? Van ennek konkrét értéke?

Az összes körülményt értékelve a bíróság majd meghatározza.

caravell # 2009.11.29. 17:17

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ!

Azt már látom, hogy hibát követtem el, ahogy így visszaolvastam, úgy értelmeztem, hogy külön kérni kellett vola a gyermektartás megszüntetését a nagykorúság elérésekor?
Jah, így bízzon az ember a szóbeli megállapodásokban... de gondolom, ezt az egyszerű hétköznapi hibát nem én követtem el egyedül...

Ha nem kértem, akkor hiába nagykorú a lányom, a tartásdíjat az anyjának kell fizetnem és mindaddig, amíg nem kérem a megszüntetést?

Lehet visszamenőleg is kérni a megszüntetést (6 hónapra, mint a gyerektartást?)? Vagy ezt az összeget mindenképpen meg kell fizetnem?

Fizethetem az erre az időre kapott keresetem 20%-át vagy fizethetek egyáltalán kevesebbet, mint 50 000?

Úgy érzem, csúnyán csőbe húztak, nem tudtam fizetni az 50 000-et, most egyben fizetnem kell 250 000-et????

Végképp el vagyok keseredve... nincs miből... :((((

Róbert

Ypsilon # 2009.11.30. 14:00

Tisztelt Szakértők!
A korábbi hozzászólásokat elolvasva számomra új információ, hogy ha a továbbtanulási idő a gyermeknek felróható okból tartósan elhúzódik, akkor a tartásdíj fizetése alól mentesülhet a szülő.
Számomra az nem világos, hogy a gyakorlatban mi számít tartós elhúzódásnak. Lányom egy 3,5 éves képzésű főiskolára jár már 4,5 éve, de még most sem végez. Ebben a félévben 2 tantárgyat vett fel, a következő félévben 1 tantárgyat vesz fel, így talán 5 év alatt végez. Arra hivatkozik, hogy nem tudta ezeket a tantárgyakat korábban felvenni (kreditrendszerű képzésben). Bár ez annak is köszönhető, hogy elsőre nem tett sikeres vizsgát a kérdéses tantárgyakból. Ha bírósághoz fordulok, akkor van-e esélyem arra, hogy a bíróság megszünteti a gyerektartási kötelezettségemet?
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.11.30. 14:49

Szerintem van.

ObudaFan # 2009.11.30. 14:52

caravell

Amíg a bíróság nem szünteti meg a kötelezettséget, vagy nem függeszti fel a végrehajtást, annyit kell fizetni, amennyi az eredeti határozatban szerepelt.

caravell # 2009.11.30. 18:39

Kedves ObudaFan! Köszönöm a választ!
A keresetet azonnal benyújtom (lehetőség szerint holnap).
Utolsó kérdésem még: lehet-e visszamenőleg az elmaradt 5 hónapra vonatkozóan keresetet benyújtani csökkentésre vagy elengedésre?

Mondjuk arra való hivatkozással, hogy jóhiszeműen nem fizettem, az alperessel történő szóbeli egyezséget követően?
És az anyagi ellehetetlenedésemre, amit nagyrészt a vele közösen felvett kölcsönök okoztak?

ObudaFan # 2009.11.30. 20:36

Szerintem nem. De azzal, hogy megpróbálod, nagy vesztenivalód nincs.

littlecsira # 2009.11.30. 20:55

Köszönöm a választ!
De a bíróság megítélt egy összeget,és azt kérhetem apámtól is ugyan úgy ha elakarja adni a házat ahol most lakunk és viszont én szeretnék albérletbe költözni és az iskolát elvégezni és nem szeretnék a beteg nagyszüleimnél lakni?

monalisa1 # 2009.11.30. 21:05

caravell

Az a baj, hogy amíg a bíróság jogerősen meg nem szünteni és/vagy változtatja a t.díj összegét addig azt Ft/hó változatlan összegben kell tudni fizetni., nagyon kevés esetben van mód utólagos beszámításra ill. elengedésre. (A t.díj a gyermek megélhetésére szolgál, azt ő hónapról hónapra feléli, ergo "a" hasából visszakövetelni nem lehet...)

A körülmények időközbeni megváltozására hivatkozz, bár a t.díj Ft/hó fizetési kötelezettség előbbre van a saját lakáshitel törlesztési terheidnél - lakni albérletben is lehet - akár.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.30. 21:16

littrecsira

A bíróság bizonyára kimondta, hogy melyik szülődtől követelheted azt a bizonyos összeget. Ha a másiktől követeled akit nem köteleztek fizetésre, nos ez nehezen fog menni...

Valóban nem vagy köteles a beteg nagynénéddel egy fedél fölött lakni (...) azonban ezt apád bizonyára nem fogja neked tolerálni...

Nem tudni mit végeztél ill. mit szeretnél tanulni még, de nagyon sok képzési lehetőség van mintegy másodszakmaként, miközben napközben munkaviszony = jövedelemszerzés lehetséges.

A következő tanévig még van idő alaposan átgondolni a dolgokat...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.30. 21:17

... a beteg nagyszüleiddel...

marcika # 2009.12.01. 07:31

Tisztelt Szakértők,

A következő felálláshoz szeretném a véleményüket kérni.

Van két nagykorú gyermek egy férfi előző házasságából. Egy 19 éves lány, aki állítólag főiskolás, és egy 21 éves fiú, aki állítólag idén érettségizik. Az apuka nem látta őket nyár óta, nem keresik, és a telefont vagy felveszik, vagy nem. Azóta apukának volt születésnapja, és egyik sem hívta fel telefonon.
Az apuka cégének immár egy éve nincs semmilyen forgalma, így bevétele sincs. Pillanatnyilag a feleség jövedelméből élnek 3-an (van egy közös 16 éves gyerek). Az exneje végrehajtást kér, mert van elmaradása.

Milyen lehetősége van az apukának a gyerektartást megszüntetni, és mire, milyen törvényre hivatkozhat.

A nevében is előre köszönöm a válaszokat.

marcika # 2009.12.01. 07:35

A ponosításhoz hozzátartozik, hogy azért szerepel "állítólag", mert egyik gyermek beiratkozásáról és tanulmányi eredményéről nem tud.

elkeseredett # 2009.12.01. 08:19

Kedves Jogászok!
Apukának van egy 8 éves kisfia (ő az enyém) és két 20 év feletti felsőfokú tanulmányokat végző gyereke. Eddig ők is "gyerektartást" kaptak. Most új perben, emelést kértem, mondván már nincs eltartandó gyerek más, csak a 8 éves. Kérhetem-e, hogy a "gyerektartás" perben a nagyok anyukája ne legyen bevonva? Szeretném, ha csak az én gyerekem gyerektartását rendeznénk le. Mondja ki a bíróság, hogy nincs más eltartandó gyermek, esetleg függessze fel nekik a gyerektartás utalását. (hátraléka is van apukának korábbról ami behajthatatlan mivel összességében 50% le volt tiltva és igy esetleg megkaphatnánk a több szászezer forint elmaradást!). A nagyok anyukája (vagy a fiatalok saját maguk) pedig indítson egy külön pert, a gyerektartástól - tehát tőlem függetlenül amikor már az én gyerektartásperem lezárult -, rokontartásra és ott döntsenek ahogy akarnak Apuka fennmaradó letiltható jövedelméről.
Van-e erre lehetőség és jogos-e a kérésem?
Nagyon várom az S.O.S. válaszokat, mert hétvégén lesz tárgyalás!
Még annyi, hogy én nem kértem perbe vonni a nagyok anyukáját, de a Bíróság erre felszólított, tehát jelenleg ő is alperes!
Előre is Köszi
ui: aki tud írjon hivatkozási helyet is légysziiiiii

monalisa1 # 2009.12.01. 12:56

A saját gyermeked érdekében eljárhatsz, azonban mível az apának vannak más gyermekei is, a bíróság egyben fogja nézni az egészet.

Ha a nagykorú gyermekei még tanulnak: nappali tagozatos felsőfokú tanitézet, akkor jogosak lehetnek un. felnőttartásra.

Az apa kérheti a bíróságtól, hogy a nagykorú gyermekeire nézve már csökkentse a százalékos fizetési kötelezést, lévén ők már akár el is tarthatják magukat (diákmunka, össztöndíj stb).

Az apa t.díj lemaradását ne hagyd mert lehet hogy egy kedvező itélet alapot adhat a különbözeti letiltásra.
(Pl. a te kiskorú gyermeked a továbbaikban mondjuk kap 20%-ot, a két nagykorú már csak 10-10%-ot, így a felszabaduló 10%-ra egyből lecsaphatsz - végrehajtón keresztül.)

"Mona"
laikus hozzászóló

marcika # 2009.12.01. 13:03

Monalisa,

Tudnál nekem is mondani valami okosat?

Marcika