gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

marcika # 2009.12.01. 13:06

Monalisa,

Tudnál nekem is mondani valami okosat?

Marcika

monalisa1 # 2009.12.01. 13:34

marcika

Apuka azonnal forduljon bírósághoz - a keresetet a volt feleséggel szemben kell beadni lévén az előző perben ő volt a gyermekek gondviselője.

Az olyan személyes dolgokat mint a megszakadt kapcsolattartás valamint a meg ne történt születésnapi köszöntés stb. most ha lehet mellőzzük... - a perben adott esetben szóvá lehet tenni, de itt most nem ez a lényeg.

Az apa kérje, hogy mindkét gyermekét kötelezzék az iskolalátogatás hivatalos igazolására., még a középiskolásról is kiderülhet hogy inkább "mellé" mint az iskolába jár - vagy az esetleges évismétlés...

A nappali tagozatos tanintézetben történő, és szeptember/február hónapokban bemutatott iskolai igazolás adhat csak alapot a továbbiakban a t.díj fizetés folytonosságára (ha ez elmarad akkor az apa arra a félévre nem fizet).

A felsőfokú tanulmányokat végző esetében már un. felnőttartásról beszélhetünk, vagyis az apa kérheti a bíróságot hogy az eddigi százalékos arányt nála már csökkentség -akár teljesen is-, hiszen egy fiatal felnőtt a tanulmányok mellett már eltarthatja magát - akár.

A probléma ott van, hogy amíg a bíróság egy t.díj dolgában jogerős itélete nem hoz addig azt változatlan összegben kell fizetni.

Minden városi/kerületi bíróságon van heti egy nap un. "panasznap", az apának tessék bemenni az előző itélet fénymásolatával és ott segítenek megfogalmazni az uj keresetet.

Az apa kérheti, hogy az időközbeni munkahelyvesztés stb. okán, vagyis a körülmények időközbeni megváltozása miatt a t.díjat csökkentse a bíróság, hiszen a kevésből nem lehet változatlanul ugyanannyit fizetni.

Eg per sajnos nem egyik napról a másikra való eljárás.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.12.01. 13:47

marcika

Basszus, az előbb írtam de elszált...

Szóval még egyszer: az apa haladéktalanul forduljon bírósághoz - az anya ennel kell a keresetet beadni, hiszen az előző perben ő volt a felperes.

Kérni kell a bíróságot, hogy a másik két gyermeket kötelezzék a tanulmányok hivatalos igazolására, hiszen a t.díj fizetés csak ennek alapján lehet folyamatosságú. (És a továbbaikban minden tanév szeptember/február be kell hogy mutassák az apának az iskolai igazolást.)

A szülő - gyermek kapcsolatának megszakadása az egy másik téma, azt a keresetlevélben csak érintőlegesen, attól a pénz még járhat...

Az apa kérje a bíróságot, hogy a munkahelyvesztés miatt a továbbaikban csökkentett összegben és/vagy százalékos mértékben a kötelezés, hiszen a körülmények időközbeni változása okán alig-alig a havi jövedelme - ha egyáltalán.

Minden városi/kerületi bíróságon van heti egy nap un. ügyfélnap amikor jegyzőkönyvbe lehet mondani egy keresetet., megfogalmazásában segítenek és nem kerül pénzbe. Kell vinni az előző itéletet.

Amíg egy bíróság jogerősen meg nem változtat egy előző itéletet addig sajnos változatlan összegű a fizetnivaló - ezzel együtt tovább gyűlik a dijkülönbözet...

"Mona"
laikus hozzászóló

elkeseredett # 2009.12.02. 07:30

Kedves "Monalisa" és persze Mindenki!
Muszály egy perben tárgyalni? Azt nem kérhetem, hogy állapítsa meg, hogy "gyermektartásra" más jogosult nincs és ezért amig az én gyerekem tartását nem rendeztük addig függessze fel a nagyok "gyerek"tartását. Ha a kisfiam tartási ügye lezárult, akkor a maradék x %-ból a nagyokat, majd abban a "rokontartás" perben elégítse ki... Elvégre most már a gyerektartáshoz semmi köze, ahogy nekem sincs ahhoz, hogy a maradék lehetőséget miképp ossza meg a nagyok között!
Ez azért lenne fontos, mert a korábbi perben (2évig tartott) összehordott mindenfélét, és azért, hogy bizonyíthasson dolgokat komoly tettlegességek, lopások, zaklatások történtek ellenünk, illetve a kisgyerek ellen. Belekergette apukát (könnyű a Katát táncba vinni ha ő is akarja) iratok lopásába (5 évvel ezelőtti keresi kimutatásom), APEH feljelentések, leskelődések, hogy kivel találkozok és az milyen autóval jár.... Ma több ügy van folyamatban rendőrségi és bírósági is Apuka ellen, amit pl. a Gyámhatóság, ügyészség indított. Túlvagyunk 4 szakértői vizsgálaton, ahol sok minden kiderült. Pl., hogy apuka, aggresszív, problémamegoldó képessége elégtelen és viselkedése traumatikus volt a gyerekre nézve..., a kisgyerek fél az apjától stb.stb.
A saját gyerekem érdekében járok nyilván csak el. Ez azért is fontos, mert sajnos apuka is csak a nagyokat támogatná... Ezért keletkezett félmillió forintos hátraléka, mert az időhuzással tovább kapták a többet, és utána pedig behajthatatlan lett, Apuka pedig úgy intézi, hogy feketén dolgozik most már... (van tanum akinek elmondta, de elég az???) és mikor lesz ebből ítélet megint???
Ezért lenne nekem (fiamnak) jó, ha külön tárgyalnák és aztán a maradékot úgy marcangolják már apukával és a volt feleséggel ahogy akarják...
Addig amig egyben tárgyalják az elsőszámú kicsinálni valók mi vagyunk. Én és a kisfiam, az idősebb gyerekeim, a férjem. Az apa nemhogy kéri, hogy a nagyoknak kevesebbet ítéljenek, hanem azon van, hogy a 8 éves kisfiu a levegőből is megél... és egyébként pedig tartsa el pl. a férjem (akit mint mondtam megvert, figyel, hogy mivel jár, hol dolgozik stb.)
Hát ez a bajom, bocs, hogy több helyre írtam, de reméltem valamelyiket csak olvassátok...
Hidd el egyszerűbb lenne az élet, ha nem pénzből kéne élni...
Köszönöm a választ, a korábbiakat is és esetleg a jövőbenieket is és mindenkinek sok erőt kívánok, a hasonló szélmalom harcokhoz...
Elkeseredett

elkeseredett # 2009.12.03. 11:48

Hali!
Most csak ide irtam...
(Nem is jött segítség)
Üdv

Pjotr # 2009.12.03. 14:00

Ba meg ez a fórum, nem elszállt amit írtam....
Na mindegy újra, igazából mindkettőtökre vonatkozik:

Monalisa úgy ad tanácsot, hogy nem ismeri a jogszabályokat, de azért van igazság abban amit ír, ha néha kevés is.

A tartásnak van sorrendje, ahol a kiskorú gyermek megelőzi a nagykorút, és vannak a rokontartásnak szabályai is.
Erre hivatkozva kell kérni a bíróságot, hogy a kiskorú gyerek kapjon pénzt ha a tartásra kötelezett nem képes eltartani az összes gyerekét
Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

Lehet vizsgálni azt is, hogy a felnőtt gyerek jogosult-e egyáltalán pénzre, ilyenkor megnézik, hogy a tanulmányok az életpályára való felkészülést szolgálják és szükségesek.
Egy 21 éves érettségizőnél ez már kétséges, hiszen pl. ha több évig munkában állt ás volt jövedelme, akkor nem kérheti.
De vannak követelmények is, a tőle várható legjobb eredménnyel végezze, a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb.)megszerezze, a szülő terheit ezzel csökkentse.

De mindkettőtöknek ajánlom, hogy a http://www.magyarorszag.hu/…gyleirasjogi oldalt olvassátok el és ekkor már jobban átlátjátok, hogy mit lehet kérni és mit nem.
Ha valami nem tiszta akkor pedig lehet tovább kérdezni.
Amúgy ugyanezt ajánlom Monalisának is....

Pjotr # 2009.12.03. 14:01

Ba meg ez a fórum, nem elszállt amit írtam....
Na mindegy újra, igazából mindkettőtökre vonatkozik:

Monalisa úgy ad tanácsot, hogy nem ismeri a jogszabályokat, de azért van igazság abban amit ír, ha néha kevés is.

A tartásnak van sorrendje, ahol a kiskorú gyermek megelőzi a nagykorút, és vannak a rokontartásnak szabályai is.
Erre hivatkozva kell kérni a bíróságot, hogy a kiskorú gyerek kapjon pénzt ha a tartásra kötelezett nem képes eltartani az összes gyerekét
Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

Lehet vizsgálni azt is, hogy a felnőtt gyerek jogosult-e egyáltalán pénzre, ilyenkor megnézik, hogy a tanulmányok az életpályára való felkészülést szolgálják és szükségesek.
Egy 21 éves érettségizőnél ez már kétséges, hiszen pl. ha több évig munkában állt ás volt jövedelme, akkor nem kérheti.
De vannak követelmények is, a tőle várható legjobb eredménnyel végezze, a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb.)megszerezze, a szülő terheit ezzel csökkentse.

De mindkettőtöknek ajánlom, hogy a http://www.magyarorszag.hu/…gyleirasjogi oldalt olvassátok el és ekkor már jobban átlátjátok, hogy mit lehet kérni és mit nem.
Ha valami nem tiszta akkor pedig lehet tovább kérdezni.
Amúgy ugyanezt ajánlom Monalisának is....

monalisa1 # 2009.12.03. 19:04

Kedves Pjotr!

Az én olvasatom szerint a kérelmező azt sérelmezte, hogy a két nagyobbik gyermek után úgy fizeti a t.díjat, hogy az utóbbi időben nincs kapcsolat- tudomása róluk, vagyis tanulnak-e egyáltalán? Ezért írtam hogy az iskolai igazolást be kell mutatniuk különben előfordulhat, hogy jogtalan a pénz felvétele.
Vagyis az apa saját érdekében mielőbb forduljon bírósághoz.

Valóban nem jogászi a fogalmazásom (...) de vélem rosszat (= hülyét) azért nem írtam.

Részemről ez és ennyi.

Üdv.

marcika # 2009.12.03. 19:17

Köszönöm mindkettőtök válaszát.
Monalisa valóban jól értelmezted, hiszen fogalma sincs az apukának, hogy tanulnak-e egyáltalán a gyerekek.
Nem azért érettségizik 21 évesen a fiú, mert dolgozott, hanem azért mert bukott. Még nyáron sem dolgozott! De ez most nem vág ide=lényegtelen. Vagy nem?

monalisa1 # 2009.12.03. 19:17

Kedves elkeseredett!

Meg lehet próbálni kérni a bíróságot, hogy a kisebbik gyermek t.díj dolgát tárgyalják külön - bár nem valószínű, hiszen az apa havi igazolt jövedelmét "egyben" kell látni, és annak alapján a százalékos elosztás.

"Mona"
laikus hozzászóló

Pjotr # 2009.12.03. 19:23

Hülyeséget nem írtál, csak nem mindenben pontosat és keveset.
De pl. azt írni, hogy:
"A szülő – gyermek kapcsolatának megszakadása az egy másik téma, azt a keresetlevélben csak érintőlegesen, attól a pénz még járhat…"

Miközben lehet akkori is érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

végrehajtó1 # 2009.12.03. 19:30

Gyerektartást nem azért kell fizetni mert tartja a kapcsolatot a tartásra kötelezett az apjával.

bombázó # 2009.12.04. 06:45

Rengetegszer esett szó arról, hogy a szülő nem köteles eltartani, nagykorú munkaképes gyermekét.
Megtudná valaki mondani azt, hogy mikortól érvényes ez.

Jövő év elején lesz a lányom 18 éves, de most jár a középiskola 2. osztályába.Az azt jelenti, hogy 21 évesen szerez szakmát, de nem lesz érettségije.
A másik lányom 20 éves, idén érettségizett, első szakmáját tanulja. Reményei szerint 2 év múlva végez.

Akkor meddig vagyok köteles eltartani őket?Mert nagykorúak, de így most munkaképesek vagy sem?

Még mindig %-os formában kapják a gyerektartást, de eközben a családomról és magamról is gondoskodnom kéne.
A mai világban ráadásul nehéz kijönni a fizetésekből, a feleségem nem dolgozik, kisgyerek+törlesztés meg van dögivel.

Mit tehet a szülő aki eddig fizetett rendesen, időben (nem is keveset)?Menjen tönkre egészségileg, meg mindenhogy?

elkeseredett # 2009.12.04. 07:26

Szerbusztok!
Tehát még egyszer utoljára neki futok...
Az apa jövedelme = nyugdija, tehát igazolja és pont. Azt lehet beosztani, eddig is azt lehetett + volt mellékfoglalkozása, amit szintén igazolt a korábbi perben. Akkor még a két nagy közül az egyik gimnazista volt, ugyanannyi gyerektartást kapott mint a kisfiam, a mégnagyobb akkor már egyetemista, így ő rokontartás címen fix összeget. Most már mindkettő egyetemista. Tehát álláspontom szerint: van az apa nyugdija (mert megszüntette a mellékfoglalkozását és tudomásom szerint feketén dolgozik! igy keletkezett a hátralék egy része) amiből ki kell elégíteni a gyerektartásra jogosultat - a kisfiamat -. Ha ezt a T. Bíróság letárgyalta, akkor utána lehetne csak a maradék %-ot, vagy annak forintösszegét) elosztani a két nagy között a rokontartás elvei szerint. De akkor már nem velem kell majd szemétkedni, hanem az Apával, hiszen közöttük dől el, hogy mennyit tud még az apa adni. Ez a lényeg, mert eddig úgy tudtak többet megkaparintani, hogy a kisfiamat (engem) döngölték a sárba közösen (stb.). Egyébként ennek lett az eredménye 4 szakértői vizsgálat, és több rendőrségi ügy... (amik végül is nekem kedveznek, de a gyerekemet lassan tönkre teszik a zaklatások, tettlegességek stb. és még nincs vége!)
Ezért lenne nekem fontos, hogy a kiskorú tartását rendezze a bíróság úgy, hogy ne legyen szempont senki más! Aztán ha megvan a jogerős ítélet utána már úgy osztanak szoroznak, veszekednek, háborúznak stb. egymással a nagy gyerekek és az anyjuk az apával ahogy akarnak!!!
Tehát: van-e arra szabály, törvény bármi, hogy együtt kell tárgyalni az összes bármilyen tartásra jogosult igényét, vagy előbb tisztázni kell a gyerek tartását, az apa igazolt jövedelme alapján, utána pedig lehet tisztázni, ugyanezen jövedelemigazolás alapján a maradékból a többi jogosult tartását?

Bocs, hogy mindig ilyen sokat írok, de a Csjt-ben sem találtam erre igazán semmit. Talán ritka az én esetem? Nem hinném... Ma már sajna sok gyerek nevelődik nem teljes családban. Ezért a tartásdíjak közötti megoszlás biztos, hogy másoknak is sok fejtőrést okoz. Nem látom a törvényben sem az ilyen jellegű átgondoltságot. A tárgyalásokat és az itéletek végrehajthatóságát is könnyiteni lehetne, ha annak a logikának mentén amit én szeretnék lehetne haladni.
1/ Megoldani a kiskorú tartását - ha valóban ő a legfontosabb, akkor kizárólag az ő ügyének tárgyalásakor nem foglalkozni másokkal!)
2/ A maradék lehetőséget (az Apa 50%-ig) elosztani az egyéb jogosultak között.
Szerintem ez lenne egyszerűbb, tisztább, átláthatóbb, korrektebb. Vagy ebben a világban nem ez a cél??????
Üdv mindenkinek, és nagyon kérem aki tud segítsen!!!
Elkeseredett...

Pjotr # 2009.12.04. 10:00

végrehajtó1: de én nem is kiskorú gyerekről beszéltem, hanem nagykorúról.

elkeseredett. nem értem, hogy miért ne lehetne ezt egyszerre tárgyalni?
Miért ne lehetnének azok is jelen akiket szintén érint a dolog?
A gyerekkorúnak elsőbbsége van, neki ki kell fizetni ami az apa jövedelméből jár, ha csökkent a jövedelem, akkor az apa, nyilván kérni fogja, hogy csökkenjen a fizetendő összeg is, hiszen max. 50%-ot lehet vonni.
Te meg kérheted, hogy ez nem elég, de egyszerűbb lenne ügyvédet felkeresni...

Pjotr # 2009.12.04. 10:01

bombázó ha beírod a googlebe, hogy rokontartás kb. 100 találatot ad ami ezt elmagyarázza.

bombázó # 2009.12.04. 11:09

pjotr

az egy dolog, hogy beírom. és???

engen nem a rokontartás érdekel.
feltettem egy kérdést, amire szerettem volna választ kapni. hülyeséget én is tudok írni, úgyhogy kérlek ne osztd az észt, köszönöm

esetleg ha másnak van info. ezzel kapcsolatban megköszönöm

monalisa1 # 2009.12.04. 16:53

bombázó

Nem a 18. életév betöltése számít hanem az első megszerzett végzettség/szakma melynek alapján AKÁR el is mehetne dolgozni, ergo saját jövedelemre szert tenni - és innentől saját magáról gondoskodni: lakhatás, étkezés stb.

Ha nappali tagozaton felsőfokú tanintézetben folytatja tanulmányait akkor annak elvégzéséig a t.díj fizetése, de mível akkor már felnőttartásról beszélünk, annak összege végett a kötelezett bírósághoz fordulhat: kérheti a mérséklést és/vagy akár a megszüntetést is - vizsgálni fogják az "eltartott" körülményeit pl. a tanulmányok mellett van-e már másodállása, ösztöndíja stb.

Valamint az esetleges érdemtelenség dolga, hiszen egy nagykorú fiatal már csak tudja mit csínál (...) és hogy ennek akár következményei is lehetnek...
A fejőstehén szülő időszaka elmúlik...

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.12.04. 16:53

A tanulmányok folyamatosságának a gyermek hibájából történő megszakadása megszüntetési ok lehet. Ugyanakkor ha annak, hogy 20-21 évesen még itt tartanak, olyan bukások az okai, amelyek még kiskorúságuk idején történtek, azokat a bíróság nem fogja figyelembe venni.

bombázó # 2009.12.06. 15:21

válaszaitokat köszönöm, ám lenne még egy kérdésem.

abban az esetben is lehet kérni a rokontartást, ha a gyerek elmúlt 18 éves, de középiskolai tanulmányait folytatja? (másodéves)
ha igen, minden esetben kevesebb fix összeget állapít meg a bíróság, mint amennyi a gyerektartásdíj volt.
pl: havi 18 és 22 e. ft között volt a 12,5%.
Ebben az esetben kevesebb havi fix-et állapít meg a bíróság?

monalisa1 # 2009.12.06. 19:06

A bíróság vizsgálni fogja, hogy 18 évesen miért csak a másodikat járja - több oka is lehet.

Továbbá azt nem lehet megválaszolni, hogy a további kötelezés dolgában a bíróság miként fog dönteni - ez is több mindentől függ.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.12.07. 11:20

A kiskorúsága idején történt mulasztásokat pl. nem veszik figyelembe.

bombázó # 2009.12.07. 12:59

Sziasztok!

A tanulmányai nem valami jól sikerültek az elmúlt években.
Ám akkor a kapcsolattartás is így működik?
Most tölti idén a 18 évét.Az elmúlt években nem láttam, mert az anyja mindent elkövetett a kapcsolattartás meghiúsulása érdekében.Hiába kerestem többször, nem sikerült találkoznunk.Most hogy 18 lesz változik valami?HA nem tartja velem a kapcsolatot lehet a tdíjat megállapítani fix összegben?
És az igazi kérdés ez.
Lehet e kérni a gytdíj megszüntetését, és kérni rokontartást?Ismétlem másodéves középiskolás.
Minden esetben kevesebb a fix összeg, mint a %-os forma.

ObudaFan # 2009.12.07. 13:40

Ha ez vigasztal, a gyermektartás is rokontartás, csak egy speciális formája. Szerintem nem fogod tudni ezek alapján kérni a csak fix összegű marasztalást.

Pjotr # 2009.12.07. 17:27

Nem az észt osztom, de ha valaki annyira idióta, hogy a google által kiadott találatok közül egyiken sem találja meg a választ a kérdésére 10 másodperc alatt, annak itt sem lehet elmagyarázni.
http://www.google.hu/url?…

ez az első, ha vetted volna a fáradságot és elolvasod akkor egy kérdésed sem lenne, vagy esetleg visszaolvastál volna egy kicsit akkor sem.
Ha valakinek alapban nincs ennyi esze, azon nem lehet segíteni.