Leginkább azt tudod tenni, hogy felhívod, hogy igazolja a tanulói jogviszonyát, és ha nem teszi, pert indítasz a tartásdíj megszüntetése iránt. Ekkor legkésőbb a perben kénytelen lesz igazolni.
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
Szia Megara
A lányom nem meríti ki az érdemtelenséget? Hisz 2 éve lemondott rólam,hivatalosan.
Sőt azt mondta ha beteg lennék,még 1 tányér levest sem adna,akkor ezek mik?
De megerősítő választ nem kaptam,hogy mi van ha a fiam nem megy tovább tanulni,ezt az anyja is támogatja.
Ha nem jár,akkor miért jár a gyermektartás?
Véleményem szerint,és remélem jogilag is igazam lesz,hogy egyik gyermekem sem érdemel támogatást,sem gyermektartást.Ezt mind a jó anyjuknak köszönhetik.
Ügyesen forgatott mindent,nekem kötelezettségeim vannak,de ha ezek sérülnek, hol vannak az én jogaim??????????
A tankötelezettségnek az a lényege, hogy a szülő nem dönthet arról, akarja-e vagy sem.
Ebben nem vagyok biztos, szakember erősítse meg, de ha a fiad nem tesz eleget a tankötelezettség előírásának, akkor a szülő, jelen esetben az anya büntetéssel súlytható.
Vagyis függetlenül attól, hogy mit gondol az exnejed, a fiadnak 18 éves koráig iskolába kell járni.
Neked pedig 18 éves koráig fizetned kell a tartásdíjat.
Szerintem - de ezt megint csak erősítse meg jogi végzettségű szakember - ez akár indok is lehet arra, hogy a fiadat magadhoz vedd.
Mert az anya hozzáállása igazolja, hogy nem alkalmas a gyerek nevelésére.
Még egy kis adalék:
„A törvény erejénél fogva a tizenhatodik életévének betöltése után kérelmére megszűnik annak a tankötelezettsége, aki
- érettségi vizsgát tett,
- államilag elismert szakképesítést szerzett,
- házasságkötés révén nagykorúvá vált,
- gyermekének eltartásáról gondoskodik.”
De nálatok ilyesmiről nincs szó.
Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)
huncutka51 „A lányom nem meríti ki az érdemtelenséget?”
A jogi válasz az, hogy a kiskorúság ideje alatt tanúsított magatartást nem lehet figyelembe venni érdemtelenség szempontjából.
A személyes válaszom pedig annyi, hogy egy 14-16 éves gyermeknek már van annyi belátási képessége, hogy felelősséget tudjon vállalni a tetteiért, és ha nem képes a magatartásán változtatni, akkor a törvényes úton elérhető legkisebb tartást érdemli (az egészen semmiig terjedően)
„Ügyesen forgatott mindent,nekem kötelezettségeim vannak,de ha ezek sérülnek, hol vannak az én jogaim?”
pont annyi jogod van, mint a többi elvált apának. Így jártál...
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Waps
Köszi a válaszod!
Én nem kibújni akarok a gyerektartás alól,hanem segíteni,de nem tudok, nem engedik,sőt én a fiamból sokkal többet néztem ki,mint amilyen iskolába irata az anyja!
Csak,hogy a lányom már nagykorú,túl van a 18 évén.
A mai napig nem találkozunk,ha elmegyek hozzá, lásd 3 napja
bent voltam a lakásba,beszéltem a fiammal,nevelő apjával,ki sem jött,és az érdekesség, előtte 10 percel hívtam is telefonom,fel sem vette.
Az anyja azt mondta, őt hagyjam békén mert nagykorú,ne zaklassam.
Úgy érzem nem azért nemzettem gyereket,hogy csak az anyáé legyen,a pénzt vigye!
Szükségem lenne a gyermekeimre,szeretetet szerettem volna adni nekik,segítséget,és tanácsokat adni,ha kérik!
De,hogy egy válás miatt,az anya elvegye tőlem a gyerekeimet az felháborító.
A gyámügy is elismerte az anya hibáit,a család gondozó is,de nem büntetnek,mert szegényeknek így is alig van pénzük /ami nem így van/.Tudom a gyerek sok pénzt visznek,hisz én tartottam el őket 13 évig /2 gyerek + az anya!!!
Hét év alatt semmi szankció nem történt az anyával szemben.Azt írod így jártam,lennél te ebben a bánatban,elkeseredésben ami én átélek,nem kívánom senkinek hidd el!
huncutka51-nek
Hidd el, nem a gyerekek a hibásak. Abban a környezetben, ráadásul nevelőapával nem biztos, hogy reálisan képesek látni a dolgokat.
Valószínűleg Rád haragszanak a kialakult helyzetért és ebből fordítani eléggé nehéz.
Ha látsz reményt arra, hogy legalább a fiadat magadhoz vedd és taníttatsd, akkor próbálj meg minden elkövetni ennek érdekében.
Ha nehezen oldódik a feszültség, akkor hagyj nekik időt, de legalább legyél jelen az életükben valamilyen formában.
Én például 30 évesen láttam be, hogy nem az apukám volt a hibás a nálunk kialakult helyzet miatt, csak sajnos apu ezt már nem érte meg.
Küzdj értük, mert Te szereted őket...a szeretet pedig úgy működik, hogy nem várunk semmit cserébe.
Megara
Megara
Teljesen igazad van amit írtál.
Nagyon szeretem a gyerekeimet,ennek ellenére.
Tudom rám haragszanak,vagyis inkább a kialakult helyzetre,de ha 2 felnőtt ember nem értette meg egymást,akkor sincs semmi,elválunk,de én akkor is szeretem a gyerekeket,és ezt hagyni is kellett volna,lásd anya szerepe itt.
A fiamnak rég,és most is felajánlottam költözzön ide,de nem akar,azt mondta ez börtön lenne neki.Hát igen én biztosan oda figyeltem volna rá,és a mostani nejem is.
Nejem is szereti fiam,próbált beszélni vele,nagyon lelkis,és sajnos befolyásolható gyerek.A nagymama /anyai ágon/a v.feleségem öccse is azt mondta pszichológushoz kéne vinni a fiam,de szerintem elsősorban az anyát!Sajnálom nagyon a gyereket.Hét év alatt nem voltak velem nyaralni,azt mondta az anya könyörögjek,na ezt azért nem!Hidd el ettől több időt nem tudok adni, a 7 év mi? Most csak annyit teszek,hogy a jövő héten megyek a gyámügyre,de ott
borítok,azaz elmondom a véleményem a munkájukról!
Megdöbbennél még azon ha megtudnád mit tett velem a feleségem,ha esetleg érdekel,a te e-mail címedre elküldeném,és akkor máshogy látnád a helyzetemet!
Egy adalék,lehet hogy hülyeség,de a tv-be is elmentem,hogy hozzák össze a családot,én ott voltam,de a v.nejem nem vállalta fel!
huncutka 51-nek
Egy másik témában olvastam, hogy a fiadnak rendőrségi ügye is keletkezett.
Javaslom, hogy járj utána, milyen büntetésre számíthat.
Azután ülj le vele beszélgetni és nyugodtan, szeretettel magyarázd el neki, hogy mi várható, ha a rossz úton halad tovább.
A gyámügyre pedig ne borítsd rá az asztalt, hanem éppen ellenkezőleg, próbáld meg észérvekkel meggyőzni őket arról, hogy a gyereknek egyetlen esélye az, ha Te felügyelsz rá a továbbiakban.
Egy lelkis gyereknek kész katasztrófa lenne, ha intézetben vagy fiatalkorúak börtönében kellene megtapasztalni a különbséget a képzelt és a valódi börtön között.
Megara
Megara-nak
A fiammal 3 napja próbáltam beszélni,ott hagyott.
Az ünnepek között próbáltam vele beszélni,ott hagyott.
Karácsonykor nálunk volt,szuper volt minden,csak 1 dolog homályosította be az egészet,nem volt őszinte,nem mondta el,hogy kicsapták.Már határozat is született
a Bírósági ügye miatt,nem tudom az ítéletet végeredményét! Nem közlik velem!A nagyszüleitől tudom csak, javítóba akarják vinni!
A kijelölt iskolát az anyja nem fogadta el.Akár a büntetést is kifizeti.
A gyámügyre nem az asztalt borítom,bár megérdemelnél,hanem elmagyarázom,hogy ilyen problémás gyerekkel miért nem foglalkoztak többet,hisz jeleztem mindig időben!!!!
Tudom megviselné,ha elvinnék javítóba,ezért próbálok,most megint segíteni.
Kérdés mi lesz a vége,mert február 23-án tölti be a 16-ot és azt mondta ő is alá írja nem akar velem kapcsolatot tartani,onnét már nincs tovább!!!!!!!!!!
Lásd a lányom esete!
Küldtem át egy anyagot az e-mail címedre,kérlek nézd meg!
Köszi
„A gyámügyre nem az asztalt borítom,bár megérdemelnél,hanem elmagyarázom,hogy ilyen problémás gyerekkel miért nem foglalkoztak többet,hisz jeleztem mindig időben!!!!”
Ha csak ezért mennél, akkor ne fáradj, mert ebben nem ők az illetékesek. Az ilyen jellegű gondot átteszik (ha jól végzik a munkát, és nem csak elutasításról kapsz végzést) a gyermekjóléti szolgálathoz. Ez hozzájuk tartozik.
Egyébként, jól gondolom, hogy a feleséggel állunk itt interakcióban?
Megnéztem az anyagot és válaszoltam az e-mail címedre.
Megara
Két gyermekre fizetek gyermektartást, és két saját kiskorú /2éves, 9hónapos/ gyermeket nevelek a jelenlegi családomban.A nagyobbik gyermekem 20éves, most fog érettségizni, két éves nappalin akar szakmát tanulni. Ő most örökölt négy és fél millió forintot,amit bankban kamatoztat. Kérdezem,hogy mennyi esélyem van a gyerektartás megszüntetésére vagy csökkentésére?
A gyerektartást mindenképpen meg kell szüntetni, 18 éves kora után rokontartást vagy köteles fizetni.
Ebben az esetben már nem saját fenntartásod rovására, ráadásul 3 kiskorú gyermek tartására is kötelezve vagy.
Ha bizonyítani tudod, hogy nagyobb összegű öröksége van, akkor szerintem jó eséllyel indulsz.
Laikusként mindenesetre azt mondom, hogy esélylatolgatás nélkül azonnal fordulj bírósághoz.
Megara
Megara
Köszi megnéztem,amit írtál,és válaszoltam is.
Az anyagnak semmi köze,ahhoz ahogy a gyerek viselkedik.
Itt más a baj sajnos.
Köszi az írásokat
szia
A gyermektartást azért nemfogják megszüntetni, hogy rokontartást állapítsanak meg helyette. :)
Viszont az örökség miatt a mérséklés tényleg könnyen bejöhet.
Kedves Obudafan!
Köszönöm a kiigazítást.
Ennek kapcsán én is kérdeznék valamit.
Ha egy apának 4 gyerek után kell tartásdíjat fizetni, akkor alapesetben a fizetése 50%-át osztják el a gyerekek szükségletei alapján.
Ha 2 gyerek után fizet tartásdíjat, a másik kettőt meg saját háztartásában neveli, akkor miért csak elvileg veszik figyelembe a saját háztartásában nevelt 2 gyermek szükségletét?
Megara
Köszönöm az eligazítást. A gyermektartás megszüntetésére nincs esély?kb.13ezer forintot fizetek rá.
Szerintem szedd össze a papírjaidat(jövedelemigazolás, jelenlegi vagyoni helyzeted,a havonta fizetendő tartásdíjak pontos összege) és keress fel egy ügyvédet.
Mindenképpen érdemes megpróbálni kérelmezni a tartásdíj megszüntetését, legfeljebb elutasítanak vagy csak csökkentik.
Csendben megjegyzem, a kérelmet önmagad is megírhatod, az illeték mértékéről a területileg illetékes bíróság ad tájékoztatást, de az itt válaszoló jogi szakemberek is meg tudják mondani.
Ha a vagyoni helyzetetekben semmi lényeges változás nem állt be, akkor úgyis arra hivatkozik majd a bíróság, hogy ha eddig tudtál fizetni, akkor most is.
A tényeken egy ügyvéd sem tud változtatni, viszont a kérelmed precízen és előírásszerűen lesz benyújtva.
Megara
Megara
Figyelembe kell venni azt is, még ha az 50%-os korlátba formálisan nem is tartozik bele. De a négy különélő között sem feltétlenül negyedelni kell az 50%-ot.
„az illeték mértékéről a területileg illetékes bíróság ad tájékoztatást, de az itt válaszoló jogi szakemberek is meg tudják mondani.”
Költségfeljegyzéses a per, utólag a pervesztes fizeti az illetéket, nem kell előre leróni.
„A gyermektartás megszüntetésére nincs esély?”
Nem lehetetlen, de ehhez jobban kéne ismerni az összes fél vagyoni-jövedelmi viszonyait.
Mi egy 33nm-es lakásban élünk 4-en a két picivel, feleségem gyed-en van, én a fizetésem 75százalékát hozom haza, mert ügye két gyermekre vonnak tartást. A másik kiskorú gyermekemet-aki nem velünk él-egyedül neveli az édesanyja, ketten élnek egy egy plusz két félszobás panellakásban. A legnagyobb fiam, akiről már írtma, 20évews, van 4és fél millió forintja ,ketten élnek az édesanyjával egy másfélszobás lakásban, az anya rokkantnyugdíjas, de dolgozhat mellette és szerintem dolgozik is,csak feketén.
Ennek fényében úgy érzem ,a mi 4fős családunk áll a legnehezebb anyagi helyzetben, ráadásul a két különélő gyermekem egyedüli örököse az anyjuk lakásának.
Indítsd el a pert elsősorban megszüntetés, másodsorban mérséklés iránt.
Kedves ObudaFan!
Én úgy olvsatam eddig a fórumon,hogy a 18. életév betöltésekor ilyen esetben az apának kell pert inditania tartásdij megszüntetése iránt és rokontartás összegének megállapitására.Akkor rosszul tudom?
Lenne egy gyakorlati kérdésem ebben a témában,ha megtisztelnál a válaszoddal:
Ha a felnőtt korú továbbtanulást befejező gyermek után fizet az apa rokontartást,és elinditja a rokontartás megszüntetése iránti pert a tanulmányok befejezésekor, mi lesz azzal a közben fizetett(esetleg még végrehajtás alá is került) pénzzel? Tegyük fel,hogy a biróság nem intézkedik ideiglenesen,hanem inkább segit behajtani a pénzt, és a per elhúzódik mondjuk 2 évig.
(Én úgy érzem,hogy ez előtt állok.A nagylányom 17 éves.A jelenlegi házasságomban két közös kiskorút nevelünk.)
Az apának akkor kell pert indítania, ha megszüntetni, vagy mérsékelni szeretné a tartásdíj-fizetési kötelezettségét.
Kérni kell a bíróságot a végrehajtás felfüggesztésére. Egyébként az így kifizetett és a jogosult által felélt összeg nem követelhető vissza.
Köszönöm.
Ez igy elég igazságtalannak tűnik nekem,hiszen a per eltarthat 2 évig is.A 2 év alatt már dolgozik is,vagy ha nem kap munkát,vagy nem is akar dolgozni,akkor "csak" otthon van.
Akkor is igy van,ha jogosult felélte,de közben munkából származó jövedelme is volt a per kezdetétől?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02