gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


kaméleon # 2008.06.10. 11:36

:) and :)

izé, akarom mondani, :) and :(

_Wasp_ # 2008.06.10. 12:00

OFF

ez azért így barátságosabb :)

egyébként tényleg van hova fejlődnünk a saját érdekeink érvényesítése vonatkozásában. (érdekes, mások érdekeiért ügyesebben lépünk fel: ld. ügyvédek... a fene tudja miért van ez.)

ON


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kaméleon # 2008.06.10. 13:06

Még megjegyezném, érdekesnek találtam, hogy az általam ismert, rossz kapcsolatban élő, vagy váló apák 100%-a elhitte, amit az asszony róla mint férjről és apáról állított. Azzal a hittel képtelenség is a sikeres harc, hogy az ember kétségkívül hasznavehetetlen, rossz férj, rossz apa.

Volt olyan, akit megkértem, mesélje már el, miért is gondolja magát rossz apának, és ő hosszas gondolkodás után sem tudott mást mondani, mint, hogy a felesége mindig ezt tartotta róla. Kiderült, többnyire akkor kapta ezzel a szidást, amikor a felesége elvárásainak nem felelt meg: pl. amikor nyáron „csak” a horvát tengerpartig akart menni a pálmafás elvárások helyett, vagy nem akart újabb hitelt, hogy az asszonynak külön autója legyen. Így a gyermekelhelyezés dolgában viszonylag simán elfogadta, hogy ő nem lehet gondozó szülő, ma pedig frászt kap, amikor azt látja, hogy a 15 éves nagylány, a tanárnő édesanyjától szülinapjára egy hatalmas fekete karikát kapott az alsó ajkába, vagy amikor a kisebbik csak pénzért hajlandó az apja kérését teljesíteni, ami a szánalmas helyesírásának javítására irányul, mert az anyu szerint egy hatodikos még írhatja, hogy zölcség, meg érecségi. Anyu a két lánnyal használt számítógépeikre jelszóvédelmet rakott, hogy apu ne férjen hozzá. Egyikre ezt: „seggfejke”, a másikra „férfiak kizárva”. Nem jósolnám meg a két tinilány jövőbeli, férfiakhoz való hozzáállását.

Volt olyan, akinek szexuális közeledését a felesége már évek óta visszautasította, közben folyton szidta a mocskos férfiakat, akiknek a gyerekeik eltartása helyett, mindig csak „azon” jár az eszük. Ez a pasas képes volt egy kolostorban, lelkigyakorlattal eltölteni 10 napot, mert a végén komolyan kezdte elhinni, hogy vele van a baj. Hallgatom őket, és néha tényleg kiszalad a számon, hogy „aki hülye haljon meg”, de végül muszáj valamit tenni.
Hány hozzászólásban olvassuk, hogy a bíróságon úgyis mindig a nőnek adnak igazat. Ha ehhez a hithez még az előző is társul, eleve vesztesek.

_Wasp_ # 2008.06.10. 16:05

háát... nekem is bebeszélték, hogy rossz a gyereknek, ha nálam van láthatáson... Pedig értelmes csókának tartom magam, mégis... Nehéz volt a fejemben levő dolgokat megváltoztatni. (lekopogom, sikerült)

Szóval ehhez a részhez nem tudok érdemben hozzászólni, mert nincs igazán objektív rálátásom.

Csak annyit még (nevezzük vesszőparipámnak), hogy se férfi se nő ne adja a gyermekét (a kapcsolattartást) fel kitartó küzdelem nélkül. Megéri. Legrosszabb esetben is, legalább annyiban, hogy biztosan tudhatod: tiszta a lelkiismereted, nyugodtan alhatsz.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

marcika # 2008.06.12. 06:32

Kaméleon, gratulálok, nagyon szépen összeszedted a lényeget.

Kedves Ügyvéd Úrak és Hölgyek, ennek kapcsán:
18. évét betöltött gyerek további terveit a házasságban élő szülők, ha tudják, és akarják, akkor támogatják, ha nem akarják, nincs kényszer. Hogy a kapcsolattartást visszautasító 18 éven felüli támogatására még évekig „kényszerítsenek” egy szülőt,
felmerül bennem egy kérdés. Alkotmányos ez így? Kényszeríthetnek bárkit arra, hogy felnőtt gyermekét saját akarata ellen is eltartsa? Egyik gyermekét tetszik, nem tetszik kötelező eltartania, míg a másiknál (akivel egy háztartásban él) mondhatja, hogy sajna nem megy kisfiam, és ezért senki nem harapja le a fejét.

Pipi # 2008.06.12. 06:53

Férjem több mint három éve különél.Nem akar gyerektartást fizetni,arra hivatkozik amig nincs meg a válás és a vagyonmegosztás nem köteles fizetni.Igaz
ez ?

Köszönöm a válaszokat: Éva

marcika # 2008.06.12. 06:56

hány éves(ek) a gyerek(ek)?

monalisa1 # 2008.06.12. 07:28

Pipi

Annak ellenére, hogy a férjed külön él a családtól, gondoskodnia kell a gyermekeiről., igaz, "papír szerint" majd csak a válással mondatik ki hivatalosan is a t.díj fizetés kötelezettsége.

Javasolt mielőbb beadni a válást (...), azon oknál fogva is, hogy a t.díj csak 6 hónapra visszamenőleg állapítható meg ill. követelhető. A vagyonmegosztásnak a t.díj-hoz csak akkor van köze, ha netán a tulajdonrészét a gyermekeknek akarná ajándékozni - a t.díj fizetésének kötelezettség alóli esetleges mentesülés ellenében.

Ha nem tudtok megegyezni, ügyvéd működjön közre a te és a gyermekek érdekében.

ObudaFan # 2008.06.12. 16:56

Illetve, ha bármi okból a házasság felbontására irányuló kereseti kérelmet még nem akarod beadni, legalább a gyermektartásra irányulót minél hamarabb add be a 6 hónapos határidő miatt.

boszorka68 # 2008.06.12. 19:06

Kedves jogi segítőink!

minden bejegyzést elolvastam a témában évekre visszamenőleg is.

Azonban most én is gondban vagyok és nem találtam választ a kérdéseimre.
két 19 éves gyermekem most érettségizik és egyikük nappalira jelentkezett, másikuk levelező szakra az egyetemre. Az apa fizetéséből tiltják le a gyerektartást. Azt már olvastam, hogy bírósági végzés szüntetheti meg ezt, tehát be kell adnia egy keresetet a bíróságra.
Kérdés, hogy:

  • ez mindenképpen tárgyalást jelent, vagy az őáltala beadott kereset alapján döntenek és engem csak írásban értesítenek róla?
  • engem, illetve a gyerekeket is meg fogják hallgatni?
  • jobb, ha ügyvéddel megyek?
  • most ítélkezési szünet lesz(ha jól tudom)eddig még nem kaptam értesítést ilyesmiről. ha most beadja, ősszel kerülhet rá sor?
  • ha addig kapom a gyerektartást, visszamenőleg júli és aug hónapra ugye nem mondják, hogy vissza kell fizetnem, mert nem járt?
  • nyáron dolgozni fognak a gyerekek, ez befolyásolja?

Előre is köszönöm a választ.

boszorka68 # 2008.06.12. 19:32

Még valamit szeretnék hozzátenni az előzőhöz.

Még érettségi előtt letettek egy tanfolyam keretében egy vizsgát, melynek során OKJ-s szakmát szereztek. Ez már első szakmának számít?

Előre is köszönöm a választ.

Boszorka

_Wasp_ # 2008.06.12. 20:16

A levelezőre járó gyermeked nem fog tartást kapni, a nappalis igen, amíg egyetemre jár (hacsak nem bukik meg többször is.)

A tartásdíjfizetési kötelezettség az apa pernyertessége esetén a kereset beadásának időpontjával szűnik meg.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.06.12. 20:18

A nappalis gyermeked vonatkozásában az apa csökkentheti a tartási kötelezettségét az ösztöndíj összegének a felével. Hasonló a helyzet a gyermekek nyári keresményével is.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

boszorka68 # 2008.06.13. 19:57

Szia!

Köszönöm szépen a választ.

Úgy tudom, június végéig jár, hiszen most érettségiznek. Ha júliusban beadja, akkor júliustól a tárgyalásig terjedő időre vissza kell fizetnem a tartásdíj felét?

Az apa pernyertessége mit jelent?

Ha ő azt kéri, hogy egyiküknek fizet, másikuknak nem, és megítélik, akkor nyer?

És honnan fogja tudni ő vagy bárki, mennyi az ösztöndíj, ha még el sem kezdte a gyeermekem az egyetemet?

ősszel várható?

ObudaFan # 2008.06.14. 09:10

Akkor pernyertes. De hát kérdés, hogy mikor adja be egyáltalán a keresetet. Az ösztöndíj vonatkozásában új pert indíthat, amikor már kap a gyermek ösztöndíjat.

Amianka # 2008.06.14. 16:00

Jó hétvégét!
Tanácsot szeretnék kérni!
23 éves vagyok nappali tagozaton (egyetem) tanulok, a tanulmányaim befejezésének várható ideje idén június 30-a volt. Nos idén mégse sikerül befejeznem az egyetemet, várhatóan maximum 1 évet csúszok. Édesapám május elején beadta a kérvényt a tartásdíj megszüntetésére - amit pár napja az idézés kézhezvételekor tudtunk meg, a per június 24-én lesz.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e helye fellebbezésnek? Kaphatjuk-e még egy évig a tartásdíjat? Azt olvastam, hogy akkor szüntethető meg, ha felróható okokból tartósan tolódik ki a tanulmányok ideje. Ez beletartozik ebbe a kategóriába?
Adalékként még: a tanulmányaim mellett szorgalmi időszakban részmunkaidőben dolgozom (most nyáron teljes munkaidőben), heti 24 órában gyakornokként - ez befolyásol valamit?
Apám a beadványában a tanulmányaim vélt befejezésén kívül arra is hivatkozott, hogy a tartás veszélyezteti az ő megélhetését is. Rokkantnyugdíjas, beteg, de itt él velünk, Anya mos rá, a rezsibe csak pár ezret fizet. Anyukám, ha én nem dolgoznék, egyedül már nem is lenne képes eltartani.
Amennyiben fellebbezésnek nincs helye, akkor mi a teendőnk? Vissza ugye nem követelheti a tartásdíjat arra hivatkozva, hogy egyetem mellett dolgozom? Az igazság az, hogy amit fizet, az nagyrészt arra megy el, hogy az ő itt létét fedezze (nincsenek elválva a szüleim, csak tartásdíj lett megítélve 1995-ben, mert saját akaratából nem járult hozzá a neveltetésemhez).
Köszönöm előre is a válaszokat és elnézést a hosszú postért!

monalisa1 # 2008.06.15. 09:29

Azt nem írtad le, hogy minek az okán az egy év tanulmányi halasztás - pedig fontos lehet. (Pl. esetleges "bukta" esetén a bíróság ezt fontos tényezőnek veheti a t.díj dolgában.)

monalisa1 # 2008.06.15. 09:37

Ameddig szüleid hivatalosan nincsenek elválva, az egyik a másikat akár ingyenesen is köteles tartani és gondoskodni róla - ezt írja a jog és az erkölcsi elvárás.

monalisa1 # 2008.06.15. 09:47

Az hogy az édesanyádnak esetlegesen kevés a fizetése, az apukádnak pedig kevés a rokkantnyugdíja, ezzel szemben a megélhetés(ük) és a lakásrezsi stb. egyre csak drágul, nos ezt sok házaspár épp úgy elmondhatja, sajnálatosan. Te előbb-utóbb csak önálló életet kezdesz, tehát a majdani saját fizetésed nem(igen) fog őrajtuk segíteni.

Otthon kellene összeülnötök és a jelent és a rákövetkező egy évet mindenkinek kellő bölcselettel átgondolni, valahogy megoldani.

Ami a t.díjad dolgát illeti, lehet hogy a bíróság ad még egy évet, de valószínűleg csökkentett havi összegben már.

Visszamenőleges követelés nem lehet., nem túlfizetésről van szó, hanem azt a pénzt hónapról hónapra magadra elköltötted már.

_Wasp_ # 2008.06.15. 11:00

off:
hogy ez mekkora... egy felnőtt, aki nem csak hogy képes dolgozni, de ténylegesen dolgozik is, nemhogy a keresményével a nagyon szegény szülei terheit csökkentené, de peres úton kíván kihúzni belőlük még pár garast.. (a jogellenesen felvett tartást meg jaj, nehogy vissza kelljen adni.)
A gyermekben csak öröm van :)))
on.

másfelől viszont felnőttkorú gyermek esetén a szülő saját tartásának rovására nem köteles tartást nyújtani.
Könnyen lehet, hogy a bíróság ez alapján hoz majd ítéletet.

Amennyiben fellebbezésnek nincs helye, akkor mi a teendőnk?
Csak annyi, hogy teljesítsétek az ítéletben leírtakat.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

boszorka68 # 2008.06.15. 20:06

obudafan, köszönöm a válaszodat!

most már kicsit tisztábban látok. Most csak az a teendőm, hogy várok, mit tesz.

Köszi

Amianka # 2008.06.15. 20:30
Nos igen, kicsi a nyugdíja, de levonás nélkül még mindig nagyobb, mint az Anyukám és az én keresetem összesen. "csak 'öröm' van a gyerekben"? - az én pénzemből vásárolunk élelmet és fizetem a rezsi egy részét is. Ruházkodásomat is magam oldom meg. Nem százezrekről megy a vita, hanem csupán tizenvalahányról. Nagyon szívesen lemondanék én a továbbiakban a tartásdíj összegéről, ha hajlandó volna Apám fizetni a ráeső rezsirészt, mert ahogy ki is emeltem arra megy el (az ő részének a fedezésére)a t.díj. "jogellenesen felvett tartást meg jaj, nehogy vissza kelljen adni"--
  • > pont ezt kérdeztem! Jogellenes nappali tagozat mellett dolgozni? Jogellenes ha hozzájárulok a tartásomhoz? És ha hozzájárulok, akkor ez már mentesíti a szülőt, hogy támogasson az első szakképzettségem megszerzésében?
Miért csúszok? Azért, mert munkát kellett vállalnom, hogy fizetni tudjuk a számlákat és így nem ment minden simán, de nem buktam meg semmiből csak lassabb ütemben végzem az utolsó évemet. Anyukám pedig jövőre nyugdíjba megy csak addig kell kibírni és akkor már megélnek az Apám támogatása nélkül is. Anyukám ugyanis jóval ötvenen felül elvesztette az állását és most csak alkalmi munkákat kap. Na de mindegy, azt hittem hogy egy jogi fórumon egy hozzáértő tanácsát fogom hallani, arról, hogy mi a bevett bírói gyakorlat ilyen esetben: megítélik-e még egy évig a tartásdíjat, tartós elhúzódás-e a fél-egy év, negatívan ítélik-e meg hogy munkát vállalok nappali tagozat mellett... stb. Le lehet-e mondani a tartásdíj fizetéséről, ha egyébként a beadványban szereplő érv nem állja meg a helyét?
monalisa1 # 2008.06.15. 22:36

Elnézésed kérem, de összemosol dolgokat., a t.díjat dolgában a bíróságot csakis az érdekli, hogy 1.) nappali tagozaton folyamatosan tanulsz-e, 2.) a kötelezettnek mennyi a saját jövedelme.

Mivel évhalasztást kértél, és mivel egy évig kereső állásod lesz, hát...

Az anyukád helyzete kívül esik a körön, bármennyire is sajnálatos a pénz dolga nála ill. nálatok.

Próbáljátok "jobb belátásra" bírni az apukádat...

Egyébként, mint írtam: egy házastárs köteles gondoskodni a párjáról, ha ezt nem teszi - egészítem itt most ki: akár kötelezhető is rá.

_Wasp_ egyébként jogász, hozzászólásaival- javaslataival nem egy esetben akár egymaga is "viszi" ezen jogi fórumot.

monalisa1 # 2008.06.15. 22:43

És még annyit: olvassad vissza ezen topicot, mások esetéből - és az arra kapott válaszokból - akár a saját esetedre is megtalálod a választ.

Tudom, könnyebb "csak" beírni és kérdezni, mint netán előbb olvasgatni egy kicsit...

Pedig hát nem a te helyzeted az egyetlen.

Érted és nem ellened.

monalisa1 # 2008.06.15. 23:23

Ugyanezen topic 4. oldal, ObudaFan beírása: # mail: 2007.09.17. 17:45.

"Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni."